CEMTERPARTIET ÄR EN KATASTROF FÖR PENSIONÄRER OCH FÖDDA 1957

Jag har tittat lite på de skuggbudgetar på vårpropositionen som de fyra oppositionspartierna precis har lämnat in i riksdagen. Senaste inlämning var 2 maj.

Centerpartiet nämner överhuvudtaget inte pensioner och ännu mindre födda 1957. Pensionärer tycks inte existera för Centerpartiet. Den finanspolitiska talespersonen Martin Ådahl, är en katastrof för landets pensionärer.

Miljöpartiet har en längre skrivning som du kan läsa här nedan om oss som är födda 1957 och de har till och med avsatt 3,3 miljarder kronor för att rätta till skatteorättvisan. Applåder!

Vänsterpartiet har också en längre skrivning men har inte avsatt några pengar för att återställa orättvisan.

Socialdemokraterna har en mycket kort skrivning om oss födda 1957, som vi känner igen från tidigare mejlsvar.

Så här skriver Miljöpartiet

Stoppa den orättvisa behandlingen av personer födda 1957

Den 1 januari 2023 höjdes åldersgränsen i flera delar av pensionssystemet. När pensionsåldern höjs införs normalt sett övergångsregler för att det inte ska uppstå orimliga konsekvenser för berörda grupper. Detta har skett även denna gång, men med ett undantag – nämligen det förhöjda grundavdraget för personer födda 1957.

Konsekvenserna av de uteblivna övergångsreglerna är att personer födda 1957 får betala mer i skatt än andra personer som uppnått riktåldern för pension. Miljöpartiet anser att den orättvisa behandlingen av 1957:orna ska upphöra och föreslår därför att de ska ersättas för den högre skatt de nu får betala. Kostnaden för detta beräknas till 3,3 miljarder.”

Så här skriver Vänsterpartiet

”Dra tillbaka skattehöjning för personer födda 1957

När riksdagen röstade för höjda åldersgränser i pensionssystemet (prop. 2021/22:181) beslutade den också om att höja åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget från 65 till 66 år. Det innebär stora skattehöjningar, mellan nästan 1 000 och 3 000 kronor per månad för den som föddes 1957 (s. 165 och tabell 8.3 på s. 168 prop. 2021/22:181).

Totalt berörs omkring 112 000 personer, inkluderat både pensionärer och löntagare. Den genomsnittliga skattehöjningen i den berörda gruppen uppskattas till 26 100 kronor, vilket motsvarar cirka 7 procent av den genomsnittliga förvärvsinkomsten.

Vänsterpartiet röstade emot propositionen, inkluderat förslaget om att höja åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget. Att en regering som säger sig vilja sänka skatten för pensionärer valde att gå fram med kraftiga skattehöjningar för en stor del av landets pensionärer i dessa ekonomiskt svåra tider är obegripligt.

Vänsterpartiet anser att regeringen snarast bör återkomma med förslag om att dra tillbaka den höjda åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget.”

Så här skriver Socialdemokraterna.

”Det förefaller rimligt att regeringen analyserar den uppkomna situationen vad gäller pensionärer födda 1957, och Socialdemokraterna kommer att välkomna om regeringen återkommer till riksdagen med eventuella justeringar eller övergångsregler. Det är också angeläget att pensionsöverenskommelsen fullföljs. Det är den sittande regeringen som har att både implementera och följa upp förändringarna av pensionssystemet.”

Det skall bli intressant att lyssna på debatten i riksdagen om vårpropositionen som är den 20 juni. En vecka innan Almedalsveckan!

Annons

10 reaktioner på ”CEMTERPARTIET ÄR EN KATASTROF FÖR PENSIONÄRER OCH FÖDDA 1957

 1. Bosse S 2023-05-05 / 01:06

  Läste cementpartiet och konstaterar att det ligger något i det.

  Gillad av 1 person

 2. Kalle 2023-05-04 / 12:47

  Elsa Widding kom in riksdagen som en frisk fläkt. Behövs för att rensa upp den unkna luften i riksdagen med knapptryckar kompanier!!!
  Hon är en vetenskaplig dam med en bräcklig konstnärsjäl som brinner för yttrandefrihet och en mycket stor nyfikenhet på andras ideer och åsikter!!!
  Elsa fick inte det stöd av sitt parti när hon blev påhoppad av det minimala riksdagspartiet Liberalerna, Hon sveks också av SD partiledning,
  Okunskapen har ”kastat ut” kunskapen och vetgirigheten!!!
  Dom förstår inte bättre!!!

  Länk till hela SR intervju med Elsa Widding.

  https://sverigesradio.se/artikel/elsa-widding-tystnaden-talar-sitt-tydliga-sprak

  Gillad av 1 person

 3. Otto 2023-05-03 / 22:51

  Heder åt MP och V. Regeringen kan ta sig i röven. Vilket patrask!

  Gilla

 4. Högt hårfäste 2023-05-03 / 22:32

  Tummen upp för miljömupparna!

  Gilla

  • tompas11 2023-05-04 / 09:38

   Aldrig att jag skulle göra tummen upp för ett parti som medvetet förstört Sveriges energisystem vilket lett till skyhöga elpriser för oss konsumenter.

   Aldrig att jag skulle göra tummen upp för ett parti som medvetet fördärvar Sveriges natur och gör boendet till ett helvete genom att strössla vindkraft över hela landet.

   Aldrig att jag skulle göra tummen upp för ett parti som av ren illvilja gjort ett säkert och tryggt land till Europas minst trygga land där skjutningar, våldtäkter, stölder, förnedringsrån numera tillhör vardagen.

   Gillad av 1 person

 5. Christer 2023-05-03 / 17:19

  Urusla politiker är roten till det mesta som gått snett i Sverige de senaste 45 åren .
  Att tro att man kan rädda Sveriges välfärd och ekonomi med några hundra tusen analfabeter och bidragstagare är inte naivt .
  Det är helkorkat .
  Och vi Svenskar bockar och ler , och fortsätter att rösta på eländet .

  Gillad av 8 personer

  • Fredrik. 2023-05-03 / 18:24

   @CHRISTER. Jag håller med dig, skulle dock vilja lyfta fram att miljontals oengagerade väljare har lagt grunden för detta genom att de inte engagerat sig politiken och samhällsutvecklingen.
   Mvh Fredrik.

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.