HORNSJÖN RUNT

Västra kusten

Jag fick högt blodtryck under förmiddagen när jag skrev om valrörelsen 2018 och all skit som hände, både externt men fram för allt internt. Saker som väldigt få har någon kännedom om men när jag nu rekapitulerar händelseförloppen så förstår man sambanden på ett helt annat sätt. Det var inte tillfälligheter utan det hängde nog ihop till stor del. Det värsta är nog sveket som framstår så tydligt nu med lite perspektiv och med facit i hand. Jag blev så upprörd att jag blev tvungen att slå igen datorn och ge mig ut på vandring i naturen. Jag behövde vila från min bok en stund.

Jag har en tid funderat på om jag inte skulle gå/vandra Hornsjön runt på Öland. Så fick det bli idag. Jag fixade lite fika och packade den minsta ryggsäcken och tog med min smidigaste kamera.

Så här blev det enligt min kamera.

IMG_3852

Det blev nästan 12 km. Tappade faktiskt närmare 2 kilo.

Blomsteräng

Det är väl det här som kallas för blomsteräng.

Stigen

Fantastisk härlig miljö under vissa delar av vandringen genom naturreservatet vid Horns kungsgård.

Eken

Om jag inte har helt fel så grundade Gustav Vasa Horns kungsgård. Den här eken kan mycket väl vara 500 år gammal och kanske har Gustav Vasa passerat förbi eller kanske till och med suttit under eken.

Hornsjön

Här tog jag välbehövlig fikapaus.

Sångare

En sångare men jag vågar mig inte på att bedöma vilken sångare det är. Då hade jag behövt spela in hans sång och sedan kollat på nätet, Men det finns säkert någon läsare som kan bedöma det.

Vit skogslilja

Det här är i varje fall en vit skogslilja, en orkidé.

Svanpar

Finaste upplevelsen var utan tvekan detta svanpar, där ena parten varit på utflykt och kom tillbaka tills in partner. Det var faktiskt känslosamt att se hur de vänslades direkt efter att partnern landat i vattnet, under säkert en halvminut innan de var nöjda. Ett fint minne av dagens vandring.

 

 

Annons

12 reaktioner på ”HORNSJÖN RUNT

 1. Maja Dacke 2020-05-28 / 18:56

  Underbart!!! Suck!

  Gilla

 2. Sven d.ä. 2020-05-28 / 09:39

  ”Fortsatt upp för S – och ner för SD” Inte konstigt, har man bestämt sig för att sitta still i ‘borgfreds-båten’ – så händer det inget. SD måste göra några smarta och djärva drag annars är de på väg att bli ett 10%-parti.

  Gillad av 1 person

 3. Roland Salomonsson 2020-05-28 / 08:45

  Appropå Horn.
  Sannolikt heter dagens ”Hornsjön” eg Hornsund. Fram till för 500-600 år bakåt delades Öland av sundet. Då stod vattnet 1,5-2 m högre. Det var via detta sund handelstrafiken mot Gotland skedde. Kungsgården tillkom sannolikt för att kontrollera handelstrafiken. När Gustav Vasa anlade kungsgården var sannolikt sundet farbart endast med ekor. Skepp kunde en gång även släpas (i släprännor). På fastlandet mitt emot sundet släpades sjöfarkoster vid ”draget”. Men när Sverige bildades som nation under 1100-talet färdades fortfarande tidens ”större” fartyg/skepp genom sundet. Att ta sig FRÅN Gotland mot sundet var sannolikt avsevärt farligare. Arkeologer borde kolla om det finns lämningar efter sjömärken längs östkusten av Öland vid sundet och några av den tidens hamnar – t ex ”Si-hamn”.

  Gillad av 2 personer

 4. Hacke 2020-05-28 / 08:39

  Alltid lika trevligt och en fröjd för ögat att följa dina promenader Thoralf.
  Själv är jag ute i skog och mark så mycket jag bara kan i dessa tider. Dels kan man lyckas förtränga det svenska tillståndet för en stund, men framför allt, inget slår tiden som den mellan hägg och syren i vår svenska natur.

  PS Av strecket genom/över ögat att döma rör det sig sannolikt om en sångare som du säger. Den vanligaste kanske, lövsångaren?
  Gärdsmyg som någon nämnde tror jag däremot inte på då den saknar dennes karaktäristiska uppåtstående stjärt.

  Gilla

  • martiusus 2020-05-28 / 10:32

   100% gärdsmyg. Den kan vika ner stjärten. Konstigt vore väl motsatsen.
   Finns inga sångare med en så ”löjligt” kort stjärt.

   Gilla

 5. Alf 2020-05-27 / 21:53

  @Thoralf. Gissar att du planerar releasen till någon månad innan jul.

  Gissar jag ungefär rätt?

  Gillad av 1 person

 6. Karl 2020-05-27 / 20:25

  Bara glad att du finns.

  Gillad av 1 person

 7. Thor 2020-05-27 / 19:47

  Fantastiskt fint! Jag rekommenderade Skottvångs gruva i Sörmland för en tid sedan, vill man övernatta i direkt anslutning finns Skumbo. Lite rough med avsikt.

  Gillad av 1 person

 8. martiusus 2020-05-27 / 19:24

  Fina bilder som vanligt Thoralf.
  Skulle säga, ingen sångare, utan en gärdsmyg.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-05-27 / 19:30

   Du har nog alldeles rätt. Jag hittade ingen sångare som riktigt stämde 😉

   Gilla

Kommentarer är stängda.