VALMYNDIGHETEN UTREDER GÄRNA FINLANDS VALSYSTEM

Jag noterar att ganska många intresserat sig för vår vallag som styr hur vårt valsystem ser ut och jag tror att det är väldigt många som tror att val i andra EU-länder görs på samma sätt som i Sverige. Men så är inte fallet! Sverige är även i detta fall ett undantag med ett i allra högsta grad osäkert och odemokratiskt valsystem enligt min uppfattning.

Det tragiska i det hela är att det är regeringen som styr om det skall bli några ändringar i valsystemet och med socialdemokraten Morgan Johansson som justitieminister så tillsätts inga utredningar med direktiven att utreda en gemensam valsedel. Jag vet inte ens om det vore en moderat justitieminister om det skulle ens hända då. De stora partierna är så måna om att behålla så mycket makt som möjligt inom partierna och inte låta folket, det vill säga väljarna får för mycket makt.

De skall bara ha lagom mycket att säga till om och bara vart fjärde år!

Jag skickade mina tankar och några frågor till valmyndigheten. Bland annat hur de såg på en gemensam valsedel och det finska valsystemet.

Svaret kom efter bara några timmar från kanslichefen Anna Nyqvist på valmyndigheten. Jag tolkar det som att valmyndigheten delar min uppfattning att man gärna skulle titta/utreda det finska valsystemet och införa det i Sverige.

Nackdelen med att ”beroendet av att kunna skriva rätt siffra mm” ser jag som en bagatell i det hela. Men jag gissar att Anna Nyqvist var tvingad att skriva någon nackdel. Men jag förutsätter att alla röstberättigade har vissa elementära läs- och skrivkunskaper. Har man inte det så skall man nog heller inte rösta.

Så länge Socialdemokraterna sitter vid makten kommer det inte bli någon större förändring av det svenska valsystemet. De ser gärna att mindre partier missgynnas eller utsätts för valfusk!

Vi får hoppas att Socialdemokraterna snart är ett litet parti!

Annons

7 reaktioner på ”VALMYNDIGHETEN UTREDER GÄRNA FINLANDS VALSYSTEM

 1. L.L. 2021-07-15 / 08:17

  Det händer att folk i Finland skriver fel nummer (t.ex. som en följd av att de sett valannonser gjorda för en annan valkrets) eller att de skriver numret så otydligt att det inte går att se vilket nummer det handlar om. Bl.a. så är det ibland svårt att skilja mellan numren 1 och 7 om sjuan har skrivits utan ett streck i mitten.

  Detta är dock som sagt ett ganska litet problem och överväger definitivt inte fördelarna med det finska systemet.

  Gilla

  • Sven d.ä. 2021-07-15 / 09:05

   I Sverige röstar man på fel partier hela tiden, trots att man inte har nummer!

   Jag har sett liknande system i U-länder där ett finger betyder ett parti, två fingrar upp i luften ett annat parti osv. Kan de så kan vi. Vi blir snart ett U-land så det kanske underlättar.

   Gillad av 1 person

 2. Ulrika H 2021-07-15 / 07:28

  SJÄLVKLART skall man inte rösta om man inte kan skriva en siffra, hur förväntas man då ens förstått vad man röstar på. T.o.m. mina 5-6 åriga barnbarn som ännu inte går i ”riktig” skola kan skriva siffror (och traggla sig igenom enklare ord/namn), lite knaggliga men fullt begripliga.

  Gillad av 3 personer

 3. Sven d.ä. 2021-07-14 / 22:41

  Vid förra valet så trycktes det upp ca 500 miljoner valsedlar, det blir ca 70 valsedlar per röstande. Det är ca 5000 träd. Nu skulle jag tro att fler kommer att ta ett batteri med sedlar för att minska att folk ser vad man röstar på. Vilket fantastiskt slöseri med resurser.

  Att göra en större sedel komme att spara resurser, träd, trycksvärta samtidigt som vi får ett demokratiskt val.

  Gillad av 1 person

 4. Sven d.ä. 2021-07-14 / 21:58

  Om jag ser svarety från myndigheten så verkar Valmyndigheten vara begränsad i vad de kan göra. Har de inte frihet att verka inom vissa gränser. De borde kunna utreda om utforming av valsedlar det ligger inom deras kompetensområde. Är det inte sk ‘ministerstyre’ om de hela tiden måste vänta på klartecken på vad de ska göra?

  Gillad av 2 personer

 5. Håkan Spångberg 2021-07-14 / 20:29

  EU är ju visserligen ett fördärv.
  Men ett alternativ är kanske att EU driver gemensam valsedel.
  Sverige brukar ju implementera allt som EU förordar så då kanske inte ens det antidemokratiska sozzeriet kan stoppa riktig demokrati i Sverige…

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.