IIIJA BATLJAN OCH SÄNKT EFFEKT VINDKRAFTVERK

Jag får dåliga vibbar när jag läser att SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden skall köpa KIFAB, Kalmar Industrifastigheter AB av Kalmar kommun.

”Avtalet gäller en försäljning av Kifab i Kalmar AB och HB Telemarken och innehåller ett aktieöverlåtelseavtal där SBB förvärvar bolagen till ett fastighetsvärde motsvarande 2 673 miljoner kronor. Den preliminära köpeskillingen ligger på cirka 1 630 miljoner kronor, som justeras när affären genomförs.” 

Den som startade SBB och driver företaget är före detta socialdemokraten Ilija Batljan (kommunalråd i Nynäshamn 2005-2009).

När Kalmarhem mer eller mer tvingades att sälja en del av sina hyresrätter i Lindsdal 2012 så var det också Ilija Batljan, som då var VD för Rikshem som köpte dessa lägenheter.

Visst är det lustigt att Johan Perssons sossekompis Ilijan Batljan alltid dyker upp varje gång som det skall säljas fastigheter som ägs av Kalmar kommuns invånare. Det ger mig dåliga vibbar och jag undrar hur det egentligen gått till.

OX2 vindkraftverk vid Östrahultsmåla som jag besökt vid några tillfällen. Foto Thoralf Alfsson.

Nu får OX2 sänka effekten på flera vindkraftverk vid Ljungbyholm efter att det gjorts mätningar av ljudnivån vid flera fastigheter och det visat sig att man överskrider de 40 dB som är gränsvärdet. Avståndet mellan vindkraftverken och fastigheterna är ca 750 meter, vilket är ett alldeles för kort avstånd när det gäller vindkraftverk med en totalhöjd på 200 meter.

Enligt min motion som fått avslag av Samhällsbyggnadsnämnden skall skyddsavståndet mellan ett vindkraftverk och en fastighet vara minst totalhöjden *7. I detta fall 200*7=1400 meter.

Då hade vindkraftsparken vid Ljungbyholm inte kunnat byggas!

Annons

20 reaktioner på ”IIIJA BATLJAN OCH SÄNKT EFFEKT VINDKRAFTVERK

 1. Anders G 2022-02-05 / 08:17

  Thoralf, vad tänker du om det här? Att man läcker beslut till andra partier? Är det ok?

  ”SD:s föreslagna listetta utreds för att ha läckt alla beslut till M.

  SD Halmstads föreslagna listetta Andreas Ahlqvist läckt förhandsinformation till Moderaterna om hur partiet tänker rösta i olika voteringar? Den informationen har SD Hallands distriktsordförande Stefan Jägnert fått och anmält till Sverigedemokraterna på riksplanet.”

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-05 / 08:20

   Om man försöker samarbeta i en fråga är det väl naturligt att tala om sin ståndpunkt och försöka påverka andra partier.

   Gillad av 1 person

 2. Andersson 2022-02-04 / 21:52

  Fria Tider skriver om en batterifabrik som ska byggas i Göteborg – ”Energislukande batterifabrik till Göteborg”:
  https://www.friatider.se/energislukande-batterifabrik-till-goteborg

  Jag begriper inte det som står i sista stycket. Är de någon som kan förklara?

  ”Bolagets nuvarande anläggning i Skellefteå drar dock 360 megawatt per år, vilket motsvarar 1,5 procent av Sveriges totala energiproduktion.”

  Gilla

  • Karl W 2022-02-05 / 07:04

   Som vanligt begriper okunniga journalister inte skillnaden mellan effekt och energi. Normalt producerar Sverige enligt SCB 165,600,000 Mwh (Mega wattimmar) energi per år. 350 Mwh är omkring 2% av det, vilket är nog vad man avser. Om en glödlampa har effekten 100 Watt och den brinner i 10 timmar, då har den förbrukat 10*100 eller 1,000 energienheter i Wattimmar (Wh), eller en Kwh, Kilowattimme. Antalet Watt är en effekt, antalet Wattimmar är energin, som även kan mätas i British Thermal Unit BTU, Calorier, Joule, Therm, HkTim, och det går att trassla till ännu mer utan att anstränga sig
   https://www.e-education.psu.edu/egee102/node/1908

   Gilla

   • Thomas 2022-02-05 / 07:32

    Hmmm
    Förklaringen av förhållandet mellan effekt och energi är korrekt. Dock är beräkningen uppåt väggarna, förhållandet mellan 360 och 165 miljoner är bara en bråkdel av 2%.

    Gilla

 3. Ò Hyra 2022-02-04 / 18:12

  Det finns maffia, gangsterorganisationer som bli gripna och åtalade.
  Och så finns det andra gangsterorganisationer som nästan aldrig blir åtalade. T ex CIA

  Sen när bemödar sej USA att gripa IS levande?
  Vad hände når 13 personer dog?

  Gilla

 4. Andersson 2022-02-04 / 16:04

  Off topic;

  I dag vill jag hedra Tomas Ledin för att inte backar för det så kallade ‘mellot’. Missförstå mig rätt. Jag är inte särskilt förtjust i Tomas Ledin och melodifestivalen den avskyr jag. Ett förfärligt slöseri med skattemedel.

  I dag vill jag också hedra ledningen för Västra Frölunda Hockey för att de backat när det gäller den nya logotypen. Det var visserligen med kniven på strupen men ändå. Det här förslaget kommer säkerligen att begravas men vad kommer i stället? Vem tycker det fel på den nuvarande? Spelare och supportrar? Gör om gör rätt.

  Tacka vet jag Kajakklubben Eskimå i Karlskrona. De struntar högaktningsfullt vad några självutnämnda viktigpettrar tycker.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/kajakklubben-eskima-vi-kommer-inte-byta-namn

  Gillad av 1 person

  • Ò Hyra 2022-02-04 / 17:13

   Idag var jag ute med strömmingsskötarna, och det var inte med kajak. Vill du köpa några kilo?

   Gilla

   • Andersson 2022-02-05 / 09:30

    Strömmingsskötarna? Menar du de som jobbar på elverket? På tal om effekt och energi vet du vad det är för skillnad på en kommunalarbetarkeps?

    Gilla

  • turrim 2022-02-04 / 17:26

   Även honnör för Kumlaindianerna Speedway. De behåller indianen på sin väst. Vad jag förstår så anser man att man hedrar indianerna för framåtanda och intern sammanhållning med sitt klubbmärke.

   Gillad av 1 person

  • Champagne Supernova 2022-02-04 / 17:27

   Tomas Ledin ska absolut ha cred för att han inte viker ner sig för Melodifestivalen.
   Han har heller inget att be om ursäkt för att det blivit såhär.

   Gilla

 5. Linus 2022-02-04 / 12:13

  Idag är det nog inte lika muntra miner på Johan Persson.

  ”Någon eller några tjuvar har brutit sig in på ett företagsområde på Torsåsgatan i Kalmar och krossat rutorna på tre firmabilar.”

  ”Satsningen höll i drygt fyra år. Nu väljer Peak Performance att lägga ner sin butik på Storgatan i Kalmar.”

  Det går utför med tryggheten och Kvarnholmen. Det som öppnas i centrum slår igen inom kort. Snacka om att ta sig vatten över huvudet.

  Det hjälper inte att JP delar ur presentkort och inför 3 timmars gratis parkering.

  Gilla

  • Otto 2022-02-04 / 14:07

   Kalmar försöker hänga med i storstädernas tempo och utveckling, men det fungerar inte i småstäder. Butiker och restauranger överallt, det är mättat.

   Hur ska det bli med två stora hotell till? Jag tror vi kommer få läsa om massiva konkurser och nederlag om 10 år, likt Fanerdun som blev ett praktfiasko.

   Gilla

 6. Anders 2022-02-04 / 07:04

  Känns inte som något vrakpris direkt: 5.9 % bruttoavkastning och möjligen 5% driftnetto. Beror såklart vad det finns för möjligheter (tomma lokaler byggbar mark, renoveringsmöjligheter osv.) Men visst Illja har en uppenbar gräddfil in till fastighetsköp från S-styrda kommuner…

  SBB är inte direkt kända för att ta ge sina hyresgäster bra service – kanske mer på bostadssidan då jag sett en del om att de snålar rejält. Dåligt skött soptömning och inga vaktmästare att få tag på. Men det är kanske bara vanliga bostadshyresgäster han vågar hålla på så med…

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-03 / 23:33

   Maktfullkomliga små sossepåvar i Kalmar. Roger Holmberg är inte ensam, det finns ett antal som tror att de är oersättliga!

   Gilla

   • Adam 2022-02-03 / 23:39

    Johan brydde sig ju inte ens när Roger bröt mot sekretessen, så några hårdhandskar lär det inte bli mot partikollegan. Snarare lite ryggkliande.

    Gilla

 7. Högt hårfäste 2022-02-03 / 22:57

  Det är samma sak med Johans andra kompis Per-Olof Persson på P&E Fastighetspartner, som är spindeln i allt som sker. Det är också lite märkligt.

  Gilla

Kommentarer är stängda.