10 MILJONER KRONOR

Jag skrev om riksdagens inkomstgaranti för en dryg månad sedan i Nya Tider.

https://www.nyatider.nu/inkomstgarantin-som-blev-omstallningsstod-i-riksdagen/

Inkomstgarantin är högaktuell nu när Eskil Erlandsson (C) lämnar riksdagen och när liberalen Emma Carlsson Löfdahl (L) blir politisk vilde och vägrar följa Liberalernas uppmaning att hon skall lämna riksdagen. Utan hon väljer att bli politisk vilde. Hon fyller 50 år i september 2020. Det innebär en stor skillnad för Emma Carlsson Löfdahl om sitter kvar i riksdagen till sin 50-årsdag.

Egentligen behöver hon från och med idag inte göra något mer i riksdagen än att närvara vid voteringarna och sedan lämna riksdagen 2022. Från och med idag skulle hon då kunna kvittera ut ca 10 miljoner kronor i arvode och inkomstgaranti fram till sin 65-årsdag.

Emma Carlsson Löfdahl utnyttjar i så fall bara det befintliga regelverket. Om någon skall kritiseras så är det de som inrättat regelverket och i synnerhet de partier som inte tog chansen att ändra regelverket när en förändring gjordes 2014. Enligt Björn Söder ville inte S, M, L och KD ändra regelverket för ledamöter som omvaldes 2014. Bara för de som blev nyvalda 2014.

Enligt uppgift från Riksdagsförvaltning så finns det fortfarande ca 120 ledamöter i nuvarande riksdag som vid sin avgång som riksdagsledamot i framtiden kan utnyttja inkomstgarantin. Flertalet av dessa har därmed varit ledamöter sedan 2010 i riksdagen. De hamnar därmed på den högsta nivå i inkomstgarantin (66 procent) med drygt 44 000 kronor/månad från år nummer två. Under det första året gäller 80 procent av riksdagsarvodet. Övriga 229 ledamöter i riksdagen får ta del av det nya omställningsstödet eftersom de blivit invalda 2014 eller senare.

Statens Tjänstepensionsverk, SPV uppger att under januari månad 2019 kommer 136 före detta riksdagsledamöter uppbära antingen inkomstgaranti eller omställningsstöd. Ledamöterna fördelas mellan partierna enligt nedanstående tabell.

Partier

Miljöpartiet sticker utan tvekan ut med 19 personer som har antingen inkomstgaranti eller omställningsstöd, med tanke på att partiet tillhör de minsta partierna i riksdagen med endast 16 ledamöter. Det är alltså fler miljöpartister som har inkomstgaranti eller omställningsstöd än som sitter i riksdagen.

Bland de som haft inkomstgaranti längst av alla finns det några rödgröna politiker som haft arvode sedan 2006, då de lämnade riksdagen vid dryga 50 års ålder. De har med andra ord utnyttjat systemet till max.

Statens tjänstepensionsverk uppger att kostnaden för inkomstgarantin och omställningsstödet uppgår till 7,5 miljoner kronor för enbart januari månad 2019. På årsbasis innebär det en kostnad på närmare 90 miljoner kronor för skattebetalarna. Det är en ökning på ca 15 miljoner kronor sedan januari 2015. Ändringen till omställningsstöd har därmed inte inneburit minskade kostnader för skattebetalarna.

Om det politiska etablissemanget mantra ”alla människor lika värde” även gäller för riksdagsledamöter så är dessa regler och kostnader för skattebetalarna helt orimliga.

Länk till Lag (2016:1108) om ersättning till riksdagens ledamöter

http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-20161108-om-ersattning-till-riksdagens_sfs-2016-1108

 

 

13 reaktioner på ”10 MILJONER KRONOR

 1. gunnark 2019-03-12 / 23:02

  Finns det någon information hur hon ställde sig till att Jöken blev av?

  Skillnad på hur hon röstade och vad hon tyckte egentligen,för hennes mandat blir ju helt plötsligt jävligt intressant,då hon kan rösta som hon vill,och inte partiet

  Och det finns väl en till i C eller L som vägrade rösta på denna Regering!

  Gilla

 2. Dille 2019-03-12 / 18:46

  Håller med dig Thoralf.

  Här ett klipp från flashback som behandlar ämnet:

  ”Visst är det svenska politiska systemet genomkorrumperat. Ändå var det värre förr när Palme regerade. Och när han ertappades med skattefusk FÖRSVANN hans deklaration. Sossar och kommunister på skattemyndigheten och länsrätten såg till att sopa undan bevisningen. Påminner faktiskt om den svåra korruptionen i Ukraina och andra före detta vänsterländer.
  Men media har en tendens att skydda vänstern… Så när Palme nämns är det inte som skattesmitare – utan med en gloria.
  Naturligtvis skrivs det heller inte en rad om att han var en trofast vän av terrorister och blodsbesudlade diktatorer till vilka han träget skyfflade skattebetalarnas pengar.

  Och riksdagsmännens löner och förmåner har dessa samfällt beslutat om. Vartenda kommatecken!”

  https://www.flashback.org/p66991579#p66991579

  Gillad av 1 person

 3. Bajen666 2019-03-12 / 18:35

  Här är en anledning till att politikerförakt finns och ökar, pengakåta luffare ska inte tillåtas att hantera våra skattekronor för då blir det fiffel och båg förr eller senare.

  Gilla

 4. Ullared 2019-03-12 / 15:11

  Alla politiker vill sno o roffa åt sig. Se bara när pampen Persson åker på Hansa-dagarna och frugan ska med och snylta på skattebetalarnas bekostnad. Det är väl han själv som fattat beslutet, i alla fall inte rivit upp det.

  Gilla

 5. PV544s 2019-03-12 / 14:37

  Riksdagen regelverk överkompenserar och har ingen inbyggd motivering att skaffa ett nytt jobb.

  Riksdagens regler är väldigt enkla att ändra om viljan finns, hoppas att EU-valet ger utslag på att förnyelse är nödvändigt.

  Boeing 737 Max är ett plan med två stora motorer placerade så att planet blir instabilt. En dator måste hela tiden balansera så att planet behåller kurs och höjd. Allt styrs av ett datorprogram som får data från många sensorer. Skulle några sensorer ge felaktiga värden försöker datorprogrammet att kompensera med att ändra kursen på planet. Någon kontroll om den nya kursen är rimlig finns inte. På samma sätt agerar riksdagen, ny kurs utan konsekvensanalys.

  Gillad av 1 person

  • alvar1131 2019-03-12 / 15:58

   En aning långsökt i det blå, tyckte jag inledningsvis. Men du brakade ju faktiskt ner på Helgeandsholmen till slut.

   Gilla

  • Hoppalong 2019-03-12 / 16:39

   För många fel i ditt inlägg för att det skall bli seriöst. Inte 737 Max. utan 737 Max .8 och 9. Max 8-9 är bara instabila i vissa situationer, dock inte i kurs, men i viss mån höjd. I aktuella fall så behöver bara en sensor (AOA) ge felaktiga värden för att det aktuella systemet MCAS skall spåra ur och trimma ner nosen. Att Boeing och FAA har godkänt ett system som kan spåra ur när endast en sensor ger felaktiga värden är emot vad som är brukligt inom flygvärlden. Att dessutom som i första fallet inte informera piloterna om systemets funktion och hur man sätter det ur funktion är naturligtvis också oförlåtligt. Googla förkortningar för förståelse.

   Att Riksdagen också har spårat ur är ett annat problem. Kan också liknas vid Lööfs löfte att aldrig stötta Löfven.

   Gilla

   • Onkel Björn 2019-03-12 / 22:03

    Hur blev det med hennes sko. Åt hon den?

    Gilla

 6. stefan a. 2019-03-12 / 14:36

  Ja man undrar ju nu när det påstås råda stor arbetskraftsbrist om inte det vore lämpligt om de inte drog sitt strå till stacken och redan dag ett gick till arbetsförmedlingen och ställde sig till arbetsmarknadens förfogande precis som vanligt folk får göra….

  Gilla

 7. Hacke 2019-03-12 / 14:23

  Bra att du klär detta politikeradelns svindleri och svineri med våra skattepengar i kalla fakta och siffror Thoralf. (Återigen visar det samtidigt att vi bara har ett riksdagsparti – ännu så länge – som gör vad de är till för och valda till, det vill säga stå på vanligt folks sida också på detta område).
  Den heliga vrede och vanmakt man känner inför detta missbruk och all annan jävelskap som pågår i vårt land efter decennier av vanstyre under 7-partiets olika konstellationer tycker jag Katerina Janouch fångar på kornet i liknelsen med huvudpersonen William Foster (mästerligt gestaltad av Michael Douglas) i den klassiska filmen Falling down.
  Det är bara att hoppas att det politisk/mediala etablissemanget inte driver oss alla likt William Foster när han ser sig tvingad över gränsen och tar saken i egna händer. Eller kanske är det just de som bör be en stilla bön om att detta desperata och handgripliga svar på deras folkförakt och misshandel av uppdraget inte blir verklighet.
  http://katerinamagasin.se/nar-ditt-liv-kanns-som-falling/

  Gilla

 8. Thor 2019-03-12 / 13:25

  Tillfället gör tjuven. Tyvärr blir det ännu mer än 10 miljoner. Ersättningen fram till 65-årsdagen är pensionsgrundande, en fetare pension kommer att flyta in när tanten blir folkpensionär.

  Gilla

 9. hasp 2019-03-12 / 13:11

  Det finns bara ett ord.
  Förakt.

  Gilla

 10. Tony Ingman 2019-03-12 / 12:40

  Jag kan inte finna annat ord än att många politiker är kleptomaner, man stjäl från allmänna medel? Vad har den damen i det lilla partiet åstadkommit under sin tid i Riksdagen, förmodligen inget som gagnat landets medborgare förutom dom importerade.
  Det sägs att dom inte själva förhandlar om sina förmåner, så är det kanske, men vem utser dessa om inte politikerna: Jag anser att många politiker är hycklare , och mycket långt ifrån att vara ärliga..

  En annan stor hycklare är Annie Lööf som ljuger värre än en häst travar, nu säger hon att dom uppmanat tafsaren Eskil Erlandsson att avgå och lämna sin riksdagsplats redan i November???
  Men den 5/3 stod hon tillsammans med just E.E och förkunnade att han var utnämnd till en betydelsefull post?
  Hoppas att C går samma öde tillmötes som L.

  Gillad av 3 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s