SAKNAR HEDERLIGA DEBATTER OCH UTREDNINGAR

Elenergiproduktion för respektive energislag under 2021. Närmare 100 procent fossilfri!

Lyssnade igår på debatten i riksdagen angående de höga elpriserna. Jag måste verkligen stålsätta mig när jag hör Centerpartiets Rickard Nordin eller Miljöpartiets Lorentz Towatt och deras floskler och verklighetsfrånvända argumentation.

Khashayar Farmanbar säger att kärnkraften är ”jätte, jättedyr men att vindkraften är jättebillig. Men det går ju inte att jämföra. Det socialdemokraten Farmanbar med flera framför och argumenterar för är i många fall väldigt ohederligt.

Energiforsk har gjort en studie där man simulerat att Sverige skulle haft Ringhals 1 och 2 i drift och kommit fram till att elpriserna då varit 30-50 procent lägre under hösten 2021. Läs artikel. Då hävdade Farmanbar att det fanns andra undersökningar som visade något helt annorlunda och så håller det på. Ganska tröttande att lyssna på. Att ta ansvar för tidigare beslut är inte socialdemokraternas starka sida.

Kärnkraft är jättedyrt och vindkraft är jättebilligt enligt Farmanbar. Kärnkraft är planerbar men vindkraft är väderberoende och därmed icke planerbar. De går med andra ord inte att jämföra rakt av.

Det som är väldigt märkligt är att hur jag än leter så kan jag inte hitta några utredningar eller rapporter där man på ett logiskt och förnuftigt sätt beräknat kostnaderna för ny kärnkraft i jämförelse med ett system med vindkraft i kombination med vätgas eller andra system för att lagra energi, för att det på något sätt skall kunna bli jämförbara system. Vad kostar ett system med vätgas för att kunna lagra energi och kunna producera 1 TWh elenergi? Vad blir kostnaden inklusive vindkraftverken för varje kWh?

Denna kostnad måste ju givetvis inkluderas i kostnaden för vindkraftverk vid en jämförelse med kärnkraftverk!

Jag har nu läst Hanif Balis bok Mina nio liv. Boken var en stor besvikelse! Den började bra med ett kapitel om bakgrunden till de senaste anklagelserna och drevet mot Hanif Bali som startades internt inom Moderaterna men sedan blir boken bara mer och mer ointressant för varje kapitel.

Den handlar mest om Hanif Balis bakgrund och alla hans fosterföräldrar, de flesta Mujahedinanhängare och att han blivit ett offer för socialkontorens bristande kunskap och inkompetenta handläggare. Det genomsyrar alla övriga kapitel i boken, det kunde begränsats till ett kapitel.

Jag hade förväntat mig betydligt mer om den interna verkligheten inom Moderaterna, de inre striderna och de personliga konflikterna och relationerna. Hur moderaternas riksdagsgrupp fungerade under Fredrik Reinfeldt och senare Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson. Hanif Bali har ju överlevt alla. Men det fick jag inte läsa något om i boken.

En besvikelse och jag rekommenderar den inte om ni inte gillar trauma som fosterbarn.

Annons

18 reaktioner på ”SAKNAR HEDERLIGA DEBATTER OCH UTREDNINGAR

 1. Ölandsboende. 2022-02-06 / 11:42

  Bali samlade in 2 miljoner till de svenska killarna,15 och 17 år, som torterades av 2 invandrare på Solna kyrkogård i augusti 2020. Står det något i boken om detta? Jag skickade 2000 kr. Hoppas de mår bra nu.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-06 / 13:12

   Nej, det finns inget om hans olika insamlingar i boken vad jag kommer ihåg. Han kanske snuddar vid ämnet enbart.

   Gilla

 2. Lotta 2022-02-06 / 00:19

  Visst är det märkligt att Greta Thunberg åker till norra Sverige och protesterar mot öppnandet av en ny gruva i Kallak? Hon är ju en av de största klimathysterikorna som basunerar ut att vi måste stoppa koldioxidutsläppen. Alla vet hur klimathysterikorna vill få till det genom vindkraftverk och elektrifiering. För att åstadkomma detta krävs enorma mängder jordartsmetaller. Hur har Greta Thunberg och likatänkande tänkt sig att man skall få tag i dessa om man inte får öppna gruvor i de områden där dessa fyndigheter finns?

  Gillad av 3 personer

  • Andersson 2022-02-06 / 18:49

   Kalksten, ene och lammskinn från Gotland.

   Gilla

 3. petergrafstrm 2022-02-05 / 17:25

  En vägande anledning till att den debatt som Thoralf efterfrågar saknas är att den i väst dominerande angloamerikanska oligarkin sen länge systematiskt motarbetar kärnkraft.
  En del av anledningen var och kanske fortfarande är, petrodollarn, som ogillar konkurrens från andra energikällor än fossilt.
  En annan del av orsakerna är att kärnkraft hade underlättat industrialisering och därmed modernisering och utveckling av en stor del av jordens befolkning utanför väst.
  En tredje anledning är förmodlingen rädsla för kärnvapenspridning.
  Men eftersom det är tungviktarna som har motiv finns heller ingen önskan om att korrekt info ska få genomslag utan bara skrämsel vill man ingjuta hos massorna.
  Dåligt fungerande samhällen överallt – bra för hegemonen som anser att ‘competition is a sin’

  Gilla

 4. Kalle 2022-02-05 / 15:48

  ## Forskningsinstitutet Rise: Tre sårbarheter i Sverige ##

  ## – Sverige kan drabbas av en total blackout och all el försvinner, säger projektledaren Freddy Jönsson Hanberg.

  ## Enligt Freddy Jönsson Hanberg, projektledare vid forskningsinstitutet Rise, som inlett en studie av försörjningsförmågan i Sverige, så är energiförsörjningen ”ganska lätt eller till och med mycket lätt” att störa på distans genom cyberattacker, säger han.##

  ## Sverige har dessutom inte möjlighet till självförsörjning eftersom det svenska jordbruket är konstruerat för att vara beroende av import av vissa produkter.##

  ## Kritiska varor är bland annat militära varor och komponenter, specialammunition, reservdelar och elektronik samt jäst och cement, men även klormedel till vattenverk, konstgödsel och vissa läkemedel som insulin, uppger Jönsson Hanberger.##

  ## Sverige är helt beroende av Göteborgs hamn, E4/E20 och järnvägen upp mot Hallsberg. Slås någon av dessa ut avstannar transporterna eftersom det saknas reservvägar.##

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskningsinstitutet-rise-fyra-sarbarheter-i-sverige

  Om sveriges sårbarhet behövs det många ärliga och raka debatter utan floskler eller dylikt.

  Vakna nu för det kan gälla sverige.

  Under kalla kriget satsade sverige ungefär 5-6 procent av BNP på försvaret.

  Idag satsar vi ungefär 1,5 procent av BNP.

  Vill sverige bli medlem av NATO så får vi betala ungefär 2 procent av BNP. Det var det President Trump bråkade om. Han ansåg att europa åkte snålskjuts och att US fick betala mycket mer för att hålla NATO i gång.

  Sverige brukar dra ned på försvarskostnaderna när det är lungt i omvärlden. Det är bara lugnet före stormen. Det var likadant före andra världskriget. Det blir inga fler krig. Tänk vad fel alla nedrustare hade då.

  Nu har sverige nedrustat nästan allt av det militära. Nu börjar syndarna vakna och panikrustar sverige!!!

  Gillad av 2 personer

 5. Alex 2022-02-05 / 13:20

  Bali är fortfarande M-politiker och ställer upp i kommunalvalet, så var väl inte speciellt troligt att han skulle skriva en massa om interna m-saker. Hade han släppt politiken helt, så hade nog boken varit betydligt smaskigare…

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-05 / 13:49

   Hanif Bali är ju till vardags väldigt frispråkig i många olika ämnen. I boken är det snarare locket på om det interna förutom det sista drevet mot Hanif där han skriver en del anklagelser.

   Gilla

   • Sven d.ä. 2022-02-05 / 20:28

    Han är frispråkig. Men när det gäller att trycka på knapparna i Riksdagen gör han precis som Kristersson vill. Måste vara svårt att ha en egen vilja och åsikter men ”tvingas” vara partilojal. Men hur ska han annars bli återvald?
    Tobias Billström är också en av mängden hunsade moderater som sitter kvar därför pengar luktar bättre än moral.

    Gilla

 6. Benny 2022-02-05 / 11:33

  Det finns ju en anledning till varför man slutade med väderkvarnar på 1800-talet när ångkraften kom! Tokfnatt och andra miljöidioter påstår att kärnkraft skulle vara gammal teknik som ska utfasas? De tycks ”glömt” att det är vindkraft som är gammal teknik och inte användbar i ett industrisamhälle som Sverige medan kärnkraft är det nyaste. Politiker ljuger vanemässigt om sina misstag men lögnerna kommer påfallande ofta från sossarna och miljöpartiet för att dölja sin usla politik på alla områden. Man har känslan av att miljöpartiet vill avskaffa Sverige som industriland och att de verkligen brinner för att det ska ske! Påfallande ofta så har miljöpartister inget hum om ekonomi utan tror att pengar skapas med sedelpressen eller som numera ettor och nollor i datorer. Tror de att importen ska betalas med Monopolpengar? Det verkar så..

  Gillad av 4 personer

 7. ivarandersson 2022-02-05 / 11:33

  Idag när det blåser så behöver inte tyskarna elda dyr rysk gas och elpriset i södra Sverige är 23 öre per kWh och i norr 15 öre. Vindkraften producerar 6726 MW och vi exporterar 4778 MW till lågt pris. Vilken elproduktion är lönsam om ersättningen är 15/23 öre kWh.

  Gillad av 3 personer

  • Mannen på gatan. 2022-02-07 / 21:32

   Äntligen hittade jag varför kärnkraften är så dyr i Frankrike det beror på att de har begränsat hur mycket som får säljas och till vilket pris dvs ett fast pris. Så därför försöker kärnkraftsmotståndarna
   ljuga om varför priset är så dyrt i Frankrike.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_France#Electricity

   utdrag och autoöversatt nedan.

   Elsektorn i Frankrike domineras av kärnkraft , som stod för 72,3 % av den totala produktionen 2016, medan förnybara och fossila bränslen stod för 17,8 % respektive 8,6 %. [7] Frankrike har den största andelen kärnkraft i världen. Landet är också ett av världens största nettoexportörer av el. Den franska kärnkraftssektorn ägs nästan helt av den franska regeringen och graden av statlig subvention är svår att fastställa på grund av bristande transparens. [8]

   År 2010, som en del av den progressiva liberaliseringen av energimarknaden enligt EU-direktiv , godkände Frankrike Accès régulé à l’électricité nucléaire historique (ARENH)-föreskrifter som gav tredje parts leverantörer tillgång till upp till ungefär en fjärdedel av Frankrikes kärnkraftsproduktion före 2011 kapacitet, till ett fast pris på 42 €/MWh från 1 juli 2011 till 31 december 2025. [9] [10] [11]

   Gilla

   • petergrafstrm 2022-02-07 / 22:46

    Frankrike’s och Sovjet’s planer på att bygga ut kärnkraft i utvecklingsländerna drabbades svårt av Chernobyl och Frankrikes ingenjörer protesterade mot att det rört sig om en olycka men tystnade efter hand.

    Det var ju kallt krig så det förväntades att man skulle glädja sig åt Sovjets motgångar.

    Harrisburg/Three Miles Island ‘olyckan’ som påpassligt föregicks av Hollywoods China Syndrome inträffade under samma period som US/UK störtade Shahen av Iran och medelst Muslimska brödraskapets Khomeini kunde stänga ner både Irans kärnkraftsprojekt och planer för utveckling av de av väst förtryckta länderna. Inte nog med det dessutom kunde Usa medelst hot om att strypa Europas oljekranar i MÖ tvinga Västtyskland Frankrike mfl att avbryta planerna för att i samarbete med OPEC lansera ett valutainstrument som utgjorde en konkurrent till dollarn.

    Britterna var dom enda i Europa som var stenhårt emot projektet. Sovjet och Japan var däremot med.
    Tanken med det som fick OPEC att gå med var att en ny petrovaluta skulle finansiera de fattiga ländernas utveckling
    Ist för att rikedomar ansamlas i imperialisternas fickor.

    Allt detta med den då aktuella konkurrenten till dollarn tigs nu ihjäl av alla.
    Likaså tigs det faktum ihjäl att det var US/UK som störtade shahen och det enda vänsterinriktade nämner är att US/UK 25 år tidigare tillsatte shahen.
    Då störtade dom Mossadeg som tillhörde jordägarklassen och var emot att fördela mark till de fattiga.
    Shahen däremot tvingade jordägarna att sälja av mark som Shahen lät en halvmiljon fattiga erhålla.

    Att US/UK störtade båda var för att dom vid den aktuella tiden var för självständiga och ville använda Irans resurser för landets utveckling.

    Khomeinis ursprung är höljt i dunkel vilket bekräftades av hans egen son 2011.

    Khomeini hade enligt ett vittnesmål ett torftigt ordförråd av 200 ord på landets modersmål.
    Det förekommer ett rykte om att han var son till en brittisk agent med befattning i oljebranchen som hade assimilerat sig som muslim därnere

    Gilla

 8. Ölandsbonde 2022-02-05 / 10:25

  Man behöver inte utreda vad ny kärnkraft kostar. Det är bara att ta rygg på de länder som bygger nya. T ex i kineserna. Mer intelligens där än här.

  Gillad av 1 person

  • Karl W 2022-02-06 / 08:20

   Kina har fördubblat kärnkraften de senaste åren till 53 kärnkraftverk, och har 150 till på projektstadiet. Man storsatsar på att utveckla torium och har fått fusionsgenerering att fungera, fortfarande dock i prototyp. 50% av all ny generering kommer från förnybara källor som sol eller vind. Det är väldigt svårt att bara ta siffror från Kina för förutsättningarna är helt olika. Kina har enorma ytor som är outnyttjade och som inte finns i Sverige, och är lämpliga för vind och solkraft. Gobi-öknen ligger i norra Kina, men på Saharas breddgrad, alltså mer sol, och har mycket stabila väderförhållanden, olika Sveriges snabbt växlande väder. Kina har ett enormt antal floder, som kan användas för kylning. Sedan har vi byråkratin och skatter, som driver upp kostnaderna i Sverige otroligt. I Kina läggs ett förslag på något, antingen av lokalbefolkningen eller myndigheterna. Sedan debatteras det av de som berörs av beslutet, sedan fattar man beslut och bygger – eller inte bygger. I Sverige är debatt och utredningar en slags perpetuum mobile, evighetsmaskin. Det händer inget mer. Medan Sverige har haft sju utredningar om tåg och 15 års, eller så, debatt, har Kina byggt världens största och modernaste tågnät.

   Gillad av 2 personer

 9. janne 2022-02-05 / 09:58

  När man lyssnar på Nordin och Tokvatt får man bekräftat att det är två kompletta
  idioter helt utan vett och sans tillsammans med en sk energiminister som är lik
  svammelman i serien Knasen,hur i h-e har han kunnat hamnat på den posten
  har han mutat sig in.för kunskap kan det inte bero på,eller är det något annat?
  Eller är det en Trojan från Arabvärlden?

  Gillad av 3 personer

 10. nilscobra 2022-02-05 / 09:27

  Enligt forskare på KTH så är ny kärnkraft ur ett systemperspektiv mycket billigare än en satsning på ”100 procent förnybar” energi. Om kärnkraften fasas ut och ersätts med 100 procent förnybar energi. Skulle det enligt Sweco kosta 1 500 miljarder kronor. En kostnad som givetvis skulle läggas på landets elkonsumenter. En satsning på kärnkraft skulle minska kostnaden med minst 1 000 miljarder kronor.

  https://www.svd.se/ny-karnkraft-skulle-spara-minst-1000-miljarder

  Gillad av 4 personer

Kommentarer är stängda.