PARKERINGSKAOS I NYA BOSTADSOMRÅDEN

Parkeringsförbud
Provisoriska parkeringsförbud.   Foto Thoralf Alfsson

I samband med senaste kommunfullmäktigemötet där den nya detaljplanen vid Snurrom för Friskvårdsanläggningen och den nya simhallen beslutades, lyfte jag även frågan om parkeringssituationen i området och vilken påverkan det kunde få på parkeringarna vid simhallen.

Jag har forskat vidare och fått ut avtal med fastighetsbolag som bygger vid Snurrom och jag kan konstatera stora brister. Därför skrev jag en debattartikel angående det parkeringskaos som råder vid Snurrom.

Nya bostäder
En del av de nya bostäderna under 2019-2020.   Foto Thoralf Alfsson.

Antalet lägenheter ökar snabbt i området och därmed förvärras parkeringskaoset då samma riktlinjer för parkeringar använts i samtliga avtal. Kommunen förvärrar dessutom situationen genom att införa provisoriska parkeringsförbud.

Min debattartikel publicerades idag i Barometern. Där jag skriver att kommunen måste revidera sin riktlinjer för parkeringar i Kalmar kommun vid detaljplaner och bygglov.

https://nxt.barometern.se/debatt/kalmar-behover-nya-p-riktlinjer

Om du får problem med att läsa debattartikeln på Barometerns webbsida så återger jag min text här nedan.

Kalmar kommun samlade 2015 alla sina sakkunniga för att ta fram ett underlag för en reviderad parkeringsnorm. Det utmynnade i ett beslut i kommunfullmäktige 2016 om nya riktlinjer för parkeringar. Med facit i hand så kan jag konstatera att den är ett totalt misslyckande. Parkeringssituationen i det nya bostadsområdet Snurrom är snarast att likna vid en parkeringskatastrof. Vad var det som gick fel?

Parkeringsnormen består i huvudsak av två faktorer. Grundtalet för parkeringsbehovet fås av bostadens storlek och geografiska placering men sedan ingår även en reduktionsmöjlighet beroende på alltför optimistiska bedömningar från kommunen.  Jag har granskat två avtal med fastighetsägare vid kvarteren Tranbäret och Björnbäret i Snurrom. I praktiken innebär avtalen att endast var fjärde innehavare av en enrumslägenhet får ha en bil och för en tvårumslägenhet får bara varannan inneha en bil. Inte ens familjen i en trerumslägenhet kan inneha en bil till varje lägenhet, om man vill ha en parkeringsplats. I kvarteren Björnbäret och Tranbäret byggs just nu ca 450 lägenheter och enligt det upprättade avtalet om parkeringsplatser, enligt kommunens parkeringsnorm behöver fastighetsbolaget endast anlägga 218 parkeringsplatser. Av dessa skall ca 20 parkeringsplatser reserveras för besökare. Kvar blir alltså ca 200 parkeringsplatser för de boende. Det vill säga ca 0,44 parkeringsplats per lägenhet. Om man därtill lägger till hur Kalmar kommun utformar gatubredden i detaljplanerna, där bostadsgator är så smala att det inte går att parkera ens på ena sidan av gatan för att det skall återstå så mycket körbana att två bilar kan mötas så ökar givetvis parkeringskaoset. I Snurrom har kommunen löst det genom att införa parkeringsförbud på vissa gator. Effekten blir givetvis ökad parkeringskaos och frustration hos de boende i området. Samma problem kommer uppstå i alla nya bostadsområden där riktlinjerna för parkeringar används.

Parkeringsnormen har uppenbarligen tillrättalagts för att locka fastighetsbolag att bygga bostäder men samtidigt inte behöva ta fullt ansvar för parkeringsbehovet. Kostnadseffektivt för fastighetsbolagen men en katastrof för hyresgästerna som har en eller flera bilar. Situationen kommer inte bli bättre i Snurrom när lägenheterna i kvarteren Tranbäret och Björnbäret blir färdigställda.

Kalmar kommun måste snarast revidera riktlinjerna för parkeringar. Grundtalen måste höjas och möjligheten till att reducera parkeringsplatser för fastighetsbolagen måste begränsas.

Thoralf Alfsson

Kalmar

24 reaktioner på ”PARKERINGSKAOS I NYA BOSTADSOMRÅDEN

 1. Cosmik Debris 2020-02-13 / 18:22

  Expressen: ” Löfven: Alliansen lade grunden för ungdomsrånen”
  ”Samtidigt kopplar statsministern vågen av ungdomsrån till alliansregeringens skattesänkningar.”

  Det är provocerande plågsamt att vi har en statsminister som är att betrakta som en gravt efterbliven byfåne. Begriper inte pajasen att rånen inte handlar om pengar? Sossarna öser ju pengar över muslimska massmördare, våldtäktsmän, assistansfuskare och muslimska extremister.

  Det handlar INTE om pengar. Det är krigföring.

  Gillad av 1 person

 2. Cosmik Debris 2020-02-13 / 17:29

  All världens slödder, muslimskt pack och 68:or från Somalia får bostad och försörjning på svenska skattebetalares bekostnad.

  …men inte 88-årige Rolf.

  Kanske beror det på att Rolf inte är muslimsk massmördare, våldtäktsman eller analfabet?

  Joakim Lamotte:” Nästan 90 år och hemlös i Sverige”

  https://tinyurl.com/ue4jld9

  Gillad av 1 person

 3. Andersson i Pinan 2020-02-13 / 03:29

  Karlskrona är inte ett dugg bättre än Kalmar. Åtsminstone när det gäller parkeringseländet. Här förtätar man byggandet och tar bort parkeringsplatser. Dessutom så inbillar man sig att man ska rädda centrumhandeln. Javisst på våran gata i stan har det kommit två thailändska massageinstitut, en frans- och nagelsalong och ett tillhåll där de röker och säljer sådana där e-cigaretter. Är det ekologiskt odlad tobak de som menas? I vilket fall så luktar det värre än brass. Långt ut på gatan. En skräddare med ett namn jag inte kan uttala.. Och så är det Hundbiten fast den butiken har funnits länge. Den enda vettiga affären är Sport-Bertil. Den har legat där så länge jag kan minnas och det är länge. I gallerian intill läggs det ned och startas nytt fortare än kvickt. De enda butiker jag besöker där är livsmedelsaffären och systembolaget.

  Mina barn kommer aldrig att hälsar på mig. De kan inte parkera bilen.

  Gillad av 1 person

  • Bajen666 2020-02-13 / 16:19

   Du har ju parkeringen under gallerian ett halvt stenkast ifrån din gata som jag förmodar är Hantverkargatan duger inte den för dina barn…eller är det för långt att gå kanske.?

   PS: Råkade komma åt din gilla knapp…ber om ursäkt.

   Gilla

   • martiusus 2020-02-13 / 17:02

    Första budet ”Du skall ej klyka näbb”

    Gilla

   • Andersson i Pinan 2020-02-13 / 17:51

    Det stora problemet är att det inte finns en en enda parkeringsplats att uppbringa när det är ‘aktiviteter’ i området. Inte lär det bli bättre när byggnationen på Pottholmen och Kilströms kaj blir färdig. När två av barnen kom hit i somras fanns det inte någon parkeringsplats varken i garaget under Wachtmeister eller någon annanstans. Hur kul är det när man har kört från England respektive Tyskland?

    En halv kilometer kan vara långt att gå för den som inte är ung och rask.

    Gilla

 4. Arne 2020-02-12 / 22:10

  Vore intressant om du kunde granska hur mycket Kalmar kommun lägger i månaden på vandrarhem för den nya gruppen strukturella hemlösa, inklusive invällare. En gigantisk kostnad enligt Uppdrag Granskning.

  Gilla

 5. Ghetto 2020-02-12 / 21:17

  Är helt jävla mållös efter att ha sett kvällens UG. Vad fan hade politikerna trott med år av misslyckad migrationspolitik? Detta kommer sänka Sverige totalt.

  Gillad av 1 person

 6. martiusus 2020-02-12 / 17:39

  En högröstad vänsterliberal pöbel har satt agendan för den svenska migrations och integrationspolitiken. De tvingar regeringen till vansinniga beslut som sänker Sverige.

  Ett bra exempel är gymnasieamnestin för närmare 10 000 unga afghaner utan giltiga asylskäl.
  De flesta av dessa kommer att bita sig fast i Sverige oavsett om de klarar av sin gymnasieutbildning eller inte.

  Dessa afghanska hazarer får stanna kvar fast en del av dem begått grova brott som våldtäkter och rån. Många av rånen mot unga svenskar begås av denna grupp. De som påtalar dessa missförhållanden riskerar att åtalas för ”hets mot folkgrupp.” .

  Gillad av 3 personer

 7. Sven d.ä. 2020-02-12 / 17:35

  Jag undrar vad Moderaterna har gjort med Alice Teodorescu. Det är väl nu ett år sedan hon slutade på GP. Är hon på ngn plattform?

  Gillad av 2 personer

 8. martiusus 2020-02-12 / 17:11

  Det enda man kan säga om dagens svenska regering
  är att den ger upphov till en del roade skratt i omvärlden.

  Gillad av 1 person

 9. Ölandsbonde 2020-02-12 / 15:52

  En halv P-plats per lägenhet!! Det är ju helt galet tänkt. Om jag inte minns helt fel räknade man för 50 år sedan med 1,2 platser per lägenhet. Då skulle besöksparkeringen också rymmas däri. Antalet platser kunde reduceras om det fanns tillgänglig platser för gatuparkering.

  Antalet bilar har väl ökat på 50 år så fler P-platser för boende behövs. Snurrom ligger inte precis centralt heller. Så synd det blir om alla som bosätter sig där. Vilket helvete de får alla årets dagar i all framtid.

  Du, Alfsson, gör ett verkligt gott arbete i din bevakning av samhällbyggnadsfrågor. Du har ju helt rätt hela tiden. Grönområden, Skolplacering, Simhall etc.Varför förstår inte övriga politiker det?
  Kommunens tjänstemän borde bli tydligare, om de törs, med att framföra bättre underlag och informera om tokiga direktiv.

  Gillad av 2 personer

 10. Otto 2020-02-12 / 14:25

  Är Snurrom det nya miljonprogrammet? Ser för jävligt ut.

  Gilla

 11. A.L. 2020-02-12 / 11:11

  Varför måste antalet parkeringsplatser per lägenhet regleras av kommunen? Vore det inte bättre att låta byggherren själv uppskatta hur många parkeringsplatser de som bor i huset är villiga att betala för? Kunde tänka mig att byggherren är den som har den bästa kunskapen om marknadsläget/betalningsviljan.

  Framför allt parkeringsplatser i underjordiska parkeringar och parkeringshus är problematiska då byggkostnaden för dem ofta är hundratusentals kronor per parkeringsplats.

  Gillad av 1 person

 12. turrim 2020-02-12 / 11:02

  Samma i andra städer där stora partier i kommunledningen viker sig för bilhatande miljöpartister. De säger att man ska gå, cykla eller åka buss. Man bryr sig inte om yrkesarbetare som måste ha bil, barnfamiljer med sommarstuga och ungdomar till idrottsträning eller pensionärer som inte längre bör cykla och har svårt att gå till långtbortliggande busshållsplats med gles trafik. Kort sagt – man är förblindad av sin egoism och sin egen godhet.

  Konsekvensen blir kaos och de som har bil och inte får plats söker sig till äldre närliggande stadsdelar där man från fungerande parkeringssituation också hamnar i kaos. Därför måste man införa restriktioner och parkeringsavgifter dygnet runt och man får förbannade innevånare även i dessa stadsdelar.

  Gillad av 3 personer

  • Sven d.ä. 2020-02-12 / 16:09

   Jag har sett nya bostadsområden på kontinenten med breda paradgator, med ett fåtal bilar. Men väldigt få parkeringsplatser. Och de platser som finns är avgiftsbelagda eller har tider som är svåra att utnyttja.Så blir det när de gröna får bestämma.

   Gilla

 13. ROLLE 2020-02-12 / 10:57

  De kanske kommer att införa att endast bilar Euro 6 och elbilar får parkera där.
  Då kanske parkeringsplatserna räcker?

  Kommunistsymbol och ’Fuck SD’ är en merit för Sveriges Radio P3
  Det skattefinansierade Sveriges Radios vd Cilla Benkö påstår på fullt allvar att public service inte är vänstervridet utan är opartiska och korrekta. Ändå får duon Rebecca & Fiona ett eget program på den statliga radion i vad kanalen kallar ”ytterligare ett steg i P3:s nya satsning på musik”.
  https://petterssonsblogg.se/2020/02/12/kommunistsymbol-och-fuck-sd-ar-en-merit-for-sveriges-radio-p3/#more-310958

  Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s