PARADOXAL EFFEKT AV ELPRISET

För de hushåll/villaägare som satsade på solceller på sina tak för något eller några år sedan kan 2022 bli en riktig ekonomisk vinst, trots de höga elpriserna. Eller snarare tack vare de höga elpriserna under sommarhalvåret, vilket är lite paradoxalt.

Det kanske låter lite märkligt men jag grundar mig på min egen lilla anläggning med en effekt på ca 4,3 kW, som producerar ca 4 000 kWh per år.

Detta i kombination med en hel rad andra energieffektiviseringar som jag gjort under det senaste decenniet med värmepump, braskamin, solfångare för att värma varmvatten och en mindre varmvattenberedare för vintermånaderna. Men också en del styrning t.ex. att varmvattenberedaren bara får värma vatten under den tid som solcellerna ger någon effekt.

Det innebär att fram till och med september har jag ett plus på mitt konto för elenergi under årets första 9 månader, både när det gäller elenergi och pengar. Jag har sålt mer elenergi än vad jag köpt från EON och har även ett tillgodo på mina elräkningar.

Om det nu skulle bli som vissa signaler visar på och att inte alla skrämselartiklar om astronomiska elpriser under vintern slår in, utan att elpriserna hamnar i nivå med förra vintern. Då blir faktiskt 2022 mitt billigaste år på flera decennier för elenergin. Ganska horribelt men jag klagar inte, mina investeringar på ca 100 000 kronor under det senaste 12 åren betalar av sig ganska snabbt just nu.

Dagens låga elpris förklarar man med att det blåser mycket och att gaspriserna sjunkit men man nämner inte att likströmskabeln till Polen varit stängd för underhåll under ett antal veckor. Kabeln har en effekt på drygt 600MW. Det innebär att Sverige inte påverkats av elpriserna i Polen. Även om elenergin nu har tagit andra vägar till Polen via Tyskland eller Baltikum. Den 9 oktober kör man igång Polenkabeln igen och då får vi se vad som händer med elpriset i Sverige.

Jag kan bara säga att det finns mycket att göra för att spara elenergi och är man lite teknisk kunnig och intresserad så kan man snart hitta möjligheter. Solceller för att producera elenergi och solfångare för att värma sitt varmvatten är två mycket lönsamma investeringar idag, om du har ett eget tak att tillgå.

Solfångarna för att värma vatten är nog den mest lönsamma investeringen men lite besvärligare då man måste ha en ackumulatortank och måste göra justeringar i rörsystemen i huset. Men du får helt gratis varmvatten under ca 7 månader och kan duscha hur länge du vill, om det inte är för många i hushållet. Under sommaren kan du till och med använda överskottsvärmen till att värma poolen.

Det skall bli intressant att följa utvecklingen av elpriset de kommande månaderna. Jag tror personligen inte att det blir så illa som olyckskorparna förutspår.

Annons

5 reaktioner på ”PARADOXAL EFFEKT AV ELPRISET

 1. Mats 2022-10-11 / 07:59

  Kruxet med låga elpriser är att överskott från solcellerna betalas dåligt = längre återbetalningstid.
  Kruxet med höga elpriser är att elen är dyr nattetid när inte solcellerna ger något tillskott.

  Hur man än vänder sig, har man röven bak…

  Gilla

 2. turrim 2022-10-07 / 20:41

  Jag gratulerar de som är ingenjörer och händiga och i arbetsför ålder som nu kan minska idiotkostnader för sin egen el.

  Värre för oss andra. Särskilt för företagen som nu konkursar eller måste höja priser. Allt är regeringens fel.

  De politiker och följsamma tjänstemän som har lurat oss alla bör
  namneligen ställas till ansvar. Utan avgångsvederlag.

  Generaldirektörer som nu erkänner fakta om ministerpåverkan måste avskedas.

  Gilla

 3. Ölandsbonde 2022-10-07 / 16:59

  Alltid roligt när en god människa kan tjäna på sina investeringar. Hur mycket har jag och andra skattebetalare skjutit till i form av bidrag och RUT?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-10-07 / 20:00

   Ca 7000 kronor bidrag när jag satte upp solfångare 2010 och ca 10000 kronor i bidrag när jag installerade solceller 2019. Inget RUT.

   Gilla

 4. ivarandersson 2022-10-06 / 08:59

  Thoralf du har gjort rätt investeringar i god tid. Elen från solcellerna säljer du med ett förmånlig avtal annars skulle väl lönsamheten vara måttlig? Sommarelen som solcellerna producerar är normalt billigare än vinterelen som produceras.

  Gilla

Kommentarer är stängda.