VACCINERNA VERKNINGSLÖSA MOT OMIKRON

När man läser veckorapporten från Folkhälsomyndigheten så kan man dra slutsatsen att vaccindoserna inte skyddar mot smitta av omikronmutationen. Antalet bekräftade smittade för vaccinerade respektive ovaccinerade följer nu samma andel mellan grupperna.

Under förra veckan bekräftades närmare 165 000 smittade och det var en ökning från föregående vecka då 124 000 bekräftades smittade. Ökning var dock bara 33 procent mot tidigare drygt 100 procent ökningstakt per vecka.

Nu kan det mycket väl bero på att man har slagit i taket när det gäller testningskapacitet. Region Kronoberg meddelade att man stoppar all provtagning för allmänheten då kapaciteten nått en gräns. Fler regioner befaras följa efter.

Jag har tittat på hur stor andel av de smittade som blir inlagda på IVA genom att kolla hur många bekräftade smittade det är en vecka och sedan se hur många som blir nyinlagda på IVA två veckor senare.

När jag då gör en graf över denna utveckling sedan vecka 30 får man en ganska intressant utveckling.

Andelen har gått från ca 0,5-0,7 procent av de smittade och är nu nere på ca 0,1 procent den senaste veckan. Dessutom vet vi att omikronmutationen inte började sprida sig förrän i början av december, runt vecka 48. Sedan dess sjunker andelen som behöver vård på IVA dramatiskt.

Personligen tror jag att den främsta anledningen till de minskade andelen är att omikron tagit över mer eller mindre helt och hållet.

Enligt vad Anders Tegnell sa vid senaste presskonferensen är det väldigt få som läggs in på IVA som varit smittade med omikronmutationen. Något som också statistiken tyder på.

Enligt statistik från Socialstyrelsen så var 91 procent av de bekräftat smittade i Kalmar län smittade med omikronmutationer under vecka 01.

Jag anser att det är dags att lätta på restriktionerna då många som blir smittade av omikronmutationen bara blir lindrigt sjuka eller knappt får en märkbar förkylning. Folk bryr sig inte direkt om restriktionerna i vilket fall som helst.

De personer som har andra riskfaktorer bör givetvis själva vara restriktiva men alla andra bör inte omfattas av restriktionerna. Det handlar nu om enbart personligt ansvar.

Annons

18 reaktioner på ”VACCINERNA VERKNINGSLÖSA MOT OMIKRON

 1. Stefan 2022-01-20 / 10:50

  Nej, det verkar inte som om vaccinen skyddar mot smitta av omikron. Möjligtvis att de skyddar mot svår sjukdom av omikron.

  Det sägs ju att väldigt få av de som behöver intensivvård för covid har omikronvarianten. Det vore intressant att veta om de relativt få på IVA med omikron är vaccinerade eller inte. Det skulle ju säga lite om hur väl vaccinen skyddar mot svår sjukdom av omikron.

  Jag antar att det finns statistik över detta men den kanske inte är offentlig och lätt åtkomlig.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-01-20 / 11:09

   Jag har letat efter detta både hos Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen men inte funnit några uppgifter.

   Vi får väl se om dagens presskonferens ger något nytt.

   Gilla

 2. Karl W 2022-01-20 / 04:58

  Det borde stå –då kan man dra slutsatsen att ”amerikanska” vaccindoserna, dom svenskarna tvingas använda, inte skyddar mot smitta av omikronmutationen, för de kinesiska gör det faktiskt, men endast mot allvarliga fall, där de ger 100% skydd. Det behövs tydligen ingen skydd mot de mildare fallen. Idag har 1.4% av Kinas befolkning restriktioner och samhället går på halvfart digitalt, resten av landet fungerar normalt utan restriktioner, baramed rekommendationen att bära munskydd i nära kontakter, som i hissar eller på bussar.

  Gilla

 3. Cosmik Debris 2022-01-19 / 23:59

  Gilla

 4. Cosmik Debris 2022-01-19 / 23:41

  ”Jag anser att det är dags att lätta på restriktionerna då många som blir smittade av omikronmutationen bara blir lindrigt sjuka eller knappt får en märkbar förkylning.”

  Glöm inte att det är valår. Glöm inte heller SAP är uttalat antidemokratiskt, totalitärt och vilar på fascistisk grund. Sossefascisternas plan är sannolikt att pandemilagen till varje pris ska förlängas till efter valet. Dessutom så är sossefacisternas våta dröm att införa Kinas sociala kreditsystem.

  Gillad av 2 personer

 5. Andersson 2022-01-19 / 22:56

  Beskedet: Ändrar drönarregler från och med i morgon. Lena Hallengren: ”Samhällsviktiga funktioner hotas”. Nya drönarregler kommer att presenteras under torsdagen. Det meddelade socialministern i SVT:s Aktuellt: ”Det kommer nya besked imorgon”.

  Jag tror att det är fake news.

  Gilla

 6. Jimmy 2022-01-19 / 22:50

  Släpp alla restriktioner och ta bort alla pandemilagar, eget ansvar för personer med riskfaktorer anser jag, om det blir en ny svårare mutation så får man ta nya beslut efter det men det är inget jag tror på.

  Vaccinpass eller inte hjälper ju inte mot omicron.

  Låt världen återgå till det normala och få fart på produktionen och minska inflationen borde vara prio 1 för våra politiker nu

  Gillad av 2 personer

 7. Roger P 2022-01-19 / 22:37

  Sista dödsryckningarna innan bluffen avslöjas om se nitton.

  Nu är det ryssen som är i fokus för att dölja detta.

  Gillad av 2 personer

 8. Ò Hyra 2022-01-19 / 22:34

  Svenskens bön.

  När jag lägger mig till ro.
  liksom fågeln i sitt bo.
  Låt din ängel mig bevara
  från allt ont och all fara.

  Och låt mej slippa dröm om Stenevi.

  Gillad av 1 person

 9. Gunnar Karlsson 2022-01-19 / 21:57

  Jag är tyvärr rädd för att PK-pressen redan nu jobbar för högtryck för att nedvärdera, negligera och på annat sätt förlöjliga denna mycket intressanta video från SwebbTV

  https://swebbtv.se/w/kjSADGbpqwyjY5VPeXe8cm

  Vänligen sprid länken till så många vänner och bekanta du bara kan.

  //Gunnar

  Gilla

 10. Anders G 2022-01-19 / 21:21

  Thoralf, tror du det kommer ett nytt virus efter omikron?

  Jag fick det i lördags och det har varit som en förkylning i ett par dagar.

  Gilla

  • Sven d.ä. 2022-01-19 / 22:45

   Det har kommit virus hela tiden under den tid som människor vandrat på jorden. Vårt immunförsvar har utvecklats och förbättrats. Men tillskott av D och C vitaminer höjer skydsnivån. Förmodligen hade det inte behövts om vi inte ätit den skräpmat som finns nu.

   Men det kommer säkert några som vill föra fram Covid-23, Covid-25 etc.

   Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.