FÖRTRYCKET PÅ SOCIALA MEDIER

Intressant artikel i Dagens Nyheter där Facebook erkänner att man stoppade/begränsade konton tillhörande Alternativ för Sverige och deras politiker i valrörelsen 2018. Är det någon som är förvånad?

”Men vad som inte blev känt var att AFS agerande fick varningsklockorna att ringa på Facebooks huvudkontor i Silicon Valley. Mejl som DN har tagit del av visar att en krisgrupp, där flera av företagets högt uppsatta chefer ingick, förde en intensiv debatt om hur partiets agerande skulle hanteras. Strax innan vallokalerna öppnade i Sverige togs ett sent beslut om att agera mot flera konton kopplade till AFS.”

Facebook lade till och med upp en kommunikationsplan om deras agerande skulle få för stor medial uppmärksamhet enligt artikeln i DN.

”En kommunikationsplan lades fram, med en strategi för hur den svenska situationen skulle hanteras om den fick stor uppmärksamhet.”

Jag är personligen inte det minsta förvånad över hur Facebook agerar. Jag är själv utsatt för deras begränsningar genom deras algoritm som begränsar spridning av alla mina inlägg på Facebook där en länk till min blogg ingår. Detta började i januari 2020. Jag har under snart 2 år varit drabbad av detta och Facebook styr hela tiden flödet från Facebook till min blogg. WordPress har ett statistikverktyg som visar utvecklingen. Facebook drar hela tiden åt snaran.

Jag har till och med upplevt att snaran dragits åt än mer den senaste veckan i samband med COP26 i Glasgow. Mina blogginlägg om klimatet läses av betydligt färre än vanligt.

Diagrammet visar antalet läsare som kommer från Facebook, WordPress eller som kommer direkt från min egen domän.

Detta gäller även Twitter där jag i februari 2020 såg en dramatisk nedgång av läsare som kom ifrån plattformen Twitter. Detta var mycket märkligt då jag vid den tidpunkten inte själv använde Twitter, utan det var andra personer som länkade till min blogg på Twitter. Detta ströp Twitter mer eller mindre helt och hållet i februari 2020.

Under innevarande år har jag gjort några tester på Twitter genom att själv under en hel månad länka till alla mina blogginlägg på Twitter men det är mer eller mindre omöjligt att få upp flödet av läsare från Twitter.

Jag tror alla förstår vad jag känner inför dessa företags algoritmer där man till och med styr samhällsutvecklingen i hela länder. Detta görs sedan med den svenska regeringens goda minne och inte minst på pk-medias och statsmedias samtycke.

49 reaktioner på ”FÖRTRYCKET PÅ SOCIALA MEDIER

 1. Lotta 2021-11-07 / 12:46

  @Andersson mitt svar till dig var inte menat som ett påhopp utan bara en vänlig upplysning om att IE inte längre uppdateras. Jag har ju som du kanske förstår ingen som helst aning om hur väl insatt du är i olika webbläsare. Det jag kan tillägga som information till alla är att texten inte dyker upp på min gamla iPhone där jag har iOS 12.5.4 på min nya hade jag iOS 14.7.1
  Där texten dyker upp men även sedan jag uppdaterade till det senaste iOS 15.1 så finns den där. Har alltså med vilket iOS man har installerat. Så mycket var alltså Apples tal om att värna sina kunders integritet och privatliv värt.

  Gilla

  • Andersson 2021-11-08 / 00:37

   Det blev nog lite tokigt det där. Jag har varit med sedan första halvan av nittiotalet. Och har administrerat flera hemsidor. Numera bara min egen. Som jag har haft i drygt 20 år. Så du kanske förstår att jag vill ha del web-läsare av olika årgångar. Telefoner och surfplattor intresserar mig inte. Den som vill ha nytta av min sida får hålla sig till datorn. Jag har inte den minsta aning om vad du kan om datorer.

   Gilla

   • Lotta 2021-11-08 / 08:50

    Och det menar du att jag skulle känna till?

    Gilla

 2. Robban 2021-11-05 / 20:36

  Det roliga är att aftonslaskens egen Ojsan Cantdowell återkommande påtalat faran med detta!
  Han ser risken att det en dag är han själv som drabbas!

  Gillad av 1 person

  • Lotta 2021-11-06 / 10:53

   Kul omskrivning av namnet, själv brukar jag skriva Ojsan Cantbewell för han kan omöjligen ha alla hästar hemma.

   Gillad av 1 person

 3. Nisse 2021-11-05 / 20:22

  Hej Thoralf från en trogen följare! Det går inte att direkt dela på …ebokk. Kan ju såklart spara o dela som ett eget alster, men…

  Gilla

  • Thoralf A 2021-11-05 / 20:33

   Vilken webbläsare använder du? Med Chrome funkar det.

   Gilla

 4. Ölandsbonde 2021-11-05 / 19:39

  Använd Opera på PC

  Gillad av 1 person

  • Lars 2021-11-05 / 20:04

   Varför?

   Gilla

   • Ölandsbonde 2021-11-05 / 22:26

    Googla

    Gilla

  • Andersson 2021-11-06 / 08:01

   ÖLANDSBONDE : 2021-11-05 / 22:26 : Googla

   Använd i Google

   Gilla

 5. En annan 2021-11-05 / 19:10

  Skulle aldrig i livet skaffa varken fejan eller tvitter, startar alltid från Ulsans blog, läser hennes inlägg och använder sedan hennes”blogroll” för att komma til Toralf samt klimatupplysningen m.fl. Tyvärr verkar en vass favorit-Foliehatten ha avlidit, riktigt trist, men med detta upplägget slipper jag hela den amerikanska påverkan-psyops, som det handlar om, tråkigt nog för jag förstår blöggarens ilska, FB är ett bra reklamfora men när detta börjar bli mer vanligt kommer naturligtvis alternativ dyka upp. Dock sitter nog många fast i sitt datorbeteende så rigida Svenskar dom är…
  Det som saknas i landet är en Svensk konsutition lik den i USA, där kan faktiskt Jättarna bli fällda för brott mot konstutionen, knappast här i ett Sverige som börjar tillgripa rena DDR-fasoner.

  Gilla

 6. Ò Hyra 2021-11-05 / 17:32

  Om du blir pensionär i Sverige, och då talar jag inte om framtiden, jag talar om idag.
  Säg adjö till bilen, säg adjö till stugan. Var vaksam på skattehöjningar som S, MP, och V planerar.

  Man talar inte om det. Det är ju snart val. Det finns så onda människor att dom till och med vill införa arvsskatt och det var inte så länge sedan Sverige hade en sådan.

  Till och med in i döden ska du beskattas (om det blir så) Var på din vakt!

  Gillad av 1 person

  • tompas11 2021-11-06 / 00:13

   Jag är pensionär i Sverige i dag. Jag har villa, bil och motorcykel.

   Gilla

   • Lotta 2021-11-06 / 10:55

    Hur länge då?

    Gilla

 7. Bergman 2021-11-05 / 17:04

  Du har tappat ditt ord och din papperslapp,

  du barfotabarn i livet.

  Så sitter du åter på handlarns trapp

  och gråter så övergivet.

  Vad var det för ord – var det långt eller kort,

  var det väl eller illa skrivet?

  Tänk efter nu – förrn vi föser dej bort,

  du barfotabarn i livet.

  (Nils Ferlin i 40-talets Klarakvarter)

  Gillad av 3 personer

 8. Ò Hyra 2021-11-05 / 16:13

  Om några år har man kanske tystat alla kritiska röster på Twitter, Facebook och bloggar.
  Folk får tissla och tassla på toaletter och i fikarum, men där sätter de väl upp mikrofoner.

  Gillad av 2 personer

 9. Högt hårfäste 2021-11-05 / 15:36

  Barometern skriver idag om över 20 hemlösa i Kalmar. Roger Holmberg anser inte att det är något problem för det finns ju lägenheter att tillgå. Är han idiot?

  Gillad av 3 personer

  • Ò Hyra 2021-11-05 / 17:08

   Såg en av dom förra veckan. Han satt utanför ett köpcentrum med en hatt på betonggolvet och spelade munspel. Inte fan har han blivit erbjuden bostad.

   Gilla

   • Goliat 2021-11-05 / 19:16

    Och han tror att en uteliggare som varken har jobb eller inkomst har möjlighet att få ett hyreskontrakt???

    Gilla

 10. Cosmik Debris 2021-11-05 / 14:42

  Fascism, kommunism eller nationalsocialism?
  Samma sak.

  Vart är vi på väg?

  Gillad av 2 personer

  • Ò Hyra 2021-11-05 / 16:32

   Lenins gossar med GUM-varuhuset i fonden. Ungefär mittemot varuhuset finns Leninmausoleet.
   Jag besökte det balsamerade spöket för ett 10-tal år sedan. Han var i storlek ungefär som en dvärg och gul i hyn, omgiven av två bistra ryska soldater.

   Jag råkade ha en hand i jackfickan och blev genast tillrättavisad av en soldat.
   Man ska ha respekt för en Gud.

   Gilla

 11. Lotta 2021-11-05 / 13:29

  Detta retar mig som dyker upp varje gång man går in på din sida:

  access information on your device and also process personal data, like unique identifiers, browsing activity, and other standard information sent by your device including your IP address. This information is collected over time and used for personalised ads, ad measurement, audience insights, and product development specific to our ads program. If this sounds good to you, select ”I Agree!” below. Otherwise, you can get more information, customize your consent preferences, or decline consent by selecting ”Learn More”. Note that your preferences apply only to this website. If you change your mind in the future you can update your preferences anytime by visiting the Privacy link displayed under each ad. One last thing, our partners may process some of your data based on legitimate interests instead of consent but you can object to that by choosing ”Learn More” and then disabling the Legitimate Interests toggle under any listed Purpose or Partner.

  View Partners
  Learn More
  I Agree!

  Har börjat dyka upp senaste tiden

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2021-11-05 / 14:17

   Tack för informationen. Det hade jag ingen aning om men det är säkert ytterligare ett sätt att skrämma bort läsare. Suck….

   Gillad av 3 personer

   • Johan Kraft 2021-11-05 / 17:16

    Tyvärr är detta ett problem på mobilen, åtminstone med Chrome. På datorn är det inget problem med Firefox.

    På mobilen är det ett problem då texten täcker 2/3av rutan, och ofta går den inte att klicka bort.

    Gilla

   • Karl W 2021-11-06 / 00:14

    Vi som har varit med inom IT länge vet precis vad dom pågår. Vad du ser är den synliga delen av FRA, CIA, NSA osv massövervakning. CIA började utveckla systemet 2010 för att övervaka de som sa det otillåtna och hade otillåtna åsikter på webben. Vi kan kolla, under Tools-Browser Tools finns en rad funktioner man kan använda men som tyvärr är ganska obegripliga för gemene man. Det finns även en rad olika verktyg, men alla kräver IT kunskaper för att användas.

    Skaffa en Firewall. Microsoft firewall är designad för att snokarna skall lätt kunna ta sig förbi. Undvik alltid amerikanska program. Skaffa anonymt VPN, men se upp för CIA falska sajter. Installera addons (Firefox) som Adblocker, Forget Button, FoxyProxy, Ghostery, NoScript, uBlock, Privacy Badger, Self destructing cookies, osv.

    Eftersom den här sajten diskuterar politik är det nästan garanterat att den övervakas intensivt och de som deltager utan skyddsåtgärder identifieras och får sina IP registrerade.

    Gilla

   • Karl W 2021-11-06 / 00:20

    Johan Kraft Chrome är Google och Google är en av de spionappar som används av snokarna för att övervaka dig. När du klickar meddelandet startar du ett skript, det sänder vad som kallas ett ”ping” till den server du är ansluten till, och den serverns skickar då din IP adress till övervakningen. Du är registrerad.

    Gilla

  • Andersson 2021-11-05 / 15:08

   Har det med windowsversion och/eller webläsare att göra? Jag har windows 7 på min stationära dator och där har jag inte märkt något sådant. Jag har just köpt en laptop och den visar liknande symptom som din. Men jag använder det mestadels till annat att annat än surfa.

   På min gamla dator har jag tre webläsare installerade för olika ändamål. När jag slår på Internet Explorer så dyker det emellanåt en sida som tycker att jag ska byta till Edge. Den lägger sig som startsida utan min tillåtelse. Jag vill inte byta till Edge och kommer aldrig att göra det.

   George Orwell skrev sin bok 1948. Det lär vara därför boken fick namnet 1984. 1984+36=2020. 2040 fyller jag 100 år. Om jag hänger med så länge. Men det hoppas jag att jag slipper.

   Gilla

   • Lotta 2021-11-05 / 16:27

    Internet Explorer uppdateras inte längre så det är Edge som gäller som är IE:s efterföljare. Jag har inte kollat på datorn utan detta är på min mobil. En iPhone med Safari som webbläsare. Det spelar ingen roll om jag väljer att inte godkänna något av cookiesarna så dyker samma meddelande upp hela tiden.

    Gilla

   • Lotta 2021-11-05 / 16:44

    Dyker inte upp på datorn så då är det Safari och Apple som styr detta.

    Gilla

   • Ò Hyra 2021-11-05 / 16:56

    Har Windows 10 och Edge som standard. Ändå kommer ibland uppmaning att uppdatera IE.
    Ja dom lever sitt eget liv dom här satans datorerna.

    Det viktiga är nog att man äter sin strömming med potatismos, går omkring med huvudet under armen och tycker det är underbart att Monica Sahlin och Reinfeldt av och till visar sej i rutan.

    Dessa två från olika? läger men lika vidriga. Man mår fan pyton av att se deras groteska nyllen.

    Gilla

   • Andersson 2021-11-05 / 19:20

    LOTTA 2021-11-05 / 16:27:: Internet Explorer uppdateras inte längre så det är Edge som gäller som är IE:s efterföljare.

    Vad menar du? Jag är mycket väl medveten om att Internet Explorer inte uppdateras längre. Så det behöver du inte påpeka för mig.

    Jag använder Internet Explorer för två ändamål och där är jag inte i behov av några uppdateringar. Snarare tvärtom. Det är mycket irriterande att utsättas för försök att bli påtvingad något jag inte vill ha. Micro Soft tycks inte ha koll på vilka andra webb-läsare jag har. Trist för honom.

    På min nya laptop har jag inget behov av Internet Explorer. På den använder jag inte heller Edge.

    Gilla

   • Karl W 2021-11-06 / 00:26

    Lotta Safari är Apple, ytterligare ett företag som deltar i massövervakningen med FRA, CIA osv. IE var och är den del av Windows som automatiskt skickade din privata information till massövervakningen. Det var därför Microsoft så hårdnackat vägrade ta bort den. Spion och övervakningen är inbyggda i alla Microsoft och andra amerikansk mjukvara. Det är amerikansk lag.

    Gilla

  • turrim 2021-11-05 / 20:24

   Själv får jag upp Addblock som är värre än annonserna. Jag vet inte hur jag blir av med det. Är rädd för att trycka på knapp så de tar betalt – vilket säkert är vad de vill.

   Gilla

   • Thoralf A 2021-11-05 / 20:33

    Jag var tvungen att ta bort ADblock på grund av deras popup som kom upp så fort jag klickade på något. De ville förstås ha pengar!

    Gilla

   • Karl W 2021-11-06 / 00:29

    Det finns ett otal addblockers, prova någon annan.

    Gilla

 12. turrim 2021-11-05 / 10:28

  Egentligen kan lilla AFS vara stolt. Man är till och med rädd för dem i USA. Skulle kunna användas i marknadsföringen.

  Gillad av 4 personer

  • Thoralf A 2021-11-05 / 10:34

   Frågan är om det fanns påtryckningar från Sverige för att Facebook skulle agera?

   Facebook med sina serverhallar i Sverige är ju lite av gisslan för svenska regeringen.

   Gillad av 5 personer

   • turrim 2021-11-05 / 10:42

    Säkert är det så. Men det behöver ju inte AFS låtsas om.

    Gilla

   • folksam2010 2021-11-05 / 17:06

    Ja skrev det på en sida och vart bannad

    Gilla

   • Andersson 2021-11-05 / 22:25

    Andreas Kennemar: Om Sverige har problem med hur förnybar energi ska räcka till varför bjuder vi då in fler energitörstande internetbolag?

    Gillad av 1 person

   • Karl W 2021-11-06 / 00:45

    Andersson Därför att svenska regeringen inte har ett val. Dom är beordrade att göra det av USA. Kommunikationsmässig har Sverige blivit något av ett center gentemot USA. Därför är det praktiskt att lägga övervakning och spionage i Sverige rent tekniskt. Dessa serverhallar har stor militär betydelse. Det är inga fredliga anläggningar.

    Gilla

 13. stigrydmark 2021-11-05 / 10:10

  Jag har under de de senaste åren haft god anledning att påtala vår regims fascistoida agenda, som media gärna backat. Plattformarna FB och twitter borde ju bojkottas, det handlar om samma agenda. Kanske kan Trumps nya plattform så småningom ersätta FB och T. De stryper ju demokratin.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2021-11-05 / 10:19

   Jag kommer gå med i Trumps plattform så snart det är möjligt. Den kommer säkert dränera Facebook och Twitter på flera hundra miljoner användare.

   Jag hatar deras algoritmer!

   Gillad av 8 personer

   • Andersson 2021-11-05 / 13:54

    Jag kommer inte lämna Facebook eller Twitter under några som helst omständigheter. Det borde inte var så svårt för någon att förstå.

    Gilla

  • Karl W 2021-11-06 / 00:52

   Facebook och Twitter stryper inte ”demokratin”, dom är del av ”demokratin”. Dom är oerhört viktiga för dels sker massövervakningen genom dom och dels distribueras propagandan för att styra demokratin via dom. Så styrs ”demokratin” och har alltså i verkligheten blivit en diktatur. Glöm inte hur Tredje Riket styrdes. Samma metod används idag. Vi behöver ett system som teknisk liknar kryptovalutor, ett distribuerat som då blir nästan omöjligt att bruka för propagandan.

   Gilla

Kommentarer är stängda.