FILIPSTAD – SOCIALDEMOKRATERNAS MÖNSTERKOMMUN

Jag ägnar mig ju ganska flitigt åt att plocka fram statistik på kommunnivå för att bevisa hur illa ställt det är i vårt samhälle idag. Något som jag ägnat mig åt i flera år och jag har varnat för utvecklingen och förutspått stora skattehöjningar om välfärden och medborgarnas service skall bibehållas i kommunerna.

En kommun som varit på många skribenters läppar de senaste veckorna är Filipstad som enligt vissa är en konkursmässig kommun. Jag tror det började med en artikel i Expressen skriven av Anna Dahlberg den 13 april. Sedan har Filipstad fungerat som ett dåligt exempel i media.

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vem-hor-nodropet-fran-filipstad-/

”Filipstad håller på att knäckas av skenande socialbidrag. Staten flyr sitt ansvar för flyktingvågen 2015 och lämnar utsatta kommuner i sticket.”

SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog uttalade sig om kommunala skattehöjningar.

”Vi har ett högt tryck nu från en åldrande befolkning. Sedan har vi skatteintäkter som inte ökar så snabbt längre.”

Det är den nya floskeln. Demografin är numera skulden till kommunernas dåliga ekonomi, inte massinvandringen. Hur ser då verkligheten ut i Filipstad?

Äldre

Vi kan se att andelen personer som är 80+ i kommunen har minskat under flera år. Men vi kanske istället skulle titta på hur befolkningen förändrats när det gäller svensk eller utrikes bakgrund istället.

Inrikes_Utrikes bakgrund

En minst sagt skrämmande utveckling sedan 2002. Personer med inrikes bakgrund har minskat med nästan 2000 personer, samtidigt som utrikes personer har ökat med ca 1500 personer under samma tid. Rena befolkningsutbytet i Filipstads kommun! Iscensatt av rödgröna politiker med god hjälp av Fredrik Reinfeldt.

Hur produktiva är då dessa nyanlända personer i Filipstad?

Andel arbetslösa

50 procent är arbetslösa. Hur många har fått dessa extra tjänster som omnämns i Anna Dahlbergs artikel.

Andel extra tjänster

Inte mindre än ca 100 personer som är utrikes födda har en extra tjänst eller motsvarande. Skulle vara väldigt intressant att veta vad dessa människor gör på dessa ”jobb”. Ca 90 procent av dessa subventionerade jobb går till utrikes födda men kom ihåg att ibland de inrikes födda kan de också finnas de som har två utrikes födda föräldrar.

Under åren 2015-2018 lämnade 319 personer etableringsreformen i Filipstads kommun. Endast 12 av dessa gick till ett arbete utan stöd efter 24 månader i reformen. Endast 3,7 procent klarade därmed av att försörja sig själva. En katastrof!

Men hur har då utbetalningar av försörjningsstöd utvecklats i Filipstad?

Försörjningsstöd

I ovanstående diagram ingår inte etableringsersättningen då jag ännu inte fått ut uppgifterna från Försäkringskassan. Utvecklingen är katastrofal och började redan 2006 när Fredrik Reinfeldt blev statsminister. Från 5 miljoner kronor i försörjningsstöd till närmare 30 miljoner kronor 2018. Det knäcker en liten kommun som Filipstad.

Vad händer då med skatteunderlaget i Filipstads kommun?

Skattekraft

Skatteunderlaget har sjunkit ned till 79 procent och det placerar Filipstad i botten av tabellen, på plats 285 av landets 290 kommuner.

Hur många av mina läsare tror att demografin är orsaken till att Filipstads kommun är färdig för konkurs? Det handlar om många års misskötsel från de styrande i Filipstad, det vill säga Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som styrt kommunen i decennier.

Filipstad är en rödgrön eller socialdemokratisk mönsterkommun!

Det enda som kan rädda Filipstads kommun är att dessa nyanlända flyttar till en annan kommun.

Den enes bröd, den andres död.

17 reaktioner på ”FILIPSTAD – SOCIALDEMOKRATERNAS MÖNSTERKOMMUN

 1. Jonas 2019-06-07 / 23:32

  Du har fått mig att vakna med din officiella statistik från AF, FK, Migrationsverket & kommunernas egna officiella budget underskott. Jan Miild var en av många som varnade redan på 1990-talet, och han hade en video från år 2011 på youtube som hadde titeln ”Nödrop Från Katrineholm” där en massinvandring av somalier gjorde att man flaggade redan då för totalt kaos i socialtjänsten’s avd ”Ekonomiskt Bistånd”… Tyvärr är denna videon icke spelbar med youtube’s censur längre, så det vore MYCKET intressant med bakgrund till att Makten släckt ner icke önskvärd samhällsinformation om Du vill delge oss SANNINGEN gällande utvecklingen hos Katrineholm uppdelat inrikes/utrikes födda inom de belastande områdena. Tack för ditt ovärderliga arbete, du harfått mig att gå från SD till AFS.

  Gilla

 2. Lennart Karlsson 2019-06-03 / 14:45

  Det finns massor av riktiga arbeten om bara ”rasismen” inom PK försvinner.
  De som kunde klippa och lia av gräs hemma i Somalia och Etiopien kan göra detta utmed vägrenar och räls för att minska brandrisken.Nu måste trafiken stå still när akademikernas ”en.körfält” hindrar passage av maskinerna som utför detta ”klimat-fientliga” arbete. Samtidigt hinner ”pojkarna” våldta och skymfa några vita otrogna flickor…. Men då måste PK-folket erkänna att det nog inte är läkare som kommit! Kanske inköp av skylt liknande den Tyskarna använde om arbete ger frihet istället för bidrag. Föreslår också nyanvändning av Centerns (Bondeförbundet) skyltar modifierad till ”Stäng grinden för Mohammed”! Spottar s och C brunt gemensamt fortfarande?

  Gilla

 3. Onkel Björn 2019-06-03 / 00:29

  Jag har skrivit det förr och gör det igen. SD har missat en begåvning. Toralf skulle ha kunnat åkt runt och lärt upp de olika lokalavdelningarna om hur man tar fram statistik.
  Folk förstår pengar, när det handlat om inkomster och utgifter och framför allt vad man får för sina skattepengar. Gissar att det allra flesta vill ha en fungerande vård/omsorg, skola och rättsväsende.
  Trygghet är en viktig ingrediens i livet. I kväll hade rapport ett inslag om Sydafrika där de privata väktarbolagen, liksom i Sverige, expanderar mer och mer och där gated communities bara blir fler och fler. Jag tror att merparten av svenskarna inte vill ha en sådan utveckling, även om vi nu är på god väg.

  Men, något har hänt med SD. De toner som hördes för 10 -15 år sen hörs inte längre. De hörs från AFS istället. Men dessa får knappt några röster. I valet 2018 var det endast 0,31% (20290 st) som röstade på dem och i EU valet blev det 0,46 % (19178 st). Så vilka ska egentligen rädda Sverige?

  Filipstad, där röstdeltagandet var 80,7 % fick sossarna vid valet 2018 över 43 % av rösterna i kommunalvalet. AFS fick 0 röster. SD 16%.

  I Filipstad saknar 80 % av de utomeuropeiska invånarna jobb och ytterligare 10% går på skattefinansierad verksamhet (enl samnytt, vilket dock inte riktigt stämmer med Toralfs siffror)
  Man kan ju bara undra hur lång tid det tar innan de med någotsånär höga inkomster flyttar. För det kommer de att göra i en stad där 2.000 av 10.000 invånare är utomeuropéer.

  https://samnytt.se/filipstad-forsorjer-9-av-10-utomeuropeiska-migranter/

  Gillad av 2 personer

 4. Robban 2019-06-02 / 20:36

  De behöver inte byta kommun? Bättre vore väl med någon form av engångsbidrag för flytt hem, istället för att vältra över problemen på en annan kommun? I slutändan blir det ju skattebetalarna som får stå för notan iaf!

  Gillad av 2 personer

 5. Thor 2019-06-02 / 20:19

  Kommunerna kör på med fulspelet så fort det bara går. Tidsbegränsade låtsasjobb åt asylanterna så att de hamnar i a-kassesystemet efter låtsasjobbet. Kommunen slipper betala ut försörjningsstöd. Skattebetalarna är som vanligt ytterst förlorarna.

  Gillad av 3 personer

 6. turrim 2019-06-02 / 20:10

  Som vanligt falsk nyhet i SVT Rapport. Man redovisade skatter på drivmedel. Men ”glömde” att det är moms på skatten.

  Gillad av 3 personer

 7. lennart 2019-06-02 / 18:09

  Det enda som räddar Filipstad med konstgjord andning är Wasabröd AB som numera ägs av Barilla. Trots alla nyanlända raketforskare, läkare och ”övriga högutbildade” får inte Wasabröd den personal de behöver. Personal som kan underhålla och felsöka de avancerade maskiner som ingår i knäckebrödstillverkningen. Wasabröd har därför försökt starta egna utbildningar som lyckats sådär.
  Grannkommunen Hällefors verkar trots stort inflöde av ”ekonomiska migranter” lyckats något bättre. Likt Filipstad är det en stor arbetstagare (stålindustrin) som håller hjulen rullande.

  Många av de nyanlända till Hällefors slussas in i äldrevården. Det är inte ovanligt att en ”brukare”, vårdtagare, kan ha upp till 30 olika vårdgivare.

  Gillad av 6 personer

  • Maja Dacke 2019-06-03 / 12:43

   Stackars dessa brukare! 30 olika personer kommer och går – många med svåruttalade namn – och många kan kanske inte heller prata alls med brukarna. Jag förstår om många börjar fundera över ättestupan även bland dem.
   Suck!!!

   Gilla

 8. Tony Ingman 2019-06-02 / 16:08

  Det verkar om att denna Annika Wallenskog räknar pensioner och äldre vård
  som Socialbidrag, underligt? Vad kallas då dom bidrag som betalas ut till dom
  välfärdsturister som saknar egen försörjning??

  Elefanten i rummet har växt till en Mammut, men den syns fortfarande inte
  för dem som inte vill se!

  Gillad av 5 personer

 9. Gunnar Karlsson 2019-06-02 / 14:10

  Off Topic.

  Mycket bra artikel av Chris Forsne på Ledarsidorna idag om bristen på saklig debatt om slöjförbudet i Staffanstorp. Istället blir det ett ramaskri från sossarnas företrädare som gör allt för att vara sina nya kärnväljare, muslimerna, till lags med olika former av mutor i form positiv särbehandling och höjda bidrag.

  Ruinfeldts tal om att Sverige är en humanitär stormakt är så långt ifrån verkligheten det går att komma, Sverige är snarare en humanitär bananrepublik.

  Chris gör även en del intressanta jämförelser med Frankrike, där det verkligen förs en saklig debatt om dessa frågor. Den positiva särbehandling, till de nya ”svenskarnas” fördel, som nu sprids som en löpeld i svenska kommuner, skulle aldrig kunna ske här i Frankrike, politikerna här vet att de då skulle bli ett huvud kortare.

  https://ledarsidorna.se/2019/06/en-flickas-frihet/

  //Gunnar

  Gillad av 1 person

 10. turrim 2019-06-02 / 12:24

  Det vore intressant att läsa Annika Wallenskogs (SKL) slutsatser av dina siffror. Antingen har hon inte lyckats ta fram dem själv så chefsekonom hon är. Eller undanhåller hon fakta för uppdragsgivarna som är alla kommuninnevånare som betalar hennes lön.

  Gillad av 4 personer

 11. Sven 2019-06-02 / 12:13

  Intressant graf som säger att innevånare 80+ har stadigt legat på 5% sedan 2010. Det kan visserligen betyda att antalet 80+ har ökat eftersom totalt antal har ökat. Men då borde även de som ska ‘försörja’ de 80+ ökat i antal.

  Men det är förödande siffror som presenteras i dina grafer – det är kontentan av befolkningsutbytet.

  Gillad av 2 personer

 12. Monica Eliasson 2019-06-02 / 12:02

  Allra först med att ta upp kommunernas försämrade ekonomi, pga att staten vältrar över alla försörjningskostnader för asylsökande på kommunerna efter två år, var, om jag minns rätt, Johan Westerholm. Han var mycket tidigt ute och skildrade problemen i små orter i Bergslagen som Ljusnarsberg. Westerholm har länge varit en modig sanningssägare, alltid i opposition mot ”sitt” parti. Vi andra bör vara evigt tacksamma att det finns personer med sådant civilkurage som Thoralf Alfsson och Johan Westerholm.

  Gillad av 5 personer

 13. Sven 2019-06-02 / 11:41

  Utfallet för utbildning var ca 7,6% av den totala budgeten, 2020 är det planerat att spendera 7,9%. Normalt vore det logiskt att lägga mer pengar imom ett krisområde. Eller är det så att det inte finns pengar?

  Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s