SKÖRDARNA VÄXER

Det är inte ofta som jag lyfter fram en artikel på Barometerns ledarsida men idag så höjde jag förvånat på ögonbrynet ju längre jag läste Daniel Braws ledarartikel med rubriken ”Gläds när det växer”.

Ledarartikeln handlar om att årets skördar inom jordbruket varit mycket goda och långt över genomsnittet. Men att detta inte fått något som helst utrymme i media. Det är inte riktigt politiskt korrekt att skriva om det när det är ”klimatnödläge” enligt klimatalarmisterna och precis varit ett stort klimatmöte i Madrid COP25. Då får det inte komma några positiva nyheter som kan sätta käppar i hjulet för klimatalarmisterna Greta, Pär, Alice och Isabella med flera.

”Det växte nämligen exceptionellt bra. Hektarskörden av höstvete är den högsta som någonsin har redovisats, 7 720 kilo per hektar. Hektarskörden av höstraps var fjorton procent större än genomsnittet under de senaste fem åren och sex procent över den så kallade normskörden, den skörd som man kan vänta sig under normala väderbetingelser.

Daniel Braw räknar upp ytterligare exempel som t.ex. potatisskörden, där hektarskörden blev 8 procent över genomsnittet men även höstrågvete och havre. Som om inte räcker så har Daniel Braw dessutom mage att raljera över Isabella Lövin och Annie Lööfs uttalanden från deras Almedalstal 2018.

”I Almedalen förra året varnade vice statsminister Isabella Lövin för att den svenska maten skulle ta slut i affärerna. ”I Sverige ser vi redan nu konsekvenserna av ett varmare klimat”, sa Annie Lööf. ”Brunnar som sinar och skördar som torkar. Bönder som kan tvingas nödslakta sina djur för att fodret inte räcker till.” Det förutspåddes att valet skulle bli ett klimatval.”

Klimatalarmisterna lever fortfarande på 2018 och den torra sommaren då klimatalarmismen stod högt på agendan. En varm sommar handlar om väder, inte om klimat. Men det är ett faktum att värme, nederbörd och högre halter av koldioxid ger bättre och större skördar. Det är precis det som klimatalarmisterna varnar för, förutsättningarna för goda skördar.

Något som Daniel Braw påpekar i artikeln och som han försöker nyansera i sin avslutning.

”Det skulle bli nonsensartat att kalla 2019 året då vi såg möjligheterna i ett varmare klimat. Årets resultat kan vara en avvikelse från normen, likaväl som förra årets resultat var det. Men den exceptionella skörden 2019 påminner om vikten av att förhålla sig skeptisk till dem som vill göra politik av vädret. Och den påminner om vikten av politiskt minne. De som förutspådde att 2018 var det nya normala kommer i vart fall inte att återkomma med självkritik eller nyanseringar.”

Läs hela artikeln.

https://nxt.barometern.se/ledare/glads-nar-det-vaxer

PS

Klicka gärna på annonserna som dyker upp på bloggen. Då stödjer ni mig och bloggen med några extra kronor, utan att det kostar dig mer än ett klick.

 

 

 

25 reaktioner på ”SKÖRDARNA VÄXER

 1. Stefan 2019-12-19 / 14:48

  Men att skörden är högre än normskörd i år är verkligen inget konstigt utan tvärtom förväntat.
  För växtodlingsåret 2018 gödslades det på de allra flesta ställen för en ”normalskörd” som vanligt. Eftersom det blev lite mindre nederbörd än väntat/vanligt ligger näringen kvar i marken som inte grödan kunde tillgodogöra under året till nästföljande år om än med lite förluster i form av urrlakning och på något håll kanske till och med dentrifikation.
  Därför är det vanligt med en god skörd efter ett ”dåligt” år där nederbörden blir riklig
  Och det var framförallt värmen 2018 som begränsade skördarna kapacitet.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-12-19 / 15:46

   Helt säkert gäller det även marker som inte gödslades. På Öland kunde man t.ex. se en blomning av Blåeld som jag aldrig sett tidigare på Öland. Men det understryker att det handlar om väder och inte klimat.

   Gilla

 2. Andersson i Pinan 2019-12-19 / 14:05

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kristersson-m-om-opinionsutvecklingen
  Kristersson (M) om SD:s opinionsutveckling

  Fake news på SVT:

  ”Sverigedemokraterna får 24 procents stöd i SVT/Novus mätning och ökar jämfört med förra månaden. Samtidigt tappar Moderaterna som nu har 17,9 procent stöd i mätningen. Skillnaden mellan Socialdemokraterna och SD är 0,3 procentenheter och inom felmarginalen.”

  Skillnaden mellen Socialdemokraterna och SD är – 0,3 procentenheter. Skillnaden mellan SD och Socialdemokraterna 0,3 procentenher. Det är enkel matematik.

  I ARTIKELN STÅR DET INTE ETT ORD OM ATT SD LÅG HÖGST I OPINIONSMÄTNINGEN

  Gilla

 3. Thomas 2019-12-19 / 00:16

  Helt sjukt vad DDR-media går loss på Trump, nu vädrar Carina Bergfeldt blod, det hörs på vänstern hur de riktigt tar sats nu, ska demokraterna lyckas få Trump fälld i riksrätten. Fjantiga svenska ”hens ” vädrar morgonluft. Snacka om att blåsa upp en ballong.
  De gissade ju lite fel på britternas väl förra veckan så nu spottar Twittervänstern i nävarna och håller tummar. Det kommer inte lyckas.

  Jag tror den vanliga amerikanen starkt ogillar demokraternas ohederliga bluff, arbetslösheten är den lägsta på drygt 50 år och till skillnad från den krigshetsande Obama är nu USA betydligt mindre inblandad i konflikter. Demokraterna är onda, de vill förstöra den amerikanska drömmen.
  Trump är populär och kommer garanterat gå stärkt av det här, demokraterna är desperata och fortfarande finns arvet av Hillary Clinton kvar, den satkärringen skulle varit en världskatastrof av gigantiska mått som president, då hade vi kunnat hamna i världskrig.
  Trump kommet vinna på detta. Mot 2024 med Donald Trump.

  Gillad av 4 personer

  • turrim 2019-12-19 / 10:53

   Vi slipper Carina Bergfeldt om 14 dagar. Hon ska hem och vara mammaledig under 2000. En snygg sorti. Stefan Åsberg tar över i USA.

   Gilla

 4. Cosmik Debris 2019-12-18 / 22:59

  Expressen: ” Två män som beskrivs som hjärnorna bakom terrordådet på Drottninggatan 2017 har gripits, uppger Radio Free Europe.”

  Då återstår det bara att gripa Özz Nûjen.

  Gillad av 6 personer

  • hllviken 2019-12-19 / 09:16

   …..och hans syster och eventuellt hans svåger?

   Gilla

 5. turrim 2019-12-18 / 20:31

  När jag gick i skolan för länge sedan var det inga problem att lära ut historien från stenåldern och framåt. I Sverige och utlandet.

  Nu klagar de ansvariga som har hand om det att man hinner inte med antiken, stormaktstiden, nationalsång o s v. Det måste strykas. Vad har hänt? Är dagarna kortare eller är det mera fritid? Är lärarna sämre pedagoger?

  Gillad av 3 personer

  • stefan a. 2019-12-19 / 03:50

   Blir så när halva lektionstiden går åt till att hålla ordning och käfta med snorungarna, som skattebetalare blir man djupt bekymrad då skolan kostar enorma summor och tiden bör användas så effektivt som möjligt, flumpedagogerna högre upp i hierarkin bör förpassas till historiens sophög, och det är en historia som inte behöver läras ut….

   Gillad av 1 person

 6. martiusus 2019-12-18 / 18:39

  I SVT kan man visa hur många nationalistiska program som helst.
  Bara dom inte är från Sverige.

  Varenda fäbod eller fyrplats i Norge har ett eget reportage i SVT,
  Viftande med flaggor och hejarop verkar vara helt okey.
  Varför hatar vänstern Sverige?

  Gillad av 4 personer

 7. martiusus 2019-12-18 / 15:47

  I ett land där många går ut skolan lika dumma som när de började skolan får vi medborgare
  som är mottagliga för all form av manipulation, fejkade nyheter och rykten.

  MP är ett gäng bluffmakare som kommit på ett bra sätt att försörja sig.
  Från början ett gäng gamla hippies och skogsmullar som blivit riksdagsmän
  med en lön på 63 000 kr/mån.

  Numera drar de till sig en massa arbetsskygga invandrare och andra suspekta typer.

  Gillad av 3 personer

 8. Svenne 2019-12-18 / 13:34

  Har man fått en liten klimatförnekare på Barometern? Bäst han aktar sig så han inte får sparken.

  Gillad av 3 personer

 9. botwid 2019-12-18 / 12:59

  Vem upplever en global uppvärmning? Våra termometrar började falla redan 2015. Fortsätter det att vara kallt, är det viktigt att det finns gott om CO2 – växternas föda.

  Gillad av 3 personer

 10. Lollo 2019-12-18 / 10:25

  OT:

  Om FN som Sverige skänker enorma summor till:

  ”Peacekeepers of the United Nations had ‘hundreds’ of babies with women in Haiti before abandoning the young mothers, a new report has claimed.

  The study into the UN mission in the disaster-hit Caribbean country said girls as young as 11 were left pregnant after being sexually abused.

  Some of the girls were traded for ‘a few coins’ in order to get food and would have sex with the peacekeepers so they could survive, the British academic-led study found.

  After their children were born, the young mothers were left to a life of poverty.”

  Gillad av 1 person

 11. Svinfylking 2019-12-18 / 08:46

  Anledningen är bl.a att CO2 halten ligger på drygt 400 ppm. Hur många vet att kommersiella växthus använder CO2 aggregat för att få större / bättre skördar?
  Inne i en bostad kan det bli över 1000 ppm om ett antal personer vistas där..
  CO2 = Liv!

  Gillad av 3 personer

 12. turrim 2019-12-18 / 08:39

  Men i regeringen så är det bara missväxt. Enligt Expressen bjuder Thomas Eneroth in alla partier till samtal om höghastighetståg. Utom SD!!?? ”Utgångspunkten för oss är att vi inte förhandlar med dem”.

  SD borde fråga om det anses tillåtet för den som röstar på SD att åka med tågen om de byggs. Kanske om armbindel bäres och i särskild vagn.

  Gillad av 7 personer

  • Anders L. 2019-12-18 / 20:07

   Ja, armbindel och godsvagn.

   Gilla

 13. Andersson i Pinan 2019-12-18 / 08:36

  Jag funderade just på. I somras saknade vädret vi hade sommaren 2018. Då levde vi på vår balkong. Jag tvivlar på att jag får vara med om en sådan sommar igen. Vår tid är utmätt det är bara så.

  En god vän ringde i går och berättade att hon hade fått cancer. Diagnas i förra veckan och operation nästa vecka. Det lät inte alls bra. Hon gick I pension i våras. En tröst är väl att hon hade sin bästa sommar någonsin i somras. Trots vädret.

  Jag minns sommaren 1959. Det var då man var tvungen att ha proppen i på sockerdricksflaskan och titta djupt i glaset innan man drack. När drickna var slut satte vi inte på proppen förrän flaskan var full. Full med getingar. Jag vet inte hur vi fick ut getingarna men vi måste ju ha pantat flaskan.

  Gillad av 3 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s