SJÄLVFÖRVÅLLAD KRIS

Märta ”Klanevi” är väl symbolen för hur tokigt Sverige blivit efter att Miljöpartiet blivit en del av den svenska regeringen.

Nu skall 22 miljarder kronor budgeten satsas på klimatet, klimatåtgärder, klimatanpassning, klimat…..

Trots 7 år med miljöpartiet i regeringen så kör nu det oljeeldade reservkraftverket för fullt i Karlshamn. De har inte kört så hårt sedan den kalla vintern 2011.

”Enligt platschefen Henrik Svensson är det elbrist och höga priser som ligger bakom den höga produktionen. Han säger också att det saknas planerbar kraftproduktion i södra Sverige och han menar att det kommer dröja många år innan elnätet förstärkts och ny elproduktion är i drift.”

Något skaver riktigt ordentligt.

Vi har elbrist samtidigt som Sverige exporterar stora mängder elenergi varje dag enligt Nordpool. De senaste 7 dygnen har Sverige exporterat i snitt 65 000 MWh per dygn. Ändå har vi elbrist i södra Sverige med skyhöga elpriser. I veckan slogs ett rekord i onsdags med ett elpris på drygt 163 öre/kWh. På detta skall sedan läggas överföringsavgift, energiskatt och moms.

Då landar man på närmare 3 kronor per kWh! Grattis alla som bor inom SE4! Ni får skicka ett stort tack till Märta ”Klanevi”.

Det som kanske ändå förvånar mig allra mest är att företagen i södra Sverige och inom elområde SE3 och framför allt inom SE4 inte reagerar på de skyhöga elpriserna!

Barometern hade i sin näringslivsbilaga intervjuat några ledande företagsledare i Kalmar län. Pär Tornemo, VD Yaskawa, Mari Kadowaki, VD Saft och Peter Andersson, VD Guldfågeln. Deras svar angående de höga elpriserna var minst sagt beklämmande att läsa. Vilken flathet, hur skall dessa företagsledare kunna driva dessa företag.

Tidningen hade även pratat med Anders Borgehed, regionchef på Sydsvenska Handelskammaren och hans svar var dock inte bättre, utan snarare snäppet värre.

”Han hänvisar till att det finns många aktörer som vill investera i gröna el i södra Sverige, men de har svårt att få tillstånd.

– Alla är positiva till grön el, men så fort någon vill ­investera i den egna kommunen så blir det nej och det kommunala vetot ­används. Det gäller att skapa förutsättningar för grön el och att tillståndsprocesserna går snabbare, tycker Anders Borgehed.”

Inte ett ord om att ett antal kärnkraftsreaktorer lagts ned, istället enbart prat om grön el. Är man så okunniga eller politiskt korrekta på Sydsvenska Handelskammaren? Vill man till och med avskaffa det kommunala vetot?

Har alla lagt sig helt platt för klimatalarmister inom Miljöpartiet? Vågar ingen längre stå upp mot den nya religionen. Klimatreligionen!

Annons

36 reaktioner på ”SJÄLVFÖRVÅLLAD KRIS

 1. Cosmik Debris 2021-09-18 / 15:26

  Di: ”Kraftjätten varnar inför vintern: Kan uppstå akut elbrist i Sverige 🙂👍

  ”Det drygt 50 år gamla oljekraftverket i Karlshamn och som normalt bara körs i när elsystemet hotas av kris har den senaste tiden producerat för fullt efter att elpriserna rusat till rekordnivåer. Ägaren Uniper varnar för att marginalerna i elförsörjningen i södra Sverige är så små att störningar riskerar att utlösa akut effektbrist”

  Jens Ganman: ” Sverige ett dårhus där de intagna har tagit makten.”

  Gillad av 1 person

  • Andersson 2021-09-19 / 06:24

   De får väl sätta på propellrar på taket. Eller bygga till. Till exempel i Mörrum där luktar redan skit.

   Varför inte vattenkraftverk i Slite? Släppa på när det behövs och pumpa ur när det blåser. Skulle dessutom kunna bli äventyrsbad för fastlänningar. Stockholmare finns det ändå alldeles för många.

   Undrar hur Johan Persson definierar sittfläsk?

   Gilla

 2. Lars Cornell 2021-09-18 / 14:44

  Thoralf, jag måste erkänna att jag är också positiv till vindkraft. Det är själva vindkraftverken som jag hatar. De är det djävligaste som finns.

  Om priset såg jag att det var upp på nivån ca 2:- sek/kWh. Det som ha hänt är att de höga priserna krupit upp i elområde SE3.

  Gilla

  • Bergman 2021-09-18 / 15:42

   Men hur tänker du dig vindkraft utan vindkraftverk?

   Gillad av 1 person

   • Andersson 2021-09-19 / 10:26

    Ingen kan segla förutan vind.

    Gilla

 3. Cosmik Debris 2021-09-18 / 14:33

  Birgitta Sparf: ”Märta Stenevi. Bevisar på ett övertygande sätt att man kan vara precis hur galen, vansinnig, okunnig och samhällsfarlig som helst och ändå få inte bara en utan två ministerposter i regeringen, bara man är kvinna.”

  Gillad av 3 personer

  • Lars 2021-09-18 / 18:55

   Lysande.

   Gilla

 4. Hacke 2021-09-18 / 14:31

  Vi får aldrig gömma att det var landsförrädaren Reinfeldt som av ren egoism och ondska tog in dessa galenpannor i värmen. Med ett enda syfte, att straffa de som värnar om nationen genom att slå den i spillror mitt framför ögonen på dem.
  Det står i särklass när det gäller svek och förräderi mot statsministeruppdraget.
  Utan att för en sekund överse med Löfvens och sozialdemokraternas övergrepp i samma anda av maktgalenskap är förfallet och upplösningen vi ser idag på snart sagt varje samhällsområde ett direkt resultat av Reinfeldts historiska och oförlåtliga Quislingverk.

  Gillad av 6 personer

 5. Efraim Barkbit 2021-09-18 / 13:27

  I veckan rapporterade Kalmar Radio om höga elpriser och orsaken var högt oljepris och lite vatten i.magasinen. Inte ett ljud om nedstängda reaktorer. Ringde och påpekade det och frågade varför. Inget svar hon skulle kolla. Nästa sändning så hette det att orsaken var av flera anledningar. Falsk rapportering.

  Gillad av 1 person

 6. worldpress99 2021-09-18 / 13:00

  Nu har statsradions korrespondent i Spanien försökt sig på att nämna deras ”elpriser”. Vad detta ”elpris” innehåller och om det förekommer andra påslag, t.ex. kostnader för distribution, nämner hon inte! Det som dock var intressant var sista delen där ”Den spanska regeringen har presenterat ett antal åtgärder, som sänkta skatter och kostnadslättnader, för att få ner konsumentpriserna” Något för den utfattiga svenska regeringen att ta efter?

  Gillad av 1 person

 7. janne 2021-09-18 / 12:22

  Jag har döpt om Karlshamnsverket till MP-verket för att det är miljövänligt
  och driftsäkert med olje och gasbåtar i ständig standby utanför som lossar
  sin last nästan dagligen till MP-s glädje.Samtidigt som elpriset är svindyrt
  i område fyra trots import från Baltikum och export till dom samma.

  Gillad av 2 personer

  • turrim 2021-09-18 / 16:41

   Jag har hört att Karlshamnsverket hade stora oljelager som reserv för beredskap och krig. Jag förmodar att dagens politiker som mår illa av orden olja och beredskapslager har beordrat tömning sedan flera år. Sådana historielösa politiker som inte upplevt VK2 och det Kalla Kriget.

   Gillad av 1 person

 8. Skogsmulle 2021-09-18 / 11:51

  All denna hysteri om grön el gör mig ytterst orolig, och då syftar jag på landets framtid. Får vi en kall vinter kommer delar av Sverige stanna, och det kommer inte att räcka med nödstopp några veckor på Holmens pappersbruk. MP vill uppenbarligen sänka detta land fullständigt. Det är beklämmande när företagsledare i regionen också börjar svamla. Kärnkraft är det enda alternativet för rimliga priser och fortsatt tillgång på el i de södra delarna av landet. Varför får inte MP några frågor angående kraftverket i Karlshamn? Jo, för vi saknar riktiga granskande journalister i detta land. Du kanske skulle starta en kurs för undersökande journalistik, Thoralf?

  Gillad av 2 personer

  • Cosmik Debris 2021-09-18 / 15:16

   ”Får vi en kall vinter kommer delar av Sverige stanna”

   Exakt det vill jag ska hända så fort som möjligt. Det måste göra ont för att svenskarna ska fatta.

   Gillad av 1 person

   • Nils Dacke 2021-09-18 / 19:20

    Exakt så, detta är precis det som måste inträffa för att det sovande folket skall ställa frågor utan ett filter som består av statsradion och statstelevisionen. Då som först kanske det blir en anpassning till verkligheten och inte till en önskedröm som strålar över Södermalm varje natt.

    Gilla

 9. Jan_S 2021-09-18 / 10:52

  Enligt 79% av alla forskare är två av tre miljömuppar precis lika korkade som den tredje.

  Gillad av 5 personer

 10. peo 2021-09-18 / 10:02

  Man kan fundera över Danmark som väl inte har varken kärnkraft eller vattenkraft. Men de har väldigt mänga vindkraftverk och planerar nu att bygga ytterligare stora vindkraftparker. Något att ta efter.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-18 / 10:30

   Du är så okunnig Peo. Under de senaste 15 månaderna har Danmark tvingats importera el 14 månader, bara en en av dessa månader hade man ett lite överskott av egen el. Danmark skulle kollapsa redan imorgon utan import av el från Sverige, Norge och Tyskland.

   Vill du att Sverige skall ta efter det?

   Dessutom har Danmark bara en elförbrukning på ca 33 TWh per år och importerar 25-30 procent av detta.

   Sveriges elförbrukning är ca 135 TWh.

   Du begriper inte ett jäkla dugg. Du är lika inkompetent som Märta Klanevi!

   Gillad av 8 personer

   • peo 2021-09-18 / 11:00

    Vad år det för fel i att importera det man inte har tillräckligt av själv? Sverige producerar bara ca 50% av livasmedelsbehovet. Skall vi då inte importera resten?

    Gilla

   • Thoralf A 2021-09-18 / 11:29

    Lyssnar du inte till Göran Persson (S)

    ”Den som står i skuld är inte fri”.

    Givetvis är livsmedelsförsörjning ett stort problem i Sverige och SD lyfte den frågan flera gånger under min tid i riksdagen. Även där är Miljöpartiet ett stort problem då de lägger hinder i vägen för jordbruket. Som gör svenska produkter dyra i jämförelse med andra länder.

    Sverige skall öka sin livsmedelsproduktion och därmed minska sitt importberoende.

    Men nu var det inte livsmedel som var ämnet utan elproduktion! Jag förstår att du inte skrev en rad om detta!

    Gillad av 6 personer

  • Fredrik Östman 2021-09-18 / 13:01

   Danmark behöver heller inga fågeljävlar och har massor av sand att begrava rotorbladen i när de är slut efter 10 år.

   Gilla

  • Benny 2021-09-19 / 19:18

   Men hur är det ens möjligt att vara så oinformerad PEO? Och ska verkligen Sverige vara beroende av utländsk el eller matimport? En dag kanske det inte finns varken el eller mat att köpa vad göra då? Och den dagen kan komma fortare än ni miljödårar anar…Ett större vulkanutbrott borta närmare bestämt! Men ni klimatdårar har väl fått för er att sådant inte händer numera?

   Gilla

 11. Tony 2021-09-18 / 09:48

  Jag tror att många företag funderar på att eventuellt lägga ner eller flytta utomlands, att jobba kvar under detta styre kommer att bli förödande för många företag, så vi har nog inte sett slutet efter dom gröna dårarnas framfart, det kommer att skapas stor arbetslöshet!

  Gillad av 2 personer

  • Karl W 2021-09-19 / 02:14

   Många har funderat färdigt och redan flyttat. Det har ju varit rena lämmeltåget av företag som flyttat, och än fler som inte ens bryr sig att bygga företag i Sverige. På 40 år har inte ett enda väsentligt företag byggts i Sverige. Sverige har redan stor arbetslöshet, men det döljer man genom att anställa folk som byråkrater på skattebetalarnas bekostnad. Fusk-ministeriet har ju just bildats, och ett propagandaministerium har vi haft länge, mediastöd och Public Service. Skattefinansierat. Snart får vi ett nytt ministerium som skall övervaka Fusk-ministeriet, osv.

   Gilla

   • Thoralf A 2021-09-19 / 07:41

    ”På 40 år har inte ett enda väsentligt företag byggts i Sverige.”

    Det märks att du är full av enbart skitsnack!

    Gilla

   • Karl W 2021-09-20 / 00:58

    Då kan du ju upplysa mig om vilket det företaget är. ASEA gick till Schweiz, TetraPak till Schweiz, SKYPE och Spotify är borta, de enda företag som byggs i Sverige är dom som går på skattepengar. Volvo finns kvar, ägt av Kina, osv. Det är väl bara en tidsfråga innan även Volvo tvingas bort, i bästa fall blir det ett ”huvudkontor” kvar.

    Gilla

 12. ivarandersson 2021-09-18 / 09:45

  Större elförbrukare har fastpriskontrakt och drabbas inte av elpriset just idag. Även små abonnenter kan skriva kontrakt på ett, två eller tre år.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-18 / 09:52

   De borde vara medvetna om att det även kommer drabba dem.

   Dessutom har rörligt pris tidigare varit det mest gynnsamma. Så jag tror en majoritet har rörligt pris.

   Gillad av 2 personer

   • ivarandersson 2021-09-19 / 09:08

    Har skrivit nytt elavtal. 71 öre per kWh.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-09-19 / 10:30

    Historiskt sett ett högt pris men frågan är hur det blir i framtiden.

    Gilla

  • folksam2010 2021-09-18 / 13:53

   fastpris gäller väl förukninhgen? överföringsavgifter nätavgifter skatt på detta moms mm ökar ju

   Gilla

 13. stigrydmark 2021-09-18 / 09:19

  Samlad svensk industri måste slå näven i bordet. Tystnad och njäkighet gäller.

  Gillad av 5 personer

 14. Nils Dacke 2021-09-18 / 09:18

  Stenevi avser sannolikt Idiot-klanen bestående av miljöfascister och aktivister som häckar i den statliga byråkratin. Dessa människor är totalt faktaresistenta och har som mål att återföra landet till förindustriell tid och där huvuddelen av människorna lever i armod och fattigdom, större delen av den utbildade och drivande delen av befolkning lämnar landet och resterande del släpar sig fram som getherdar och kamelfösare.

  Gillad av 5 personer

 15. Andersson 2021-09-18 / 08:53

  Mupparna är fanatisk klan med två fanatiska klanledare.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.