SIFFRORNA BERÄTTAR SANNINGEN

Begriper inte människor hur illa det är? När rödgröna klimatfanatiker får styra Sveriges energipolitik så kan det bara gå åt helvete.

Sveriges elförsörjning har under de senaste 50 åren byggt på vattenkraft och kärnkraft. En energimix som är mer eller mindre helt koldioxid fri. Med andra ord den allra bästa energimixen som man kan uppnå enligt klimatalarmister.

Vattenkraften har fått fungera som reglerkraft för att balansera landets energibehov under dygnets alla timmar. Det är ett system som gett oss ett mycket tryggt och säkert elsystem.

Vattenkraft dygn
Ett typiskt vinterdygn för produktionen av vattenkraft.

Nu håller de rödgröna politikerna tillsammans med klimatalarmisterna på att slå vårt elsystem sönder och samman genom att avveckla kärnkraften och ersätta den med intermittent vindkraft och solkraft. En mindre andel av detta fungerar bra i vårt elsystem men ju större andelen blir desto större blir problemen och kostnaderna kommer skjuta i höjden. Vi har nu hamnat i det problematiska området och det kommer bara bli värre de kommande åren.

Att Svenska kraftnät tvingades betala Vattenfall drygt 300 miljoner kronor för att starta upp reaktorn Ringhals 1 redan den 1 juli var bara en första liten signal om ett elsystem som håller på att haverera.

Jag har roat mig med att titta lite på hur effektiva de olika energislagen var under 2019.

Om vi först tittar på kärnkraften. Under 2019 fanns det en installerad effekt på 8456 MW. Om man räknar ut medeleffekten på de timvärden som Svenska kraftnät tillhandahåller så var den 7360 MW för kärnkraften. Det innebär 87 procent av installerad effekt.

Om vi sedan tittar på Vattenkraften så skall den installerade effekten vara 16 200 MW och den producerade medeleffekten 7432 MW. Vilket innebär 45,9 procent men då skall man ha i minnet att vattenkraften fungerar som reglerkraft, Sveriges gas och bromspedal.

Sedan har vi då sorgebarnet vindkraft. Vid ingången av 2019 fanns det en installerad effekt på 7300 MW och vid senaste årsskiftet hade den ökat till 9000 MW genom den utbyggnad som skett under året. Om vi då utgår från medelvärdet 8150 MW som installerad effekt under 2019 och den producerade medeleffekten för 2019 som låg på 2272 MW. Vilket ger ca 27,9 procent i verkningsgrad i förhållande till installerad effekt.

Den timme under året som de blåste minst under 2019 uppnådde vindkraften bara en effekt på 85 MW, det vill säga ca 1 procent av installerad effekt. I princip noll!

Om vi gör samma räkneexempel för solkraft så får vi en installerad effekt på ca 550 MW under 2019 och solkraften producerade som en medeleffekt 29,3 MW. Vilket ger endast 5,3 procent av installerad effekt.

En grafisk sammanställning av det blir enligt nedan.

Installerad effekt o producerad medeleffekt

Nu kan alla se hur stor andel som respektive energislag är i förhållande till varandra. Men visar man på det som kallas utnyttjandegrad eller verkningsgrad i förhållande till installerad och teoretisk effekt så ser det ut enligt nedan.

Verkningsgrad energislag 2019

Vilka energikällor är det som Sveriges politiker subventionerar med stora belopp? Just precis de absolut sämsta energislagen ur flera aspekter. Dessutom avvecklas det mest tillförlitliga energislaget, kärnkraft.

Det här kommer straffa sig för svensk industri och de svenska hushållen. Du ser det på din elfaktura varje månad!

27 reaktioner på ”SIFFRORNA BERÄTTAR SANNINGEN

 1. abdullah s 2020-07-06 / 15:24

  toralf, svenska kvinnor och alla muslimer ska ha niqab på sig. En kvinna ska inte få gå fri i sverige!
  Niqab ska gälla!

  Gilla

   • Maja Dacke 2020-07-06 / 16:20

    Nej, det var en bara en gök som ko-ko-ade …

    Gilla

  • Ò Hyra 2020-07-06 / 18:32

   Den lille arabpojken frågar sin far: ”varför har vi så fula skor på oss?”
   ”Det är babouches och vi har dem för att inte bränna fötterna i öknen” säger pappan.

   ”Du pappa” säger pojken: ”Varför i helvete bor vi i Malmö då”?

   Gillad av 2 personer

 2. Cosmik Debris 2020-07-06 / 15:17

  Fascisterna måste stoppas. Hur spelar ingen som helst roll. Skjut verkanseld.

  Columbus statue toppled by protesters in Baltimore

  Gillad av 2 personer

  • Maja Dacke 2020-07-06 / 16:18

   Detta hände väl innan det blev böter om 10.000 dollar för statyrasering ..?

   Gilla

  • Ò Hyra 2020-07-06 / 16:38

   Där man river statyer bränner man snart böcker.

   Gilla

 3. PL 2020-07-06 / 14:09

  Tekniska, naturvetenskapliga och historiska utläggningar och resonemang är din verkliga styrka, Thoralf och anledning till att jag ofta besöker din blogg. Även om jag själv inte är Sverigedemokrat hade jag gärna sett dig som energiminister i en ny regering. Det känns konstigt att SD är helt passiva i den viktiga debatten om landets elförsörjning. I ett läge med effektbrist mitt i sommaren i södra Sverige hade de kunnat driva frågan om att återuppta driften av Barsebäcks två reaktorer. Vill också instämma i kommentaren om vindkraftverk i Norrland. Vindkraftparker finns överallt Norrbotten och till och med i Lappland där de har förfulat den unika miljön i våra mest norrut belägna landskap. Måste säga att jag väntat mig mycket mer av SD i energipolitiken, är det bara Jimmy Åkesson i partiet som får uttala sig i politiska , ekonomiska och tekniska frågor?

  Gillad av 1 person

 4. Ölandsbonde 2020-07-06 / 11:41

  Du är bra på sådana här saker, Alfsson. Mer om energi och klimatet och mindre om invandrare skulle bära dig in i finrummen.

  Men vad göra i energifrågan?
  Det allra enklaste vore att fortsätta med kärnkraften. Låta OKG få starta sina nedlagda två och Ringhals ha sina fyra.
  Men det vill inte majoriteten i sveriges riksdag. De känner inte för det.

  Ett sätt att få mer el i område SE4 vore att haka på Nordstream och bygga en gasdriven elanläggning i Karshamn, varifrån det finns kablage för distribution tack vare Karlshamsverkets placering. Block 1 och 2 i Karlshamnsverket kan kanske byggas om till permanent gasdrift. Block 3 kan vara som idag. Spetskraftverk vid toppar.
  Kunde ett nytt gaselverk köras kontinuerligt med ryssgas så borde elförsörjningen kunna tryggas i SE4.
  Putin kanske ger U-landshjälp för att bygga ett sådant.

  Fast hur ställer sig riksdagsmajoriteten till ett sådant? Inte väl, gissar jag. Tjockolja mitt i sommaren och brunkol från Tyskland är mycket bättre för miljön.

  Jag anser att regeringen måste visa upp en elförsörjningsplan. Hur ska vi ha det? Och hur ska vi få det?

  Politiker inom SE4 borde ta sitt ansvar för de boende och driva på för en kostnadsutjämning, men det gör de inte.

  Det här blev lite bluddrigt av mig. Ursäkta.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2020-07-06 / 13:49

   Inte bluddrigt, utan en bra spaning. ”Politiker inom SE4 borde ta sitt ansvar för de boende och driva på för en kostnadsutjämning.”

   Det tycker jag var en mycket bra analys och helt naturlig reaktion om jag vore riksdagspolitiker. Gäller inte alla människors lika värde och samma pris för elenergin.

   Gillad av 2 personer

 5. Andersson i Pinan 2020-07-06 / 00:45

  ”Amerigo Vespucci, född 9 mars 1454 i Florens, död 22 februari 1512 i Sevilla, Spanien, var en italiensk sjöfarare och upptäcktsresande, som främst är känd för att världsdelen Amerika namngivits efter honom.”

  Om nu inte Amerigo var rumsren vad ska vi då kalla Amerika? Vinland efter vikingarna som var där först. Om man inte räknar med indianerna som var där allra först. Fast de heter native americans numera. Men vad ska de heta om vi avskaffar Amerika. Men vikingarna var ett riktig rövarband. Det var innan de började spela kramgoa låtar.

  Gillad av 2 personer

 6. Benny 2020-07-05 / 20:20

  Men hur ska man få obildade politiker som Löfven, Ynkeman, Dumberg m.m att förstå ens enkla orsakssammanhang? De klarar ju inte av att se något komma oavsett vad det är…Sen att tro att de ska förstå hur komplexa energissystem fungerar är ju en utopi med tanke på bildningsnivån och läsförståelse! Någon riktig expert på energi borde ju trots nämnda politikers mentala handikapp ändå på ett pedagogiskt sätt kunna förklara sambandet mellan installerad och verklig effekt! Man kan ju bygga en miljon vindkraftverk men blåser det inte så står man där utan energi. Baskraften måste ju rycka in när det inte blåser och då måste man ha reservkraft i beredskap som kan startas snabbt…Och ja, det är dyrt att ha kraftverk i beredskap, såpass dyrt att vindkraft i stort sett är meningslöst och ekonomiskt vanvett i ett industriland som behöver säkra leveranser.

  Gillad av 4 personer

  • Stefan 2020-07-06 / 13:14

   Ja, de har lite otur när de tänker våra politiker…

   Vi har tack vare vattenkraften ett elöverskott i Norrland. Pga. otillräcklig överföringskapacitet så byggdes det klokt nog kärnkraftverk i södra Sverige för att klara elförsörjningen.

   När man sedan efter idiotiska politiska beslut stänger kärnkraftverken så vill man kompensera med vindkraftverk. Då bygger man dem i Norrland så att elöverskottet där blir ännu större men man har fortfarande inte löst problemet med överföringskapaciteten.

   Den vindkraft som byggts i söder blir mycket svår att fasa in i elnätet tack vare att man inte har kärnkraften kvar att reglera med.

   Vi är alltså tillbaka på ruta ett som innan kärnkraften byggdes. Den stora skillnaden är att energibehovet och elbristen i söder nu är mycket större.

   Gillad av 1 person

  • Håkan Södergren 2020-07-06 / 17:02

   Bra skrivet av dig…

   Gilla

 7. Vax 2020-07-05 / 19:12

  Tack Alf – du är ett föredöme för oss dissidenter.
  Här ett annat föredöme.

  Gillad av 5 personer

 8. turrim 2020-07-05 / 15:06

  Nu måste vi ha en statsminister som vågar slå näven i bordet när han läser detta: Så här kan vi inte ha det. Jag har ansvar för Sverige. Jag måste skaffa en energiminister som kan läsa och förstå siffror. De ministrar som inte heller förstår måste avgå i morgon.

  Gillad av 3 personer

 9. segla utan vind 2020-07-05 / 12:07

  Bra grafik, men det är värre än så, genom att vindkraft i norr om Gävle produceras i en region utan elbrist och med begränsad överföring till Skåne. Vindkraft i Norrland för vem?
  Elbristen i Skåne saknade en stabil baskraft att reglera mot, enbart vindkraft blir omöjligt att reglera.
  Det krävs en stabil baskraft därför körs Ringhals 1 och kolkraft.
  Vindkraft i norr är snurrigt, ingen brist på el där.
  Vindkraft är intermittent, måste balanseras med en stabil kraft.

  Gillad av 4 personer

 10. Håkan Spångberg 2020-07-05 / 11:49

  Längtar tillbaka till den tid när nationen präglades av sunt förnuft, vett och samförståndsanda.
  När klokhet gällde och de styrande hade Sverige och svenskarnas bästa för ögonen.
  Nu ska allt bottna i känslor, gärna vänsterliberala oikofoba sådana.
  När ett extremistparti som knappt kravlar sig över spärrgränsen till riksdagen ska vara agendasättande i frågor som migration och energiforsörjning, då kan man konstatera att Sverige är illa ute.
  There is something rotten in the state of Sweden…
  Men, ansvaret faller tillbaka på väljarna som möjliggör denna utveckling.

  Gillad av 10 personer

  • Lars Cornell 2020-07-05 / 14:13

   Jag tar din hand Håkan och så går vi tillsammans. Och låter vår längtan visa vägen.

   Gillad av 1 person

  • Håkan Södergren 2020-07-06 / 17:05

   Bra där … stor applåd för det du skriver

   Gillad av 1 person

  • ThePeter 2020-07-08 / 20:25

   Din sista rad får åtminnstående mig att tänka efter en stund….

   ”Ansvaret faller tillbaka på väljarna som möjliggör denna utveckling.”

   Hur många skulle inte behöva en stund, inte för eftertanke som kan bli för sent och ödestigert, utan innan man går till val för att välja sin och sina anförvanters frarmtid.

   Gillad av 1 person

   • Håkan Spångberg 2020-07-08 / 22:36

    Alla borde stanna upp och fundera på vad som är viktigt. Vilken framtida önskar vi och hur förvaltar vi arvet från våra förfäder med respekt för deras uppoffring och kamp.

    Gilla

 11. Kalle 2020-07-05 / 11:26

  Tack Thoralf för en intressant och mycket förklarande artikel med siffror och diagram.
  Den omsorgsfullt förklarande artikeln borde skickas till ALLA landets tidningsredaktioner och debattsidor så de blir upplysta om el-situationen. De kanske inte publicerar den just nu men det kanske får en och annan journalist att tänka efter på sikt.

  Artikeln borde så ett frö hos många som växer med tiden och sveriges el-situation.

  Man måste gödsla för att något skall växa.

  Gillad av 5 personer

 12. Doken J 2020-07-05 / 11:26

  Vad dessa gröna dårar inte fattar, är att all annan kraft måste gå parallelt med vind- och solkraft, och dessutom måste vi importera el, och det mitt i sommaren, helt vansinnigt. Så här skrev Uniper 20200624: ”just nu är Sverige nettoimportör av el och block 3 på Karlshamnsverket (oljeeldat, min anm.) stöttar återigen med kraft när överföringsbegränsningar och låg vindkraftsproduktion sätter vårt elsystem under press.”.

  Gillad av 3 personer

 13. ericr45 2020-07-05 / 10:55

  Nu kommer du dragandes med sånt där besvärligt igen. Fakta.
  Våra styrande, vill inte kalla det ”regering” är helt resistenta mot sånt.
  Bara (mp) får sin vilja igenom.
  Finns ju en aspekt till, genereras energin vid rätt tillfällen?
  Elenergi är ju inget som kan sparas för att användas när den behövs?
  När det är som kallast är det ofta vindstilla? och dessutom mörkt..
  När vi behöver minst energi, vid sommar och värme. då lyser solen som mest..
  ”Installerad effekt är en sak, – men finns den tillgänglig när den behövs?
  Din analys ovan är korrekt, (detta sagt av en amatör, min elkunskap är mest inom mA-området..) men det kanske kommer nåt liknande med genererad effekt av XXX relaterad till tidpunkt på året/behoven?

  Gillad av 3 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s