MITT SVAR TILL RIKSDAGSLEDAMOT CAMILLA BRUNSBERG (M)

Igår publicerades mitt svar till moderaternas riksdagsledamot Camilla Brunsberg i Blekinge Läns Tidning. Tyvärr så har jag inte hittat mitt svar på nätet men här är texten i varje fall och längre ned finns även vad Camilla Brunsberg svarade.

Jag får tacka Camilla Brunsberg för hennes svar men det var en stor besvikelse. Hon delar min uppfattning att beslutet är beklämmande och att konsekvenserna är dramatiska för 57:orna, med höjd skatt på pensionen men hon glömmer skriva att Moderaterna stod bakom beslutet i riksdagen, utan att reservera sig på någon punkt. Att skylla på S-regeringen är minst sagt bedrägligt.

Camilla Brunsberg skriver att det är för sent att ändra beslutet, dels på grund av att skattetabellerna låses i december och att det inte fanns några medel avsatta i höstbudgeten. Det handlar inte om att ändra i några skattetabeller, utan det handlar om i vilken kolumn som skatten skall dras för pensionsinkomsten. Om nu Moderaterna verkligen anser att det beslut som drabbat 57:orna så hårt, är både beklämmande och olyckligt så försöker man ju givetvis rätta till denna skatteorättvisa.

Enligt svensk skattepraxis är det fortfarande fullt möjligt att göra en justering av denna orättvisa när den gynnar skattebetalaren. Moderaterna kan med fördel föreslå en övergångsregel för 57:orna i vårpropositionen den 17 april. Ett sådant förslag skulle idag stödjas av regeringskollegorna i KD och L men också av samarbetspartiet SD, även av MP, V och troligen också S enligt vad partiföreträdare har svarat under de senaste veckorna. Skall Moderaterna stå ensamma i skamvrån?

Moderaterna har regeringsmakten och har både Elisabeth Svantesson (M), finansminister och Anna Tenje (M), äldreminister, därmed har Moderaterna alla förutsättningar att justera denna orättvisa, det är bara viljan det handlar om. Gör om, gör rätt!

Thoralf Alfsson
Fd. riksdagsledamot, född 1957

Annons

7 reaktioner på ”MITT SVAR TILL RIKSDAGSLEDAMOT CAMILLA BRUNSBERG (M)

 1. ingemar hansson 2023-03-09 / 15:54

  det är inte bara 57-orna som drabbas.Även 47-orna drabbades på, liknande sätt. 1998 så bestämdes det trots tidigare löften att den beräknade pensionsgrundade inkomsten skulle sänkas med 30%.Istället för 15000 i månaden så blev pensionen 10.000 kr om man inte ville arbeta över de 30 utlovade åren så blev alltså den framtida pensionen bara 10000.i annat fall måste man jobba 10 år till

  Gilla

 2. tompas11 2023-03-07 / 15:55

  Ja men det förstår ni väl att blir väldigt jobbigt och besvärligt för Camilla Brunsberg om hon skulle göra något för att rätta till detta. För då måste Camilla göra något riktigt, viktigt och konkret, ja faktiskt något som betyder något och det är hon inte alls van vid och dessutom är det ju som sagt jättejobbigt och jättebesvärligt.

  Gillad av 1 person

 3. Anneli 2023-03-07 / 14:43

  Tack för att du kämpar för oss 57or 😉

  Gillad av 1 person

  • messkalle 2023-03-08 / 02:17

   Thoralf kämpar för er. Det glädjer mig.
   – Min fråga. Kommer alkt ditt arbete tillhandea finansministern och statsministern. Pengarna åt 57-orna är ett piss I Mississippi.

   Gilla

 4. ivarandersson 2023-03-07 / 13:11

  Ynkligt att moderaternas riksdagsledamot Camilla Brunsberg inte vill driva frågan mot en lösning utan sitter med armarna i kors.

  Gillad av 1 person

  • worldpress99 2023-03-07 / 14:21

   Ett typiskt politikersvar! Inga lösningar men skyll på andra

   Gilla

  • turrim 2023-03-07 / 16:59

   Hon vet nog inte hur man gör för att påverka i riksdagen. Jobbigt att lära sig beslutsgången när det inet finns någon app som deras dataexpert kan ladda ner.

   Men själv får hon nu löneförhöjning med 1 500 kr/månad utan att ha gjort något alls. Betalt av 57:orna.

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s