INTE EN ENDA SKATTEKRONA TILL MER VINDKRAFTEN

Under 2022 exporterade Sverige 33 TWh elenergi till andra länder. Det var 20 procent av Sveriges elproduktion. Behöver vi då mer elproduktion i landet?

Sverige är det land i Europa som exporterade mest elenergi. De tre länder som exporterade mest elenergi har också investerat stort oplanerbar och väderberoende vindkraft. Tokigaste landet är utan tvekan Tyskland som producerade 101 TWh vindkraftsel och Spanien med 59 TWh, där stora delar exporterades.

Annons

30 reaktioner på ”INTE EN ENDA SKATTEKRONA TILL MER VINDKRAFTEN

 1. Johan Karlson 2023-03-04 / 13:05

  Höga priser på el ger höga resultat i massaindustrin – eftersom den totalt sett säljer el på den öppna marknaden. Södra Skogsägarna gör rekord i lönsamhet 2022 och ger rekordutdelning till oss medlemmar.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-03-04 / 13:10

   Det ger framför allt höga kostnader för elkonsumenterna.

   Ska jag tolka det som att Centerpartiet förordar höga elpriser så du får rekordutdelning från Södra?

   Alltid spännande att höra hur en centerpartist tänker. Inte undra på att partiet är på väg under riksdagsspärren.

   Gillad av 1 person

 2. Johan Karlson 2023-03-04 / 09:01

  Jag får svara här. Att över hälften av det drygt franska kärnkraftverken föll ifrån samtidigt och har varit frånkopplade över långa tider var inte planerat, framför allt inte i inledningen av det här kriget. På samma sätt kan ingen påstå att ett enda misstag vid Forsmark har orsakat att ett helt block står stilla hela vintern – 2022-23. Felet på bränslestavarna på O3-an nu är heller inte planerat och mars är ändå att betrakta som en vintermånad.

  Sverige hade 2022 Europas lägsta spotpriser på el. Sverige hade Europas största export av el. EU byggdes som en fredspakt, Kol- och stålunionen, för att knyta ihop kontinenten i dess grundläggande varuflöden så pass hårt att man blev tungt beroende av varandra. Det är precis det vi ser nu. Och det är bra. Det fungerar som det ska. Sen är el som produceras och distribueras på en stor öppen marknad faktiskt ett utmärkt exempel på marknadsekonomi. Produktion kommer till där det finns förutsättningar. Konsumtion möter produktion där priset reglerar att produktion och konsumtion möts. Och marginalprissättningen är faktiskt det bästa sättet att reglera det här. Skandinavien har utmärkta förutsättningar att fungera som ett batteri gentemot den europeiska kontinenten. Och det är bra.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-03-04 / 09:14

   Nu var det inte i Forsmark som produktionspersonalen begick ett misstag, utan det var vid Ringhals (R4). Jag skall inte gå in på detaljer men orsaken kan mycket väl bero på att det var personal som tidigare jobbat vid R1 och R2, som flyttats till R4. Utan tvekan handlade det om den mänskliga faktorn och bristfälliga rutiner efter en revision.

   Du tycker alltså att det är bra att svenska företag, elkonsumenter och skattebetalare fått bekosta hundratals miljarder kronor i ny elproduktion som sedan exporteras till andra länder, oftast till ett lågt pris då det blåser mycket i norra Europa. Du till och med anser att marginalprissättning är bra. Dessutom har du inget emot att svensk natur skövlas för att kunna bygga enorma vindkraftsparker som blir ett elände för närboende. När nu motståndet ökad på land så skall man istället bygga vindkraftsparker till havs, utan att man vet vilka konsekvenser det ger.

   Olof Johansson var ju motståndare till Öresundsbron och vilka konsekvenser det skulle kunna ge för Östersjön men idag tycks Centerpartiet fullständigt glömt dessa aspekter i sin iver över att bygga ännu mer vindkraft. Jag tar mig för pannan!

   Gillad av 1 person

   • Johan Karlson 2023-03-04 / 09:38

    Alltså det här är ju samma frågor som Centern har drivit sen tidigt sjuttiotal, och på samma sätt. Kampen om kärnkraften handlade också om synen på vad onaturligt billig el gör med ett samhälle. Det breda införandet av oljeeldning i villor (som drevs av beskattningen av egen ved) och det stimulerade införandet av direktverkande el på bred front – är ju faktorer vi centerpartister haft invändningar emot sedan just tidigt sjuttiotal. Dessutom har vi alltid prioriterat inhemsk energiproduktion och inte minst från oss på landsbygden. Vi brukar jord och skog, och ska förstås skapa den energi samhället behöver. Och det gör man bäst på en öppen marknad. Till det har vi alltid varit angelägna om robusthet i samhället. Och ur energisynpunkt är Sverige ett starkare land än på mycket länge. Med reduktionsplikten hade det varit än bättre.

    Incidenten vid R4-an är precis ett exempel på att stora kraftproducerande enheter som slår ifrån – ger svårhanterade effekter på elmarknaden. Väderberoende energislag som faktiskt levererar vid givet väder är pålitligt. Det går att planera för det utifrån sina förutsättningar. Men det är en helt annan marknadslösning – förstås.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-03-04 / 10:11

    ”Väderberoende energislag som faktiskt levererar vid givet väder är pålitligt. Det går att planera för det utifrån sina förutsättningar.”

    Nu skojar du med oss. Pålitligt vid 30 procent av årets 8 760 timmar.

    Jag jobbade tidigare i mitt liv vid en stor processindustri (pappersbruk) som var stora elkonsumenter. Menar du att en sådan industri skall slå igen när det inte blåser och solen skiner?

    När Sverige hade 12 kärnkraftreaktorer i drift var det inga som helst problem om en reaktor snabbstoppades vid ett fel. Men efter att Centerpartiet medverkat till att stänga 6 reaktorer så har man skapat detta problem. Det borde väl till och med en centerpartist inse.

    Om vi bygger 6 st nya reaktorer så kan vi på sikt fasa ut de flesta opålitliga vindkraftverk. Dessutom har en ny kärnkraftreaktor idag en livslängd på 60-80 år. Vindkraftverk har en livslängd på endast ca 20 år. De måste alltså bytas ut mot nya 3-4 gånger under kärnkraftsreaktorns livslängd.

    Gillad av 1 person

  • tompas11 2023-03-04 / 09:28

   JOHAN KARLSON
   Fullständigt opålitlig och helsnurrig person, som ingen kan ta på allvar och än värre blir han när han som nu rökt på igen.

   Gilla

 3. Helgesson 2023-03-04 / 02:35

  Jag har förstått att Bellman var stor på sin tid och efter i 1700 talets sverige, men vet inte tillräckligt. Det många inte begriper är att Eddie Meduza i nutid egentligen var ett missuppfattat geni också! Eller som Ingemar Stenmark sa
  det är svårt att förklara slalom för en som inte begriper.

  Gilla

 4. Kalle Kula 2023-03-03 / 19:05

  Är det förvånande att 90% av demonstranterna i Stockholm idag om snippa-fallet hade lila och rosa hår? Mitt i publikhavet stod Mona Muslim. 🤨

  Gillad av 2 personer

 5. Johan Karlson 2023-03-03 / 18:45

  Begreppet ”planerbar” energiproduktion är faktiskt fel, det har vi ju verkligen sett i vinter när vi inte alls har kunnat lita på kärnkraften. Kärnkraft är möjligen ”väderoberoende” energiproduktion. Men inte ens det stämmer.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-03-03 / 19:31

   Så du tycker inte det är någon skillnad mellan kärnkraft och vindkraft?

   Gilla

   • Johan Karlson 2023-03-04 / 07:51

    Kärnkraften är bedrägligt planerbar, dvs vi förleds att tro att vi kan lita på den. Eftersom verken är stora, uppåt MW, blir det ett tungt tapp när de faller ifrån vilket kan vara knepigt att kompensera för. Vi ser också nu i Ukraina hur stora kärnkraftverk blir strategiska mål för en angripare. Där är kombinationen av vattenkraft, vind och sol med ett oändligt antal små producenter, dels faktiskt betydligt mer tillförlitligt över tid eftersom det går att planera för variationer i väder, dels betydligt mer robust i kris- eller krigstid eftersom det just är en mängd små producerande enheter som var och en i sig är försumbar i sammanhanget.

    Den förnybara kraften saknar dock kärnkraftens egenskap av att inteckna komplicerade åtagande för kommande generationer i hundra tusen år. Jag förstår att många känner behov av att skapa såna monument och se till att man blir ihågkommen över stora tidsperioder. Jag tycker väl inte att det är någon vidare god egenskap.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-03-04 / 08:13

    Centerpartisten Johan Karlsson är lika snurrig som partiet.

    Du kanske skulle studera tillgänglighets/verkningsgraden i siffror för de olika energislagen. Då skulle du upptäcka att landbaserad vindkraft har en verkningsgrad på ca 30 procent och att kärnkraft har ca 90 procent. Dessutom producerar vindkraft som mest när vi inte behöver det, därför de stora exportsiffrorna av elenergi.
    Det finns inget kraftslag som har 100 procent!

    All teknisk utrustning kräver underhåll och när det gäller kärnkraft är revisionerna en del av den årliga planerade verksamheten med byte av bränslestavar och underhåll. Att påstå att kärnkraften är bedrägligt planerbar är oseriöst!

    Men jag har inga större förväntningar på Centerpartiet. Jag hoppas att partiet går i graven med den nye turkiska partiledaren och vi slipper partiet rikspolitiken. Partiets vänstersväng är ett enormt svek mot partiets gamla väljare. Men de med lite förstånd har redan lämnat partiet.

    Gilla

  • Hemlig X-sson 2023-03-04 / 07:42

   Hade inte de rödgröna saboterat vårt energisystem och lagt ner fullt fungerande kärnkraftverk, så hade inte oplanerade stopp i någon reaktor haft någon större betydelse. I normalläget är kärnkraft och vattenkraft planerbar. Vindkraft är ALDRIG planerbar.

   Gilla

   • Johan Karlson 2023-03-04 / 08:16

    Jag säger som moderaten Mikael Odenberg, kärnkraft är inte planerbar. Möjligen väderoberoende, men egentligen inte ens det. I extrem värme måste även kärnkraften bromsas ner. Sen ukrainakriget började är det väl egentligen bara de förnybara energikällorna som vi har kunnat lita på.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-03-04 / 08:44

    ”I extrem värme måste även kärnkraften bromsas ner.”

    Nej, det är möjligtvis efter en väldigt lång och extremt varm sommar som det kylvatten som används möjligen kan begränsa effekten vid något enstaka tillfälle. Men detta sker ju i så fall när elbehovet är som lägst under året och har därmed ingen praktisk betydelse. Men du tänkte kanske inte så långt?

    De enda energikällor vi inte kan lita på är just förnybara energikällor som vindkraft och solkraft, de kan bara vara ett komplement till planerbara energikällor som framför allt kärnkraft, vattenkraft och värmekraft.

    Du är fullständigt ideologiskt indoktrinerad och då upphör det egna tänkandet!

    Förklara för mig varför Sverige skall exportera 33 TWh till andra länder?

    Gilla

 6. O` Hyra 2023-03-03 / 17:41

  Sametinget är slut och inga kravaller eller allvarliga händelser rapporteras.
  Vi går mot Ramadan. Lås in alla getter och får.

  Gillad av 1 person

 7. O` Hyra 2023-03-03 / 17:34

  Greta är i Norge och demonstrerar mot vindkraftverk i lappmarken.
  En norsk politiker beklagar sej på BBC nyheter att samernas ”mänskliga rättigheter har kränkts.”

  Måste man vara lapp och ha renar för att mänskliga rättigheter kränks?
  Vi andra då som har dessa helvetessnurror inpå oss?

  Gillad av 2 personer

 8. Högt hårfäste 2023-03-03 / 17:32

  En ny arabisk restaurang har öppnat på Södra vägen, ”Uncle”. På disken ligger lappar som lyder ‘stöd insamling för att bygga Kalmar moské”.

  Gilla

  • O` Hyra 2023-03-03 / 19:52

   Får man anlägga dyngstackar i tätbebyggt område?

   Gilla

   • Goliat 2023-03-03 / 23:16

    Hela haket var fullt med babbar ikväll när jag gick förbi. Kvinnor i slöja och gubbar i skägg.

    Gilla

 9. worldpress99 2023-03-03 / 16:34

  Nu börjar jag bli trött på alla krigshetsare i media! ”Kommuner och kyrkan skall utöka begravningsplatser, ungdomar skall in i militära organisationer, civilförsvaret skall utökas, brandkårens personal skall utbildas mm, mm……” Det värsta för mig, en gammal svensk som levat alliansfritt hela min levnad, är att Sverige försöker bli en medlem av Nato. Det är klart att detta retar Putin m.f.l. som inte vill detta. Att reta denne herre med Nato är inte alls något bra!
  Det skapar just ett spänt läge. Under andra världskriget användes en del av våra järnvägar till trupptransporter vilket då och tydligen nu irriterar våra makthavare. Men vi slapp krig! Ja, jag vet inte……

  Gilla

  • Ölandsbonde 2023-03-04 / 00:52

   ”Alliansfrihet i fred
   Och
   Neutralitet i krig”.
   Det växte jag upp med. Fungerade bra trots vissa eftergifter till bröderna som var starka. Krigsskadeståndet blev rätt billigt. Det var det värt.

   Regeringen är den som bestämmer över utrikes affärer. T ex erkänna Palestina som stat och gå med i Nato. Jag är inte ett ögonblick rädd för att Putin ska anfalla Sverige. Däremot kan vi bli delaktiga i NATO’ krig. Utan stöd i FN. T ex Serbien. Vad är förresten skillnaden mellan Kosovo, Luhansk och Donetsk? Varför räknas inte Kievs krig mot de senare som krig? Är inte 14.800 döda östbor nog? Bror det på att de är ryssar?

   Gilla

 10. turrim 2023-03-03 / 11:59

  Ett nöje att höra den videon byggd på faktasiffror.

  Samtidigt blev jag nyligen förskräckt när jag hörde Ebba Busch säga att vi behöver mycket mer fler vindkraftverk över allt. Vi måste förkorta beslutstiderna. Redan ett sviket vallöfte efter hennes första möte med kravmaffian i Bryssel.

  Gillad av 1 person

 11. Anders 2023-03-03 / 10:02

  Hela energipolitiken visar hur rudis våra tidigare politiker är .
  Noll koll på konsekvensen av nedläggningar av fungerande elsystem.
  Och nu försöker de lura i folket att vi kan köra elbilar tillverkade av miljövänligt stål .
  När det inte finns el för att hålla igång Sverige idag .
  Men februari månads Sifo siffror visa att många Svenskar vaknat upp .
  Mest besviken måste man vara på Löfven som sålde ut Sverige för makten .
  Med hans kunskaper om industrin borde det aldrig ha skett .
  Men socialismen verkar fungera så .
  Sverige = Venezuela del Northe.

  Gillad av 1 person

 12. DYS TOPIC 2023-03-03 / 03:12

  Inte heller en enda skattekrona mer till MSB, migrationsverket eller transportstyrelsen eller andra
  skattefinansierade myndigheter. Det får vara slut på lekstugan med dessa socialdemokratiska tillsatta myndigheter!
  Kaffeknarkande beslutsfattande ärthjärnor som styr och förstör över svenskars vardagsliv! Dem är ständigt upptagna, eller på semester när Ulf Bejerstrand ringer upp olika myndigheter.

  Gillad av 2 personer

 13. tompas11 2023-03-03 / 00:15

  Tack för en utomordentlig video Thoralf, som helt korrekt beskriver den situation som vi befinner oss i.

  Vad som många inte känner till är att EU bestämt att Sverige ska vara nettoexportör av el via vindkraft. Det är precis därför som det ska byggas ännu fler vindkraftverk och Ebba Busch och regeringen har köpt och svalt hela detta koncept utan att blinka. De som får stå för fiolerna är vi konsumenter i Sverige. Må fan ta dessa quislingar!

  Gillad av 2 personer

 14. Mannen på gatan 2023-03-02 / 22:11

  När det blåser på rätt sätt så kostar vindkraften ingenting och ibland har den till och med negativt pris hur i h-e kan man räkna hem en sådan galen investering investeringen.

  Gillad av 2 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s