DET BIDDE INTE ENS EN TUMME

Så mycket rubriker och så mycket försnack och sedan blev det ingenting. Det måste ha varit en pinsam presskonferens som åklagare Krister Petersson höll idag. Noll och ingenting. Jag hoppas att det nu är slut med miljonrullningen på detta olösta mord. Det var kanske inte en slump att utredningen som gjordes direkt efter mordet på Palme utfördes så illa.

Sedan undrar jag vad Barometern vill säga med sin rubrik om att skandiamannen var uppvuxen i Nybro. Skall vi smålänningar se Stig Engström som en modernare variant av Nils Dacke. Är tidningen lite stolt över nybrosonen?

Skandiamannen

Jag är dock väldigt trött på allt tjat om Olof Palme. Dessutom är jag så gammal att jag såg vad han var för en människa. Jag tyckte väldigt illa om Olof Palme. Det gjorde i stort sett alla jag kände, inte minst inom familjen och den frikyrkliga släkten.

Kvällens TV-tablåer är fyllda med flera timmar om Olof Palme. Detsamma kommer säkert gälla i nyhetssändningarna. Jag undrar bara hur de skall fylla alla dessa nyhetssändningar och andra program? Utredningen kom ju inte med något nytt. De har ju inte ens lyckats koka soppa på en spik.

Jag låter min TV vara avstängd ikväll! Jag fick nog av Palme redan på 80-talet.

Notera att denna intervju med vittnet gjordes den 26 februari.

Jag fick en mycket bra kommentar och sammanfattning från en åklagare som jag lyfter upp i inlägget. Läs den!

Dagens beslut vittnar om decennier av socialdemokraternas otillbörliga påverkan på rättssystemet. Analysen om varför överlåter jag till andra, men som senior åklagare med snart 30 års erfarenhet i yrket kan jag konstatera följande.

1. Att låta den socialdemokratiskt tillsatte polischefen Hans Holmér leda utredningen var en katastrof. Alla som har lett en förundersökning vet att de första timmarna, de första dagarna, de första veckorna och allra senast de första månaderna efter det aktuella brottet är de mest kritiska. Det som förundersökningen inte fått fram under denna tid kommer alltid att vara så mkt svårare att leda i bevis. Under denna första kritiska tid sysslade Holmér i allt väsentligt med att leda utredningen in på villospår. Det var fantombilder på 33-åringen, det var PKK-spåret, det var presskonferenser med tända ljus och uppvisandet av en revolver som man i själva verket inte hade en aning om huruvida den hade ngra likheter med mordvapnet.

2. Hans Holmér behandlade Lisbeth Palme som en prinsessa, eftersom han var socialdemokrat. Hans relation till huvudvittnet var inte som professionell förundersökningsledare, den var som partikamrat, eventuellt även nära vän. Bl.a. fick hon i förväg, innan den beryktade konfrontationen, veta att den huvudmisstänkte Christer Pettersson var alkoholist. P.g.a. Holmérs, och andra utredares oprofessionella hantering av Lisbeth Palme, blev hennes vittnesmål underkänt av hovrätten i målet mot Christer Pettersson.

3. Efter hovrättens friande dom rådde konsensus inom juristkretsar, i vart fall hos de åklagare som jag har dryftat saken med, att utan tillgång till mordvapnet och med mördarens fingeravtryck eller DNA på detta, så kommer mordet med all sannolikhet aldrig att kunna klaras upp i form av fällande och laga-kraftvunnen dom.

4. Trots detta genomförde riksdagen en lagändring, innebärande att preskriptionstiden för Palme-mordet förlängdes. Huruvida detta skedde på socialdemokraternas initiativ eller inte ska jag låta vara osagt. Emellertid finns all anledning att tro att socialdemokraterna röstade för beslutet, eftersom de ogillade att mordet på deras store ledare inte längre skulle bli föremål för utredning om de gamla reglerna (25 år) fick fortsatt giltighet.

5. Vid dagens presskonferens framkom dels att ngt misstänkt mordvapen ännu inte har hittats, dels att forensiker nu tror att det inte längre är möjligt att spåra de kulor som anträffats vid mordplatsen till ngt särskilt vapen, eftersom tidens tand kan ha ändrat räfflorna i aktuellt vapen till oigenkännlighet.

6. Jaha, tänkte jag. Då är ju saken klar. Mordet kommer aldrig att kunna lösas. Inte i domstolsprövning åtminstone.

7. Men trots detta pekar förundersökningsledaren ut en numera avliden person, annan än Christer Pettersson, som misstänkt för mordet. Och detta utan tillgång till vare sig mordvapen eller annan teknisk bevisning. Varför? Varför inte bara konstatera att mordvapen saknas och att det inte längre är möjligt att koppla kulorna till ngt vapen? Därmed faller ju hela beviskedjan.

8. Mitt svar är otillbörlig påverkan från det socialdemokratiska partiet. Som jag redovisat ovan har socialdemokraterna från början gjort Palme-utredningen till sin egen interna angelägenhet. De har inte brytt sig om att rättvisa skipas. De struntar i folkets berättigade intresse att få veta vem som mördade deras statsminister. De styr detta land enbart med omtanke om sina egna intressen och har så gjort under snart ett sekel. De är inte intresserade av sanningen. I deras intresse låg att slutligen lägga Svarte Petter hos den avlidne Stig Engström. Inga arvingar har han tydligen heller som kan försvara hans intressen. Så lämpligt. So convenient!

9. Att det kan vara fråga om förtal av avliden behöver man inte bry sig om. Angivelsebrott är det nämligen och dessutom ska det vara påkallat ur allmän synpunkt. Se 5 kap 5 § 2 st BrB.

MickeP

32 reaktioner på ”DET BIDDE INTE ENS EN TUMME

 1. Magnus J 2020-06-13 / 12:55

  Leif Ljungqvist som du hänvisar till har ändrat sina uppgifter från 1986. i förhören 1986 har han inte sett Skandiamannen vid mordplatsen för att sedan ändra sig några år tillbaka. Leif Ljungqvist har ingen trovärdighet.

  Jag tror Skandiamannen var inblandad på något sätt.

  Gilla

 2. Anders Nilsson 2020-06-11 / 18:26

  Så mkt struntprat. Utredn anser att
  ett par vittnen är helt centrala
  (Nieminen och Jeppsson), att
  endast GM visste att någon i blå
  täckjacka fanns på plats. Detta
  plus E:s successiv ljugande är
  starkt belastande. Att kritisera
  Utredn betyder att visa att Peters-
  sons indiciekedja inte håller.
  En huvudpunkt i kritiken av
  tidigare utredn är att den inte
  bedömde olika vittnesmål kvalitativt. Petersson gör en
  God källkritisk genomgång
  av materialet och anser att
  slutsatserna räckt för häktning.
  Häktning är off handling.
  Förr i Sverige dömde man på
  indicier. /AN

  Gilla

 3. Ölandsboende 2020-06-11 / 17:29

  Tunn historia. Palmepickadollen saknas ju fortfarande. Ture Sventon menar att det var en pitol men Bombi Bitt vidhåller att det var en Smith & Svensson.

  Gilla

 4. Otto 2020-06-11 / 13:36

  Det är väl poliserna själva.

  Gilla

 5. Ò Hyra 2020-06-11 / 08:12

  Signal-element: Han var klädd i virkad mössa, på huvudet keps
  och hatten något på sned.

  Gilla

 6. Argus 2020-06-11 / 07:57

  Med ryktet om ett funnet mordvapen fanns det i alla fall förhoppning om en lösning som kunde ha stängt det öppna såret. Nu blev det som när plåstret fastnat i sårskorpan och river upp den när man försöket byta. Såret är vidöppet igen. Om de istället i tysthet lagt ner utredningen som de regelmässigt gör med de flesta utredningar numera hade väldigt få märkt det.

  Jag måste tillstå att jag vid tiden för mordet var rätt likgiltig inför Palme. Jag hade ännu inte då insett hur mycket skada för landet han åstadkom. Nu tror inte jag att den skadan var avsiktlig. Det farligaste som finns är människor i maktställning som har lite att göra på jobbet. Erlander hade byggt färdigt landet och Palme i sin leda började se sig om i världen medan ett gäng unga radikala kvinnor som Anna-Greta Leijon fick fritt spelrum. Ungefär som i Miljöpartiet i dag. I samband med Juholt-debaclet fick vi en historiskt inblick i politbyrån, f’låt verkställande utskottet som bekräftade bilden av Palme och kvinnorna.

  Oavsett vad man tycker om Palme och hans politiserande av statsförvaltningen som i grunden är orsaken till att mordet nog aldrig kommer att lösas så skjuter man inte en svensk statsminister. Punkt.

  Gilla

 7. Onkel Björn 2020-06-11 / 00:39

  Mycket är ju redan sagt och många har sina teorier om vad som hände. däremot verkar de flesta vara ganska eniga om att polisutredningen, den initiala, nog inte var vad den borde ha varit.
  Men det var nog inte så lätt för dem. Palme var hatad av flera grupper i samhället och även utomlands, så det fanns många frågetecken om vem/vilka som kunde ligga bakom. Att sen spaningsledningen låste sig för vissa spår var ju olyckligt. Att också den initiala befälsföringen havererade de första timmarna efter skotten, var ju även det djupt olyckligt, liksom socialdemokraternas privatspaning i form av Ebbe K med flera.

  Det har också sagts mycket om den fotokonfrontation som gjordes strax efter att Christer Pettersson hade gripits. En intressant detalj i den är att vid den här tiden, mitten på 80-talet sålde kamraterna (Stockholmspolisens fackförening) eccoskor på sin föreningsexpedition. Och eftersom de hade bra priser så gick en stor del av kåren i just eccoskor. Vid den konfrontation som gjordes, vilken fick göras i all hast och där man inte hade tid att ordna fram lika kläder till alla, hade man samlat ihop en mängd polisanställda från polishuset på Kungsholmen och Christer Pettersson.
  Ser man på bilder från konfrontationen ser man att samtliga förutom Pettersson går i mörka skor. Pettersson har ljusa skor. det har sagts att alla de andra hade just eccoskor.

  Gillad av 1 person

  • stefan a. 2020-06-11 / 15:34

   Vissa har etablissemanget stort överseende med….

   Gilla

 8. Ricky 2020-06-10 / 23:19

  Det är väl i stort sett bara Säpo som vet om en statsminister har livvakt vid tillfället eller inte och det var nog ingen slump att han sköts just då, ja av vem?

  Gillad av 1 person

 9. Andersson i Pinan 2020-06-10 / 21:49

  Och BLT skriver om 33-åringen från Jämjö. Åke Gunnarsson som bytte namn till Viktor Gunnarsson. Patetisk!. Någon som tror att lokaltidningen säljer några lösnummer på småstadmentalitet?

  Gilla

 10. Thor 2020-06-10 / 21:33

  Mitt favoritfoto av Palme är när han siktar med automatkarbin med en belåten Fidel Castro bredvid.

  Gillad av 1 person

 11. Hacke 2020-06-10 / 21:22

  Hela dagen och i alla kanaler, extrasändningar och hela nyhetstablåer åt en fullständig ickehändelse.
  Perfekt för för regimtrogen media att vända fokus mot när landet förblöder och folket fortsatt dör som flugor i Palmes kölvatten och arvtagares grava vanskötsel.

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2020-06-10 / 21:35

   Exakt vad jag tänkt också idag. Till och med partiledardebatten i riksdagen inledde Löfven två gånger med att prata om åklagarens presskonferens.

   Gillad av 1 person

   • Maja Dacke 2020-06-10 / 22:17

    Gick inte sossarna i procession till Palmes grav senare eller liknande ..? Många har dött sedan 1986 – naturligt eller icke – men det finns levande som vet mer än de ens vågar tänka på.

    Tja, inte vet jag …

    Gillad av 1 person

 12. linda andersson 2020-06-10 / 21:15

  Thoralf, när jag tänker tillbaka på detta mord på 80-talet så måste det varit fantastiskt att leva i Sverige på 80 och 90-talet. Gick en liten runda idag igenom stan i Göteborg och man mår rent ut sagt pyton när man går igenom stan och det gäller i stort sett överallt i Sverige.

  Som det har förvandlats, landet tas ju över av invandrare från mellanöstern. Jag vågar knappt tänka på Sveriges framtid.

  Skulle du vilja skruva tillbaka tiden till 80-90 talet av Sverige idag Thoralf?

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-06-10 / 21:18

   Nej, men jag skulle vilja skruva om samhället och införa repatriering eller i vissa fall deportering av kriminella.

   Gillad av 5 personer

   • messkalle 2020-06-11 / 08:07

    I ”Bygga bo program” har visats att svenskar kan ändra och leva i shipping containers. Id’en är lysande. Förvaring, transport och ny säker bostad här och där. I spåren av klimatalarmisternas agenda måste konsumtionen minska och miljontals containers blir utan goods. Det är viktigt att inte slösa med resurserna och att vi måste återanvända ovh inte skräpa ned, varken här eller där.

    Gilla

  • tompas11 2020-06-11 / 00:42

   ”Skulle du vilja skruva tillbaka tiden till 80-90 talet av Sverige idag Thoralf?”
   Tja frågan är de facto inte ställd till mig men jag kan ändå svara. Uppenbarligen är du Linda väldigt ung med tanke på din fråga och årtalen du nämner. Jag växte upp under 50- och 60-talet och då var faktiskt Sverige ett drömrike. Jo det är faktiskt sant. Du kan inte i din vildaste fantasi föreställa dig hur landet såg ut då. Våldtäkter förekom i princip inte och brottsligheten var helt försumbar. Alla tog hand om varandra och var skötsamma, dessutom hade alla respekt för polisen. Att ens tänka tanken att kasta sten på polisen fanns inte på kartan. Man behövde inte låsa dörren, bilen, cykeln, ingen snodde något och var det i undantagsfall någon som inte kunde sköta sig så fick den personen sitt rättmätiga straff och allmänhetens fördömande. Nä du Linda, du vet inte vad du gått miste om. Som det ser ut nu så är landet sedan länge kört och förlorat. Emigrera om du kan är mitt råd.

   Gillad av 3 personer

 13. Maria 2020-06-10 / 21:06

  Tråkigt att socen Daniel gick ut i media och sa att man hittat mordvapnet!
  Nu är det i alla fall över. Skandiamannen är väl närmast man kan komma, men bevisen räcker knappast.

  Gilla

  • Maja Dacke 2020-06-10 / 22:12

   Ingenting är över, tro inte det. Men snart är det nog riskfritt för många att öppna munnen …

   Gillad av 1 person

 14. MickeP 2020-06-10 / 20:53

  Dagens beslut vittnar om decennier av socialdemokraternas otillbörliga påverkan på rättssystemet. Analysen om varför överlåter jag till andra, men som senior åklagare med snart 30 års erfarenhet i yrket kan jag konstatera följande.

  1. Att låta den socialdemokratiskt tillsatte polischefen Hans Holmér leda utredningen var en katastrof. Alla som har lett en förundersökning vet att de första timmarna, de första dagarna, de första veckorna och allra senast de första månaderna efter det aktuella brottet är de mest kritiska. Det som förundersökningen inte fått fram under denna tid kommer alltid att vara så mkt svårare att leda i bevis. Under denna första kritiska tid sysslade Holmér i allt väsentligt med att leda utredningen in på villospår. Det var fantombilder på 33-åringen, det var PKK-spåret, det var presskonferenser med tända ljus och uppvisandet av en revolver som man i själva verket inte hade en aning om huruvida den hade ngra likheter med mordvapnet.

  2. Hans Holmér behandlade Lisbeth Palme som en prinsessa, eftersom han var socialdemokrat. Hans relation till huvudvittnet var inte som professionell förundersökningsledare, den var som partikamrat, eventuellt även nära vän. Bl.a. fick hon i förväg, innan den beryktade konfrontationen, veta att den huvudmisstänkte Christer Pettersson var alkoholist. P.g.a. Holmérs, och andra utredares oprofessionella hantering av Lisbeth Palme, blev hennes vittnesmål underkänt av hovrätten i målet mot Christer Pettersson.

  3. Efter hovrättens friande dom rådde konsensus inom juristkretsar, i vart fall hos de åklagare som jag har dryftat saken med, att utan tillgång till mordvapnet och med mördarens fingeravtryck eller DNA på detta, så kommer mordet med all sannolikhet aldrig att kunna klaras upp i form av fällande och laga-kraftvunnen dom.

  4. Trots detta genomförde riksdagen en lagändring, innebärande att preskriptionstiden för Palme-mordet förlängdes. Huruvida detta skedde på socialdemokraternas initiativ eller inte ska jag låta vara osagt. Emellertid finns all anledning att tro att socialdemokraterna röstade för beslutet, eftersom de ogillade att mordet på deras store ledare inte längre skulle bli föremål för utredning om de gamla reglerna (25 år) fick fortsatt giltighet.

  5. Vid dagens presskonferens framkom dels att ngt misstänkt mordvapen ännu inte har hittats, dels att forensiker nu tror att det inte längre är möjligt att spåra de kulor som anträffats vid mordplatsen till ngt särskilt vapen, eftersom tidens tand kan ha ändrat räfflorna i aktuellt vapen till oigenkännlighet.

  6. Jaha, tänkte jag. Då är ju saken klar. Mordet kommer aldrig att kunna lösas. Inte i domstolsprövning åtminstone.

  7. Men trots detta pekar förundersökningsledaren ut en numera avliden person, annan än Christer Pettersson, som misstänkt för mordet. Och detta utan tillgång till vare sig mordvapen eller annan teknisk bevisning. Varför? Varför inte bara konstatera att mordvapen saknas och att det inte längre är möjligt att koppla kulorna till ngt vapen? Därmed faller ju hela beviskedjan.

  8. Mitt svar är otillbörlig påverkan från det socialdemokratiska partiet. Som jag redovisat ovan har socialdemokraterna från början gjort Palme-utredningen till sin egen interna angelägenhet. De har inte brytt sig om att rättvisa skipas. De struntar i folkets berättigade intresse att få veta vem som mördade deras statsminister. De styr detta land enbart med omtanke om sina egna intressen och har så gjort under snart ett sekel. De är inte intresserade av sanningen. I deras intresse låg att slutligen lägga Svarte Petter hos den avlidne Stig Engström. Inga arvingar har han tydligen heller som kan försvara hans intressen. Så lämpligt. So convenient!

  9. Att det kan vara fråga om förtal av avliden behöver man inte bry sig om. Angivelsebrott är det nämligen och dessutom ska det vara påkallat ur allmän synpunkt. Se 5 kap 5 § 2 st BrB.

  MickeP

  Gillad av 5 personer

  • Thoralf A 2020-06-10 / 21:16

   Tack för den insiktsfulla och långa kommentaren. Jag lyfter upp den i blogginlägget.

   Gillad av 1 person

  • Maja Dacke 2020-06-10 / 22:10

   Det enda och närmaste vittnet till mordet var ju fru Palme. Hon höll fast vid att det var Pettersson som sköt. Men … till den första polisen efter dådet som hon pratade med sa hon att det var två gärningsmän. Kanske var det Engström hon också såg – trots att han tydligen enligt annat vittne kom senare till platsen. En son Palme var helt säker på sitt vittnesmål (om Pettersson) fastän han inte var där alls – eller ..?

   Det var mycket som började poppa upp 1986 – sanningar och lögner …

   Gillad av 1 person

 15. Corona 2020-06-10 / 20:40

  Jag tror det var Säpo eller Anti Avsan som gjorde det.

  Gilla

 16. Nils Dacke 2020-06-10 / 20:20

  Ok, kanske dags att sammanfatta dagen, det vi har är en berättelse från åklagaren om vissa konstigheter runt Engström men ingen teknisk bevisning, inget vittne som pekar ut Engström, inget erkännande, ingen indiciekedja. Denna berättelse från åklagaren håller inte ens som sakframställan i tingsrätten utan får betraktas som en i raden av alla andra berättelser och uppslag under åren. Det enda vettiga med dagen var beskedet att förundersökningen läggs ned och läggs till handlingarna som ett ouppklarat mord.

  Gillad av 3 personer

 17. Ò Hyra 2020-06-10 / 19:11

  Att utpeka en avliden som gärningsman till Palmemordet är att på ett enkelt sätt lägga ner denna utredning och sätta punkt.

  Bryr man sig om att söka sanning o rättvisa? Eller vill man bara ha en lämplig gärningsman och vem är bättre än en död.

  Gillad av 3 personer

  • ericr45 2020-06-10 / 23:47

   Satt under morgonen och lyssnade på redogörelsen. De var som ett cykeldäck med pyspunka..
   Långsamt gick luften ur allting, snabbare ju längre tiden gick.
   Fick en obehaglig känsla av att detta var inte riktigt var något man ville.
   Vad man verkligen ville var att få ett slut på allt pillande i händelserna runt mordet, hitta rätt gärningsman var mindre viktigt. Nu ska vi enbart avsluta detta tramsande.
   Det är iaf över 30 år sen!. Hur många av de direkt iblandade lever idag?
   En polis vet också att något av det mest otillförlitliga som finns är just, ”vittnen”!
   Personen som sprang mot trappan hade kort jacka, halvlång jacka, bar långrock, var barhuvad med keps. etc etc..
   Jämför man alla vittnes berättelser har en del tydligt haft problem med tidsplaceringen av olika händelser i vittnesmålen. Att Engström var där är iaf otvetydigt. Men när? Och var han ansvarig för skotten?
   Men spelar det idag egentligen nån roll?
   Man ville bara avsluta, sätta punkt..
   Och så blev det.
   Officiellt (och sannolikt på order uppifrån.)

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s