VIKINGARNA HADE KLIMATÅNGEST

Rökstenen
Rökstenen.    Foto Thoralf Alfsson

Det är Expressens rubrik på en artikel idag. Nu har klimatalarmisterna blivit helt tokiga. Ett antal forskare har gjort en ny tolkning av Rökstenen, en runsten som finns i Östergötland. Jag besökte runsten för lite drygt ett år sedan då den är den mest kända och omtalade runstenen i Sverige. Den har dock varit svår att tolka. Den har världens längsta runskrift med 760 tecken.

”Att man under vikingatiden hade föreställningar om att klimatet är bräckligt visste man om sedan tidigare, menar Per Holmberg. 

– Det är rimligt att tänka att man hade en medvetenhet om att klimatet kunde förändras på ett sätt som skulle drabba överlevnadsmöjligheterna., säger Per Holmberg.”

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/beviset-vikingarna-led-av-klimatangest/

Det är argumenten för att vikingarna skulle haft klimatångest. Suck….. Jag är övertygad om att vikingarna hade koll på att vädret kunde variera vinter från vinter och sommar från sommar. Men klimatångest är något helt annat.

Per Holmberg är professor i svenska språket, Göteborgs universitet. Inte på runor.

Frågan är om det är Per Holmberg eller vikingarna som lider av klimatångest?

Per Holmberg
Per Holmberg.

Men vilka böcker är det som ligger i Per Holmbergs bokhylla?

Per Holmberg böcker

Är det inte Al Gores bok En obekväm sanning, fast på engelska och sedan boken Vädermakarna.

An Inconvenient Truth: The Planetary Emergency of Global Warming and What We Can Do About It is a 2006 book by Al Gore released in conjunction with the film An Inconvenient Truth.

Vädermakarna , Tim Flannery visar hur stora och komplexa problemen är, men också hur mycket varje enskild person med rätt enkla medel kan göra för att minska växthuseffekten och påverka klimatet i positiv riktning. Vädermakarna är en viktig och utmanande bok som kommer att bli en väckarklocka för många.

Jag tror att det är Per Holmberg som har klimatångest och som nu vill ha lite uppmärksamhet. Vad passar då inte bättre än att påstå att vikingarna hade klimatångest. Greta Thunberg kommer säkert nappa på detta och sedan är Per Holmberg känd i hela värden som den professor som ”knäckte” runorna på Rökstenen.

Jisses vilka pajsare det finns! Både i forskarvärlden och inom media.

 

33 reaktioner på ”VIKINGARNA HADE KLIMATÅNGEST

  • Ted 2020-01-10 / 20:22

   Det står att butiken i Växjö funkar. Det är det som är skillnaden mellan Kalmar och Växjö, till Johan Perssons stora förtret. Växjö blomstrar och växer. Kalmar är på ruinens brant. De enda som flyttar in är invandrare.

   Gilla

 1. ? 2020-01-10 / 17:42

  Hur många flygplan fanns det på vikingatiden?

  Gillad av 2 personer

  • Lillemor B 2020-01-10 / 18:35

   Mp hade inte kommit in i Riksdagen utan stöd av somaliska klaner.

   Gillad av 1 person

  • Benny 2020-01-12 / 09:57

   Utan valfusket hade MP inte kommit in alls i riksdagen! Den bistra sanningen. För övrigt så dömde utländska valobservatörer ut det svenska valsystemet 2018 något som fulmedia nogsamt undvek att förmedla. Bland annat så kritiserade man röstsedlarna och upplägget kring det och att det var möjligt att klanrösta eftersom man lät muslimer ha ”hjälpare” med i valbåset.

   Gilla

 2. ulsansblogg 2020-01-10 / 16:38

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Att det var betydligt varmare för ca 1000 år sedan kullkastar allt vad det gäller vår påverkan på klimatet. Klimataktivisterna är alla vänster och vill endast dra in mer medel till statskassan för att utöka sin makt.

  Gillad av 2 personer

 3. martiusus 2020-01-10 / 13:48

  Kan inte gå enligt läkarintyg – dansar på bröllopsfest.

  En kvinna, 58år, i Södertälje, som ”lurat” sin kvinnliga läkare att skriva ett sjukintyg till Södertälje socialförvaltning, som möjliggjort för kvinnan att lyfta fullt socialbidrag/försörjningsstöd under hela fem år.

  https://www.hemhyra.se/nyheter/hyresfusket-avslojat-pa-facebook/

  Gillad av 2 personer

  • Sven d.ä. 2020-01-10 / 15:18

   Och inte är det Sven Ingvars hon dansar efter…

   Gilla

   • martiusus 2020-01-10 / 18:00

    Dear Sven. Gillar du inte multi-kulti?

    Bara lyssna på den härliga musiken och trummornas ”rytm” äri inte
    det kultur på hög nivå? Och då ska jag inte nämna den fantastiska ”dansen”.

    All kultur kommer utifrån, så klok han var Reinfeldt…
    Tack för att ni valde Sverige…

    Gilla

  • Lars Johansson 2020-01-10 / 19:37

   Är denna kvinna äktsvensk eller?

   Gilla

   • Thor 2020-01-10 / 21:07

    Kolla dansvideon och dra en slutsats.

    Gilla

 4. Hacke 2020-01-10 / 13:25

  Var tid och regim har sina ”forskare”.
  Aldrig har det väl varit så pinsamt övertydligt som under 68-eran med innevarande variant 7-klöverstyret.

  Gillad av 2 personer

 5. Sven d.ä. 2020-01-10 / 12:25

  Jag sätter runologerna i Uppsala högre. Jag har inte sett vad de sagt. Men med tanke på att de inte är intervjuade så håller de förmodligen inte med.

  Gillad av 2 personer

 6. Roland Salomonsson 2020-01-10 / 12:05

  I o f s är Rökstenen utförd efter de stora eruptionerna i Sydostasien skedde, med effekter 530-38. Dessa skapade enorma folkomflyttningar p g a efterföljande världs-svält. En kulgrej är att utan denna katastrofala klimathändelse (fimbulvintrarna uppträdde under perioder under flera 1000 år, liksom ca 530-38), så hade inte (Gamla) Uppsalakomplexet byggts. Hövdingsläkten kom ursprungligen från Nolby/Högom i Sundsvallstrakten och var del i Herulgruppen.

  Efter att effekterna av eruptionerna avtagit, men då var befolkningarna försvagade av svälter, så kom 600-talets Justianska pest – värre än digerdöden. Allt detta är bakgrund till varför Rökstenen sattes upp.

  TROELS BRANDT! Vill man verkligen veta vad Rökstenen står för skall man premiera den danske ”amatörforskaren” Troels Brandt. Skulle inte förvåna mig om kanske dessa svenska forskare använt Brandts forskning som ”sin egen” utan källhänvisningar.

  Läs själv Brandts publikationer – några utgåvor kan ha reviderats flera gånger, så kolla att ni läser de senaste.

  För att förstå bakgrunden till Rökstenens uppsättande måste man först läsa följande pdf:

  Klicka för att komma åt heruls.pdf

  Därefter kan man ge sig på själva Rökstenen:

  Klicka för att komma åt roekstone.pdf

  Notera att Herulerna inte är ”ett etniskt folk”, utan en grupp av klaner som leddes av karismatiska stormän. Herulerna var en gruppering som utbildade (tränade) enheter av legosoldater främst åt Romerska Riket. Rom ville inte anställa sina legosoldater en och en, utan föredrog att anställa samtränade ”centurior/kohorter” komplett med befäl. Således hade inte Herulerna ETT ursprung i Norden, utan ursprunget var i flera 10-tals byggder. Begreppet ”kung” var i germanien till en början en befälstitel – överbefälhavare! Kung blev en politisk beteckning först med att Romersk Katolicismen tog religiösa makten.

  VAD JAG KAN SE SÅ ÄR SNACKET OM KLIMATÅNGEST REN NONSENS!
  Men vi VET ju att forskares chans att få anslag beror på om de utlovar att forskningen skall kunna ”klimatrelateras”.

  Gillad av 10 personer

  • Gunnar Karlsson 2020-01-10 / 12:26

   Roland, mycket bra och din avslutande meningen är mitt i prick !!

   //Gunnar

   Gillad av 2 personer

  • hllviken 2020-01-10 / 14:27

   👍👍👍👍👍

   Mycket intressant info – tack!

   Gillad av 1 person

 7. Kerstintin 2020-01-10 / 12:00

  En mer rimlig tolkning av klimatalarmisten Per Holmbergs skröna är följande:
  Klimatångest är en sjukdom som har funnits i alla tider vilket innebär att det de idag kallar klimatkris är en bluff.

  Gillad av 4 personer

 8. Ulf Claréus 2020-01-10 / 10:42

  Expressen: ”Att man under vikingatiden hade föreställningar om att klimatet är bräckligt visste man om sedan tidigare, menar Per Holmberg.
  – Det är rimligt att tänka att man hade en medvetenhet om att klimatet kunde förändras på ett sätt som skulle drabba överlevnadsmöjligheterna., säger Per Holmberg.”

  Jo förvisso, måste de sjöfarande vikingarna, ha oroat sig för ”klimatet”, i form av ”väder och vind”. Goda sjömän sägs de ju ha varit och då är just kunskap om det vi idag benämner ”meteorologi”, en förutsättning. Plus mycket annat, förstås.
  Tyvärr upplyser inte slask-pressen om vad det ordagrant står på stenen och ingen tycks heller veta! Så v v och återkom!

  Gillad av 4 personer

  • stefan a. 2020-01-10 / 17:50

   Den där per holmberg har uppenbarligen aldrig drivit jordbruk för då hade han upptäckt att de är en ständig kamp mot vädret och att något normalt inte finns…

   Gillad av 1 person

 9. Nils Dacke 2020-01-10 / 09:38

  Ha ha ha när man inte trodde att galenskapen kunde bli värre så blev den just det. Vilka dårar det finns i det här landet, är de verkligen säkra? själv tyder jag runorna som tecken på självkörande bilar och utbyggnaden av 5g nätet.

  Gillad av 4 personer

 10. Ivar Andersson 2020-01-10 / 08:50

  Vikingarna dyrkade solen och fruktade att solhjulet skulle stanna i vinterläget. Mycket mer logiskt än klimatångest.

  Gillad av 4 personer

  • Roland Salomonsson 2020-01-11 / 11:16

   Nordbornas FÖRFÄDER dyrkade solen, månen och väsen de trodde bodde nära vattendrag, sankmarker och märkliga klippformationer. Därför dyrkade befolkningen gemensamt sina gudar nära sådana platser. Nordborna samlades även klan-/familjevis för att dyrka vissa gudar/väsen andra tider.
   Samtidigt med att gudar resp väsen dyrkades, hölls byggde- resp familjeting.

   Många nordbor idkade handel med folken vid Svarta Havet, Kaspiska Havet, Medelhavet resp Brittiska Öarna. Inte så få valde att skicka de av barnen som inte skulle få ärva till dessa trakter för att söka land. Endast 1:a barnet fick ärva, annars skulle jordarna inte räcka till försörjning. Väl på plats skapade de på olika ställen ”kolonier” vilka skapade politisk makt. Ibland tvingades sådana kolonier att flytta. Sammantaget är det detta som åren 0 till ca 600 skapar ”folkvandringstiden. Riktig skjuts fick folkförflyttningarna i början av 500-talet efter det vulkanutbrott som skapade svältåren och denna fljdes av Justianska pesten (värre än digerdöden).

   Mot bakgrund av dessa kolonier och politiska händelser, så tog nordborna till sig delar av kulterna från där de bodde och förmedlade ”hem” bl a med återflyttare. Under tiden fram till ca 350 förändrades Nordbornas kult till att ha tagit intryck av t ex kristendomen, men i princip dyrkade man sina delvis nya gudar samma tider som tidigare. Snorre skriver om detta som ”azernas gudar”, men lägger även till egna rena påhitt (annars blir det ju ingen berättelse).

   Niceamötena hölls under 300-talet för att kristendomen skulle lägga strategin för att få germanerna att anta kristendomen. Resultatet blev att även denna gång anpassades den nya läran till Nordbornas gamla religion. Detta innebär att den kristendom vi idag känner eg bevarat sitt ursprung från boronsåldern, men att kristendomens ”gudar”, helgon etc övertagit den gudavärrld som fanns på bronsåldern, via ett mellansteg från ”kolonierna”, via Niceamötena och till idag.
   Yaowl/Jul firades under bronsåldern för att solen stod som lägst och den dagen ”återföddes, vilket Niceamötena omvandlade till Jesus födelse (snarare föddes Jesus sommartid, då man kunde resa i regionen). Germanerna kunde nu välja vad de personligen firade och konverterade utan problem. Liknande skedde sedan för Påsk/Vårdagsjämningen, Midsommarsolståndet, Höstdagjämningen. Däremellan firade de kristna olika helgon, vilket motsvarar bronsålderns olika väsen, under samma tid som de olika väsen firades.

   Så vi dyrkar vår kristne gud på samma sätt som sten- resp bronsålderns befolkningar en gång gjorde, men under nya bemnämningar och delvis annat utförande.

   Gilla

 11. Lollo 2020-01-10 / 08:08

  Han kanske är släkt med Pär Holmgren en annan tokig miljöpartist.

  Gillad av 4 personer

 12. Svinfylking 2020-01-10 / 07:09

  Mitt förtroende för ”vetenskap, forskare, experter, universitet, Nobelpris” etc fortsätter att sjunka långt under lågvattenmärket …
  Historia är ett av de ämnen som är utsatt för enorma falsarier och förvrängnigar.

  Gillad av 4 personer

 13. Fredrik Östman 2020-01-10 / 06:25

  Visst, de är fångade av en stormvind. Och vilken tur att vikingarna stängde alla sina kolkraftverk! Så att svält och elände och Lilla istiden kunde rädda mänskligheten från välmåga och bekvämlighet!

  Gillad av 6 personer

 14. Gunnar Karlsson 2020-01-10 / 02:35

  Man kan ju ställa sig frågan vad en professor i svenska språket har för auktoritet att ge sig in i klimatdebatten. Det är nog bara en tidsfråga innan den här vänsterblivne tomten kommer med synpunkter på riskerna med 4:e generations kärnkraftverk.

  Jag misstänker att det som ligger bakom Per Holmbergs uttalande är en önskan om att synas, nu har han fått sina 15 sekunder i rampljuset, tack vare en helstollig journalist på slasktidningen Expressen, så nu kan vi be Per att återgå till sina gamla dammiga böcker.

  //Gunnar

  Gillad av 5 personer

 15. Cosmik Debris 2020-01-10 / 02:22

  Det här är precis vad den socialdemokratiska fascistregimen kommer att använda dessa verktyg till. Sossarna är vedervärdiga och maktfullkomliga grisar som kommer att göra allt i sin makt för att manipulera nästa val.

  ” Jag vet inte vad Socialdemokraterna har för strategi inför valet 2022, men om nuvarande trend håller i sig kommer det att bli svårt att hindra SD från att ta plats i regeringen. Inget hindrar däremot att de spionprogram man håller på att utveckla (med de luddiga direktiven för hur de får användas) kan komma att spela en roll i valrörelsen. Förutom att dammsuga motståndares datorer på allt från interna strategier till komprometterande material, kan moderna trojaner även ”plantera bevis” och därefter utplåna alla spår av sig själv. Vem vet vilka politiska skandaler vi har att se fram emot, under de närmaste två åren? ”

  Jan-Olof Sandgren: 2020 får vi nya mikrofoner i väggarna
  https://detgodasamhallet.com/2020/01/09/jan-olof-sandgren-2020-far-vi-nya-mikrofoner-i-vaggarna/

  Gillad av 4 personer

 16. Cosmik Debris 2020-01-10 / 00:30

  Det står inte något på den där stenen om MeToo, Hbtq eller barn att i framtiden kommer att ha helskägg vid späd ålder?

  Ett stort jävla tak över hela landet så har vi världens största mentalsjukhus.

  Gillad av 3 personer

 17. Thomas 2020-01-10 / 00:06

  Vilken stolle. Vad ska dom ta sig till? Klimatsekten är desperata. Men han glömmer att Internet aldrig glömmer. Per H uttryckte sig lite annorlunda 2016. Jag har oxå besökt Rökstenen. Häftigt se den på plats i det gamla historiska landskapet i Östergötland. Förstör inte vår historia med hittepå jönserier.

  https://mobile.twitter.com/Sharps_Wagner/status/1215219517758099456

  Gillad av 4 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s