NYTT VALSYSTEM

Jag har under åren kritiserat det svenska valsystemet ett flertal gånger. När man utredde förändringar under den förra mandatperioden (socialdemokraten Lena Hjelm-Vallén) var jag i kontakt med Anna Nyqvist och framförde mina farhågor med de förändringar som föreslogs av utredningen. Man tog inte de steg i förändring för att minska möjligheten till valfusk som jag ansåg vara nödvändigt.

Under Almedalsveckan presenterade Valmyndigheten ett förslag på ett nytt valsystem med en gemensam valsedel för samtliga partier.

Det förslag som presenterades liknar till viss del de system som finns i våra nordiska grannländer. Det är en mix av dessa. Jag föreslog själv det finska valsystemet till Anna Nyqvist för två år sedan och jag skrev ett blogginlägg om det och hennes mejlsvar.

Läs om det finska valsystemet.

Det nya valsystemet skulle innebära att alla partivalsedlar skulle försvinna. Det trycktes ca 700 miljoner partivalsedlar till valet 2022. Därmed slipper alla mindre partier att hålla på att fara runt på valdagens morgon och distribuera valsedlar till alla vallokaler, något som varit ett elände för mindre partier.

Nu kan heller inte valförrättarna ”glömma” att lägga ut ett partis valsedlar! Vilket varit ganska vanligt förekommande. Det går heller inte ställa ett annat partis valsedlar framför ett annat partis valsedlar eller helt enkelt stjäla ett partis valsedlar från valsedelsstället. Alla dessa möjligheter till valsabotage försvinner med en gemensam valsedel.

Det innebär också att det blir betydligt billigare att ställa upp i ett val för de små partierna eller helt nya partier. De etablerade partier och invalda partierna har haft sina valsedlar betalda av samhället medan de små partierna eller nya partier fått lägga tusentals kronor på att får valsedlar upptryckta. Ett väldigt odemokratiskt system.

När jag startade det kommunala partiet Framtid Kalmar till valet 2022, kostade valsedlarna ca 5 000 kronor för partiet. De partier som redan var representerade i kommunfullmäktige fick sina valsedlar utan kostnad.

Det partierna nu själva måste kommunicera till väljarna är vilka kandidater som man har och vilket nummer de kommer ha om någon vill personrösta på dem. Det blir enkelt för den som vill driva en personvalskampanj genom att bara ange vilket nummer man skall kryssa på valsedeln genom t.ex. #12 Thoralf Alfsson.
Jag förutsätter att det kommer finnas en tryckt lista med partiernas kandidater med nummer i vallokalen/valbåset om någon är osäker eller inte bestämt sig för vem de skall personrösta på.

Det finska valsystemet har dock den fördelen att alla ”tvingas” personrösta!

I det nya förslaget från Valmyndigheten nämns dock inget om det skall ske någon förändring när det gäller personröstningen. Om gränserna skall förändras, idag gäller 5 procent av rösterna på partiet för att personrösterna skall förändra ordningen mellan kandidaterna för ett parti.

I Tidö-avtalet finns följande skrivning.

Tillsätt en parlamentarisk kommitté med uppdraget att se över dagens svenska valsystem
med partispecifika valsedlar och dess påverkan på demokratin avseende exempelvis
valdeltagande och rättssäkerhet, med beaktande av Valmyndighetens tidigare synpunkter.
Utredningen bör också ha i uppdrag att analysera för- och nackdelarna med ett system med
gemensamma valsedlar, samt och inhämta kunskap från länder som i dag har sådana
system.

Jag förutsätter att Sverigedemokraterna är positiva till Valmyndighetens förslag då SD drivit frågan om gemensam valsedel ända sedan SD kom in i riksdagen. Jag förutsätter också att regeringspartierna är positiva till detta och att det därmed kan genomföras till valet 2026.

Tiden är sannolikt för kort till EU-valet i maj 2024. Men det hade varit intressant om det hade testats redan då.

Valmyndigheten kan med sitt förslag ha snabbat på processen betydligt. Bra jobbat av Anna Nyqvist och hennes medarbetare.

16 reaktioner på ”NYTT VALSYSTEM

  1. Micke P 2023-07-04 / 21:06

    Hej.

    Jag kommer inte länge in på Samnytts kommentatorfält, så jag testar här.

    Detta är en förbjuden kommentar enligt Samnytt:

    ”– Vi vill tydligt visa solidaritet med den muslimska gemenskapen och behöver inte religionsmotsättningar nu, säger Sofia Camnerin.”

    Det finns två sätt att hantera Islams anspråk på världsherravälde.

    Antingen gör vi det nu, inom ett till tre år. Med det våld nöden kräver.

    Eller så gör vi det sedan, om typ 10- 20 år. Och då har vi inget nationellt våld att tillgå. Endast globalistiskt, som inte bryr sig vitten om dig eller mig, endast om hur de kan använda oss som resurser för deras egen vinning. Vi kommer endast ha gerillakrig- föring att tillgå. I värsta fall mot såväl islamister som globalister.

    Vilket alternativ ger bäst odds?

    Jag bara undrar, var är vi nu?

    Micke P

    Gillad av 2 personer

  2. Cosmik Debris 2023-07-04 / 15:28

    Expressen: ”Minst sju skadade i bilattack i Tel Aviv – Hamas: Hämnd”

    En talesperson för Hamas och Socialdemokraterna hyllar attacken och säger att det är ”första svaret på ockupationens brott”.

    SVT: Magdalena Andersson (S) om Jamal El-Haj: ”Blir kvar i partiet”

    Gillad av 2 personer

  3. Kalle 2023-07-04 / 14:45

    Mycket bra med en ny demokratisk valsedel. Förstår inte varför Valmyndigheten har motsatt sig det under alla årtionden!!!

    Bra så länge vi får ha fria val. Omgivningen pressar på och vill ändra på sveriges politik!!!

    Adam Cwejman [GP]:
    ##Det är den muslimska världen som ska skämmas för sin brist på yttrandefrihet##

    ## UD och utrikesministern ska inte ursäkta svenska lagar och hur privatpersoner utnyttjar den svenska yttrandefriheten.##

    https://www.gp.se/ledare/det-%C3%A4r-den-muslimska-v%C3%A4rlden-som-ska-sk%C3%A4mmas-f%C3%B6r-sin-brist-p%C3%A5-yttrandefrihet-1.103943186

    Håller med Adam Cwejman [GP]

    EXIRESSEN skriver:

    ##FN kallar till möte – efter koranbränningarna##

    ## FN:s människorättsråd kallar till extrainsatt möte med anledning av ”koranbränningar i Europa”, skriver AFP.
    Pakistan har begärt mötet, på uppdrag av den Islamiska konferensorganisationen IKO.
    Mötet kommer att hållas inom de närmsta dagarna. ##

    https://www.expressen.se/nyheter/fn-kallar-till-mote-efter-koranbranningarna-/

    Gillad av 4 personer

    • Thoralf A 2023-07-04 / 16:20

      Valmyndigheten har inte motsatt sig ett bättre valsystem!!!

      Det är framförallt Socialdemokraterna och Moderaterna, Centerpartiet som motsatt sig ett nytt valsystem med en gemensam valsedel. Det befintliga systemet gynnar de stora partierna och rika partierna men missgynnar de små partierna.

      För övrigt är jag förbannat trött på alla jävla gnälliga muslimer och deras jäkla sagobok!

      Gillad av 9 personer

      • Andersson 2023-07-04 / 17:06

        Vad är det för mening med nya valsedlar när det inte finns något partier att rösta på.

        Gilla

      • tompas11 2023-07-04 / 21:41

        ANDERSSON har ju helt rätt här. Totalt meningslöst med nya valsedlar när det inte finns några partier att rösta på.

        Gilla

      • tompas11 2023-07-04 / 23:40

        Rösta på det parti som är minst dåligt? Alla partier är ju de facto dåliga och förtjänar därför inte min röst. Ska jag rösta så ska det vara på ett parti som är bra. Varför ska jag nöja mig med ett parti som är dåligt eller minst dåligt? Nej då avstår jag faktiskt hellre.

        Gilla

    • Cosmik Debris 2023-07-04 / 17:01

      Den som litar på SVT/SR, SvD, DN, Exp och AB är grundlurad och desinformerad om vad som händer i Frankrike. Rapport är värst och är soSSarnas egen propagandakanal, fullt jämförbar med Der Angriff. Här har vi t.ex. en vuxen muslimsk kvinna i full stridsmundering som precis stulit någon sorts elektronisk apparat.

      Titta även på inslaget från Paris (tid 1:40 min) Vill vi ha det så i Sverige?
      Doc-TV: Frankrike uten filter
      https://rumble.com/v2xxxnq-doc-tv-frankrike-uten-filter.html

      Gillad av 2 personer

  4. Cosmik Debris 2023-07-04 / 14:21

    ”Sveriges framtid kommer att bli brutal. Och mycket våldsam. Även ute på landsbygderna. Jag tror att de flesta fattat det nu. Frankrike brinner, det har vi i sett förut, men frågan vi borde ställa oss är: kan det hända även i Sverige? Förutom i isolerade enklaver som Husby och Hjällbo? Ja, givetvis. Det sociala och kulturella utanförskapet – som ofta är självvalt – finns numera cementerat i tusentals svenska förorter och mindre samhällen. Allt som krävs är en tändande gnista och den kommer, förr eller senare”

    Jens Ganman: Vi är rökta.
    https://jensganman.substack.com/p/vi-ar-rokta

    Gillad av 3 personer

  5. Nils Dacke 2023-07-04 / 14:02

    När den samlade vänstern och miljöfascisterna fått som de vill spelat ingen roll vilket valsystem som gäller, då gäller Josef Stalins ord ”det kvittar vem som får flest röster, det viktiga är vem som räknar rösterna”.

    Gillad av 1 person

  6. Cosmik Debris 2023-07-04 / 13:41

    Mamman till den hyperkriminelle 17-årige muslimen som sköts av polis i Paris: ”– Han såg ett arabiskt ansikte, ett litet barn och ville ta hans liv, sade Mounia”

    Undrar vad den blodtörstige 15-årige muslimen Abdullakh Anzorov såg, som gjorde att han ville halshugga den 47-åriga historieläraren Samuel Paty?

    Gillad av 4 personer

  7. Calle 2023-07-04 / 09:35

    Äntligen!!! Självklart ska vi anamma detta system.

    Gillad av 5 personer

  8. ivarandersson 2023-07-04 / 09:00

    Om alla ”tvingas” personrösta skulle Arja Andersson få alla arbetarpartiets röster vilket skulle avslöja att de flesta s-politiker är nollor som saknar vilja och egen tankeförmåga och gör som partiet bestämmer.

    Gillad av 2 personer

    • Thoralf A 2023-07-04 / 09:09

      Ja, det är ju smidigt att kryssa nummer 1. Då behöver man ju inte tänka själv!

      Gillad av 4 personer

  9. Ulrika Halvordsson 2023-07-04 / 08:59

    Bra men märkligt att ingen tar upp miljöbesparingen genom mindre pappersåtgång, mindre miljöpåverkan/energiåtgång för tryckning, mindre miljöpåverkan vid distribution och destruktion av överblivna valsedlar. De partier som gapat mest om miljö och klimat är nog de som kommer att vara mest negativa till dessa nya valsedlar. Vad kan det isf. bero på??!!

    Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.