MOSKÉBYGGET VÄCKER ILSKA

Mitt blogginlägg om att Nybro kommer få en moské på 600 m2 har fått stor uppmärksamhet och väckt ilska i Nybro. Blogginlägget har i skrivande stund delats 4 200 gånger på Facebook och kommentarerna är i många fall väldigt hårda och ilskna. Jag har även fått en del reaktioner.

Många i Nybro är förbannade för att de inte fått någon information om vad som är på gång. Jag kan bara konstatera att Nybro kommun har ingen skyldighet att informera om detta. Det är dock lite märkligt att markförsäljningen inte gick upp i kommunfullmäktige för beslut. Jag tolkar det som att majoriteten eller snarare samtliga partier förutom SD ville tysta ned markförsäljningen.

När sedan bygglovet beviljades så behöver kommunen inte publicera det offentligt.

Den som befolkningen skall vara förbannade på är lokalmedia som undvikit att skriva om markförsäljningen och bygglovet. Barometern, Östra Småland och Kalmar Läns Tidning har medvetet låtit bli att skriva om Islamiska Kulturföreningen markköp och planer på en moské. Jag tänkte att media skulle skriva om planerna på en 600 m2 stor moské i Nybro efter att mitt blogginlägg blivit ”viralt” men så tycks inte lokalmedia reagera. De har tydligen beslutat att tysta ned dessa byggplaner.

Moske layout

Enligt en person som kontaktat mig så kostar en normal villatomt ca 150 000 kronor i Nybro. Islamiska Kulturföreningen har köpt totalt tre tomter men endast betalat 83 000 kronor för dessa tomter. Inte undra på att man i Nybro undrar vad politiker och tjänstemän sysslar med i kommunhuset.

I ansökan om bygglov anger dessutom Islamiska Kulturföreningen att man har 2 000 medlemmar i Nybro. Enligt en källa med lite insyn i föreningen, påstår att det rätta antalet är 200 medlemmar. Skulle inte förvåna mig det minsta om man angett en för hög medlemssiffra för att påvisa hur stort behovet är av en ny lokal.

Många har också uppmärksammat hur Sal 2 är planerad. Den är helt isolerad från övriga delarna av byggnaden och är sannolik avsedd för kvinnorna.  Kvinnorna kan annars distrahera männen under bönen.

Samtidigt säger personen att Islamiska Kulturföreningen inte har pengar för att kunna bygga moskén. När man har betalt kostnaderna som uppkommer i samband med markköpet kommer kassan mer eller mindre tömd. Men enligt uppgift kan det vara så att byggelementen till byggnaden skall komma från Turkiet. Vem kommer då betala för byggelementen? Islamiska Kulturföreningen i Nybro eller Saudi Arabien? Hur skall man kunna kontrollera det?

Det kommer bli intressant att följa upp detta projekt.

Jag pratade idag med en person som bygger en större lagerbyggnad och idag göt man plattan till byggnaden som har ett liknande mått som den tänkta moskébyggnaden. Det gick åt ca 88 m3 cement till en kostnad av närmare 500 000 kronor, bara för plattan.

Vi får se hur snart spaden sätts i marken. Islamiska Kulturföreningen måste börja bygga inom två år annars återkallas bygglovet.

36 reaktioner på ”MOSKÉBYGGET VÄCKER ILSKA

 1. Anonym 2019-09-23 / 14:32

  Inbördes krig är ganska nära tänk på Jugoslavien hur blev det??ska det upprepas fega politiker säg ifrån per omgp

  Gilla

  • Thoralf A 2019-08-30 / 19:13

   Ca 22 procent har utrikes bakgrund. Närmare 3 700 är utrikes födda i lilla Nybro.

   Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-08-30 / 18:21

   Barometern kände sig säkert tvungna att skriva en artikel. Nu har jag tvingat ut dem!

   Gillad av 1 person

 2. Anonym 2019-08-30 / 12:57

  Troligtvis kommer vi att få se mer av detta.
  I många kommuner har försäljning av tomtmark delegeras till att kunna göras av kommunchefen själv utan att någon ska lägga sig i. Ofta ett maxbelopp.
  När jag ifrågasatte att kommunchef ska kunna sälja kommunens mark, så sa ”alla” att då får man riva upp det om det blir fel. Problemet är, att man river inte upp färdiga fastighetsförsäljningar hur som helst. Och sparka chefen är som att stänga dörrn t båset när kon redan gått…
  I princip kan de rea ut tomter och mark för underpriser t kreti o pleti utan att någon kan säga nåt.
  Delegeringsordningar inom kommuner kan ställa till det rätt ordentligt…

  Gillad av 1 person

   • Anonym 2019-08-30 / 19:58

    Det finns ofta kommunstyrelsebeslut på sådana delegationer. Har kollat runt lite och det är vanligt att kommunchefen kan sälja och köpa fastigheter upp t ca 200tkr utan att fråga någon. Ibland kan kommunen ekonom vara inblandad. Med det finns kommuner där chefen har egen makt.
    Det finns alltid beslut från kommunstyrelsen om detta, så det är bara att googla eller söka på kommunens egna hemsida så kommer beslut att poppa upp.
    En kommunchef är ju inte politiskt tillsatt, utan vem som helst kan söka. Räcker att man varit nån småchef i nån kommun eller skola och gått nån liten kurs, så får man en hel kommun att spela Monopol med.
    Vet inte om detta är fallet just i Nybro, men…

    Gillad av 1 person

 3. SasjaL 2019-08-30 / 12:52

  Detta är såpass stort ingrepp i Nybros samhälle, så varför skulle inte kommunen behöva informera de boende där?

  Sen är det en tidsfråga innan det ställs krav på böneutrop …

  Rabatten på tomterna lär vara lagstridig, då en kommun inte får gynna enskilda intressen, vare sig det är privata eller kommersiella.

  Gillad av 2 personer

 4. Jimmy 2019-08-30 / 12:31

  Thoralf! När tror du välfärden kommer braka sönder i Sverige? Allt fler företag flyttar utomlands.

  Det ändå som händer är att Sverige islamiseras för varje dag som går. Mer muslimer flyttar in,moskéer byggs överallt i Sverige. De är inte här för att intregrera sig de är här för att sprida sin sjuka religion.

  Gillad av 1 person

 5. A H 2019-08-30 / 12:15

  Liselotte Ross (V) vill normalisera pedofilin
  Av ignorans eller mot bättre vetande?

  Det var den frågan vi ville ha svar på när vi kontaktade henne per telefon igår, med anledning av att hon hade uttalat sig positivt om en bild föreställande en kvinna med islamsk huvudbonad som representant för Kalmar Kommun.

  Utan att döma henne i förväg ställde vi frågan:
  Känner du till att islams grundare Muhammed var pedofil?
  Liselotte Ross blev hörbart irriterad av frågan och bestämde sig direkt att lägga på.
  – Jag vill inte ta den här diskussionen med dig. Därför kommer jag att lägga på, sa hon.
  Vi försökte lugna ner henne med att förklara att det inte var en diskussion utan en enkel kunskapsfråga. Men det hjälpte inte, hon la på luren!

  I en sann demokrati bör medborgarna ha rätt att ställa frågor till makthavare och få ärliga svar. Liselotte Ross’ sätt att bemöta frågan vittnar om allt annat än ett sunt demokratiskt sinne.

  Kontaktuppgifter:
  liselotte.ross@kalmar.se
  0480-450024

  Gillad av 1 person

  • Marie 2019-08-30 / 12:52

   Den skäggige intill hucklet är det hennes målsman, Mehmet Kaplan?!

   Gilla

  • Ted 2019-08-30 / 13:55

   Kalmarfolket har sovit allt för länge och tycks somnat in för gott. Staden är fin, men tyvärr är det för mycket inkompetens och idioti i Kalmar att det gör staden omöjlig att bo i. Lägg därtill all nepotism och ryggdunk som grädde på moset.

   Gilla

  • Loppan 2019-08-30 / 15:10

   Kalmarbor är inte de smartaste.

   Gilla

 6. Rolle 2019-08-30 / 12:00

  Så hånas Betnér av Bali efter Uppdrag Granskning om Filipstad
  https://nyheteridag.se/sa-hanas-betner-av-bali-efter-uppdrag-granskning-om-filipstad/
  ”Är det någonstans det behövs invandrare så är det i Filipstad”, skojade Magnus Betnér på scenen för ungefär åtta år sedan. Efter att Uppdrag Granskning visat hur Filipstad i praktiken är på väg mot konkurs efter flyktinginvandringen passar Hanif Bali (M) på att sprida ett klipp från Betnérs föreställning.

  Gillad av 1 person

 7. Rolle 2019-08-30 / 10:30

  Ranelid: Avskaffa idén att alla människor är lika mycket värda
  https://nyheteridag.se/ranelid-avskaffa-iden-att-alla-manniskor-ar-lika-mycket-varda/

  Författaren fortsätter med att leverera svidande kritik mot Sveriges makthavare:

  ”I klimathysterins tidevarv må Jordens temperatur ha stigit en ynka grad Celsius på ett hundra år, men nu gäller kokpunkten i Sverige. Ställ in alarmklockan i Sveriges riksdag och väck de sovande politikerna. Slit bort öronpropparna och tag bort skygglapparna från deras ögon.”

  Gillad av 2 personer

  • Gunnar Karlsson 2019-08-30 / 11:21

   Jag är mycket positivt överraskad att den fjanten har lyckats tänka så klart….. det skall han ha all heder av.

   //Gunnar

   Gilla

 8. Robban 2019-08-30 / 09:18

  Än så länge begriper inte flertalet av PK mycket!
  Men det kommer de att göra! Eftersom det här inte kommer att gå att åtgärda utan repatriering i stor skala!

  Gilla

 9. turrim 2019-08-30 / 08:19

  Jag anser, att om en kommun orättvist rabatterar ett tomtköp med nästan 400 000 kr så ska det beslutet kunna rivas upp. Skälet till rabatten ska offentliggöras. Någon ställas till ansvar. Ett grävjobb för media.

  Gillad av 4 personer

 10. Cosmik Debris 2019-08-30 / 03:34

  Magnus Betnér är en jävla pellejöns och folkförvillare. Klippet är från 2015, mitt uppe i den värsta flyktingkrisen. Lägg märke till publiken. Dårar som kiknar av skratt när Betnér raljerar om att det visst finns plats för flyktingar i Sverige och Filipstad behöver dem mest av alla. Han har ju rest runt i Sverige och veta att det finns plats.

  Jag tänker på de enfaldiga fruntimren längst fram – som skrattar. Dom hade/har fanimej inget som helst vett i sina arma skallar. Jag tror inte de skrattar idag. Att den här vansinniga invandringen gick att genomföra beror nog till stor del på att det svenska folket är helt slut i huvudet och inte kan konsekvenstänka överhuvudtaget. Man tror blint på en jävla adhd-pajas som inte har en aning om vad han pratar om. Skrika och gorma är det enda han kan.

  Nu tycker jag att alla som skrattade tillsammans med Magnus Betnér ska betala underskottet i Filipstad.

  Gillad av 2 personer

  • Sven 2019-08-30 / 08:42

   Jag skulle gärna vilja höra vad dessa kvinnor på första bänk tycker idag. Vad skrattar de åt egentligen?

   Utjämningsbidragen till kommunerna kommer att göra att en dag brister det hela, och det kommer att påverka alla kommuner samtidigt. Nu verkar det som om S-V-Mp-L-C regeringsunderlaget vill ha en ytterliggare skärpning av utjämningsbidraget.

   Svenska kronan faller t o m mot pundet – som just nu är inne i ett av landets största omvälvningar. Som bekant tycker inte finansvärlden om förändringar.

   Gillad av 2 personer

 11. Cosmik Debris 2019-08-30 / 00:27

  Fantastiska nyheter! Jag är mycket glad😊👍

  ”Expressen måste spara 45 miljoner”

  Hur mycket måste Filipstad spara? Den frågan tycker jag ALLA journalister ska ställa sig.

  Gillad av 4 personer

  • Stig Bergman 2019-08-30 / 07:31

   …och vem blir ny chefredaktör på Expressen? Stolen har varit tom i nästan två månader nu och enligt ”han som satt på stolen” så fick han sparken. Hur kommer Expressens nya chefredaktörs kappa att se ut när nu svaga men nya vindar blåser där utanför. Och getingarna? De dör kanske ut och ersätts av myggor utan sting.

   Gillad av 2 personer

   • Thoralf A 2019-08-30 / 07:52

    Det är ju samtidigt en möjlighet för Expressen att bli ett med ”folket”, det vill säga de riktiga svenskarna.

    Gillad av 3 personer

 12. Thomas 2019-08-29 / 23:15

  Det pågår ingen islamisering i Sverige påstår det flintskalliga höganäskraniet MJ.
  Det är ju inte sant..,det är en invasion som bara väller in. Mer och mer utrymme får muslimerna, och den fege konflikträdda svensken kliver åt sidan för att ge dem mer och mer.
  Vidrigt. Tänk om en enda normal vettig politiker i kommunen Nybro kunde ställa sig upp och berätta att moské och islam är inte kompatibla med våra västerländska värderingar.
  Det hör inte hemma här.
  När jag ser byggnaden som ska bli moské i Nybro tänker jag mer på en grislada.
  Borde passa bra med lite nöffnöff bland böneutrop, eller hur?😏

  Gillad av 1 person

 13. Cosmik Debris 2019-08-29 / 22:11

  Jag skulle också bli jävligt förbannad om det byggdes en fientlig militäranläggning i mitt bostadsområde.

  Gillad av 4 personer

 14. Anti-pedofil 2019-08-29 / 21:59

  Ordet Pedofili finns inte på Arabiska!

  Google translator översätter det engelska ordet Pedophilia med en hel mening, som mer låter som förklaring;

  الاعتداء الجنسي على الأطفال

  Omvänd översättning blir då:

  Child sexual abuse

  Det säger något om arabernas religion!

  Gilla

 15. Erik 2019-08-29 / 21:48

  Thoralf vet du om Saudi Arabien, Qatar eller UAE kommer sponsra?

  Gilla

 16. Anonym 2019-08-29 / 21:30

  Det är möjligt att svensken är upprörd hemma på kammaren.
  Men svensken röstar ändå vänsterliberalt 2022 som alla andra val.
  Svensken begriper nämligen inte bättre.

  Gillad av 2 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s