BUDGETDEBATT

Vid gårdagens budgetdebatt i Kalmar kommunfullmäktige deltog jag inte aktivt. Eftersom jag är ensam och ej medlem i något parti har jag inte lämnat in någon budgetreservation. Vet inte om presidiet ens skulle tillåta mig lämna en budgetreservation och därmed jämställa mig med de olika partigrupperna.

Eftersom jag inte hade någon egen budgetreservation föredra och försvara ansåg jag mig inte ha rätten att kritisera partiernas budget och budgetreservationer. Jag var dock glad att slippa försvara Sverigedemokraternas bristfälliga budget. SD skall vara glada att kritiken från övriga partier inte blev tuffare än den blev.

Jag passade dock på att ge några sakupplysningar under debatten. Bland annat gällande uppföljningen av hur etableringsreformen fungerat i Kalmar då kommunalrådet Denita Abaza (S) inte kunde redovisa detta, utan skulle återkomma till kommunstyrelsen.

Arbetsförmedlingen undersöker vad de personer som lämnar etableringsreformen gör 90 dagar efter att reformen. Under åren 2015-2018 har 582 personer lämnat etableringsreformen i Kalmar. Utav dessa hade endast 32 personer ett arbete utan stöd, det vill säga ca 5,5 procent.

När jag hade redovisat dessa siffror anklagade Denita Abaza mig för att hitta på egna siffror. Hon påstod att 184 personer kommit i arbete enligt Arbetsförmedlingen.

Jag tog omgående replik på Dzenita Abaza och sa att jag räknar bara de som har fått ett riktigt jobb och då är det endast 32 personer. Jag räknar inte subventionerade jobb och ”hitta på jobb” som extra tjänster och moderna beredskapsjobb, där staten betalar hela lönekostnaden och arbetsinsatsen är minimal. Det som skall värderas är riktiga jobb där samhället inte drabbas av några kostnader.

I arbeta med stöd ingår extra tjänster, moderna beredskapsjobb och introduktionsjobb som till 90 procent går till utrikes födda.

Här är det faktiska siffrorna för Kalmar kommun som Dzenita Abaza inte har koll på.

Etableringsreformen 90 dagar 2015-2018 tabell

Som grafik med procentsats för respektive år.

Etableringsreformen 90 dagar 2015-2018

Extra tjänster och moderna beredskapsjobb infördes under 2016 av den rödgröns regeringen och sedan exploderade utvecklingen i antal under 2017 och 2018. I slutet av 2018 fanns det ca 20 000 jobb på nationell nivå av denna kategori. Samma utvecklings sågs i Kalmar då ca 120 personer hade den här typen av jobb och tydligen hade minst 29 av dem kommit från etableringsreformen under 2018 i Kalmar.

Det är självklart att Kalmar kommun och andra kommuner utnyttjat dessa låtsasjobb då det betalades till 100 procent med statliga medel och därmed inte belastade kommunen.

26 reaktioner på ”BUDGETDEBATT

 1. Ramadan 2019-11-27 / 13:33

  Kolla gärna upp serviceförvaltningen. Hur många är det som går på låtsasjobb? Skulle gissa på minst 50%. Man ser när dessa är ute på jobb i kommunen, 10 man för att rensa en rabatt. Ofta en kvinna i slöja med. Sanslöst!

  Gilla

 2. Janne 2019-11-27 / 07:00

  Thoralf, läste om detta också: Tydligen finns det inte kvar mer?

  Arbetsförmedlingen inför stopp på anvisningar till extratjänster och moderna beredskapsjobb från och med den 1 januari 2019. Pågående beslut om moderna beredskapsjobb omfattas inte, utan löper på den tid beslutet är fattat.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-11-27 / 09:43

   Ja, de togs bort i den budget som M och KD drev igenom med hjälp av SD för ett år sedan. De håller på att avvecklas men i den nya budgeten från den rödgröna regeringen så skjuter man till nya pengar för extra tjänster. Arbetsförmedlingen flyttar nu personer från extra tjänster till Nystartsjobb, det syns tydligt i statistiken.

   Gillad av 1 person

   • Janne 2019-11-27 / 10:20

    Helt sjukt att sätter invandrarna före svenskarna. Ger dem gratis busskort och lastbilskort mm..
    Jag själv , inskriven på arbetsförmedlingen får ingen hjälp.
    Bara fylla i aktivitetsrapporterna månad efter månad och få a-kassa. Inget mer…..

    Gillad av 1 person

  • Ramadan 2019-11-27 / 13:37

   Som svensk får du inget jobb idag om du inte är högutbildad. Alla andra enkla jobb går till invandrare med någon form av anställningsstöd. Dessa jobb kommer aldrig ut på den öppna marknaden.

   Arbetsgivare slår bara en signal till AF och får en arbetare direkt redo att börja. Det är sorgligt hur vårt land har blivit.

   Gilla

 3. Janne 2019-11-27 / 06:53

  Thoralf, vet du om Erikshjälpen i Kalmar tar emot sådana person som har ”extratjänster” ?

  Gilla

 4. Cosmik Debris 2019-11-27 / 03:01

  Björn Håkansson på Twitter:

  ”Att Linnea Claeson blev årets jurist 2018 är ju inte den enda märkliga hyllningen i Sverige; Isabella Löwengrip blev näringslivets mäktigaste kvinna 2018 och Alexandra Pascalidou fick pris som årets påverkare 2018 och i år blev Greta Thunberg årets kvinna. Varför? Märkliga val.”

  Då hoppas vi att Greta och Alexandra går samma öde till mötes som Linnea och Blondinbella

  Gillad av 2 personer

  • hllviken 2019-11-27 / 08:16

   När makteliten vill förstöra en nation, belönar de dem som är duktiga på att förstöra samhället. Självklart.

   Gillad av 1 person

 5. Thomas 2019-11-26 / 23:51

  Lite off topic men tänkte kommentera Sveriges kanske korkaste journalist, nämligen Expressens Lars Lindström.
  Det finns många korkade men LL är så knas att klockorna går baklänges.
  Kan se framför mig hur en rödnäst svettig Lasse vaknar i sin homogent miljöpartiska söderlya och famlar yrvaket efter de sista dropparna från gårdagskvällens lådvins-tömning.

  Det grånade skägget lämnar kaskader av skäggmjäll efter sig på den slitna Che Guevara-t-shirten.
  Andedräkten från herr Lindström om morgonen kan få tapeten att krulla sig. Högern av gamla Expressen ligger slängda lite hur som.
  Alla med krönikor av Lasse och hans maniska sd-noja.

  Åren går och pensionen börjar närma sig och Lasse har inte haft tur sista åren, folk verkar inte ta hans krönikor på allvar.
  Sd växer ju mer spyor Lasse levererar. Då borde Lasse ändra taktik, men icke.

  Lasse stapplar iväg om morgonen på ostadiga ben mot Kungsholmen och den helvita redaktionen på Expressen.
  Ännu en krönika ska levereras med osande utfall mot alla ”svärjevänner ” Det ordet är ett av Lasses favorit ord, det ger honom extra adrenalin kick och många likes från framför allt Södertörns högskola ,
  ”svärjevänner” den nedvärderande benämningen som ska visa att nationalister och Sd sympatisörer är lite korkade.

  Det är vilar någon sjukligt besatthet över Lasses sd-tourettes-mässiga diarré krönikor.
  Och påpekandet att” invandrare kör buss, invandrare lagar cykeln, invandrare städar toaletter ”
  Vad för nytta tillför den infon samhällsklimatet idag ? Sånt hände även 2002 och 1988 att invandrare arbetar.
  Om en båt håller på att sjunka för att det är hål i botten så blir det inte bättre av att göra ett större hål med motiveringen att vatten är viktigt , utan vatten törstar man ihjäl. Vi måste ha vatten för att klara oss.

  Tycker det är dags att syna denna sverigehatande självgodhetens och feminismens riddare lite bättre och det gör Tino Sanandaji bra. ”Kapten klänning varning ”utfördes således.

  Gilla

  • Håkan 2019-11-27 / 16:56

   Lindströms oikofobi går kanske att spåra till någon traumatiskt upplevelse i barndomen?

   Gilla

 6. Peter Andersson 2019-11-26 / 23:37

  De 582 som lämnade då ? Vart tog de vägen till försörjning stödet eller svart verksamhet eller både och?

  Gilla

 7. Svinfylking 2019-11-26 / 20:42

  När det gäller ”extra tjänster” kan jag informera om att skillnaden är enorm!
  Det finns uppgifter om att personer i princip har varit hemma och ej gjort något när dessa har haft en extratjänst. I andra fall är det kommuner som använder extratjänst personal till att utföra det som ordinarie personal inte hinner med, och i vissa fall är det så genomskinligt att ordinarie personal ej VILL göra arbetet p.g.a att det är för jobbigt och skitigt. (hålla rent och snyggt på återvinningsstationer). Många tjänster är inget annat än typiska kommunala tjänster där det handlar om skötsel av parker, grönytor, idrottsplatser, badplatser, renhållning, snöröjning, halkbekämpning, skogsröjning etc. Men även arbeten utförda åt VA-avdelningar, t.ex lokalisering av samtliga ventiler, uppmätning, skyltning och registrering i databas av dessa poster i nyanlagda va-nät! Kontroll av samtliga brandposter och avlyssning med apparatur om det skulle vara eventuella läckor i nätet … Detta är ju ”riktiga” jobb som utförs till skitlöner … och fackföreningarna blundar!!

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-11-26 / 20:47

   I Kalmar har många jobbat för ideella föreningar men ingen vet egentligen vad de haft för arbetsuppgifter och hur många timmar de jobbat varje vecka.

   Gillad av 2 personer

   • Halal 2019-11-26 / 22:32

    Det finns ju även något som heter Projekt Framtiden i Kalmar genom arbetsmarknadsenheten, som är en form av låtsasjobb. Ofta idrottsföreningar, Röda Korset och liknande ideella jobb.

    Jag vet flera som jobbat på detta sätt och de har varit på arbetsplatsen kanske en-två gång i veckan, ett par timmar varje gång.

    Gillad av 3 personer

   • Svinfylking 2019-11-26 / 23:04

    Exakt, det är en otrolig skillnad på extratjänster beroende på vilken ”arbetsgivare” det handlar om. Jag har läst några undersökningar där det framkommit uppgifter som beskriver en ”verksamhet” som gränsar till bedrägeri. Sedan finns det motsatta där extratjänster hjälper kommuner att klara sitt uppdrag.

    Gillad av 3 personer

  • Sven d.ä. 2019-11-26 / 22:34

   Hade en kommun varit ett företag så hade de varit i rätten nu.

   Gillad av 2 personer

 8. PK-landet 2019-11-26 / 19:45

  Dzenita Abaza, är det hon som ska axla rodret efter pampen Johan? Man blir ju mörkrädd.

  Gillad av 3 personer

 9. Håkan 2019-11-26 / 19:30

  Sosseriet ska veta att det ännu finns några medborgare som har intakt tankeförmåga och ser deras oikofobi och genomskådar deras lögner.
  Men det blir väl snart Gulag för oss.

  Gillad av 2 personer

 10. martiusus 2019-11-26 / 19:25

  Berlin 1936. Hotel Aldon vid Pariser Platz, olympiaåret 1936.

  På hotellet bor bland andra prominenta gäster kompositören Richard Strauss som
  är känd för att vara gift med ”ett vasst fruntimmer.”

  Vid frukosten får fru Strauss syn på en figur som är lik svenske statsministern Löfven.
  Fru Strauss ger upp ett skrik som får hotellet att hålla andan…

  ”Vem har släppt in den här obehaglige fänriken på Aldon?

  Inte sant naturligtvis, men det kunde ha varit.

  Gillad av 2 personer

  • Sven d.ä. 2019-11-26 / 22:36

   Skulle tänka mig att det var en mängd dignitärer från Socialdemokratin och Bondeförbundet som var där och stöttade evenemanget. Den historieberättelsen hålls det tyst om.

   Gilla

  • Thor 2019-11-26 / 23:41

   Löfven skulle aldrig platsa som fänrik.

   Gillad av 1 person

 11. martiusus 2019-11-26 / 18:42

  Off topic. ”Alla mina kompisar tycker lika dant.”

  Gillad av 1 person

 12. turrim 2019-11-26 / 18:09

  Det är sorgligt hur socialdemokratiska pampar försöker lura oss med friserade och därmed falska siffror. De har lärt sig på Bommersvik att valboskapen är idioter. De inser inte att den tiden är förbi när man kunde dupera med ljug och slagord. Nu kommer rekylen. I Kalmar börjar den tydligen med Östrans debacle.

  Gillad av 4 personer

 13. martiusus 2019-11-26 / 17:42

  Blå staplar arbete utan stöd visar på ”kompetensregnet”.
  Vi kommer ihåg när SVT basunerade ut, ”dom är ingenjörer, läkare och högutbildade.”

  Det var bluff som vanligt från SVT och den fasansfulla sanningen blir nu uppenbar i kommun efter kommun som tvingas försämra servicen och höja skatter. Alldeles fult och oförskämt är det att skylla på landets pensionärer. Hur fult är det?

  Gillad av 5 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s