VEM SKALL HA FÖRKÖRSRÄTT?

För några dagar sedan hade vi återigen minusspotpriser på elenergi. Som elförbrukare kan det ju vara positivt men i själva verket är det ett sjukdomssymptom.

Än så länge är det utbud och efterfrågan som styr priset men denna modell kommer sannolikt krackelera om vindkraften fortsätter att öka sin andel av elförsörjningen. Svenska Kraftnät får problem med att upprätta effektbalansen. På annandag påsk, den 10 april 2023 var det tydligen stora problem och man skriver följande.

”På annandag påsk den 10 april 2023 ledde just dessa omständigheter till nedregleringspriser på -2 200 €/MWh i timme 14 och 15 på eftermiddagen. Då aktiverades alla tillgängliga nordiska nedregleringsbud på totalt 2,8 GW. Det var främst Sverige som bidrog till de stora obalanserna till följd av mycket lägre förbrukning och mer vind än prognostiserat inför påskhelgen, men det prissättande budet fanns utanför Sveriges gränser.”

Vem tror att situationen kommer bli bättre när andelen vindkraft och solkraft fortsätter öka utan att elförbrukningen ökar?

Svensk Vindenergi publicerade nyligen ett pressmeddelande där man bland annat skriver följande.

”Svensk Vindenergis kortsiktiga prognos visar att vindkraften når en installerad kapacitet på totalt 17 500 MW i slutet av år 2025 och en årsproduktion på 52,6 terawattimmar (TWh). De tidigare prognoserna, från 12 februari, var 17 500 respektive 52,7.”

Under 2022 var årsproduktionen för vindkraft ca 33 TWh om den kommer öka till 53 TWh under 2025, så innebär det en ökning med hela 60 procent från 2022. Samtidigt så ser vi ingen ökning i statistiken för elförbrukningen. Under årets tre första månader minskade istället elförbrukning med ca 5 procent i förhållande till 2022.

Kommer det svenska och det nordiska elnätet klara denna utbyggnad av vindkraften?

Regleringsbehovet har ökat kraftigt de senaste åren enligt Svenska Kraftnät.

”Om det saknas kommersiella nedregleringsbud för att hantera obalanser, så kan Svenska kraftnät behöva beordra ner produktion i elsystemet för att upprätthålla effektbalansen, vilket kan innebära åtgärder som inte är kostnadseffektiva eller bäst ur ett helhetsperspektiv.”

Frågan är om det var detta som hände i veckan när vi hade minusspotpriser på elenergin eftersom kärnkraften i Sverige minskade sin produktion med ca 300-400 MW sent på kvällen den 16 maj för att sedan gå upp på full effekt på morgonen den 17 maj.

Nu har återigen kärnkraften dragit ned sin effekt sedan klockan 22 igår kväll. Sannolikt för att kunna upprätthålla effektbalansen i elsystemet.

Svensk Kraftnät höjer dock ett varningens finger till vindkrafts producenterna i Sverige när man skriver följande.

”Vi vill även betona hur viktigt det är att all vindkraftsproduktion som kan stoppas bör stoppas för att undvika extremt låga priser både på spotmarknaden men även reglermarknaden (via nedregleringsbud).”

Att det den 10 april var stora problem att uppehålla effektbalansen råder det ingen tvekan om när man läser följande som Svenska Kraftnät skriver.

”Den 10 april fick Svenska kraftnät in endast 600-700 MW nedregleringsbud i de mest kritiska timmarna och vi fick förlita oss på våra grannländer för att kunna balansera oss. Sverige hade vid denna tidpunkt en obalans på 2 000 MW och låg lätt, vilket innebär att det finns för mycket produktion i förhållande till vår förbrukning.

Att kärnkraften nu uppenbarligen börjar användas som reglerkraft påverkar givetvis lönsamheten för deras elproduktion och kärnkraften har aldrig varit tänkt som en reglerkraft utan det är vattenkraften som fram till idag har fått fungera som reglerkraft för den oplanerbara vindkraften.

Det är nu hög tid att vindkraften får börja betala för de negativa effekter som de skapar i det svenska elsystemet.

Nu tror jag inte att svensk media och i synnerhet public service kommer skriva om detta. Jag tror Erika Bjerström och hennes kollegor kommer fortsätta att pumpa ut sin propaganda och klimatalarmism och att vi måste öka andelen förnyelsebar elenergi, det vill säga vindkraft och solkraft.

Det kommer bli spännande att följa utvecklingen.

Frågan är om Svenska Kraftnät har en tillräckligt stark ledning och generaldirektör, Lotta Medelius-Bredhe (utsedd av den socialdemokratiska regeringen 2019), för att säga stopp till regeringen och Vattenfall.

Den stora frågan är vilka elproduktionsenheter som skall ha förkörsrätt i det svenska elsystemet?

Annons

14 reaktioner på ”VEM SKALL HA FÖRKÖRSRÄTT?

 1. M 2023-05-20 / 20:39

  Frågan är hur styrs elen över landet.
  Vindstyrkan varierar ju kraftigt mellan olika delar av landet. Ibland mellan två städer.
  Hur påverkar det när man skall styra effektbalansen.

  Hur snabbt kan man justera effektbalansen.
  Vinden kan ju snabbt öka eller avta.
  Antar att förbrukningen inte svänger lika snabbt och är mer förutsägbar över dygnet.

  För mig känns det som dyrt att ha kärnkraften av och på för att jämna ut vindelen.

  Gilla

  • tompas11 2023-05-20 / 23:58

   Faktum är att vindstyrkan är likvärdig i landet och i stora delar av Europa. Blåser det inte här så blåser det inte i Europa heller.

   Gilla

 2. turrim 2023-05-20 / 18:26

  Det är ju fantastiskt att något är billigare än gratis. Jag tror inte på det. Någon tjänar säkert någonstans i kedjan. Jag försökte Googla. Fann bl. a:

  Man ska komma ihåg att det är spotpriserna som är negativa. Men kunderna betalar också elhandlarnas påslag, inklusive kostnader för elcertifikat och även skatt och moms.

  Har du Thoralf en klokare och enklare förklaring? Utöver att det är åt helvete att bygga fler vindkraftverk som skulle förstora problemet, fördyra våra elkostnader och öka risken för black out. Tvärtemot vad Ebba Busch nyligen sade.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2023-05-20 / 18:37

   Även om spotpriset är minus så blir kundens pris över en krona per kWh. Men dessa pengar hamnar främst hos nätägaren och staten, inte hos den som producerar elenergin. Lite som bonden som inte får så mycket, utan det är alla mellanhänder som tjänar pengar och givetvis staten som till och med tar moms på skatten.

   Gillad av 4 personer

  • tompas11 2023-05-20 / 23:59

   för mig så funkar det helt ok utan problem.

   Gilla

   • Gunnar Karlsson 2023-05-21 / 11:41

    TOMPAS11,

    Tack för beskedet, nu fungerar det även för mig. Igår kväll blev jag riktigt orolig och misstänkte att satkärringen Laila Freivalds vår igång igen.

    //Gunnar

    Gilla

 3. anders gs 2023-05-20 / 14:21

  Thoralf, Jag förstår mig inte på vad Sager säger om Kalmar mosk´é…. Varför bygga på annan plats..? Nära dig?

  Gilla

 4. john k 2023-05-20 / 08:23

  . Du är grym . Hatten av för dig . Mera fakta . Vi alla måste hjälpas åt att trycka ner fakta på pöbeln

  Gillad av 1 person

 5. Johan Karlson 2023-05-20 / 08:12

  Marknadslösningen är ju att det kommer förbrukare som agerar på låga priser. Om det nu är vätgasproduktion, annan industriell produktion eller kanske stora servrar som gör avancerade beräkningar. Även batteritekniken – avancerad eller enkel som att villaägare kopplar på accumulatortankar på sina värmanläggningar kan ju vinna på det. I vattenkraften kommer det finnas ett tryck på att anpassa produktionen efter stora prisändringar. Det tar förstås tid och kräver förändrade vattendomare.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-05-20 / 08:50

   Du menar att vattenmiljön skall förstöras i älvarna genom förändrade vattendomar?

   Nej, vindkraften måste betala för de kostnader som den orsakar.

   Det skall inte byggas mer oplanerbar elproduktion utan endast planerbar. Så enkelt är det! Det finns en gräns för hur mycket oplanerbar elproduktion det kan finnas i ett elsystem. Men jag förstår att en centerpartist har svårt att acceptera det.

   Gillad av 5 personer

   • Johan Karlson 2023-05-20 / 08:55

    Nya tillstånd innebär anpassning till nya regler, så det blir högre miljöambitioner. Det är väldigt naturligt att marknader förändras när ny teknik kommer in. Är man inte öppen för det, så är det kommunism som gäller och det är ju väldigt tydligt att det inte fungerar.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-05-20 / 09:35

    Bra då vet vi att Centerpartiet är öppen för SMR-reaktorer!

    Gillad av 4 personer

   • tompas11 2023-05-21 / 00:04

    Har herr Johan Karlson förankrat sin ide’ i det lilla C-partiet att godkänna SMR-reaktorer? Självklart förväntar jag mig inget svar från Johan, ty så plägar det vara inom Centerpartiet. Där råder nämligen en stillsam tystnad över alla övergrepp de partitrogna gjort sig skyldiga till.

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s