UPPVÄRMNINGEN BINGO FÖR SAMHÄLLSEKONOMIN

Idag rapporterar alla medier om SMHI:s rapport att uppvärmningen är dubbelt så stor i Sverige som den globala uppvärmningen. Globalt har temperaturen ökat med ca 0,73 grader sedan slutet av 1800-talet men i Sverige har temperaturen ökat med 1,7 grader under samma period.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7190327

Syftet med artikeln är väl sannolikt att öka på klimatoron inför EU-valet.

Det hade dock varit intressant om någon tagit upp konsekvenserna av denna uppvärmning i Sverige. Är den negativ eller till och med positiv? När man funderar lite så kommer jag på en hel rad med positiva effekter av uppvärmningen men knappast några negativa effekter.

Rent samhällsekonomiskt måste enbart uppvärmningskostnader för bostäder och offentliga byggnader minskat något enormt. Det måste handla om miljarder kronor. Tänk vilka effekter en längre odlingssäsong ger i skördar? Ytterligare miljarder kronor. För att inte tala om att skogen växer så det knackar med högre temperatur och mer nederbörd. Ytterligare miljarder kronor. Minskad snöröjning och halkbekämpning, mindre med is i Östersjön, vilket innebär stora besparingar för sjöfarten. Det går att fortsätta räkna upp positiva effekter.

Men det är ju egentligen inte jag som skall räkna upp alla effekter som uppvärmningen har på samhällsekonomin.

Tänk om någon nationalekonom kunde lägga lite tid på att räkna fram samhällets positiva effekter på uppvärmningen och hur många miljarder kronor som sparas idag i jämförelse med tidigare, tack vare uppvärmningen med 1,7 grader

Bingo för samhällsekonomin!.

36 reaktioner på ”UPPVÄRMNINGEN BINGO FÖR SAMHÄLLSEKONOMIN

 1. Fredrik 2019-04-02 / 20:21

  Thoralf, hade hoppats Afs gjort ett torgbesök i Kalmar. Hade varit kul om de intervjuat dig, likt John Bouvin i Halmstad.

  Gilla

  • Oscar 2019-04-02 / 23:32

   AfS kommer till Vimmerby 11 maj och har torgmöte kl 12 med efterföljande öppet hus i Hultsfred kl 15. Den 22 maj kommer dom att hålla ett torgmöte i Växjö mitt på dagen för att sen ha ett i Kalmar kl 15. Så det kommer hända lite i länet framöver 🙂

   Gilla

   • Oscar 2019-04-02 / 23:35

    Vet att Växjö inte är i länet men i närområdet i alla fall 😉

    Gilla

  • Anonym 2019-04-05 / 23:09

   Haha, ja Lars Bern är ju en tokstolle.

   Men jag håller faktiskt med honom om ett par saker.

   1. Det är viktigt att politiker föregår med gott omdöme. Använd t.ex. videomöte om möjligt.
   2. Det är dyrt med parkeringsböter.

   Gilla

   • Thoralf A 2019-04-06 / 06:22

    På vilket sätt är Lars Bern en tokstolle? Förklara gärna det för mig.

    Gilla

 2. turrim 2019-04-02 / 16:42

  Jag läser just nu på Expressen-Nätet, att Energiminister Anders Ygeman säger att ingen tror på kärnkraften. Men vi har också läst att Ygeman tillhör den huvuddel av ministrarna som är lågutbildade. Begriper han verkligen vad konsekvenserna blir för landet av vad han påstår? Tyst som vanligt från SD för att inte störa lugnet runt Helgeandsholmen.

  Gillad av 3 personer

 3. Lars Cornell 2019-04-02 / 15:26

  Markku Rummukainen SMHI, klimatrådgivare vid nationella kontaktpunkten för IPCC, kom nyligen hem från Korea och presenterade följande prognos om koraller.

  Den är så osannolik så det går inte att låta bli att tro på den. Om man skall ljuga måste man nämligen ta i ordentligt för att bli trodd, historielösheten är ofantlig.

  De goda nyheterna är att en samlad vetenskapskår numera anser att klimatkänsligheten ligger i området 1,2° till 1,4° vid en fördubbling av koldioxidhalten. IPCC AR5 säger 1°-2,5°, antag medel 1,7°.
  RCP4.5 som är mest sannolik anger att år 2100 har koldioxidhalten nått knappt 600 ppm. Nu är det bara att räkna,

  dT = 1,7 * (600 – 400) / 400 = 0,8°

  Det är således ungefär 0,8 graders temperaturhöjning vi har att förvänta oss enligt FN IPCC AR5. Medge att det är rätt långt från det som Regeringens rådgivare Johan Rockström påstår nämligen 8°. Men han är ju agronom och inte vetenskapsman i det facket.

  Gillad av 2 personer

 4. Svante 1 2019-04-02 / 14:32

  Lars Bern o Lennart Bengtsson har koll på klimatet sen 1970-talet………. Kalmar FF-Sirius 0-2 på söndagen…..

  Gilla

 5. Fredrik 2019-04-02 / 14:24

  Thoralf, hur kan Islam leva vidare?
  Om man granskar religionen finns det flera vetenskapliga felaktigheter i koranen.
  Har varit i Indonesien och det är sjukt hur denna religion spridits till det landet. Kvinnor bär t o m niqab där.

  Vad är det som gör att religionen lever vidare? Hjärntvätt? Fruktan att lämna religionen? Eller är det petrodollar från arabländerna?

  Om 20-30 år i Sverige har vi moskéer längs varje gathörn. Helt sjukt att majoritet av befolkningen röstar för utvecklingen som sker i landet. De 10 sista året har varit katastrof utveckling av Sverige.

  Nu ser man araber och slöjbeklädda i stort sett överallt och jag bor i ett litet samhälle.
  Vad tror du om utvecklingen Thoralf?

  Gillad av 2 personer

 6. alvar1131 2019-04-02 / 11:51

  Alf Henrikson:

  God morgon värld, mig undras hur du mår?
  Har du löst problemen från igår?
  Jag har haft natt och sovit gott på saken,
  men halva världen bör ha varit vaken!
  En mängd bekymmer mindre bör du ha.
  God morgon värld, jag hoppas du mår bra!

  Gilla

 7. Genus-flum 2019-04-02 / 11:38

  Man hade ju hoppats att aprilskämtet om Johan Persson i tuppdräkt, som skulle vara på väg till Falkenbergsrevyn o lämna politiken, var sant.

  Gilla

  • Onkel Björn 2019-04-02 / 20:23

   Laila Ali-Elmi visar återigen vilken katastrof miljöpartiet är för Sverige.

   Och hon tjänar nästan lika mycket som 3 sjuksystrar eller 3 poliser. Vilka skulle du vilja lägga dina skattepengar på.

   Gilla

 8. Lena1 2019-04-02 / 10:27

  Försöker igen:
  https:/www.youtube.com/watch?v=yQlEaEW4Ruc

  Gilla

 9. Lena1 2019-04-02 / 10:23

  Annat ämne: Så här resonerar Leila Ali Elmi (MP) i debatt med Henrik Vinge om integration. Det Vinge säger är något jag själv blivit utsatt för i det s k ”systemet” på AF. Jag är inte ett dugg förvånad att de nu stänger ner en massa AF-kontor. Dessa kontor var endast till för nyanlända.

  Trots bra cv och intresse för att få ett jobb (men tyvärr 60 bast och sedan 60+) så dök aldrig något erbjudande upp för mig. Däremot kunde man se för något år sedan att de som jobbade på AF var flertalet mörkhyade (till skillnad från några år innan). Är det det här som alla kallar ”allas lika värde”? och ”att inte ställa grupp mot grupp”? Det var ju just det som ”systemet” gjorde.

  Herre gud jag hoppas verkligen att vi får någon rättvisa någon gång.

  Se Leila Ali-Elis taffliga inlägg i debatten:

  Gillad av 1 person

 10. Sven 2019-04-02 / 09:53

  Har Greta Thunberg varit med i en debatt om klimatet. Hon får stå ensam på scen – oemotsagd. Greta hotar och skrämmer upp folk. Hon är en domedagsprofet.

  Gillad av 4 personer

 11. Cavatus 2019-04-02 / 09:20

  Toppen med temperaturhöjningen – då kanske inte elräkningen fördubblas igen, vilket var fallet när rebruariräkningen kom – 16 900 SEK mot normalt ca 9 000. Fram för mer kärnkraft och varmare klimat!

  Gillad av 1 person

 12. Fredrik 2019-04-02 / 08:12

  Thoralf, har du beställt röstsedlar Afs till europaparlamentet eller kommer dom finnas i vallokalerna?

  Gilla

   • Fredrik 2019-04-02 / 11:15

    Ok, osäkert om det kommer finnas i vallokalerna..jag beställde valsedlar hem på deras hemsida.

    Gilla

  • Bajen666 2019-04-02 / 09:29

   Om du är osäker på att de kommer att finns valsedlar i lokalen så mejla partiet (AfS) så skickar dom sedlar till dig, kommer i mitten av April….så gjorde jag…Mvh.

   Gillad av 1 person

   • Oscar 2019-04-02 / 17:39

    Förra valet fick vi ut till alla vallokaler innan 10.30 i Kalmar län och det är målsättningen även detta val (förutsatt att lika många kommuner som i höstas väljer att lägga ut åt oss)

    Om ni bor i länet så får ni gärna anmäla er som aktivister och hjälpa till 🙂

    Mvh Aktivistansvarig Kalmar län

    Gilla

 13. Jan 2019-04-02 / 07:11

  SMHI som är ett propaganda organ säger att temperaturen i Sverige har ökat med 1,7 grader sedan perioden 1861–1890. Då ska man veta att under perioden 1790–1880 inträffade den s.k. lilla istiden. Man måste fråga sig varför SMHI väljer att utgå från en mätperiod då Sverige hade haft en lång köldperiod. Under perioden 1861–1890 som SMHI utgår ifrån var temperaturen ca 0,6-0,8 grader kallare än medeltemperaturen mätt under de senaste 1000 åren. Drar man bort 0,7 grader från SMHIs siffra landar man på en reell temperaturökning på ca. 1 grad. Det SMHI sysslar med är medvetet fusk, s.k. fake news.

  Gillad av 5 personer

 14. botwid 2019-04-02 / 06:15

  Kanske SMHI har utnyttjat det faktum att det var första april? Vi som bor på Teneriffa har ett klimat som många svenskar söker sig till. Flygplatsen Tenerife Sur tar emot ca 11 miljoner turister per år och flygtrafiken har ökat 55% under de senaste tio åren. Om Greta har rätt borde termometrarna på flygplatsen registrera stigande temperaturer. Jag hämtade data från det spanska meteorologiska institutet och fick bekräftat det som min kroppstermometer registrerat, vädret har de senaste åren blivit kallare. Inte nog med det, ingen synbar ”global uppvärmning” under de senaste nitton åren. https://www.dropbox.com/s/ayv3klbmwkxxo8u/Teneriffa.jpg?dl=0

  Gillad av 3 personer

 15. Tony Ingman 2019-04-02 / 06:13

  Så länge dom experter som kan förklara klimatet inte får komma till tals i debatten
  utan man förlitar sig på kändisar och hysteriker så ger jag inte mycket för den oro
  dom sprider ut som sanningar. Att vi har haft svängningar i klimatet förr, långt innan
  den biltrafik som dom beskyller allt på, det finns det många bevis på.att vi haft tropiskt
  klimat här i Norden, hur förklarar Alarmisterna det?Nu senast var det Skådespelare i
  Fjollträsk som börjat att bli oroliga!

  Gillad av 5 personer

 16. turrim 2019-04-02 / 05:16

  Det är sorgligt, men nu mera så blir jag direkt misstänksam när media basunerar ut att forskningen har visat….. Oftast får man inte ens veta vilka forskare. Det kan vara en lobbygrupp som ligger bakom.

  Så var det inte förr när det inte fanns så många professorer.

  Gillad av 1 person

  • Cavatus 2019-04-02 / 09:17

   Precis, om journalisterna, barn av den svenska flumskolan, är inkompetenta att kritiskt granska s k forskningsresultat, som ofta visar sig vara rena beställningsjobb.

   Gillad av 2 personer

 17. Laglydig 2019-04-02 / 00:17

  Spot on Thoralf!

  Problemet är att en sådan beräkning är extremt svår att göra även för en nationalekonom (som jag råkar vara) därför att det egentligen inte finns några jämförelsedata. Men mellan tummen och pekfingret borde temperaturhöjningen givit ett plus på mellan 50 och 100 miljarder kronor årligen till samhällsekonomin i dagens penningvärde. Men mörkertalet är stort och man kan med all säkerhet argumentera för att kostnaden är såväl lägre som högre. Och lika säkert är att INGEN från den massinvationspositiva och klimatalarmistiska sekten vill diskutera frågan! Det är inte tillåtet att angripa statsreligionen!
  Jag tror att det beror på att det med råge övergår deras förstånd!

  Hur många miljarder kostar förresten klimatalarmismen varje år? 10 miljarder, 50 miljarder, 100 miljarder eller mer? Det är i vart fall en skenande kostnad som kommer att slå till MYCKET HÅRT mot medborgarna i Sverige när elbristen och matbristen blir total.

  En annan kostnad som inte är lika svår att beräkna, men ändå svår (ingen verkar vara intresserad av att beräkna den), är kostnaden för den muslimska massinvationen av vårt land! Detta beror på att ingen tycks vilja veta hur mycket det är!
  Personligen är jag av uppfattningen att den just nu ligger kring 350 miljarder kronor per år, men ökar exponetiellt. Med ca 1,5-1,7 miljoner muslimer i landet (utlandsfödda är ett MYCKET DÅLIGT mått!) med en ökningstakt på ca 0,85 procentenheter per år (ca 85 000 personer per år varav väldigt många är födda i Sverige av muslimska föräldrar) så kommer kostnaderna att öka extremt de kommande åren!
  Översatt till BNP innebär det att 8-10 % av vår BNP går åt till att försörja människor som ALDRIG kommer att vilja införliva sig i det svenska samhället.

  Det här är naturligtvis ohållbart!

  Oavsett vad Sverigevänliga människor tycker, så måste VI tyvärr betala för att dessa personer återbördas till sina hemländer. Ett frikostigt repatrieringsbidrag om 250 000 kronor per person, även barn (med åtföljande DNA-test, som omöjliggör att de eller deras nära släktingar har en chans att ta sig in i Sverige igen, och dessutom stoppar dubbla eller åttafaldiga identiter) är priset för att säkerställa att antalet muslimer i Sverige minskar!
  Detta är avsevärt billigare än alternativet (Sveriges undergång) och en liten bråkdel av kostnaderna kan tas genom att konfiskera de ansvariga Göran Perssons, Fredrik Reinfeldts med fleras förmögenheter!

  Keep up the good work Thoralf!

  Gillad av 6 personer

 18. Tobbe 2019-04-01 / 23:12

  Problemet är väl att t.ex. isbjörnar inte längre har några isar att leva på och så småningom dör ut?!? Om man ska tro media i alla fall.

  Uppvärmningen påverkar säkert andra djur och även växter, medan vissa kan påverkas positivt.

  Gilla

Kommentarer inaktiverade.