INVESTERING SOLCELLER

2020 jan-juni produktion dygn
Solceller är i allra högsta grad en energikälla som är oberäknelig. Med andra ord en väderberoende intermittent energikälla.

Jag har lovat att skriva ett inlägg om min investering i solceller. Jag får sticka emellan med detta för att inte svika mitt löfte.

Först lite bakgrundsfakta.

På grund av den katastrofala energipolitik som de rödgröna partierna bedriver, en politik som jag brukar beteckna som ”två hål i väggen politik”, som utan tvekan kommer leda till stora bekymmer för välfärdslandet Sverige. Vilket med stor sannolikhet kommer innebära väldigt höga energipriser under vissa perioder under året men sannolikt även energibrist under vissa tidsperioder.

För att mildra dessa effekter så beslutade jag mig under förra året för att investera i en mindre solcellsanläggning. Ingen stor anläggning utan 14 st solceller med en installerad effekt på ca 4,2 kW.

Jag tog den i drift under oktober 2019 och det har fungerat bra och jag har nu även fått investeringsbidraget från länsstyrelsen utbetalt. Eftersom jag dessutom gjorde merparten av installationen själv (min son är elektriker) så blev min egen investering bara ca 42 000 kronor efter det statliga bidraget.

Jag kan konstatera att solceller är fullständigt värdelösa under november till februari. Men jag hade heller inte förväntat mig något annat. Jag för dock väldigt noggrann statistik över allt. Om vi börjar med min produktion. Under 2020 har jag under årets första sex månader producerat 2 320 kWh. Fördelning per månad enligt nedanstående diagram.

2020 jan-juni produktion

Den som räknade på den förväntade produktionen gissade lite högre en verkligheten men det har ändå stämt relativt väl. Vi får se hur resten av året blir.

Det intressanta är ju dock ekonomin för investeringen. Man blir givetvis glad när elräkningen för juni månad landar på endast 80 kronor. Då är givetvis skatteåterbäringen 60 öre/kWh inte inräknad, den kommer med deklarationen nästa år. Eftersom jag hade levererat ut 540 kWh till elnätet så får jag en skatteåterbäring på 324 kronor för juni månad. I praktiken blev alltså min elräkning 80 – 324 = -244 kronor i juni.

Men i verkligheten är det ännu bättre då en del av den el som jag producerade konsumerade jag ju givetvis själv. Numera kör jag alltid tvättmaskin, diskmaskin och liknande under dagtid och i synnerhet när solen skiner 😉. Det innebär ju att jag inte behöver köpa den el som jag självförbrukar och det är ju den stora vinsten. Att slippa betala elpriset, plus elnätsavgift, energiskatt och moms på detta.

När man summerar även dessa delar och beräknar det fiktiva kostnaden på elräkning för juni om jag inte haft solcellerna och sedan adderar till skatteåterbäringen på 324 kronor så blir min besparing för juni ca 630 kronor.

Summerar man januari till juni är besparingen totalt ca 2 143 kronor.

I min egen budget räknade jag med att solcellerna skulle ge en besparing på ca 4 000 kronor per år med dagens elpriser. Det vill säga en ränta på ca 10 procent på investeringen. Därmed bör investeringen betala sig på ca 10 år. Om elenergipriset dessutom stiger kommer det gå några år snabbare.

Det var svårt att hitta en bättre investering!

Nu är investeringsstödet från staten borttaget från den 8 juli och därmed är det inte lika bra längre.

 

13 reaktioner på ”INVESTERING SOLCELLER

 1. messkalle 2020-07-10 / 07:40

  Inte om sol-el utan om den säkra kärn-elen.

  Med braskande rubrik informerar Sydsvenskan om kapasitetsbrist som ”kommer ” drabba elområdet E4
  Informationen är belysande och tillgänglig trots att tidningen normalt har betalvägg.

  – Tror tyvärr att flertalet inte förstår problemet utan tror att solpaneler och vindmöllor löser elbristen. Läsarna och många ledamöter är antikärnkraft och välkomnar varje nedläggning utan att förstå att det finns en oförmåga i stamnätet att överföra erforderlig energi.

  Ringhals kan drivas minst 20 år till”

  ”I juni i år hände något ovanligt. Problem med elförsörjningen fick elpriserna i södra Sverige att skjuta i höjden. Bristen på el var så akut att eljätten Uniper eldade igång oljekraftverket i Karlshamn, som i normala fall används som reservkraftverk kalla vinterdagar. …
  Samtidigt är avvecklingen av kärnkraften en fortsatt het politisk stridsfråga. Fyra partier – M, L, KD och SD – har krävt att avvecklingen av R1 och R2 stoppas. I slutet av januari röstade riksdagen om saken. Omröstningen blev en rysare: S, MP, C och V vann med en enda röst, 174 mot 173.”
  https://www.sydsvenskan.se/2020-07-09/ringhals-kan-drivas-minst-20-ar-tillqqq

  Gilla

 2. Sven d.ä. 2020-07-08 / 20:50

  Thoralf, har du räknat på kostnaden per kWh om du bortser från skatteeffekter, egen insats mm ?

  Dvs tagit hänsyn till:
  – Ditt egna arbete. Dvs ersättning til dig själv.
  – Din sons arbete. Ersättning till din son.
  – Investeringsbidraget från länsstyrelsen
  – Skatteåterbäring.
  – Servicekostnader.

  Det är väl rimligt att man ser det på en 10 årsperiod.

  Gilla

  • Thoralf A 2020-07-08 / 23:28

   Mitt eget arbete och min sons är gratis. Investeringsbidraget och skatteåterbäringen är inräknad. Några servicekostnader ser jag inte skall komma.

   Gilla

   • Sven d.ä. 2020-07-09 / 08:07

    Jag tänkte utifrån ett fall där alla kostnader tas upp, och ingen inblandning av staten.

    Jag kollade runt på nätet och fann

    Total kostnad för anläggning och installation: 173.000 kr

    Installerad effekt: 8 kWp

    Beräknad elproduktion/år: 7200 kWh/år

    (https://www.energimarknadsbyran.se/solceller/kopa-solceller-och-salja-solel/ar-solceller-for-villa-lonsamt/)

    Om denna anläggning drivs i 10 är så får jag en kWh kostnad på 2,4 kr. Vilket jag tror är högre än vad man kan köpa från de två hålen i väggen. Nu vet vi förståss inte hur priset är om 10 år.

    Så egentligen är det inte lönsamt, men tack vare subventioner så är det det för den enskilda.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-07-09 / 11:12

    Jag vill inte på något sätt försvara solceller trots att jag installerat det själv. Jag gjorde det av endast ekonomiska skäl.

    Men livslängden beräknas till minst 20 år med en viss reduktion i verkningsgrad. Då blir priset 1,20 kr/kWh utan subventioner i ditt exempel. Med subventioner skulle jag gissa att det blir ca 50-60 öre/kWh under första året och att skattereduktionen med 60 öre/kWh per för det som levereras ut på nätet.

    Gilla

 3. Dumle 2020-07-08 / 14:04

  FHM står och pratar om nedåtgående trend för Corona, mindre fall och döda. Det handlar sannolikt om att det är semestertider nu och färre inrapporteringar/provtagningar. 35 döda idag, så det ser inte så lysande ut + att en andra våg ser ut att redan ha kommit och folk har redan gett upp alla rekommendationer.

  Vad säger du, Thoralf?

  Gilla

  • Bengt Abelsson 2020-07-11 / 18:58

   Hela privatekonomin med solceller bygger på skillnaden mellan pris och värde.
   Värdet av en kWh producerad sommartid är oftast ca 5 – 10 öre. Spotpris nordpool.
   Av bekvämlighetsskäl debiteras småkunder samma pris sommar som vinter.
   Värdet av en kWh en kall viternatt kan vara flera kronor.
   Om många skaffar si a egna solcellsanläggningar kommer elbolagen att få minskade intäkter – och anpassa prisbilde därefter.
   Så, ett systemfel som kan utnyttjas av några få en kort tid.

   Gilla

 4. Kalle 2020-07-08 / 13:30

  Detta är tyvärr ingen soldkenshistoria.

  ””Äldre har nekats vård på grund av födelseår””

  ””Allt tyder på att enbart ”fel” födelseår har inneburit dödsdom i den svenska välfärden under vårens coronapandemi. Är man född före 1950 är man sjuttio år och har bara av den anledningen nekats sjukhusvård i flera av landets regioner.””

  ””Enligt myten blev åldringar i forntiden kastade utför ett stup mot sin död när de inte kunde klara sig längre. Detta kallades ättestupa. Under coronapandemin år 2020 tycks en modern variant av ättestupa införts i svensk välfärd. Åldringar som blivit sjuka fick ingen tillsyn av läkare och vägrades syrgas och dropp. Istället drogades de med morfin till de dog.

  Denna moderna ättestupa – snarare än själva coronaviruset – kan vara orsaken till den höga dödligheten i Sverige. Sjukvården kan ha ”passat på” att döda av en massa åldringar när man fick chansen. Pengarna behövs till migranternas försörjning.””

  ””Är du 70+ och inte har anhöriga som ligger på om vård för dig, då har du åkt ut över ättestupet. Detta är särskilt allvarligt med tanke på att det aldrig blev brist på iva-platser. De stod istället tomma, vilket man skrutit om – samtidigt som äldre lämnats utan vård.””

  https://samtiden.nu/2020/07/aldre-har-nekats-vard-pa-grund-av-fodelsear/

  Sozzesverige. Fii faen.

  Gillad av 3 personer

  • Rune 2020-07-08 / 17:35

   Det är väl det som kallas sossedöden.

   Gilla

  • Maja Dacke 2020-07-08 / 22:58

   Instämmer, Kalle, fiii faen!
   Jag är 70+ men tyvärr för sossarna är jag relativt frisk – och detta har jag själv sett till. Hur? Bl a genom att välja rätt intag – kostar en del – och undvika doktorer. Det senare genom nutida intag av ett/ ETT äpple om dagen som en alternativmedicinare sa. Inte alls svårt nu i väntan på de svenska godsakerna. Men konstigt nog åt jag på 80-90-talet kanske tio äpplen om dagen varje höst – och klarade mig. Sånt är livet …

   Gilla

 5. Ölandsbonde 2020-07-07 / 22:37

  Synd att du väntade till den 7:e att rapportera.

  Gilla

 6. Thor 2020-07-07 / 21:52

  Intressant. Tack. På landet är abonnemangskostnaden en tung post dessvärre, den delen skulle också vara trevlig att få ner hur det nu skulle gå till 🙂

  Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s