HAR VISSA JOURNALISTER INGET SAMVETE?

När en journalist inte berättar hela sanningen i sin artikel ser jag det som ett svek mot läsarna. Det som borde driva en journalist, hoppas jag är att förmedla fakta och kunskap till sina läsare, oavsett om det gäller en nyhetstidning eller facktidning. Jag hoppas att journalistutbildningen syftar till att ge journalisterna samvetet att alltid verka för att sanningen skrivs och inte undanhålla adekvata fakta för sina läsare. Tyvärr är det inte så. Därför har vi tidningar och journalister som erkänner sig till olika värderingar och ideologier. Där deras egna värderingar och värdegrund styr hur mycket av sanningen som får utrymme i deras artiklar. Att undanhålla fakta är givetvis även ett sätt att fara med osanningar i en artikel som läses av tusentals läsare.

Idag finns det få av den gamla stammens journalister kvar i media. Journalister som i varje fall jag litar på i lite högre utsträckning än den nya generationens journalister som vill göra karriär i yrket och då hemfaller till de politiskt korrekta åsikterna för att inte komma i onåd hos chefredaktören.

Jag ser dagliga exempel på detta i de lokala tidningarna som jag följer. I många fall är det mer eller mindre omöjligt att göra en bedömning om journalisten har givit läsaren hela sanningen eller bara valda delar men i vissa fall kan man göra en bedömning på rena fakta.

Ett typiskt och hundra procent säkert fall är domar från vårt rättsväsende. När en journalist skriver om en dom vid t.ex. Kalmar tingsrätt har journalisten samma underlag som vilken medborgare som helst, som kan begära ut domen från tingsrätten.

Det händer att jag då och då begär ut en dom från rättsväsendet. Efter att jag läst artiklarna i Barometern och Östra Småland i onsdagens tidningar så kände jag mig tvungen att begära ut domen från Kalmar tingsrätt.

Återigen så misstänkte jag starkt att Barometern lurade sina läsare på fakta från domen.

Barometerns journalist gjorde uppenbarligen allt för att dölja gärningsmannens bakgrund!

I Barometerns artikel finns inte det minsta antydan till vilken bakgrund mannen har, inte heller vilken bakgrund som brottsoffret har.

http://www.barometern.se/kalmar/25-aring-doms-for-upprepat-vald-mot-fru/

Östra Smålands artikel berättar redan i rubriken att gärningsmannen har utländsk härkomst genom att skriva att mannen tvingade sin fru att bära slöja. Alla läsare förstår då att hustrumisshandlaren tillhör ”fredens religion”, islam. I Östra Smålands artikel finns det många detaljer från domen som pekar på både mannens och kvinnans bakgrund.

http://www.ostrasmaland.se/kalmar/tvingade-sin-fru-bara-sloja-och-dodshotade-henne/

 

Jag skickade igår ett mejl till Barometerns journalist med några frågeställningar om undanhållande av viktiga uppgifter i artikeln men har inte fått något svar ännu. Jag kanske heller inte får något svar.

Det sorgliga är att Barometern har ca 38 000 prenumeranter medan Östra Småland bara har ca 8 000 prenumeranter. Det borde faktiskt vara tvärtom! Barometern lurar sina läsare på sanningen! Har journalisterna inget samvete på Barometern?

Rubrikerna i de båda tidningarna talar sitt eget språk. Först Barometern och sedan Östra Småland.

Barometern 20190220

ÖstarSmåland 20190220

Jag citerar sedan några exempel från domen vid Kalmar tingsrätt.

”Hossein har sagt att om polisen blir inblandad kommer de att ta hennes dotter och hon var rädd. Hon berättade inte först att Vida var hennes syster för att Hossein inte berättat för Migrationsverket om henne. Det är inte registrerat i Sverige att de är syskon, hon var rädd att familjen skulle skickas hem till Afghanistan. Hon har problem med datum. Hon är analfabet.”

 ”Vid ett tillfälle frågade hon Hossein om hon var hans slav och Hossein svarade att han tagit hit henne och att hon var hans slav.”

 ”Hon har burit slöja i Sverige för att Hossein tvingade henne, hon har sagt att hon inte tyckte om det. Hossein har sagt att flickor som växer upp enligt Sveriges lagar och regler inte är bra kvinnor och att kvinnor utan slöja eller sjal och långa kläder är dåliga människor. Hon har bara två systrar, Vida och Aida, de bor i Sverige.”

 ”Enligt Geeti har Hossein sagt ”om du skiljer dig kommer jag att döda dig, jag kommer inte att tillåta dig att leva”. ”

 ”Hossein sade att de inte fick säga att Geeti var syster till dem i deras asylärende, annars kommer hon att skickas tillbaka till Afghanistan. Enligt Geeti har Hossein sagt att om hon ville skilja sig så kommer han att avslöja henne för Migrationsverket. Hon har två systrar, Aida och Geeti. Geeti var rädd för Hossein. Det är Hossein som fattar besluten i familjen. Hossein sade att han inte ville att dottern skulle växa upp hos Geeti eller socialtjänsten för att hon då kommer att bli en hora.”

Man kan fråga sig varför Hossein överhuvudtaget befinner sig i Sverige om han tycker Sverige är så dåligt. Varför flyttar inte Hossein till något land där han trivs bättre och som har samma kultur och religion som Hossein uppskattar.

Att Hossein är bosatt i Berga Centrum i Kalmar förvånar mig dock inte det minsta. Där samlas uppenbarligen människor med dessa värderingar. De borde skickas ut från vårt land omgående.

Trots alla dessa uppgifter i domen så tar Barometerns journalist inte upp en enda detalj i artikeln som kan avslöja gärningsmannens bakgrund. Det är både falskt och ett lurendrejeri mot prenumeranterna som betalar dyrt för att få läsa sanningen och inte bli förda bakom ljuset!

PS

Hustrumisshandlaren dömdes till 12 månaders fängelse och 40 000 kronor i skadestånd. Det vill säga i praktiken 8 månaders fängelse, där häktningstiden skall räknas av. Så i augusti är han fri att återuppta misshandeln av sin fru igen.

 

 

 

Annons

28 reaktioner på ”HAR VISSA JOURNALISTER INGET SAMVETE?

 1. Pingback: BERGA CENTRUM
 2. stefan a. 2019-02-22 / 20:02

  Det här kunde man bli avstängd för från SVT på den gamla goda tiden, numera erbjuder man sig att betala brottslingars rättegångskostnader och de får egna program hos SVT, liksom ”artister” som gör grova utfall mot partier högerut återfinns i soffor och debattprogram mm. och behandlas som stora tänkare trots att de knappt kan stå upp i knarkdimman, så ingen kan påstå att inte SVT har politiserats, och i ökande takt under Hanna Stjärne och Jan ”aftonbladet” Helins ledning…

  https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85sa_Bod%C3%A9n

  Gilla

 3. Osborn 2019-02-21 / 18:58

  Likadant häromdan när SVT rapporterade om en Gislavedsskola där gängbildningar hade knivar och andra vapen. I vanlig ordning inte ett ord eller ens en antydan att det rör sig om kaosblattar. Stackars lärare som ju inte en får röra de små liven eller ens visa ut dem så de elever som vill ha studiero får det. Läraren kan tom bli avskedad. Sinnessjukt.

  Gilla

 4. Tony Ingman 2019-02-21 / 18:54

  Idag berömmer sig kvällsposten av att ha avslöjat att det finns kriminella nätverk som jobbar på Arlanda flygplats, fantastiskt Kvällsposten, men ni kommer två månader försent, för så länge
  har vi kunnat läsa om detta på Sociala medier Ha Ha Ha, den fria median behövs om sanningen ska komma fram ”i rätt tid”.

  Gillad av 2 personer

 5. Rickard 2019-02-21 / 17:42

  Folkutbytet fortsätter

  Invandringen till Sverige under åren 2013-18 uppgår till
  817 147 personer, enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik.

  Tragisk utveckling, och 70%+ av dessa är muslimer.

  Gillad av 2 personer

 6. Rickard 2019-02-21 / 17:40

  Thoralf, hur många % behöver Afs för att komma in i Europaparlamentet?

  Gilla

  • Weasel 2019-02-22 / 13:04

   @ Rikard

   Dom behöver 4 %.
   Vilket på grund av det låga valdeltagander i Eu-valet ”bara” är ca 150.000 röster
   Vilket är ca 7 gånger mer än dom fick i riksdagsvalet, så….

   Gilla

 7. Mästare 2019-02-21 / 16:27

  PK-folket i Kalmar anklagar nu alla som kritiserar Roger Holmberg på Östrans Facebook, för att vara populister och Sverigedemokrater. Typiskt Kalmar!

  Gillad av 1 person

 8. alvar1131 2019-02-21 / 14:58

  Vi har fem våningar med tio lägenheter i fastigheten där jag bor. Förr kunde man ställa klockan efter tidningsbudet. Varje morgon kl 04:00 slamrade han nämligen in genom porten.

  Numera är det tyst i porten kl 04:00.

  Gillad av 1 person

 9. Kommentatorn 2019-02-21 / 13:23

  Det är bara att konstatera att vänstermänniskor och vänsterliberaler (vilka är de som numera i huvudsak befolkar och framför allt styr våra nyhetsredaktioner) lider av någon slags sjukdom. Det dom sysslar med liknar självskadebeteende. Dessvärre skadar dom inte bara sig själva utan även resten av befolkningen. Någon har sagt att ”sanningen svider, men lögnen dödar” och jag anser att det ligger en hel del i detta. Att berätta sanningen (verkligheten) är den enda vägen som håller i längden. Jag vidrör just detta ämnet i mitt senaste blogginlägg.

  https://kommentatorn.home.blog/

  Gillad av 2 personer

 10. Thomas 2019-02-21 / 12:48

  Min lokala morgontidning är ett annat sorgligt exempel på hur hjärntvättade pk-talibaner beskriver allt det som handlar om invandrare
  att det ska handla om hur ”utsatta de är” tycka synd om”de blir orättvist behandlade” osv. Rena DDR fasoner.
  Inte fattar de heller på bladet varför upplagan sjunker. De kliar sig bakom örat och lägger pannan i djupa veck .

  Dagens journalister både lokalt och på riksplanet är helt styrda av globalism,klimataktevister,flyktingvurmare.
  Det går heller aldrig få in en insändare som ifrågasätter dessa ”fenomen”
  Förr hade vi hederliga, trovärdiga journalister.Det finns inte idag.
  Idag är det en annan agenda. Helt kört.
  Titta på svt exempelvis några av deras s.k.oberoende utrikeskorrar. Elin Jönsson, Carina Bergfeldt, Erika Bjurström,Stina Blomgren.
  Det lutar inte åt vänster, de är propagandamaskiner för vänster träsket.

  Gillad av 2 personer

 11. C Andersson 2019-02-21 / 12:37

  https://www.expressen.se/kvallsposten/unga-bedragare-saljer-falska-majblommor/
  Unga bedragare säljer falska majblommor

  Det här är kanske en petitess men det visar hur journalister slirar med sanningen:

  1 Majblommorna ifråga är inte falska
  2 Det är inte förbjudet att sälja gamla majblommor
  3 Att falskeligen anklaga någon för ägna sig åt bedrägeri är ett allvarligt brott. Det är förtal alternativt grovt förtal.

  Vilka de företagsamma barnen är framgår inte.

  Gilla

 12. Hm 2019-02-21 / 11:16

  Det är synd att 99% dåliga journalister skall förstöra ryktet för en hel yrkeskår.
  Någon skrev detta i en kommentar och möjligen är det lätt överdrivet men det ligger sanningen nära.

  Gillad av 2 personer

 13. Ingemar Ekman 2019-02-21 / 09:40

  Ö.S. måste syssla med fake news, för det vet ju alla att ingen tvingas bära slöja utan det är helt frivilligt. Det har vi fått lära oss av vänsterblivna.

  Gilla

  • Maja Dacke 2019-02-21 / 10:41

   Hehehe … Vad du är skojig!

   Det är nog lite olika, det där med frivilligheten. I det aktuella fallet var det från mannens sida ett tvång för hans fru. Men om du kollar hur det går till i bl a Fjollträsk upptäcker du en sak: det kan vara ett frivilligt MODE att svepa något elegant runt huvudet och växla från dag till dag. Att däremot visa naveln bekommer inte slöjbäraren … trots associationer till andra ställen på kroppen. I sådana fall är slöjan en symbol för tillhörighet och vad denna är vet vi ju alla.

   Att en kvinna kan behöva skyla sig helt i en burka, kan jag förstå, när hon befinner sig i ett område med sexgalna och förvildade karlar …

   Jag minns en ung turkisk kvinna som frågade om min åsikt beträffande slöja. Hon ville inte bära en sådan och hade frågat sin man om vad han ansåg. Han sa att hon fick själv välja – han brydde sig inte. Kvinnan resonerade som så att slöjan inte kunde skyla hennes huvud från Allah – vilket var anledningen som hon vuxit upp med – Allah kunde ju ändå SE genom slöjan. Och hon tyckte att goda gärningar skulle väga tyngre än en slöja på huvudet …

   Undrar hur det gick för denna kvinna sedan, eftersom hon bodde i ett ghetto.

   Gillad av 1 person

 14. Janne 2019-02-21 / 09:31

  Hur F-N kan folk betala för att bli pådyvlade dessa lögner och falsarier från jugometern,och till
  er som skriver sök ett riktigt jobb så kommer ni att må mycket bättre, jag kände två av er
  men har sagt upp bekantskapen med er för jag orkade med ert pksvammel.Fy fan.

  Gilla

 15. Hacke 2019-02-21 / 09:30

  Vi har ytterst få journalister i Sverige. Däremot en uppsjö av politiska aktivister som fyller redaktionerna på tidningar, radio och tv.
  Att de pissar på sin egen yrkesheder är illa nog men att de ljuger, förvanskar och döljer fakta och sanningen för sina läsare/lyssnare/tittare borde vara straffbart.
  Fy f-n säger jag för dessa värsta sortens folkförrädare som seglar under falsk flagg som maktens granskare men i realiteten själva är den allra fulaste delen av den.

  Samtidigt ett stort evigt tack till fri media och medborgarjournalistiken som ständigt drar ner byxorna på fähundarna i msm och orubbligt står på folkets och sanningens sida.
  Frågan är bara hur länge detta är möjligt i demokraturen Sverige. Den oheliga alliansen politiker/media i form av Morgan Johansson/Thomas Mattsson skyr som vi vet inga medel när det gäller att tysta opinionen och det fria ordet.

  Hur är det f ö möjligt att en statsunderstödd skräpprodukt som Barometern har 38 000 prenumeranter i dessa nätets och upplysningens tider? Det är nästan så man tror att folk vill bli bedragna. Och dessutom betala för det!
  En fingervisning så god som någon på vilken enorm resa som återstår innan det svenska (s)tillståndet blir normaliserat igen.

  Gillad av 4 personer

 16. Muhammed 2019-02-21 / 09:10

  Anders Blank är den största lögnaren av alla.

  Gillad av 1 person

 17. turrim 2019-02-21 / 08:59

  Månne har en distriktsordförande varit på redaktionen och läst högt ur sin kommunikationsplan? Nu blir han ännu argare på Thoralf som spräcker hemligheten på Berga.

  Gillad av 2 personer

 18. alvar1131 2019-02-21 / 08:49

  Det var andra bullar omkring 1938 om man ska tro Nils Ferlin

  ”Se, här är det en som förskingrat,
  och här är det en som dränkt sej
  och här är det en som slingrat
  sej undan lagen och hängt sej!

  Och här är det senaste mordet:
  mördarens kniv är funnen!
  Den var lite rostig i bladet
  och hittades nere i brunnen.

  Och kniven är fotograferad
  och mördaren och fiskalen.
  Fiskalen är djupt chockerad
  och mördaren troligtvis galen.

  Och mördarens mor hon gråter
  – Det kunde man nästan tänka!
  en mördare är hennes ende son.
  Och hon är änka.”

  Gillad av 1 person

 19. Kurtan 2019-02-21 / 08:16

  Kan det vara sant som en viss President säger att en del media har blivit ‘folkets fiender’ i USA stämmer även i Sverige? Ja, naturligtvis är det så. Detta du beskriver är ett fall av ett nästan oändligt antal fall där ‘journalister’ falsifierar eller undahåller information på olika sätt. Allt för att skydda sina kompisar i politikeradeln…

  En tröst är att sanningen kommer ALLTID fram, frågan är bara om det finns något kvar av Sverige att rädda när vi har uppnått ‘tipping point’…

  Ett relativt färskt exempel på detta fenomen är USSR där sanningen kom fram även utan internet.
  Nu går det mycket fortare…

  SAMIZDAT

  Gillad av 3 personer

 20. Tony Ingman 2019-02-21 / 08:08

  Både Journalister och en hel del politiker tycks sakna omdöme, ta Annika Strandhäll till exempel, först går hon ut och anklagar Ungerns för deras familjepolitik, en sak som hon inte har med att göra, hon anklagar dem för att vara nazister??? Sen oroar hon sig för att bli utsatt för personangrepp från dom Ungerska politiker som svarat henne? Ja vad annat kan denna svammelmoster förvänta sig ? Sticker hon ut hakan kommer hon att få lämpliga svar, det är inte bara Ungern som tycker att Sveriges politiker beter sig märkligt med sina kommentarer om att alla som inte beter sig sig som Sverige ska betecknas som Nazister? Och detta från ett land som verkligen kröp i stoften för Nazisterna vid andra V.K? Om denna dam någon gång hade tänkt före att hon öppnat sin stora käft kanske så slipper hon då att bli utsatt för personangrepp!

  Gillad av 5 personer

  • Sver@telia.se 2019-02-21 / 10:28

   Vad Sverige än gjorde under kriget så deltog man aldrig Nazi-Tysklands sida. Det gjorde därimot Ungern. Ungern deltog även i Förintelsen.

   Gilla

   • Jan Svensson 2019-02-21 / 12:09

    Tror att du borde läsa på lite om sveriges hjälp och stöd till nazityskland under kriget

    Gilla

   • Tony Ingman 2019-02-21 / 12:51

    Nej man deltog inte aktivt i kriget för Nassarna, men man servade dem med soldattransporter genom vårt land, sålde massvis med stål till deras vapenindustri m,m m,m, och här var gott om folk i landet som stödde dessa galningar, precis som idag när man stöder andra galningar.
    Så när man då lägger epitet över andra länders politiker så vore det inte fel om man använde hjärnan lite innan man låter foderintaget glappa..

    Och när det gäller Ungern så fick dom väl sin beskärda del av kommunistinvasionen från
    Öster.

    Gilla

  • Thor 2019-02-21 / 23:27

   Samlingsregeringen förde en balanserad och sskicklig politik under kriget. Hade Sverige inte handlat med Tyskland hade Sverige lidit enorm brist på viktigs varor. Norge sitter på en väldigt hög häst men var neutralt tills det blev angripet. Liksom världens mäktigaste land: USA.

   Gilla

 21. hasp 2019-02-21 / 07:33

  Svenska ”journalister” är marinerade i vänsterliberal känslosås.
  Deras yrkesroll består av att indoktrinera folket i ren Nordkorea-stil.
  Jag har inget förtroende för svensk media och betalar heller inte för densamma.
  Ja, utom SVT och SR som regimen sett till att man måste betala för…
  I sann Nordkorea-anda.

  Tvi fan.

  Gillad av 8 personer

Kommentarer är stängda.