VATTUMÄRKET VID GÄVLE

LG märket

När jag för några år sedan lästa några riktigt gamla böcker skrivna av Vollmar Sylvander från Kalmar om Kalmar slott och stads historia i 9 band. Så skrev Sylvander om ett vattumärke på en ö ute i Kalmarsund, nämligen Skallö. Jag forskade lite runt detta och hittade anteckningar från Kungliga vetenskapsakademien. Något som slutade med att jag en sommardag 2017 besökte Skallö och till slut lyckades hitta det inhuggna vattumärket i berget på ön. Läs mitt blogginlägg.

http://thoralf.bloggplatsen.se/2017/07/19/11462073-en-fantastisk-historia/

I samband med detta läste jag även om andra vattumärken som skulle finnas längs med Östersjökusten. Med de uppgifter jag hade då som mest var källor från 1800-talet kunde jag inte hitta något mer. Ett vattumärke som omnämndes var ett vattumärke vid Gävle som skulle varit uthugget 1731. Jag sökte efter någon bild på vattumärket men kunde då inte hitta något. Något som jag fann lite märkligt.

Inte för så länge sedan när jag letade fakta om havsnivåhöjningar i Östersjön hittade jag en finsk forskningsrapport och till min förvåning hittade jag en bild på det vattumärke jag letat efter i flera år. Vattumärket är inhugget på en större sten vid Lövgrundet utanför Gävle och stenen har till och med ett namn, Rudmansstenen.

Det var nämligen rektor Johan Rudman som tillsammans med Anders Celsius som högg in vattumärket 1731 i stenen.

https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6vgrund

Det som är extra roligt med stenen är att man både 1831 och 1931 har huggit in nya vattumärken i stenen. Vilket gör den till ett verkligt tidsdokument över landhöjning i regionen. Hur gammalt det aktuella fotot är vet jag inte men gissningsvis kanske det är 50-60 år gammalt med tanke på kvaliteten. Jag har sökt efter något mer ”up to date” foto på nätet men inte lyckats hitta något. Skulle vara oerhört intressant med ett foto tagit i närtid vid normalvattenstånd.

SMHI borde givetvis haft några foton på sin webbsida från gamla vattumärken men det kanske inte passar in på klimatalarmismen. I värsta fall får jag göra en egen utflykt till Gävle i sommar och leja någon fritidsbåtsägare att köra ut mig till Lövgrundet så att jag kan få några färska bilder på Rudmansstenen. Har även funderat på att besöka Åland så det kanske får bli en kommande semester utflykt.

20 reaktioner på ”VATTUMÄRKET VID GÄVLE

  • Thoralf A 2020-02-10 / 09:31

   Stort tack för länkarna. Fantastiskt kul med bilderna och angivelserna som någon mätt upp. Rudmansstenen är snart torrlagd 😉

   Jag tycker det dock är otroligt märkligt att Länsstyrelsen i Gävleborg inte har en stavelse om Rudmansstenen. En googling på Länsmuseet Gävleborgs webbsida ger noll träffar på Rudmansstenen.

   Gilla

   • ajxn 2020-02-12 / 23:55

    Kanske skall tipsa dem om den?

    Gilla

 1. turrim 2020-02-09 / 20:27

  I stormen i Danmark så är en ”vindmölle löbet löbsk ved Haderslev” enligt EkstraBladet. Man måste spärra av 400 meter runt. Bromsen fungerade inte och det gnistrade.

  Gilla

  • ajxn 2020-02-12 / 23:57

   Jaha, detta har något med landhöjningen eller vattumärken?

   Gilla

  • ajxn 2020-02-13 / 00:19

   Om vi skall vara OT, så presenterade Ny Teknik en artikel som visade att vi hade ett pris på el under en timme när det blåste som var negativ. Pga vindkraften.

   Gilla

 2. vmm 2020-02-09 / 19:59

  OT: Är samhället svagt eller rationellt? Jag tänkte på Coronaviruset. Dom som kommit tillbaka från Kina har satts i ”frivillig karantän”. Dom kan göra som dom vill. I andra länder så är det obligatorisk karantän och genast inställer sig frågan om dom andra länderna är dumma i huvudet. Är dom dumma eller kan det kanske vara så att vi har en annan inställning?

  Vi i Sverige verkar ha en annan inställning än andra länder när det gäller synen på individerna kontra staten. Vi tycker tex att det är jättejobbigt att sätta dom som kommer från Kina i karantän medan andra länder inte tycker det. Individens rättigheter går före det allmänna.

  Jag tänker ofta på det och det är något jag tycker är bra men det är anmärkningsvärt.

  När jag ändå är inne på det här med värderingar så tänker jag ibland på hur Försvaret presenterar sig. Försvarsmakten. Jag gillar att kolla på militärvideosar men det är påfallande. Påfallande. hur Försvaret inte framhäver någon slags militär makt utan man visar homosexuella muslimska kvinnor i slöja och säger att ”vi försvarar Sverige”. Det är helt okej med homosexuella muslimska kvinnor i slöja! Vill dom dessutom försvara Sverige så jättebra! Jag tänker bara på hur Försvaret väljer att profilera sig.

  Försvaret vill profilera sig som ett försvar för alla där vi känner oss trygga men jämför då med hur försvaret i tex Ryssland eller Finland profilerar sig. Det är ett försvar för alla medborgare och dom skiter ganska fullständigt i din sexuella läggning. Det är din nationalitet som gäller. Så jävla inkluderande, enligt min mening. Alla kan vara ryssar!

  Gilla

  • ajxn 2020-02-13 / 00:17

   Har för mig att Alf har skrivit om viruset, så du borde posta där istället.

   Vilka hänvisar du till? Den som jag känner till hade inte viruset enligt testerna, men valde ändå att vara i karantän.

   Karantän är det bästa vi har, innan vi har ett fullgott vaccin, vilket verkar kunna komma inom 1,5 år.

   Nej, det är inte jättejobbigt, men det är onödigt, enligt de smittskyddsläkare som jobbar med fallen. Så, om de inte tycker det är nödvändigt, varför skall vi sätta någon i karantän? Och nej, i detta fall så går inte individens rätt föra allmänheten. Det är bedömningar fall för fall.

   Försvaret skall försvara hela sverige, alla medborgare, även homosexuella muslimer i slöja. Det är vad försvaret skall göra, och bör då väl rimligtvis även profilera sig åt detta? Jag förstår inte vad det enligt din beskrivning skulle skilja det svenska från det finska försvarets profilering. Försvaret SKALL uppfylla sveriges grundlagar, och då skall alla behandlas lika, oavsett hudfärg, religion eller politisk inriktning.

   Gilla

 3. Rashida 2020-02-09 / 18:32

  Wow, vilken skillnad…

  Gilla

  • ajxn 2020-02-13 / 00:10

   Ja, det är fantastiskt hur de stora landmassorna rör sig pga inlandsisen försvunnit för så länge sedan. Landhöjningen avstannar, men det är över 1000-tals år. 🙂

   Gilla

 4. turrim 2020-02-09 / 17:40

  En konkret del av vår historia. Sådant som nog blir borttaget i skolans kommande läroplan liksom antiken. Hemligstämplat av SMHI på krav från Pär Holmgren och Johan Rockström.

  Gilla

  • ajxn 2020-02-13 / 00:09

   Va? Hur får du ihop det?
   Landhöjningen sker över hela landytan, läs rapporten som Sven D.Ä. skickade in nedan. Den om ”Den nya nordiska landhöjningsmodellen”. Där landhöjningen sker, men havsnivån inte rör sig på samma sätt längre.

   Gilla

  • Thoralf A 2020-02-09 / 18:00

   Tack för länkarna. En snabb uppskattning tyder ju på en landhöjning på ytterligare ca 50 cm. Men vi vet inte om det var normal havsnivå vid fototillfället.

   Gilla

   • ajxn 2020-02-13 / 00:07

    Kommentarer från källan:
    ”På grund av nutida klimatrelaterade havsnivåhöjningar (orsakade av temperaturhöjningar,
    nutida glaciäravsmältning, etc.) är den apparenta landhöjningen inte lika med den avvägda landhöjningen.”

    Dvs de publicerar inte resultatet eftersom klimatrelaterade havsnivåhöjningarna påverkar den för mycket.

    Gilla

 5. Per Molin 2020-02-09 / 17:20

  Aja baja Thoralf, nu är du på väg att avslöja klimatalarmisterna.
  Skulle inte bli förvånad om dessa stenar plötsligt är borta…

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-02-09 / 17:56

   Rockström och Greta kanske lejer någon att spränga Rudmansstenen. Vi har ju många i Sverige med den kunskapen idag.

   Gilla

  • ajxn 2020-02-12 / 23:58

   Vad har dessa vattustenar med klimatet att göra? Landhöjningen har inte något med klimatförändringarna att gör.

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s