MISSRIKTAD MOTATTACK

Efter att äntligen Jimmie Åkesson och SD fått ändan ur vagnen och kritiserat Folkhälsomyndigheten i en debattartikel i DN, så går idag generaldirektören Johan Carlsson till en synnerligen missriktad motattack.

”Men Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson försvarar sin myndighet och Anders Tegnell och menar att de höga dödstalen i stället beror på bristande äldreomsorg, vilket är ett politiskt ansvar.

– Det känns som att det här är dimridåer för att komma bort från det ganska stora politiska brister som finns här, allvarliga svagheter i svenska äldreomsorgen. Lagstiftning, bemanning, organisation som är väldigt mycket en politisk fråga, säger Carlson.”

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7490200

Det Johan Carlsson i själva verket gör är att angripa den sittande regeringen och i viss mån tidigare regeringar.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna har inget ansvar för hur äldreomsorgen ser ut i landet!

Som generaldirektör borde Johan Carlsson var medveten om hur utfrysta Sverigedemokraterna varit ända sedan de kom in i riksdagen 2010. SD har däremot kritiserad hur regeringarna skött frågan om äldreomsorgen och i synnerhet den låga bemanningen inom omsorgen.

Vilket självmål av GD Johan Carlsson!

23 reaktioner på ”MISSRIKTAD MOTATTACK

 1. Thomas Falk 2020-06-08 / 03:22

  Oavsett hur fel Tegnell och Co. haft så är regeringen den den som sitter med det slutliga ansvaret. Att Åkesson kritiserar Tegnell måste få sossarna att jubla. Nu är det inte deras ansvar utan Tegnells. Inte speciellt smart. Jag blir bara så trött på våra inkompetenta politiker, oavsett parti..

  Gilla

 2. Sven d.ä. 2020-06-07 / 22:23

  Smitta från virus måste vara lika gammal som Homo Sapien – men men myndigheterna uppför sig som det är en ny företeelser. Visserligen är Covid-19 viruset är ny uppdaterad version, men trots allt ett virus som sprider sig på samma sätt som för 1000 år sedan.

  Gilla

 3. Lars Cornell 2020-06-07 / 16:42

  Jag anser att Jimmie Åkesson är fel ute. Anders Tegnell har sagt och gjort i huvudsak rätt utifrån vi varje tillfälle bästa kunskap. Missbedömningen av situationen av äldrevård i huvudsak i Stockholmsområdet kan han till viss del lastas för. Men hur såg alternativen ut med underbemanning, oorganisation och brist på utrustning?

  En viktig och obesvarad fråga kvarstår. Varför är det så enormt olika i Stockholm och några områden jämfört med andra landsbygdsområden ???

  Gilla

  • Malin 2020-06-07 / 17:52

   Viktig och enligt mej besvarad fråga.
   I storstads områden har många invällare anställts i äldreomsorgen.
   Därmed högre risk för smitta.
   Se oxå SWEBBTV , där är det tydligt visas hur politikerna miss-sköter äldreboenden i Stockholm genom att stänga boenden med felaktiga påståenden för att sen låta nyanlända flytta in. Detta är ett bevis på hur äldre fel- behandlas.
   Finns givetvis fler svar.
   ..Malin

   Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2020-06-07 / 18:52

   Folkhälsomyndigheten har lagt rekommendationer som inte är kompatibla med verkligheten. Ska man ge råd så måste man veta förutsättningarna; vårdkapacitet, tillgång av skyddsutrustning, antal respiratorer, kompetens på vårdhemmen/sjukhusen etc etc. Och det har inte Tegnell & Co gjort, där ligger misstaget från Folkhälsomyndigheten – och det är det som Åkesson utkräver ansvaret för. Eftersom Löfven skjutit allt över till Folkhälsomyndigheten så får de bära det sk hundhuvudet.

   Gillad av 1 person

   • Stig Bergman 2020-06-07 / 19:35

    Man ska givetvis ha respekt för utbildning och kunnande.
    Men detta till trots lyckas inte alltid välutbildade och till synes kunniga människor se skogen för bara trän. Man tappar bort sig när man ska orientera sig bortom några för dem välkända träd och deras bakgrund, klokhet och respekt för skogen sätts på prov.
    Tegnell i all ära, men klok förefaller han inte vara i den situation som han försatt sig i. Det blir inte bättre av att en så envis person hävdar att han absolut hittar i skogen för han ser träden. Bara han får lite tid på sig.
    Jag känner givetvis inte Tegnell men jag har mött honom förr.

    Gillad av 1 person

  • Thor 2020-06-07 / 20:11

   Tegnell har inte gjort annat än att säga ”stanna hemma om du känner dig sjuk” och ”tvätta händerna”. Inte mycket till utbyte för skattebetalrna som ger honom en lön på 92000 i månaden.

   Den dumdryge generaldirektören Johan Carlson är möjligen snäppet värre. En smula ödmjukhet vore passande efter idiotiska tvärsäkra uttalanden när pandemin var på gång.

   För övrigt : räkna bort varenda dödsfall som har med äldreboenden att göra och vi har fortfarande en betydligt högre dödlighet än i övriga norden, det är jag övertygad om. Hur förklarar herr generaldirektören det? Om vi hade riktiga journalister i landet skulle herr Carlson få svara på det.

   Gillad av 2 personer

  • Onkel Björn 2020-06-07 / 22:44

   Lars Cornell, Jag är medveten om att Tegnell säkert har uttalat sig utefter den information han har haft vid de olika tillfällena.

   Åkesson sa under kvällens debatt, när han kritiserade regeringen att om man inte vet hur farlig en smitta är så bör man anamma en försiktighetsåtgärd. Alltså att man bedömer ett hot som allvarligare än den kanske i realiteten sen visar sig vara. Lite grann som att ”vill man ha fred ska man rusta för krig”.

   Folkhälsomyndigheten synas ha gjort tvärtom, man har bedömt hotet som mindre allvarligt än det i själva verket var. Och regeringen har sen spelat med i bedömningen. Och det är i slutändan regeringen som är ansvarig.

   Att sen sjukvården har varit bristfällig pga den nedmontering som skett och att beredskapslager för sjukvårdsmateriel har saknats, det är också regeringens ansvar.

   Tegnell har flera gånger gått ut med motstridiga uppgifter. Han borde ha varit lite mer försiktig i sina uttalanden.

   Gilla

 4. Stig Bergman 2020-06-07 / 16:11

  Tja – och så har vi ju dessutom #swedishlivesmatter, som Petterssons Fjärranösternredaktion förtjänstfullt framhäver idag.

  Gilla

 5. Hobbyepidemiolog 2020-06-07 / 15:14

  Regeringen har valt en linje för att bekämpa pandemin som består av två komponenter, att skydda utsatta grupper från smitta och att begränsa smittspridningen i samhället till en nivå där sjukvården inte kollapsar. Våra grannländer har också valt att skydda riskgrupper men försökt samtidigt att pressa ned smittspridningen så mycket som möjligt. Den av regeringen valda strategin har lett till dödstal som ligger långt över motsvarande hos våra grannar. Man skyller nu detta på brister i äldrevården som andra instanser är ansvariga för. Men det är i hög grad regeringens och FHM:s ansvar att vid valet av en strategi först undersöka förutsättningarna för dennas genomförbarhet. Att man inte gjort hemläxan i detta fall är uppenbart. I de flesta andra sammanhang skulle de ansvariga för detta omedelbart fått sparken.

  Gillad av 1 person

 6. Stefan Umeå 2020-06-07 / 14:51

  Ett förslag till ny t-shirt i dessa tider..
  ”Old lives matter ”

  Gillad av 1 person

 7. Sven d.ä. 2020-06-07 / 14:41

  Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer måste bygga på förutsättningarna. Är Sveriges sjukvård dåligt fungerande för de äldre så måste man ta hänsyn till det. Det skulle FHM tagit reda på innan de rekommenderar.

  Man kan t ex inte rekommendera att man kör i 200 km/h med en gammal Saab, även om det inte finns rost i den.

  Gillad av 4 personer

  • Thoralf A 2020-06-07 / 14:50

   Instämmer! Om FHM var medveten om att omsorgen om det äldre var så dålig på grund av tidigare politiska beslut så borde rekommendationerna sett helt annorlunda ut. T.ex. skulle besöksförbud införts flera veckor tidigare.

   Gillad av 3 personer

   • Onkel Björn 2020-06-07 / 22:52

    Jag är inte så säker på att besöksförbud har hjälpt. Mycket tyder ju på att smittan har kommit in via personalen och då hjälper inga besöksförbud.
    Att smittan sen har spridits på de olika boendena, tyder ju också på att personalen inte har iakttagit rätt skyddsmått. Om det sen beror på okunskap eller materielbrist, kan inte jag bedöma.

    Gilla

 8. Kalle 2020-06-07 / 14:10

  ””Carlsson vidgår i sak att massdöden i covid-19 på äldreboenden är problematisk, men skjuter ifrån sig ansvaret.

  – Det är knappast Folkhälsomyndighetens fel.

  Enligt generaldirektören bär ingen idag verksam politiker eller tjänsteman ansvar för smittskyddshaveriet. Han menar att skulden för den uppkomna situationen i stället ska läggas på forna tiders beslutsfattare och beslut som togs för 30 år sedan.””

  https://samnytt.se/akesson-kraver-anders-tegnells-avgang-fiasko/

  Generaldirektören Johan Carlsson är utsedd av regeringen för att leda sitt kompetensområde. Inta att vara en JA-sägare.
  En GD skall också påpeka vad som är fel inom sitt område. Han hänvisar till 30 år gamla beslut. Han borde påpekat detta för politikerna vad som är fel och vad som borde göras i framtiden.
  Generaldirektören Johan Carlsson är oduglig på sin post. Han borde ha sååå mycket politisk fingertoppskänsla så han kunde få politikerna att ändra på 30 år gamla regler.

  Nästan hela världen inklusive WHO har anmärkt på sveriges konstiga agerande i coronafrågan. England tvärvände när de insåg verkningarna av sveriges agerande. Sverige har blivit varnad flera gånger men påpekat att hela världen har fel!!!

  Generaldirektören Johan Carlsson med Tegnell borde ställas inför rätta anklagade för folkmord av bistfällig vård på våra äldreboenden.

  Jimmie Åkesson för deras talan som avlidit i onödan och inte längre kan säga/anklaga något mot FHM tillsammans med regeringen!!!

  Det skall inte gå att utsätta personer för misslyckade experiment och sedan gå småvisslnde därifrån.

  Ställ ALLA ansvariga inför rätta för folkmord. Någon skicklig åklagare borde hitta någon ”glömd” lagparagraf för att döma dem.

  GD Johan Carlsson är en i mina ögon en patetisk GD som gläfser i takt med regeringen!!!

  Sådana GD borde ha munkorg!!!

  Gillad av 4 personer

  • peo 2020-06-07 / 14:30

   Du skrev att England tvärvände, Har du kollat deras dödssiffror därefter, mycket högre än Sveriges .

   Gilla

   • Kalle 2020-06-07 / 15:28

    UK (England, Skottland, Wales och Nordirland) har om vi tittar på Europa inkl San Marino och Andorra så ligger UK på fjärde plats med 596 döda per miljon Capita.

    Sverige ligger på sjunde plats 462 döda per miljon Capita.
    Har gått om flera länder. Har tyvärr ingen historisk statistik.

    UK trodde på sveriges taktik, anamade den och tvärvände för sent är min tolkning av det hele.

    England har också haft problem med NHS (Engelska sjukvåden som är gratis) och underdimensionerad vård!!!
    Flera inom vården och busschauförer har dött. Smittade av coronaviruset

    Källa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

    Gilla

   • Kalle 2020-06-07 / 16:05

    UK (England, Skottland, Wales och Nordirland) anamde de svenska doktinerna i början. Sedan tvärvände UK för sent är min tolkning.
    NHS är den engelska sjukvården och är gratis för alla i landet.
    Den visade sig tyvärr vara undermålig. Många inom vården och busschaufförer har avlidit av corona smitta.

    Europa:

    UK ligger på fjärde plats med 596 avlidna per miljon Capita.
    Sverige ligger på sjunde plats med 462 avlidna per miljon Capita.

    Gilla

 9. peo 2020-06-07 / 14:08

  Äldreomsorgen sköts ju av kommunerna och en del vinstjagande privata bolag. Det finns ingenting som är effektivare än efterklokhet för att lösa problem i efterhand, och det är ju Åkessons starkaste sida så han lyckas säkert med det.

  Gilla

  • Thor 2020-06-07 / 20:02

   Det är ju inte Åkesson som är ansltälld på Folkhälsomyndigheten. Ditt tramsande om efterklokhet är taffligt och lögnaktigt. Det var exempelvis MÅNGA som påpekade att varenda resenär som var på hemgång från riskområdena skulle plockas och sättas i karantän. Dessa påpekanden skedde just innan smittspridarna kom hem från sportlovet. En synnerligen pre emptive klokhet. Folkhälsomyndigheten gäspade.

   Gillad av 1 person

 10. Otto 2020-06-07 / 13:32

  Tegnell trodde ju inte ens vi skulle få någon smitta i Sverige.

  På södra Älvsborgs sjukhus i Borås går kurvan brant uppför, ingen avmattning alls. Ikväll ska Göteborg demonstrera för Floyd. Kan vi vänta en kraftig uppgång i Sverige efter dessa tre sammankomster?

  Blir en intressant debatt ikväll.

  Gillad av 4 personer

 11. turrim 2020-06-07 / 13:26

  Han fick nog gå en specialkurs på Bommersvik för blivande generaldirektörer. När argumenten tryter så ska du precis som vi politiker övergå till personangrepp!

  Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s