ATT KOMMA I ONÅD

Jag förstår att många har svårt för sanningen och verkligheten inom SD när det blir en konflikt och starka motsättningar inom gruppen. Då kommer många mörka sidor fram, som man inte trodde fanns.

Jag upplevde under min tid som ordförande för SD Kalmar från 2006 till 2018 att vi hade en bra grupp och inga motsättningar eller falanger. Vi hade trevligt tillsammans och utvecklingen gick stadigt framåt. Inga strider vid årsmöten eller styrelsemöten. Inte heller några uteslutningar av medlemmar i kommunföreningen. Årsmöten som var klara på mindre än en timma. Inga alternativa förslag på några positioner. Medlemsantalet växte för varje år och närmade sig 300 medlemmar i slutet av 2018.

Jag sa många gånger att jag var så glad att vi hade en så bra verksamhet och bra medlemmar när jag hörde om problemen i andra kommunföreningar eller distrikt. Där öppna strider och konflikter avlöste varandra. Ofta med uteslutningar som följd.

Flera av de andra kommunföreningarna i distriktet uppskattade när jag kom till deras styrelsemöten för att stödja, om det fanns några problem eller bara för att svara på frågor och ge råd till kommunföreningarna och hjälpa dem med deras verksamhet.

Men så kom det in några nya medlemmar i kommunföreningen i Kalmar och steg för steg förstod jag att man hade olika åsikter om både det ena och det andra. Man började baktala varandra bakom ryggen.

Rena konflikter mellan enskilda personer som hade privata orsaker började också infektera stämningen. Gamla sverigedemokrater mot nya sverigedemokrater. Det hela blev värre under valåret förstås, då valsedlarna skulle fastställas. I efterhand har jag förstått att några av de nya medlemmarna spred rena lögner om andra medlemmar för att de skulle hamna längre ned på valsedeln till förmån för dem själva. En del gick bakom ryggen, andra var mer rakryggade och tog det ansikte mot ansikte. En lustig känsla började infinna sig och som ordförande gällde det att försöka hantera det och medla mellan de olika personerna för att kunna få ihop en valsedel som alla kunde acceptera. Men det är givetvis en omöjlig uppgift. Alla kan inte få som de vill. Min uppgift som ordförande var ändå att få till en grupp som skulle fungera i kommunfullmäktige under de kommande 4 åren. Efter valet skulle sedan alla platser i nämnder och styrelser besättas.

Det var tråkigt att se att vi hade fått in ett antal nya medlemmar som genom sitt sätt att behandla andra medlemmar började försämra stämningen i gruppen och att falanger för första gången bildades i kommunföreningen, med öppna motsättningar.

Vi hade en valstuga på stan under ca fem veckor och bemannade den varje dag under 8-10 timmar. Under den tiden lär man sig ganska snart vilka det är som ställer upp och vilka som inte ställer upp för partiet. Vilka som håller måttet och vilka som inte håller måttet. Det märkliga är eller det kanske inte är så märkligt. De som inte höll måttet var också ofta de som pratade mest illa om andra.

Jag har personligen aldrig varit någon ögontjänare utan jag har jobbat på med det som jag trott på. Det har både sina fördelar och sina nackdelar men jag har aldrig ägnat mig åt att slicka uppåt i organisationen men heller aldrig sparkat nedåt på någon. Det var nog en stor anledning till att jag inte fick fortsätta i riksdagen. I varje fall är det min egen uppfattning men den delas säkert inte av alla. Ibland är man tvungen att ta beslut som kan göra någon besviken.

När man får in nya personer i sin organisation som är riktiga ögontjänare och till stor del bara är ute efter att tillskansa sig positioner med arvoden och löner så blir det problem i gruppen. De trampar mer än gärna på andra. Jag kanske var naiv och trodde att jag själv skulle klara mig undan detta men så blev inte fallet.

Jag utnyttjades fram till valdagen, sedan var jag bara en belastning för partiets nya falang som slickat ordentligt på rätt ställe i organisationen.

Idag är det sorgligt att se vad som händer inom partiet. Ikväll fick jag ett mejl från en SD-medlem som avsagt sig sitt medlemskap. Under sommaren har jag fått information om andra bekymmer i kommunföreningen och jag tror därmed inte att problemen är över inom kommunföreningen. Det kan snart vara någon ny allvarlig situation som måste lösas.

Jag skrev ikväll ett inlägg på Facebook om att sd-medlemmar är rädda för att klicka på ”gilla” på min fb-inlägg, för då kan de få bannor av ”SD:s ordningspolis”. Det blev ett väldigt liv. Jag syftade givetvis på hur situationen är i Kalmar och inte någon annanstans. Jag brukar följa mina inlägg och vilka som klickar gilla så jag vet hur det ser ut och vad medlemmar uttryckt till mig när jag träffat dem på stan.

Det finns en rädsla för att komma i onåd!

21 reaktioner på ”ATT KOMMA I ONÅD

 1. MartinA 2019-07-30 / 18:33

  Starta en lokalavdelning för AFS?

  Gilla

 2. Bengt 2019-07-26 / 18:54

  Pyroman härjar i Mönsterås kommun. 40 anlagda bränder sedan i april enligt Aftonhoran. Bådar inte gott i denna hetta.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-07-26 / 19:22

   Jag förstår faktiskt inte att man redan tagit personen om det nu inte handlar om flera personer.

   Gilla

   • Muhammed 2019-07-26 / 20:50

    Nya anlagda bränder i Högsby ikväll.

    Gilla

   • Alfa 2019-07-27 / 13:27

    Någon information om vem/vilka? Förut var det Emmaboda.

    Gilla

 3. turrim 2019-07-26 / 18:14

  När jag nu läser Thoralfs inlaga med synpunkter från Spiro, Ingesa, Hasp, Anonym och Rolle vilka bara är några på en enda inlaga som är missnöjda med demokratin i partiet så undrar jag vad Jimmie tänker. Får du veta det här? Vem berättar? Är det t ex MBJ, Wifralius, Olsson i Malmö? Tror du på dem? Har du talat med någon drabbad? Vill du ha det så här i ”ditt” parti? I varje fall jag och min hustru ångrar nu våra röster på SD sedan sådana här metoder accepteras med politruker.
  Det är inte politiken som är fel, det är de som tagit ledningen på flera nivåer utan mandat.

  Utan att veta, men när jag läser om Roger Richtoff på Google så borde han kunna vara den som törs tala klartext i partiledningen.

  Gilla

 4. Cosmik Debris 2019-07-26 / 17:59

  Den lögnaktige lille muslimen ska tydligen på semester till Iran. Stanna där. Kom inte tillbaka.

  -De skedde där jag satt. (Korsningen Olofgatan/Apelbergsgatan)
  -Jag ska resa till Iran och vara borta 20 juli till 31 augusti.
  -Vet inte om jag känner igen dem om jag ser dem igen

  Sidan 23 i FUP

  Klicka för att komma åt stockholms-tr-b-9283-19-aktbil-98.pdf

  Gilla

 5. Evert 2019-07-26 / 13:41

  Omfattande skadegörelse på Oxhagsskolan igår på skolgård. Man blir inte förvånad att det händer just där. Området är rena förfallet, bara invandrare snart i stort sett.

  Gilla

  • martiusus 2019-07-26 / 17:17

   Och dom här afghanska ”baaarnen” som i artikeln kallas ”migranter”.
   Dom ser ju inte ut som barn precis.

   Kan man åldersbestämma dom med kol-14 metoden?

   Gilla

 6. Spiro 2019-07-26 / 13:10

  Sett på avstånd känner jag en stor besvikelse över Karlssons agerande.
  Har alltid tyckt om honom och hans orädda retorik.
  En smålänning av bästa sort.

  Men ingen är ofelbar, MBJ är kanske en mästare i att dupera folk?

  Gillad av 4 personer

 7. ingesa396634574 2019-07-26 / 12:47

  Det känns näst intill omöjligt att inte göra en kommentar till dagens inlägg ”att hamna i onåd”
  Efter att läst det mesta efter Thoralfs uteslutning och denne MBJ känns det som ett tvång att säga.

  Det finns alltför många likheter mellan SD Båstad och SD Kalmar.
  Efter omvalet och med god hjälp av SD Syd där Johan Wifralius var en av de tongivande med ett bra arbete och till stor del var en av orsakerna att vi fick fem mandat.
  Därefter började samma saker hända i SD Båstad som Thoralf så bra beskrivit och behöver därför inte upprepas.
  Kan heller inte i en kommentar berätta om allt som hände och ledde till att Johan Wifralius med sina kontakter inom medlemsutskottet väckte inte mindre än tre uteslutnings ärenden mot dem som han ansåg stod i vägen för hans vidare klättring på partistegen.

  Han är nu ordförande för SD Skåne och har omgett sig med ja-sägare och en av dessa är en medlem som rapporterade allt till Johan som sades på förmöten till KF.

  Efter årsmötet under ledning av Riksombudsmannen och godkänt satte Johan Wifralius igång en förtals kampanj modell större understödd av två medlemmar.
  Övriga medlemmar höll ihop och ansåg att vår förening upplöstes av av en person som bara hade ett enda mål.
  Alla som står i vägen för min karriär skall uteslutas.
  I Johan W.hemkommun har uteslutningar och frivilliga avhopp ökat sedan han fick ordförande posten.Även i SD Klippan har det gjorts liknande försök.Men där är sammanhållningen bland medlemmarna stort.
  Ingen vill hamna i onåd stämmer bra på alla ja-sägare till Johan Wifralius.
  Av den anledningen kommer många uteslutnings ärenden att lämnas in till medlemsutskottet av de som hamnat i onåd hos Johan Wifralius.

  Gillad av 2 personer

  • hasp 2019-07-26 / 13:41

   Har själv erfarenhet av hur det fungerar i SD i ett sydligt län… Bitterhet och förlorad tro på politiken är vad som återstår efter den erfarenheten.

   Gillad av 1 person

  • Maja Dacke 2019-07-26 / 15:37

   När man redan vid ansökan om medlemskap berättar sina karriärsplaner så … då följer detta slag på slag bit för bit tills toppen är nådd. Ideologi som kunde te sig grov i mun men skrattades bort … och den verklige ideologen fick frivilligt? se sig åsidosatt.

   Men denne karriärist är inte den ende i regionen som lirkar sig förbi etc. Du minns kanske vad som hände med försnillade papper en gång? (Jag minns inte vad tilltaget handlade om.) Det fanns de som skröt då om sina bravader.

   Och jag saknar än idag Matthias duvetvem …

   Gillad av 1 person

 8. Anonym 2019-07-26 / 08:49

  Det krackelerar nog rätt rejält ute i kommunföreningarna.

  Det började med valsedlarna. Sen när nämnder o styrelser skulle tillsättas så ökade det på. Nu, när EU-valet är över och det finns tid för föreningarna att ägna sig åt gruppen, så märks det vilka som vill vad.

  Vänta bara till hösten. Då ska kommunföreningarna försöka leva vidare och man förbereder sig till 1 december då nomineringarna ska vara klara till nästa års styrelser.
  Sen drar det igång igen.

  Det har ju varit val tre år i rad och nu finns tid till interna stridigheter.
  Skulle vara intressant att veta hur många medlemmar som försvunnit, och hur många i kommunstyrelser och i kf, nämnder osv.
  Det är mycket lätt att bränna ut sig i den här ”branschen” Lika lätt som att saka ut sig…

  Gillad av 2 personer

  • hasp 2019-07-26 / 13:38

   Ingen kioskvältare precis att den familjen är vänsterextremister….

   Gillad av 1 person

 9. Rolle 2019-07-26 / 07:57

  Det som du beskriver känner jag igen från den kommunföreningen som jag var med i.
  Det var anledningen att jag gick ur SD.

  Gillad av 1 person

  • Svante 1 2019-07-26 / 14:03

   Jag gick ur SD i Borås april 2019

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s