SNABBSTOPP AV VINDKRAFTEN

Igår rapporterade SVT Rapport och Aktuellt om att en reaktor vid Forsmark snabbstoppats men det var inte riktigt sant för man fick gå ned till ca 35 procents effekt. Det innebar att kärnkraften totalt i Sverige levererade ca 6 100 MW effekt istället för ca 7 000 MW under några timmar, innan reaktorn var tillbaka i full effekt.

Men varför rapporterar aldrig SVT Rapport och Aktuellt när vindkraften ”snabbstoppar”!

Idag har SVT Rapport och Aktuellt en bra möjlighet då vindkraften har ”snabbstoppat” och levererar bara 282 MW effekt, trots att den installerade effekten är över 11 000 MW. Vindkraften klarar bara av att producera ca 1,3 procent av den totala elproduktionen i landet. Trots investeringar på flera hundratals miljarder kronor i vindkraftsparker.

Är det en smart och klok investering?

Det är hög tid att statsmedia, det vill säga SVT och SR börjar berätta verkligheten om vindkraftens negativa konsekvenser!

SVT har dock känt sig tvingade av elpriskrisen och gjort en sammanställning om vad de olika partierna tycker inom elenergipolitiken. Den som har ett eget tänkande borde kunna dra vissa slutsatser. Läs artikeln.

Annons

13 reaktioner på ”SNABBSTOPP AV VINDKRAFTEN

 1. Sven d.ä. 2021-12-30 / 11:30

  Det är egentligen helt hopplöst att hålla en verksamhet (Sverige) igång med en leverans av 282 MW (den 29 dec) vindkraftel och sedan dagen efter ger 5058 MW.

  Av vattenkraften tog man ut 12280 MW (29 dec) och dagen efter 10190 MW. Det måste vara enormt krävande att hela tiden försöka balansera med vattenkraften. Jag tror att man ville gå ned mer med vattenkraften eftersom Sverige var tvungen att exportera 3294 MW (30 dec)

  Jag är ingen expert på detta men vet att justera vattennivåer i sjöar är inte bara att stänga av och på.

  Gilla

 2. Lotta 2021-12-29 / 21:58

  Del 3 av Samhällsnytts serie om vindkraften släppt:

  Gilla

 3. Högt hårfäste 2021-12-29 / 16:05

  JP och sossarna har nu börjat skicka ut reklamblad till hushållen med uppmaning att bli medlem i Socialdemokraterna och så bröstar man upp sig över allt man åstadkommit under året. Jag fick mitt idag i brevlådan.

  JP i ett nötskal!

  Gilla

  • Linus 2021-12-29 / 18:22

   Jag ser att det är en argsint invånare som skriver om detta på Hårfästets Facebooksida. 🤣

   Gilla

   • Otto 2021-12-30 / 13:32

    Johans ryggdunkargäng kom snabbt till undsättning och hyllar den stora ledaren.

    Gilla

 4. Högt hårfäste 2021-12-29 / 16:02

  Omikronsmittan skenar i Sverige och Europa, men Kalmar kommun tänker arrangera en allmän sammankomst på Nyårsafton ändå, där folk ska stå och trängas för att se på Robert Gustafsson? Eller lyssna på JP på Slottshotellet. Behöver de visa covidpass?

  Inte ett ljud om hur arrangemanget ska genomföras. Inkompetensen är slående, som alltid.

  Gillad av 1 person

 5. Andersson 2021-12-29 / 13:51

  Jag var just ute på balkongen och hämtade in ett par pilsner. Två plus och vindstilla och här som alltid blåser. Alla flaggorna inne på varvet slokar men där är hemligt så det är inte något jag kan avslöja. Min sambo har just i detta nu betalat min elräkning. Den var på 804 kronor. Den brukar vara 600-700 kronor. Och då har vi inte någon julgran.

  Gillad av 1 person

 6. fiolenmin 2021-12-29 / 13:07

  Staten tar in jätteintäkter på den s.k kapacitetsavgifter även kallade flaskhalsavgifter . Dessa beror på att vi har olika elhandelsområden . Är behoven större än produktionen i ett område måste el överföras. På dessa överföringar läggs en avgift , kapacitetsavgift .

  Bara i december har denna uppgått till 6 miljarder ! På det kommer momsen med kanske
  50-60 öre/ kWh Läs mer här:

  https://samnytt.se/staten-tjanar-miljarder-pa-elkrisen/

  Gillad av 1 person

 7. turrim 2021-12-29 / 11:03

  Jag blev mycket besviken på Mikael Odenberg moderat och tidigare försvarsminister samt GD för Svenska Kraftnät när han propagerade för havsbaserad vindkraft. Försvaret borde vika ner sig och inte protestera.

  Jag anade att här torde ligga en dold agenda. Mycket riktigt. Svaret finns i dag i Samnytt. Han är nu mera ordförande i Sustainable Energy Solutions som tjänar pengar på vindkraft. Således även Mikael Odenberg.

  Det fick vi inte veta i statstelevisionen!!!

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2021-12-29 / 16:58

   Jaså, det var där skon klämde! Det var inte första gången han uttalade sig lite märkligt om energipolitiken.

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.