SUBVENTIONER OCH MUTOR

Mellböda

Då var det uppenbarligen klart att Stena Renewable skall bygga en vindkraftspark med 36 st och 200 meter höga vindkraftverk mellan Fliseryd och Mönsterås. Till en kostnad av närmare 2 miljarder kronor. Som brukligt så slår media på stora trumman och skriver att projektet kommer ge 350 årsarbeten men det är ju förstås under en väldigt begränsad tid eller under ca 18 månader, sedan ger det inte så många arbetstillfällen. Givetvis skriver man också att det kommer produceras ca 500 miljoner kWh/år elenergi från dessa vindkraftverk, vilket kommer ge 100 000 hushåll el och 300 000 ton mindre koldioxidutsläpp.

Samma media skrev inte så mycket om att Ringhals 2 som stoppades vid nyår producerade närmare 7 000 miljoner kWh/år och minskade koldioxidutsläppen med ca 4 000 000 ton. Det krävs med andra ca 15 vindkraftsparker av denna storlek för att ”ersätta” Ringhals 2 om man skall tro medias siffror, om det alltid blåser. Tyvärr brukar det ofta vara lite glädjekalkyler när det gäller nya vindkraftsprojekt.

Det stora problemet med vindkraften är dock att det inte alltid blåser. Ett visst antal timmar om året är det mer eller mindre vindstilla. Då blir det ingen hushållsel till de 100 000 hushåll som media skriver om! Detta gäller även vid för hård vind.

Med samma matematik som Stena Renewable använder skulle Ringhals 2 ge ca 1 500 000 hushåll sin hushållsel. Även när det inte blåser!

Enligt Vestas tekniska specifikation på det aktuella vindkraftverket V150 så måste det blåsa 3m/s innan man kan producera elenergi men om vinden överstiger 25 m/s så stoppas även vindkraftverket och startas när vinden sjunkit under 23 m/s.

Subventionerna till denna stora vindkraftspark kommer givetvis att bli i miljonbelopp varje år. Om man uppnår den produktion som anges i media skulle subventionerna med dagens pris på elcertifikat bli ca 30-50 miljoner kronor per år men den kan bli högre beroende på den stora variationen i pris. Alla skall vara medvetna om att kostnaden för detta tas ut på allas elräkning, i elpriset. Men det redovisas inte på din faktura från din elleverantör.

https://www.vindkraftsnyheter.se/20190827/5851/elstodet-sagas-av-forskare-kunderna-blir-lurade-pa-miljardsummor

Stena Renewable utlovar också mutor till det lokala föreningslivet. Enligt uppgift i media kommer man avsätta 10 000 kronor per vindkraftverk, alltså 360 000 kronor varje år i en fond som det lokala föreningslivet kan söka bidrag ifrån. Det kan givetvis betraktas som en muta för att det lokala föreningslivet inte skall protestera mot vindkraftparken.

Markägarna kommer givetvis inte heller gå lottlösa då en viss liten del av intäkterna från varje vindkraftverk kommer gå till respektive markägare. Den som råkar äga mark där flera vindkraftverk placeras kan nog bli ekonomiskt oberoende så länge vindkraftverken producerar elenergi. Det brukar heller aldrig media berätta om. Det är givetvis också anledningen till att markägare så gott som aldrig försöker stoppa uppförandet av vindkraftverk på sina marker. Det fyller bankkontot utan något eget arbete.

Den stora förloraren på dessa vindkraftsparker är vår natur och miljö. Antalet fåglar som kommer dödas vid dessa 36 vindkraftverk kommer bli stort. Som rekreationsområde kommer det stora markområdet vara helt dött. Mönsteråsleden kommer sannolikt inte vara så attraktiv längre. Hur många boende som kommer drabbas av ljudstörningar/buller och av skuggningar har jag ingen koll på då jag inte vet vilka avstånd som gäller mellan bebyggelse och vindkraftverken. Det borde vara minst 1 500 meter.

Jag har dock inte läst om några större protester från några boenden eller organisationer i Mönsterås kommun.

12 reaktioner på ”SUBVENTIONER OCH MUTOR

 1. Svinfylking 2020-01-24 / 22:58

  Brukar titta in hos Svenska Kraftnät och kika på hur mycket vindkraften levererar, och visst … det är ibland full sprutt på snurrorna och de levererar mellan 20 – 25%! Men ibland orkar de bara generera dryga 1% !
  Då får man hoppas att det inte är -25 utomhus och måndag morgon när industrin ska igång.

  Gillad av 1 person

 2. Andersson i Pinan 2020-01-24 / 18:39

  På tal om miljötänk så funderar jag på att köpa in svarta bärkassar och sälja dem för tre kronor styck. Vad tycker ni. Ska jag sätta mig utanför ICA eller Coop? Eller Systemet?

  Gilla

 3. martiusus 2020-01-24 / 17:47

  När man väl fått bygga, vem tror ni kommer att ta hand om de uttjänta kolosserna när ägandet vandrat runt och kanske till sist hamnat hos något fjärran riskbolag utan ansvar och utan risk att ställas till svars för rivning och återställning.

  Jo, det blir kommunen och skattebetalarna som dyrt får ta hand om den delen.

  Gilla

 4. Ricky 2020-01-24 / 17:42

  Johan ”Hårfästet” Persson är igång igen på Facebook och ger svar på tal om skärmtaket på Park Hernina. Någon skrev att det blir väl en släkting till Johan själv som får bygga taket, varpå Johan undrar vilken byggherre han är släkt med!?!

  Gud, vad pinsam mannen är.

  Gilla

  • Erik 2020-01-25 / 14:22

   Han är som en stor jättebäbis!

   Gilla

  • martiusus 2020-01-24 / 17:04

   Världens fulaste folkslag. Det var väl dylika figurer som kokade
   ihop bomber i Strömsund i ett planerat attentat. Varför i helvete
   tar Sverige emot dom?

   Gilla

 5. Lars Cornell 2020-01-24 / 15:52

  I många länder har man regeln att inga bostäder får finnas i radien 10 * höjden. I det här fallet således 2 km. Men då gäller det givetvis endast länder som värnar om god miljö.

  När man började bygga vindkraft sas det att det behövs subventioner i inledande skede, tills tekniken kan stå på egna ben. Hur långt är ett sådant inledande skede?

  Gillad av 3 personer

 6. botwid 2020-01-24 / 14:04

  El är speciell i den meningen att den förbrukas samtidigt som den skapas. Så fungerar det inte med bensinen i vår bil. Det finns två typer av energikällor, de slumpmässiga och de pålitliga. En vindkraftspark struntar i behovet av el, den genererar energi helt slumpmässigt i tiden. Det borde finnas en lag som säger: När man bygger ut nätet med slumpmässiga energikällor måste man samtidigt bygga någon eller några pålitliga energikällor som kan ta över när det exempelvis är vindstilla. Vad skulle en batteribank kosta?

  Gillad av 2 personer

  • Thor 2020-01-25 / 00:41

   Räcker inte med batteribank om det är vindstilla för länge. Rejäla gasturbiner som eldas med gas eller olja måste finnas standby. Eller kvadratmil med solceller.

   Gillad av 1 person

 7. Ölandsbonde 2020-01-24 / 12:51

  Usch för dig, Alfsson. Nu är du där igen och stör gröna sköna drömmar med logik, naturvetenskap och matematik.

  Alla goda vet att vindkraftverk är precis lika nödvändiga för landet som massinvandringen är för att ersätta arbetskraften när 40-talisterna går i pension.

  De kloka med hjärtat till vänster har alltid vetat det. Det är känslor som är viktiga, inte en massa tråkiga fakta som man ändå inte begriper.

  Din text med fake news gör mig så upprörd att jag minsann ska anmäla dig tll näthatagranskaren för att den är rent rasistisk i sin antydan av att vita män kan räkna och att gröna tomtar inte kan det.

  Gröntomtehat är precis vad den är och det ska du in i finkan för!

  Gillad av 5 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s