FÖRSÖRJNINGSBÖRDAN I KALMAR

I måndagens Barometern hade jag en debattartikel om att Socialdemokraterna och kommunalrådet Johan Persson överdebiterar kommunens invånare tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet. Jag jämförde med Växjö kommun som har en betydligt lägre skatt än Kalmar kommun.

Men jag tog även upp att de små kommunerna Torsås och Borgholm även hade lägre kommunalskatt än Kalmar, trots den betydligt äldre befolkningen i dessa kommuner. Läs artikeln på Framtid Kalmars webbsida, där även länk finns till debattartikeln.

I veckans nummer av Dagens Samhälle finns det en intressant artikel över det som brukar kallas för försörjningskvot/försörjningsbörda. Det vill säga hur många som den arbetande befolkning utöver sig själva skall försörja. Kvoten styrs ju till stor del av hur många barn och äldre det finns i en kommun. Siffran som brukar anges grundar sig oftast på hur många 100 personer i den arbetande befolkning måste försörja och i Sverige är medeltalet ca 71 personer.

Jag har plockat ut samtliga 12 kommuner i länet och ordnat dem efter vilken kommun där man har minst antal personer att försörja utöver sig själva. Det finns också angivet vilken placering kommunen har utav landets 290 kommuner.

Kalmar kommun placerar sig på plats 33 i riket med 76 personer som skall försörjas av 100 personer. Vilket är något över riksgenomsnittet.

Sedan vill jag återkomma till Torsås och Borgholm som placerar sig på plats 267 respektive 289 av 290 kommuner, med 101 respektive 117 personer som skall försörjas av de 100 personer i den arbetande befolkningen. Det här påverkar givetvis kommunernas ekonomi även om det kommunala utjämningsystemet kompenserar kommuner med en annan demografi.

De kommuner som toppar listan är t.ex Solna med 51 personer, Sundbyberg, Stockholm och Göteborg som innehar de första fyra platserna. Dessa kommuner tillhör de kommuner med låga kommunalskatter så att försörjningsbördan påverkar kommunalskatten är ganska slående när man ser denna lista.

När det gäller Kalmar kommun så ser man inte den effekten. Förutsättningar för just Kalmar kommun borde vara goda att ha en lägre kommunalskatt. Särskilt i jämförelse med Torsås och Borgholms kommun, som trots detta har en lägre kommunalskatt.

Är effektiviteten så dålig i Kalmar? Eller slösar majoriteten en massa pengar på diverse projekt som inte ingår i den kommunala kärnverksamheten?

Annons

8 reaktioner på ”FÖRSÖRJNINGSBÖRDAN I KALMAR

 1. Cosmik Debris 2022-03-04 / 00:17

  Varför illustrerar GP en artikel om ukrainska flyktingar med välekiperade och snofsiga negrer med Louis Vuitton-väskor? Den typiske ukrainske flyktingen är absolut inte neger. Inte heller en svartmuskig muslimsk man i vapenför ålder. Jag får enormt dåliga vibbar av det som sker. Det här kan sluta i fullständigt kaos. Misstänker att all sorts muslimskt slödder från Mellanöstern och Afrika kommer att utnyttja möjligheten att ta sig till Sverige för att parasitera, våldta och plundra. Dessutom vädrar den vidrigaste opportunisten av dem alla morgonluft. Har inte Bert Karlsson tjänat och förstört tillräckligt?

  Om Löfven och Reinfeldt inte hade fyllt landet till brädden med avskyvärt drägg från Somalia och Mellanöstern så skulle Sverige kunna ta emot en hel del ukrainare. Men nu är Sverige fullt och landet skakas av dagliga skottlossningar och muslimsk masskriminalitet.

  Landet är fullt. Den enda möjligheten är om vi genast vi skickar hem hundratusentals somalier, araber och muslimer. Då finns det plats.

  Birgitta Sparf: ” Så ja, tyvärr är Sverige nu fullt[…] Det enda jag tror vi kan vara säkra på är att det kommer att bli långt fler än vi har kapacitet att möta med ett värdigt och välfungerande mottagande. Vilket vi hade haft om vi inte redan hade bränt en stor del av våra resurser på en nettoinvandring om 1,3 miljoner från främst MENA-länder mellan åren 2000-2020. Varav de flesta inte hade asylskäl enligt FN:s flyktingkonvention och inte har blivit självförsörjande.”

  https://detgodasamhallet.com/2022/03/03/birgitta-sparf-inte-vart-ansvar-langre/

  Gillad av 4 personer

 2. Andersson 2022-03-03 / 22:59

  I kväll far det reaplan längs kusten. Är de svenska så lär det var JAS Gripen. På https://www.flygradar.se/ kan man se att civilflyget över Ukraina och Moldavien är nere på noll. Men man ser väl inga militärplan på den radarn. Her lång tid tar det för ryska Luftwaffe att köra 35 mil?

  Gilla

 3. Cosmik Debris 2022-03-03 / 16:56

  Live Aid 2.0

  1985 skickades katastrofhjälpen till Afrika
  2022 skickas katastrofhjälpen till Tjärna Ängar, Vivalla och Kronogården.

  Det var bättre förr. Sverige har verkligen satt sig i skiten 😊

  Gillad av 3 personer

 4. Cosmik Debris 2022-03-03 / 15:03

  Jag skrev för många år sedan att i framtiden kommer svenska kommuners välstånd att beräknas efter hur många somalier/muslimer en kommun har att försörja.

  Nu är vi där. 🙂👍

  Gillad av 3 personer

 5. Otto 2022-03-03 / 13:47

  Det är många nysvenskar som ska mättas och Johan vill gärna ha fler.

  Gilla

 6. Eva Dillner 2022-03-03 / 12:06

  Bedrövliga siffror för Mörbylånga kommun. Med all inflyttning till Färjestaden borde det ju ha gått åt andra hållet. Ingen kommun i länet har bättre siffror jämfört med 2016. Vad beror det på?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-03-03 / 13:07

   Många äldre som flyttat in och många barnfamiljer

   Gilla

   • Ingemar Ekman 2022-03-03 / 13:32

    Betalas verkligen pensionen ut av kommunen? Jag trodde att det är staten som betalar ut min pension som jag har betalat in till under hela mitt arbetsliv, förutom pengarna som Göran Persson konfiskerade på 90-talet.
    Däremot betalar jag kommunalskatt på den innestående löneutbetalningen. Det bör alltså vara en ren vinst för kommunen.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.