RINGHALS 1 UPPE I PRODUKTION

Ringhals produktion 20200703

Väldigt trevligt att se att Ringhals 1 är uppe i full produktion igen. Nu är sannolikt elförsörjningen i södra Sverige tryggad. R1 ger en baskraft på 840 MW. Eftersom medelvärdet på verkningsgraden för ett vindkraftverk är ca 30 procent så krävs det ca 840 st vindkraftverk på 3 MW/st för att få samma effekt som R1.

Nu får vi hoppas att den rödgröna regeringen tar sitt förnuft till fånga och ger Vattenfall klartecken att behålla R1 i fortsatt drift och att Vattenfall får order från ägarna, det vill säga staten, att den skall drivas vidare under hela sin livslängd. Socialdemokraterna måste köra över Miljöpartiet i denna fråga.

Elområden

Det stora problemet med elpriset i södra Sverige är hur man delade in Sverige i fyra elområden. SE1 till SE4. SE1 är norra Norrland med mycket vattenkraft. SE2 är södra Norrland även den med mycket vattenkraft. Inom SE3 som innefattar Svealand och norra Götaland ligger Sveriges alla kärnkraftverk. Sedan har vi då det styvmoderligt behandlade SE4, som inte har några riktiga elenergiproduktionsanläggning än reservkraftverk och vindkraftverk.

 

 

 

 

 

 

 

Resultatet av denna områdesindelning blir att SE4 alltid har högst elpris i hela landet. Mer eller mindre aldrig lägre än övriga delar av Sverige. Igår kväll såg det ut enligt nedan.

Elpriser 2020703

SE1, SE2 och SE3 hade ett elpris på 3,76 euro/MWh (ca 4 öre/kWh).

SE4 hade ett pris som var 10 gånger så högt, 36,97 euro/MWh (ca 40 öre/kWh)

Sedan kommer ju givetvis energiskatt, elcertifikatsavgift och moms på allt.

Det finns mycket att göra på elenergiområdet för vårt lands politiker. Det är väldigt viktigt att få bort Miljöpartiet och Vänsterpartiet men även Centerpartiet från inflytande i dessa väldigt viktiga frågor för landet Sverige.

 

 

21 reaktioner på ”RINGHALS 1 UPPE I PRODUKTION

 1. Bosse 2020-07-04 / 23:48

  Till södra området räknas väl fortfarande 18 vattenkraftverk i Lagan och något i Nissan.
  Ätran har väl fått läggas ner för laxens skull, samt Viskan och Fylleån vet jag inget om.
  Men det var i dessa trakter som Sydkraft startades för att efter knappt hundra år bli Eon och efter ytterligare några år hamnade kraftverken hos Statkraft.
  Öresundsverken ett gaskraftverk i Malmö som till stora delar skulle ersätta Barsebäcksverken är också numer nedlagt och innehållet utlagt till försäljning. Detsamma gäller Heleneholmsverken som försörjde halva södra Malmö med el och värme.
  De styrande tycker tydligen inte att vi ska ha någon el.

  Gillad av 1 person

 2. turrim 2020-07-04 / 17:27

  När jag ser på din karta och finner att en vara är tio gånger dyrare i Eslöv än i Östersund så undrar jag hur detta är möjligt. Det beror inte på några elaka profitörer. Det beror på staten. Det begriper inte vänstern.

  Staten äger det största kraftbolaget Vattenfall. Man äger också det bolag som har monopol på nationell överföring av elkraft, Svenska Kraftnät. Det är dessa bolag som har ansvaret för att invånare och företag i Sydsverige skattas på ohemula elkostnader.

  Samtidigt bygger man stora vindkraftparker i norr vars leveranser också blir inlåsta på grund av svagt stamnät. Men även sydlänningarna får vara med och betala elcertifikaten.

  Norrlänningarna kräver vinster från vattenkraftverken. Det är jag inte beredd att betala när jag ser hur billigt de kommer undan på sina elräkningar.

  Hur fan kan vi sydlänningar acceptera denna oförskämda profit från statliga bolag? Hur kan vi ha en tyst energiminister som inte varje sekund driver på för att rätta till obalansen mellan landets skattebetalare?

  Den från SD uteslutna Thoralf pekar föredömligt på vår svaga elbalans som kan haverera snabbare än en pandemi. Den som sparkade honom är SDs talesperson i energifrågor. Han är tyst och låter det bara gå med floskler och ingen verkstad precis som energiministern och de hoppas båda på framtida befordran.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-07-04 / 22:55

   Du får heller inte glömma att stora delar av norra Sverige också har en reducerad energiskatt. Vi här nere betalar ca 44 öre/kWh i energiskatt medan de i norra Sverige betalar ca 32 öre/kWh i energiskatt.

   Gillad av 1 person

  • messkalle 2020-07-05 / 07:52

   @TURRIM, instämmer. Thoralf är.en kraft-man med energi. Vem som är sämst i klassen bland de ansvariga tvivlar ingen.

   Underskott på el inom SE3 och SE4 är och skall vara enligt ekonomitesen.: stor efterfrågan – högre pris. Staten är kapitalisten som tjänar mest på rådande obalans.

   Huvuddelen, gissar 80%, av landets befolkning bor söder om Dalälven vilket innebär att staten tjänar på denna grupp betalar väsentligt mer i energiskatt, elcertifikatavgifter och moms. En kraftfull utbyggnad av stamnätet kommer att ta lång tid med en Svagman som energiminister.

   De nya, mycket stora dyra vindkraftsparkerna som byggs i Norrland ska konkurrerar med billig vattenkraft och som dessutom förstör naturen detta är kapitalism när den är som sämst.

   Gilla

 3. Kalle 2020-07-04 / 15:12

  De invandrförespråkande partierna måste ha hål i huvudet!!!

  De vill importera en massa människor som kommer att förbruka el i sina bostäder och bränsle till alla transporter. El bland annat.

  Samtidigt vill de lägga ned allt som tillverkar elkraft till människor och industrier.

  Flera elförbrukare med flera invandrare.
  Samtidigt bromsar de invandrar vänliga partierna eltillverkningen.

  Två hål i huvudet som ger korsdrag.

  Gilla

  • Tony 2020-07-05 / 05:55

   Hos många av dessa verkar det som att hålen är utfyllda med sågspån.

   Gilla

 4. Hacke 2020-07-04 / 14:53

  Alternativmedia briljerar. Veckans Henrik Jönsson är vanligt, ren och skär njutning.
  Hur uppburen skulle han inte vara i demokraturens statskontrollerade medier om han stått på maktens sida istället för folkets.
  Men något sådant behöver vi å andra sidan aldrig frukta. Begåvningar av hans kaliber är ju av naturliga skäl uteslutet att finna bland de vänsterblivna.

  Gillad av 2 personer

 5. Ölandsbonde 2020-07-04 / 14:20

  Bra, Alfsson. Du har skrivit om elområdena tidigare och hur snävt söder om OKG gränsen har dragits. Meningen var väl att Barsbäck skulle ingå i SE4 och då ge rimlig balans mellan områdena.
  När så Barsbäck lades ner så borde OKG tillhöra oss.
  Nu har SE3 tre st kärnkraftverk med 5? reaktorer och vi inget. Ska vi leva på finaste tjockoljan i Karlshamn och Brunkål från Tyskland?

  Här borde SD som parti jobba för en förändring så vi fick den enda reaktorn i OKG åtminstone till oss.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-07-04 / 14:29

   SE3 har alla 7 reaktorer. Om jag inte minns fel går gränsen mellan Simpevarp och Oskarshamn.

   Gilla

   • Ölandsbonde 2020-07-05 / 09:08

    OKG 1 Ringhals 2 Forsmark 3. Jag missade r4.

    Gilla

 6. L8 2020-07-04 / 13:33

  Hu vilket dåligt klimat det är idag. Kallt och blåsigt, bara runt 18 grader i skrivande stund. Tror jag måste ringa Greta.

  Gillad av 2 personer

 7. Arne Knäck 2020-07-04 / 13:02

  Det kommer bli jobbigt för oss när kommande regeringar vill fasa ut fossilt bränsle till förmån för elbilar. Idag går skatten för fordonsbränsle rakt in i statskassan. Försvinner dessa skattepengar kommer man kanske att höja el-skatten så att motsvarande belopp kommer in = mycket dyr el. Eller gps-övervakad kilometetskatt a la KomKom-utredningen som skrotades. Den passar bra i det nya Övervakningssverige. Eller kanske allra troligast, en kombination.

  Gillad av 1 person

  • Stefan 2020-07-04 / 18:20

   Att överföra all bränsleskatt till en generell elskatt blir nog alltför impopulärt men en km-skatt kommer garanterat när elbilarna blir tillräckligt många. Jag tror att km-skatten kommer bli generell för alla bilar för att straffa ut bensin- och dieselbilar och på så sätt skynda på omställningen till elbilar.

   Gilla

 8. Bajen666 2020-07-04 / 12:45

  Den högst ansvariga ministern Ynkeman ser man inte röken av, har faktiskt inte sett karl på flera veckor och jag anser mig vara uppdaterad…bedrövligt minst sagt.

  Gillad av 1 person

 9. stigrydmark 2020-07-04 / 12:11

  Flertalet politiker i Sverige är extremister, där MP och C sticker ut genom invandrings- och energipolitik vilket orsakat eländes elände. Vi kunde haft låga elpriser i hela landet om inte miljöaktivisterna fått styra Sverige.

  Gillad av 4 personer

 10. turrim 2020-07-04 / 12:04

  Sänk energiskatter m m om det behövs till noll i SE3 och SE4 under perioder när elpriset inte är jämlikt i landet. Då blir det press på energiminister Ygeman som nu inte tycks bry sig om sitt uppdrag.

  Förr hade vi dyrortsindelning med ortsavdrag vid statlig och kommunal beskattning.

  Gillad av 3 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s