ARBETSMARKNADSSTATISTIK FÖR MALMÖ

När jag satt i riksdagen var jag också ledamot i Skatteutskottet. Utskottet besökte Malmö och Köpenhamn i februari 2013. Vi träffade då Malmö kommuns kommunalråd Andreas Schönström (S). Vid mötet berättade han att man hade uppgifter på att den svarta handeln bara i Malmö kommun omsatte ca 5,7 miljarder kronor och samhället därmed gick miste om ca 2,2 miljarder kronor i skatteintäkter.

Sannolikheten för att många av de som ägnar sig åt svarthandel i Malmö också har någon form av arbetslöshetsersättning är nog väldigt stor. Rent bedrägeri förstås.

Hur ser då arbetslösheten ut i Malmö? Hur många är arbetslösa och hur stor del är det av befolkningen i kommunen?

Arbetslöshet totalt

Antalet arbetslösa är ca 22 000 personer. Det som är mest oroande är att utvecklingen skiljer från andra kommuner. Efter Finanskrisen 2008 steg arbetslösheten i alla kommuner men från ca 2010 började den sjunka igen i och med den högkonjunktur som vi haft men den utvecklingen ser vi inte i Malmö. Där fortsätter den istället att stiga.

Fördjupar man sig även i dessa siffror och delar dem på utrikes födda och inrikes födda framträder dock en liten annan utveckling.

Arbetslöshet antal inrikes utrikes

Som säkert många förstod och misstänkte är det framförallt utrikes födda som ligger bakom den negativa utvecklingen i Malmö. Sedan 2008 har antalet arbetslösa som är utrikes födda ökat från ca 4 000 till hela 16 000 personer. En ökning med 300 procent på 10 år, dessutom under en högkonjunktur. Helt otroligt. Vad tror ni händer om vi får en lågkonjunktur?

Var är alla akademiker som läkare, ingenjörer, sjuksköterskor och liknande? De har i varje fall inte bosatt sig i Malmö!

För att kunna jämföra Malmö med andra kommuner så skall jag också presentera siffrorna som andel i befolkningen enligt Arbetsförmedlingens siffror.

Arbetslöshet andel inrikes utrikes

Då ser man att andelen arbetslösa bland inrikes födda faktiskt nästan är nere på nivåer som var innan finanskrisen men när det gäller utrikes födda är det en ren katastrof där mellan 27-28 procent är arbetslösa.

Den lilla nedgång som dock kan ses bland utrikes födda under de senaste åren är bara fusk. Den beror helt och hållet på olika typer av subventionerade jobb som den rödgröna regeringen införde under förra mandatperioden. Då tänker jag i första hand på extra tjänster, moderna beredskapsjobb och introduktionsjobb. Dessa jobb plus en rad andra subventionerade jobb räknas inte in i statistiken för arbetslösa, då de anses vara sysselsatta trots att staten betalar hela lönekostnaden. Vilket bedrägeri!

Arbetslöshet antal extra inrikes utrikes

I Malmö kommun har det bara sedan 2017 skapats ca 1 200 ”jobb”, som extra tjänst (800st), moderna beredskapsjobb (70st), och introduktionsjobb (300st). Dessa jobb kräver i princip knappast ens svenska språkkunskaper i många fall. Det handlar till stor del att få bort dem från arbetsmarknadsstatistiken eller som politikerna förklarar det som en integrationsåtgärd.

Ca 85 procent av dessa jobb går till utrikes födda i Malmö

Grattis Malmö!

Kostnaden för dessa extra tjänster ligger till 100 procent på staten. Det vill säga på skattebetalarna från norr till söder, från Ystad till Kiruna. Kostnadsutvecklingen har gått snabbt i Malmö för extra tjänster.

Arbetslöshet kostnader extra

 Sedan får vi heller inte glömma bort det som kallas nystartsjobb. Det infördes av regeringen Reinfeldt redan 2007. Hur tror ni utvecklingen ser ut för den kategorin av subventionerade jobb i Malmö?

Arbetslöshet antal nystart inrikes utrikes

Idag finns det ca 2 000 nystartsjobb i Malmö. Drygt 1 700 av dessa nystartsjobb har gått till utrikes födda. Dessa subventionerade jobb ingår inte heller i statistiken för arbetslösa i Malmö.

88 procent av nystartsjobben går till utrikes födda i Malmö

Grattis Malmö!

Utöver detta finns det fler typer av subventionerade jobb men där handlar de om personer med funktionsnedsättningar och där finns det ett behov av just subventionerade anställningar och det är ett måste i ett riktigt välfärdssamhälle. Men jag misstänker starkt att denna svaga grupp får stryka på foten för att alla nyanlända prioriteras.

Om jag nu istället räknar om andelen arbetslösa till den verkliga andelen genom att även lägga till alla dessa subventionerade jobb kan jag få fram den verkliga arbetslösheten i Malmö kommun. Landets tredje största stad.

Arbetslöshet andel verklig inrikes utrikes

Det ger följande resultat

Inrikes födda 8,0 procent arbetslösa

Utrikes födda 33,4 procent arbetslösa

Grattis Malmö! Ni har dragit vinstlotten.

Arbetsförmedlingen anger arbetslösheten till 13 ,5 procent i Malmö. Det skall jämföras med hela rikets på 6,9 procent. Dubbelt så hög i Malmö som i riket totalt.

Räknas de subventionerade jobben in är arbetslösheten ca 17 procent i Malmö.

Imorgon följer jag upp med ett blogginlägg om den fantastiska Etableringsreformen i Malmö. Ännu ett påfund av regeringen Reinfeldt för att mörka både kostnader och den verkliga arbetslösheten.

 PS

Det finns dock mer att säga om hur Arbetsförmedlingen tar fram dessa siffror men det får jag återkomma till när jag lyckats få ut mer uppgifter från hur Arbetsförmedlingen går till väga för att sammanställa sin statistik.

 

 

18 reaktioner på ”ARBETSMARKNADSSTATISTIK FÖR MALMÖ

 1. Gösta Larsson 2019-04-10 / 18:45

  Jag är mycket tacksam för Thorleifs artiklar om Malmös tillstånd. Jag har en dröm att
  Torleif skulle utses till miljöminister i den kommande regeringen.

  Gilla

 2. Sakke 2019-04-07 / 11:21

  Mycket bra information.
  Som malmöbor så ser man den negativa utvecklingen. Inrikesfödda lämnar Malmö och set syns i gatubilden..

  Gilla

 3. Pampen P 2019-04-07 / 11:12

  Är Johan Persson medveten om hur många som ökat invånarantalet i Kalmar, är utrikes födda?

  Gilla

  • Thoralf A 2019-04-07 / 11:35

   Om han inte är det så kommer jag se till att han blir det.

   Gilla

 4. Lars 2019-04-07 / 07:09

  Thoralf, vill gärna kunna se dig i riksdagen 2022. Då är du 65 år hoppas du har orken kvar.
  Jag tror det finns goda möjligheter för Afs att komma in i riksdagen och då är du ett givet kryss på sedeln. Jag tycker SD gjort fel i uteslutningsärendet. Det borde inte ge en uteslutning, max en varning!

  Stolpskott som Fabio Ishaq klarar sig undan med en varning och Patrick Reslow mfl får vara kvar!

  Gillad av 2 personer

 5. Elvis 2019-04-07 / 06:58

  Var är alla källor och fakta validering?

  Gilla

  • Thoralf A 2019-04-07 / 07:22

   Du menar att statistiken från Arbetsförmedlingen inte duger? Förklara dig!

   I alla diagram anges Arbetsförmedlingen som källa.

   Gillad av 3 personer

 6. Stig Bergman 2019-04-07 / 05:13

  Alla vi som söker de bakomliggande faktorerna i befolkningsutbytet och hur det kan fortgå kan kanske hitta en del av svaret i ledarsidorna.se med Chris Forsnes artikel om svenskarnas missionsverksamhet under 1800-talet världen över.
  Långsökt? F-n vet.

  Gillad av 1 person

 7. John K 2019-04-06 / 19:16

  Det ska du ha. Beröm alltså Du gräver fram fakta. Alla negativa fakta göms för oss vanliga medborgare

  Gillad av 3 personer

 8. Stefan 2019-04-06 / 18:46

  Tydligen så diskuterade man inte ens din uteslutning. Man bara klubbade den. Sjukt.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2019-04-06 / 18:51

   Ja, jag har också fått den informationen hur det gick till när partistyrelsen beslutade om uteslutningen. Ingen vågade yttra sig av sig 25 närvarande!

   Gillad av 1 person

 9. turrim 2019-04-06 / 17:38

  Nu blir Kommunalrådet Magnus Olsson i Malmö SD glad och startar en kampanj med dessa fakta som grund. Han kommer också att tacka Thoralf för detta sakliga underlag som de inte klarat av att ta fram i högkvarteret. Eller???

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2019-04-06 / 18:50

   Haha… givetvis förväntar jag mig att Magnus Olsson tackar mig offentligt och ber om ursäkt för uteslutningen från SD. Och att förklarar att det var på felaktig information från MBJ.

   Gillad av 10 personer

 10. Thor 2019-04-06 / 17:08

  Till det kan läggas de som går på sfi vilket kan ske i tio år eller mer. Helt kravlöst. Räknas inte som arbetslösa men borde göra. Och ett antal personliga assistenter åt fejkade behov.

  Ett bra gräv. Fantastiskt bra och samtidigt skrämmande hur den djupa staten vill dölja eländet. Du gör jobbet som borde utförts av riksdagens utredningstjänst Thoralf! Du förtjänar en ursäkt från SD och borde stått överst på listorna!

  Gillad av 6 personer

  • Thoralf A 2019-04-06 / 17:14

   Tack för de vänliga orden! Jag förväntar mig dock inga positiva reaktioner från SD:s ledning. Däremot får jag väldigt många uppskattande ord från SD-medlemmar i hela landet.

   Gillad av 3 personer

   • Lars Johansson 2019-04-06 / 21:21

    Alla dessa avslöjande borde i ett rättssamhälle åtgärdas! Hur vi i Sverige luras av mestadels utländska bedragare! Men inget händer i vårt Sverige! Allt är fritt fram enligt vår så kompetenta regering(ironi). Så äckligt att vi är andra klassens medborgare i vårt land!

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.