SKYDDAR BAROMETERN KOMMUNALRÅDET JOHAN PERSSON (S)?

Den 9 juni 2022 skickade jag nedanstående mejl till chefredaktören Anders Enström på Barometern. Jag var och är fortfarande djupt besviken på att Barometern inte med ett enda ord nämnt den erbjudna ”mutan” på 20 miljoner kronor från företaget SBB som fick köpa KIFAB av Kalmar kommun. Handlar tystnaden om vänskapskorruption mellan politiker och media?

Här nedan kan du läsa mitt mejl och svaret från Anders Enström.

Hej

Efter snart 16 år som kommunpolitiker och ungefär lika många år som bloggare så har jag blivit ganska luttrad och det krävs en hel del för att jag skall bli förvånad över hur media rapporterar om lokalpolitiken. Jag saknar faktiskt, hör och häpna socialdemokratiska Östran! Då var bevakningen av lokalpolitiken betydligt mer omfattande och mångfacetterad. Dagens Kalmar fyller tyvärr inte alls tomrummet efter Östran.

Varför skriver jag då dessa rader till dig Anders Enström? Jag är minst sagt besviken på dina medarbetare eller om det är ditt ansvar. Det vet du bäst själv.

Jag har i flera blogginlägg lyft fram hur det gick till när Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, inkom med det ”högsta anbudet” på Kalmar Industri Fastigheter AB, KIFAB. Du har säkert läst mina blogginlägg om affären så jag behöver inte redovisa de dokument och mejl som jag publicerat på min blogg.

I anbudet på den sista anbudsdagen 15 oktober 2021, så utlovar man 20 miljoner kronor i donation till den planerade juristutbildningen vid Linneuniversitetet. Något som inte på något sätt har med KIFAB:s verksamhet att göra, då inga av de aktuella fastigheterna ingår i Linneuniversitetet.

Frågan är om detta generösa erbjudande rent utav skulle kunna betraktas som en muta till Kalmar kommun för att bli det vinnande anbudet?

Jag har tagit upp detta i flera blogginlägg men Barometerns journalister har varit helt ointresserade. Om någon av era journalister hört av sig till mig och efterfrågat dessa dokument hade ni givetvis fått ta del av dessa och jag hade också bekräftat att jag fått dokumenten från Kalmar kommunbolags VD Ulrick Hultman.

Tyvärr har dock intresset från Barometern varit obefintligt av att syna denna stora affär som det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson drivit igenom.

Jag ställde därför en interpellation till kommunalrådet Johan Persson vid kommunfullmäktige den 25 april men han ville inte svara trots att han var närvarande. Något som aldrig inträffat tidigare under mina snart 16 år som kommunpolitiker.

Interpellationen besvarades istället den 30 maj vid kommunfullmäktige. Debatten mellan mig och kommunalrådet Johan Persson blev minst sagt infekterad. Det som dock gjorde mig ytterligt förvånad var att denna interpellation inte med ett enda ord nämndes när Barometern publicerade sin artikel om kommunfullmäktigemötet.

Jag hade dock ändå en förhoppning att det skulle komma en separat artikel i Barometern om KIFAB-affären och denna ”muta” på 20 miljoner kronor. Men nu har det gått mer än 10 dagar sedan kommunfullmäktige den 30 maj och jag inser att Barometern inte tänker skriva en enda rad om dessa 20 miljoner kronor i SBB:s anbud.

Därför undrar jag nu Anders Enström, varför är lokaltidningen så fullständigt ointresserad av denna fastighetsaffär på ca 2 000 miljoner kronor och denna ”muta” från SBB:s VD Ilija Batljan på 20 miljoner kronor i anbudet som enligt publicerade mejl gömdes i fastighetsvärdet?

Är det inte Barometerns uppgift att granska makthavarna i Kalmar kommun?

Med vänlig hälsning

Thoralf Alfsson

Det tog Anders Enström 6 dagar att svara på mitt mejl enligt nedan.

”Hej Thoralf

Tack för inspel och tips. Tråkigt att vi så ofta gör dig besviken.

Jag kan bara svara att vi i detta fall, precis som i alla sammanhang, gör våra egna värderingar och prioriteringar. När och om vi eventuellt gör en granskning bestämmer vi själva, utan att låta oss påverkas eller styras av vad politiker önskar sig. Oavsett parti. 

Med vänlig hälsning

Anders Enström”

Ett fullständigt ynkligt svar. Tidnings journalister följer alltid kommunfullmäktigemöten och den hetsiga debatt som var mellan mig och Johan Persson i fullmäktige. Att som journalist undvika att skriva om den är tjänstefel enligt min uppfattning, i synnerhet under ett valår.

Men nu kan det ju vara så att chefredaktören utfärdat ett ”skrivförbud” om dessa 20 miljoner kronor för att skydda Socialdemokraterna i Kalmar och Johan Persson. Kom också ihåg att Barometerns nyhetschef Emma Skogberg är djupt insyltad i Centerpartiet genom sin man Per ”Pelle” Skogberg som är mediestrateg hos Centerpartiet på riksnivå och nära medarbetare till Annie Lööf.

Socialdemokraterna styr ju Kalmar tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet. Ordförande för Kalmar kommunbolag som sålde KIFAB är centerpartisten Erik Ciardi!

Jag tolkar tystnaden som att Barometern mörkar dessa 20 miljoner kronor för att skydda kommunalråden Johan Persson och Erik Ciardi!

PS

Jag glömmer inte heller hur Barometern sprang Malin Almqvist och Johan Perssons ärende för att avsätta landshövding Thomas Carlzon, Det lyckades man också med. Det var riktigt obehagligt att se hur felaktiga uppgifter ”planterades” i Barometern om Thomas Carlzon.

Jag tror alla förstår hur Barometern och chefredaktör Anders Enström och nyhetschef Emma Skogberg gör sina värderingar och prioriteringar!

Annons

23 reaktioner på ”SKYDDAR BAROMETERN KOMMUNALRÅDET JOHAN PERSSON (S)?

 1. Kalle 2022-07-14 / 13:17

  ## Ann-Sofie Hermansson: Gängens våld kräver ett slut på det politiska spelet##

  ## Gästkolumn {GP] Vi har fått en generation politiker som gått så långt i sitt politiska spelande att de helt glömmer bort samhällets och landets bästa.##

  ##
  Det är inte fult att göra politisk karriär. Tvärtom, är man hängiven uppgiften är det positivt att man får möjlighet att utvecklas i demokratins tjänst. Men något har radikalt förändrats de senaste åren. Vi har fått en generation politiker som gått så långt i sitt politiska spelande att de helt glömmer bort samhällets och landets bästa. Något har gått förlorat i vår representativa demokrati. Respekten för ämbetet.

  Att inneha en maktposition, oavsett om det är i majoritet eller opposition, kräver att man visar respekt för det demokratiska uppdrag man är satt att förvalta. Även om det tar emot måste man ibland göra avkall på sina käpphästar för att göra upp brett politiskt. Och kom ihåg. Du är inte där för din egen skull utan för medborgarnas bästa. Politik handlar om att ta ansvar, även när det gör ont. Kompromisser svider, men utan dem kommer man inte framåt.
  ##

  ##Man kan betrakta politiska vinster som en framgång när motståndaren förnedras i nederlaget. Men det är kortsiktigt. Ska kriminaliteten slås tillbaka behöver vi ett nytt politiskt ledarskap. Där man inte tar heder och ära av den politiska motparten. Där man visar respekt för ämbetet.##

  Ann-Sofie Hermansson

  Ann-Sofie Hermansson är socialdemokrat och tidigare kommunstyrelsens ordförande i Göteborg stad. Hon jobbar på Renova och är gästkolumnist på Göteborgs-Postens ledarsida.

  https://www.gp.se/ledare/g%C3%A4ngens-v%C3%A5ld-kr%C3%A4ver-ett-slut-p%C3%A5-det-politiska-spelet-1.76749880

  Helt rätt. Politikerna har glömt bort Folket som de skall tjäna!!!
  Visa respekt för det politiska ämbetet!!!

  Gillad av 1 person

  • stigrydmark 2022-07-14 / 15:24

   Hermansson förefaller att vara en ärlig politiker. Hon slogs ju också för en sak som regimen bara pratar om, men där ingenting händer. Morgan är urtypen för ljugande och falskhet och borde gifta sig med LÖÖF.

   Gilla

 2. Roland Salomonsson 2022-07-14 / 12:12

  SBB lär redan ha sålt av KIFAB! Lyssna på Magnus Stenlund, Ledare, SwebbTV

  Gilla

  • Thoralf A 2022-07-14 / 12:14

   Nej, det har man inte. KIFAB bestod av drygt 20 olika fastigheter i Kalmar och SBB har sålt 8-9 av dessa fastigheter.

   Gilla

 3. Roland Salomonsson 2022-07-14 / 12:09

  Vad jag minns, så har SBB redan sålt av KIFAB. De har likvida problem. Lyssna på Magnus Stenlund, SwebbTV!

  Gilla

  • Thoralf A 2022-07-14 / 12:14

   Nej, det har man inte. KIFAB bestod av drygt 20 olika fastigheter i Kalmar och SBB har sålt 8-9 av dessa fastigheter.

   Gilla

 4. Ludvig 2022-07-14 / 09:43

  Jag saknar också Östra Småland.

  Gilla

 5. ivarandersson 2022-07-14 / 08:55

  ”Fastighetsbolaget SBB redovisar en förlust före skatt på 2 612 miljoner kronor för det andra kvartalet i år, att jämföra med vinsten före skatt på 6 942 miljoner kronor för samma tid i fjol.”
  Detta förklarar varför den erbjudna ”mutan” på 20 miljoner kronor från företaget SBB som fick köpa KIFAB av Kalmar kommun uteblev. SBB kämpar för att överleva.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-07-14 / 09:15

   -2 721 miljoner kronor enligt Placera. Vad jag förstår har de värderat om uppblåsta värderingar.

   Gillad av 3 personer

   • ivarandersson 2022-07-14 / 18:37

    Fastighetsbolaget SBB rasar på börsen efter morgonens kvartalsrapport.
    Aktien är ned drygt 19 procent strax efter 16-tiden.
    Expressen

    Gilla

 6. Bjursnästomte 2022-07-13 / 20:46

  Nu är Akinder på G och påhejad av JP på Facebook.

  ”Jag är inte förvånad. Som man sår får man skörda. Har man en frontperson som anses för extrem till och med för SD och därför utesluts, som hämningslöst underblåser hat och sprider misstroende mot människor med utländsk bakgrund och muslimer, som hänger ut personer med angrepp och påståenden som möjligen skulle kunna tolkas som förtal – ja, då drar det till sig den här typen av extremister på yttersta högerkanten.

  Själv är jag alldeles övertygad om att den dominerande frontpersonen har, och har haft, full koll på den lilla klick som har uppdrag i det aktuella partiet, större än så är det nämligen inte.
  Skärmdump från Barometern-OT. Länkar i kommentarsfältet.”

  Gilla

  • Högt hårfäste 2022-07-13 / 22:52

   Kalmar är lika PK, sjukt och inavlat som alltid.

   Gilla

  • Goliat 2022-07-13 / 23:21

   Så vidrigt så magen vänder sig. Akinder postar kommentarer efter varandra på sitt eget inlägg. Birgitta Edström hoppas på en oberoende granskning av Framtid Kalmar.

   Gillad av 2 personer

 7. Kalle 2022-07-13 / 20:09

  Kalmar är kört. Det enda rätta är att flytta därifrån!

  Gillad av 2 personer

  • Bert Juhlin 2022-07-14 / 00:39

   Journalisten Karin Lagerström på Barometern-OT har dock gjort en bra grävande artikelserie om Mönsterås Kommunalråd Anders Johansson(C) och hans inkomster från industrivindkraftsparken Åby/Alebo. Anders J och hans syssling har 5 vindkraftverk på sin mark. De två är garanterade som minst 190 000 sek om året per v-kraftverk, alltså närmare en miljon sek. Blåser det mer än medel ett år så blir det ett än större belopp.

   Gillad av 2 personer

 8. janne 2022-07-13 / 19:01

  För det första så är Barometern en skittidning och journalisternas kompetens sträcker till att skriva om en häst sitter fast i ett dike
  eller en ko som gått ner sig in någon dynghåla,då går stora larmet för det är ju något ofarligt att skriva om.Samma skit med DK
  det skrivs mest om rådjur på vägarna nerkörda mitträcken bilar som fått stopp och annan skit som ä av noll intresse,skärp till för fan ni som skriver.
  Och till syvende och sist plocka bort presstödet, en bra och ärlig tidning som alla vill ha klarar sig själv,om inte då ska lägga ner skiten.

  Gillad av 3 personer

  • Högt hårfäste 2022-07-13 / 23:32

   Mest klickade hus hos mäklarna är populärt att skriva om också, liksom om vädret, hundhoppning, ombyggda skåpbilar, kryssningsbåtar och raggarträffar.

   Tvi vale!

   Gilla

 9. Sven d.ä. 2022-07-13 / 18:32

  20 miljoner här, en nedsågad ek där… Det är svensk korruption med mutor. Vi skojar gärna om andra länders mutsystem, pengar under bordet etc etc. men vi är inte bättre vi.

  Gillad av 2 personer

 10. Skogsmulle 2022-07-13 / 18:29

  Pinsamt från Barometern och Anders Enström är väl förnamnet. Tur att man insåg bluffen och avslutade all prenumeration till denna informatör för ett antal år sedan….. Vore dock kul att ta det lite längre: Finns det bankkonton hos vissa som inte tål dagens ljus? Pengar är bättre än vaccin 😎

  Gillad av 2 personer

 11. Christer 2022-07-13 / 18:16

  Precis så fungerar presstödet .
  Det måste väl finnas någon instans som kan kontrollera myndigheternas korrupta affärer.
  Nu har EU varnat Sverige för vår slappa hantering inom myndigheterna .

  Gillad av 1 person

 12. stigrydmark 2022-07-13 / 17:54

  Det är väl en sossetidning och då kan man förvänta mörkläggning, som vanligt. Jag läste hur Morgan ljuger om invandringssiffror. De lägsta på 40 år blir i verkligheten 10.000 i år över 2015 års siffror 163.000. Alla medel som mörläggning, censur ocg lögner är tillåtna. Att med den bakrunden vänta på fakta är som att vänta på SVT att bli saklig och objektiv.

  Gillad av 3 personer

 13. turrim 2022-07-13 / 17:44

  Mutorna till media betalar vi alla genom skattsedeln med presstödet. Ju mesigare chefredaktör som ingen vill läsa desto högre ökning av stödet varje år.

  Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.