PRESSFRIHET OCH OBEROENDE JOURNALISTIK

Jag tror inte att det är så många i vårt land som funderar över hur media styr våra nyheter. Men är du politiskt engagerad och inte rödgrön politiker så tror jag att alla har funderat över begreppen pressfrihet och oberoende journalistik. Existerar detta överhuvudtaget?

Om man tittar på nationell nivå så är väl det bästa exemplet hur kampanjen mot Donald Trump bedrivs i svensk riksmedia och i lokaltidningarna genom TT:s artiklar. Det kan väl snarast beskrivas som en hatkampanj. Om allt stämde skulle ju inte det kommande presidentvalet vara speciellt jämnt, det skulle bli en jordskredsseger för Biden. Kommer det bli det?

Jag har kritiserat Barometern och deras journalister många gånger på grund av deras vinklingar i sina artiklar eller utelämnande av fakta. I min bok ”Mina politiska fighter” tar jag upp flera exempel på detta. Många gånger ansåg jag att den socialdemokratiska tidningen Östran gjorde bättre granskningar än vad Barometern gjorde. I synnerhet gällde det journalisten Ulf Carlsson på Östran.

Det som jag finner mycket obehagligt är den mediekoncentration som blir mer och mer markant. På nationell nivå har vi Bonnier och Schibsted som dominerar och filtrerar alla nyheter efter sin egen agenda. Bonnier och Schibsted äger sedan ca 80 procent av nyhetsbyrån TT och styr därigenom också nyhetsrapporteringen även i många lokaltidningar när det gäller framförallt nationella nyheter.

Men det är inte bättre på lokalnivå i Kalmarregionen. Här har vi Gota Media AB som har ensamrätt och monopol på nyheter och nyhetsförmedling i Sydöstra Sverige. Gota Media äger Barometern, Oskarshamns tidningen, Ölandsbladet, Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning och sedan också gratistidningen Kalmarposten. Det råder nyhets o mediadiktatur i Kalmar.

Sedan kan man givetvis också lägga till Smålandsposten i Växjö och Blekinge Läns Tidning och Sydöstran i grannlänet Blekinge som också ägs av Gota Media AB. Monopolet är fullständigt. Frågan är vem som styr Gota Media AB?

För snart ett år sedan försvann Östran/Nyheterna från Kalmar och Oskarshamn. Även om dessa tidningar ägdes av Gota Media AB så var det ändå en konkurrent till övriga tidningar. Nu har Gota Media AB totalt monopol på mediemarknaden i Kalmar. Det är fullständigt upp åt väggarna.

Vi har nu sett ett riktigt skräckexempel i granskningen och avsättningen av landshövding Thomas Carlzon utförd av Barometern. När nu nya uppgifter framkommer så vägrar Barometern att återuppta granskningen. Det visar på en total respektlöshet mot sanningen!

Kalmar behöver verkligen en konkurrent till Gota Media AB och deras pk-trumpeter i sydöstra Sverige!

32 reaktioner på ”PRESSFRIHET OCH OBEROENDE JOURNALISTIK

 1. Cosmik Debris 2020-09-24 / 18:38

  Nu får Oscar Sjöstedt löpa gatlopp för att han tycker att Sverige inte ska behöva försörja all världens flyktingar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning

  Jag tycker att det räcker med att vi tvingas försörja en statsminister med grav intellektuell funktionsnedsättning.

  Gillad av 2 personer

  • Andersson 2020-09-25 / 13:54

   Ska Sverige behöva bli hela världens dårhus? Det räcker väl med våra egna tosingar?

   Gilla

 2. Cosmik Debris 2020-09-24 / 18:23

  Nyamko Sabuni som enligt egen utsago tillhör något afrikanskt folk uttrycker sin glädje över att den gigantiska assistanssektorn får mer pengar.

  Varför mer pengar? Stoppa fusket istället. FRK uppskattar fusket till 10-15%. Jag gissar på minst 20%. Det betyder 4,5-6 miljarder. Hur kan pumpa in mer pengar när fusket närmast är att betrakta som systemhotande?

  Gillad av 1 person

 3. Ò Hyra 2020-09-24 / 18:15

  Jag känner en samhörighet med Sverige. Geografiskt, skogen, bergen, sjöarna.

  Men svenskarna? När blev ”vi” sådana ynkryggar som låter ”våra” politiker
  invadera vårt land med IQ-befriade snyltare från hela värden?

  Alla dessa groteska, fula, ansikten som vi ser varje dag och som vi betalar för.
  Hur i he,,fick dom stanna i Sverige och göra landet till en dyngstack?

  Hos mej är persiennerna nedfällda hela dagen, då slipper jag se skiten..

  Gillad av 1 person

 4. Ò Hyra 2020-09-24 / 17:38

  Fött i tiden hade murvlarna skrumpen lever.
  Numera har ”skrumpen” flyttat sej högre upp.

  Gillad av 1 person

 5. Cosmik Debris 2020-09-24 / 15:18

  Jens Ganman om SVT:
  ”En växande del av svenska folket tror inte på deras narrativ. Fler och fler misstänker dem för att systematiskt manipulera sanningen.”

  STÅ UPP FÖR NIKE NYLANDER
  https://tinyurl.com/yyz9omxu

  Gilla

 6. Andersson 2020-09-24 / 14:28

  Jag skrev ett brev till Sydöstran:

  ************************************

  Hej A Nilsson

  Mycket kan man tycka om händelserna i Ronneby men den absoluta gränsen går vid de lögner som du och Sydöstran försöker lura i era läsare.

  Att bränna eller riva sönder ett eget exemplar av en bok av vilket slag det vara är inte vandalism.

  Att bränna eller riva sönder ett eget exemplar av koranen är inte en brottslig handling.

  I det här fallet är det inte brottsligt att ljuga. Men det är det är inte hedervärt. Vad är det du försöker inbilla dina läsare?

  Vi fick rätt till yttrandefrihet 1951 genom lagstiftning om religionsfrihet. Yttrandefriheten förstärktes 1970 genom att lagen som förbjöd blasfemi togs bort. Kyrkans skiljande från staten vid sekelskiftet skiftet borde ha varit slutpunkten. Att det ska behöva ta femtio år för att driva igenom en reform i en demokrati är skamligt.

  Hur har det kunnat undgå dig?

  Efter vad jag kan förstå har du inte fattat att grundlagsskyddade rättigheter kringgås med hjälp av bestämmelserna om straff för hets mot folkgrupp, förargelseväckande beteende, ärekränkning eller störande av förrättning.

  Hur har det kunnat undgå dig?Jag ser fram emot ditt svar.

  P.S. Jag är uppvuxen med Sydöstran. Jag kan inte känna igen mig. Men det var andra värderingar då. Det är ju mer än femtio år sedan.

  Med C Andersson

  Gillad av 1 person

 7. Ryggdunk 2020-09-24 / 13:44

  Så Johan Perssons kompis Stefan Löfven har ordnat en ny tjänst till frugan Malin som länsråd i Kronobergs län, där ser man. Kom ju lägligt 🙂

  Gilla

  • Thoralf A 2020-09-24 / 14:26

   Det är mycket obehagligt att läsa. Det är mygel ända upp i den socialdemokratiska regeringen. Paret Persson och Almqvist skor sig på skattebetalarnas bekostnad. Det är genomruttet!

   Gillad av 1 person

   • Elvis 2020-09-24 / 14:46

    Snart dags för kommungranskarna på Uppdrag Granskning.

    Gilla

   • Vitryssland 2020-09-24 / 15:43

    Vad har fru Almqvist för utbildning och referenser, bortsett från att hon är gift med Hårfästet? Kommer han hamna i Växjö med?

    Gilla

  • Ruttet 2020-09-24 / 18:02

   Kalmar är en av Sveriges mest korrupta kommuner, sorgligt!

   Gilla

 8. Hacke 2020-09-24 / 13:30

  Det gamla presstödet skapades en gång i tiden för att stödja mångfald i utbudet.
  Idag heter det mediestöd och vräks ut i en aldrig skådad omfattning till de stora koncernerna som har mer eller mindre monopolställning i respektive utgivningsområde. Se bara hur Wolodarski kunde kosta på sig att tacka nej till senaste mångmiljonpåbackningen till de regimtrogna drakarna, nu med coronan som täckmantel för pengaregnet.
  Se hur konkursmässiga Stampen räddades först av skattebetalarna (700 miljoner) genom rekonstruktion och därpå ett årligt mediestöd på 40 miljoner. Pengar som man nu åter är ute på marknaden och köper upp konkurrenter med och stärker sin redan totala dominans i väst.
  Äckligt men också talande är när kulturministern nu också överför 100 extra miljoner till sina vänner och lydhundar, de s k journalisterna, för säkerhet p g a det ökade ”hoten” som man kallar folks berättigade vrede mot deras lögner och propaganda.
  Katerina Janouch beskriver dessa den lägsta formen av landsförrädare på förträffligt sätt i sin senaste krönika.
  Att media och ”journalisterna” är folkets och sanningens värsta fiender borde rimligen stå klart för alla och envar.
  https://katerinamagasin.se/jag-dromde-om-att-bli-journalist-idag-skams-jag-for-detta-ljugande-fega-skra-som-trasar-sonder-samhallet/

  Gillad av 3 personer

  • Cosmik Debris 2020-09-24 / 16:51

   Det finns en lösning på problemet. Köp inte deras tidningar. Använd alltid annonsblockerare.

   https://adblockplus.org/

   Gilla

  • Hacke 2020-09-24 / 17:48

   En händelse som ser ut som en tanke. Så här beskriver man i en ingress situationen på ”journalisternas” eget organ Journalisten idag.

   ”För 20 år sedan rasade debatten om ägarkoncentrationen i mediebranschen. Då fanns det 28 ägare till landets första­tidningar. I dag finns det åtta – men debatten är död. Inte ens Journalistförbundet driver längre frågan.”

   Det säger egentligen allt om tillståndet i kåren och branschen. Och inte minst utvecklingen i demokraturen.

   Gilla

 9. turrim 2020-09-24 / 12:04

  Två vägar för anställd i SVT att få ett eget program på bästa sändningstid:

  – Smuggla med ett barn från Syrien när du åker hem från tjänsteuppdrag. Bli dömd och säg att du inte ångrar dig.

  – Visa som reporter i USA att du nonchalerar sändningsavtalet om opartiskhet och hata Trump i alla inlägg så att modesta tittare på hemmaplan blir förbannade. Tydligen en merit. Kritik förbjuden.

  Statliga SVT med skattepengar behöver inte längre bry sig om tittarsiffror ens på bästa sändningstid. Ej heller våra folkvalda vågar bry sig på allvar rädda för drevet.

  Gillad av 2 personer

 10. Lennart Karlsson 2020-09-24 / 11:40

  Tyvärr har tydligen Sverige delats upp i Tidnings distrikt. Kalmar har sitt styre av massmedia, nåde den som inte följer direktiven. Mellansverige har Hall Media, inkl. fd nazistiska boulevarden Jönköpings Posten med ”systertidningar” och dess ”agendasättande reportrar”. Nåde den som stöter sig med vänsterliberaler, då bussar man vänsterextrema demonstranter till kommunalhus Full Mäktige dagar och hittar på fantastiska historier. Hall Media direktsänder med TV kameror.

  Aftonbladet gick tydligen lite för långt så en fick straffkommendering till Svensk Vänster Teve (SVT). Tänk på att Aftonbladet (ihop med JP) var officiella propagandablad för Centern och Sozialdemokraternas ”systerparti” i Tyskland under kriget. De försöker i dag att nazistförklara andra partier! Jag brukar förklara för ”journalister” att jag väljer mitt umgänge…..Vad sura de blir!

  Gilla

  • PK 2020-09-24 / 14:58

   *Myglas skulle det stå.

   Gilla

  • Vitryssland 2020-09-24 / 15:44

   Det är så äckligt så man saknar ord.

   Gilla

 11. Kalle 2020-09-24 / 10:40

  Media har blivit storkoncerner som skall ge vinst. Förr i tiden fanns det små lokalatidningar som kom ut ett par dagar i veckan och skrev om allt lokalt, även politiskt. Dessa små lokala tidningar fångade upp ortens stilistriska skribenter som ville tjäna lite pengar och äran. Likadant med fotografer med kameran alltid i högsta hugg för bra bilder som kunde säljas till lokaltidningen och ibland till de stora tidningsdrakarna.

  Numer funkar det inte så. Media koncentreras till ett fåtal tidningar och därmed ett fåtal publicerade tankar, artiklar.
  Nästan alla tidningar skriver på liknande sätt av journalister stöpta i journalisthögskolan.
  Den sprudlande lokala skribenten och hans lokala tidning med dom små intressanta lokala nyheterna är död och begraven!!!

  Även sociala medier som Facebook, twitter och andra ägs av vinstkrävande bolag och gör som dom vill. Folk protetsterar till ingen nytta. Socila medier säger det inte rakt ut men andemeningen är den att vi, bolaget, bestämmer vad som skall finnas på våra nätsidor.

  Sedan kan man ju diskutera vad som skrivs av olika riksmedia eller stora tidningskoncerner. De bestämmer vad som skall publiceras i deras tidningar!!!

  ##Varför står medierna så ofta på kriminellas sida?##

  Dick Erixon24 september, 2020 Samtiden.

  ##Medierna gör snyftreportage med gärningsmän som misshandlat och rånat. De får gråta ut och söka sympati. Samtidigt angriper medier dem som reagerar på kriminellt beteende, som om de som är emot våldet är de värsta skurkarna. Det är dags att diskvalificera mediernas vänsterrevolutionära galenskap.##
  ##Medierna ställer sig på tafsarnas, misshandlarnas och våldsverkarnas sida. Jämt och ständigt. Allt medan den hederliga majoritetsbefolkningen utmålas som en mobb. ##

  https://samtiden.nu/2020/09/varfor-star-medierna-sa-ofta-pa-kriminellas-sida/

  Det är något sjukt med mediebranschen.

  Gillad av 3 personer

  • Maja Dacke 2020-09-25 / 01:01

   De har order om att skriva så här, inom ett smalt fält och given propaganda. Annars ut eller ner i källaren.

   Ni följer förstås inte Mathias Andersson och Carl Norberg på youtube – och får skylla er själva i okunskap. Annars vet ni hur det ligger till med icke-journalistiken i Sverige. Och varför. Också om den djupa staten här.

   Gilla

 12. Fredrik 2020-09-24 / 08:41

  Vänsterstyrda media kommer snart att behöva ställa om helt när den djupa staten exponeras för allmänheten. Det är bara en fråga om tid o klockan e 5i12. Panik är ordet som infinner sig på gammelmedias redaktioner o bland deras aktivister

  Gillad av 1 person

 13. Hilgur 2020-09-24 / 00:10

  Kalmar är ju extremt på så sätt att det är sossarna och indirekt Johan Persson som styr Barometern, precis som Zlatan styrde landslaget. Johan och Zlatan är ganska lika tycker jag.

  Gillad av 2 personer

 14. Ölandsbonde 2020-09-23 / 23:40

  Hmm. Verkar faktiskt som vi är mer av Ungern, som det utmålas, än Ungern självt. Finns det något land, med reservation för Nordkorea, där samma totala dominans råder på nyhetsområdet?

  TT är mycket dåliga med sina vinklingar. Dessutom tror folk i allmänhet att TT är någon statlig objektiv nyhetsförmedling. Hade en diskussion med en vän om detta som menade att hans lokaltidning bestod av lokal journalistik. Vi gick igenom ett nummer och jag pekade på alla artiklar som var signerade (TT). De var faktiskt fler än jag kunde föreställa mig och vännen blev skakad. Det hade han inte haft en aning om. Han, som trogen sosse med partiets rekommenderade dagstidning fick sådan stor daglig dos av PK TT.

  Utanför ämnet: Det är mycket prat om en förgiftad rysk oppositionspolitiker i dessa dagar. Rätt kul att fråga folk på vad sätt han är emot Putin och vilket Ryssland han vill ha. Det är det ingen som vet. Kanske TT kunde förmedla lite kunskap om det.

  Gillad av 2 personer

 15. Cosmik Debris 2020-09-23 / 22:22

  SVT förnekar sig inte och ställer till med sedvanlig patetisk gråtfest. Först ett smaskigt tårdrypande snyftreportage som ska sätta ramen för den efterföljande ”debatten”. Det är samma upplägg varenda gång. Den gråtande kvinnan i reportaget har tydligen sålt sin bostad och sina möbler. Varför frågar inte reportern vem som köper bostad och möbler på ett ställe som den gråtande kvinnan flytt för sitt liv ifrån?

  Om det ska gå att rädda Sverige måste SVT/SR bort. Hur spelar ingen som helst roll.

  Gillad av 9 personer

   • Cosmik Debris 2020-09-23 / 23:50

    Mjölk och blöjor hade hon inte råd med. Men att trycka upp pins med sin döde son fanns det både pengar och tid till? Mobiltelefonen lyckades mamman också föra säkert i hamn – men inte sin tvååring? Sedan kan man ju undra varför en tvååring ska behöva dö av uttorkning när resten av resesällskapet verkade vara i fin form? Fanns det ingen som kunde avvara några deciliter vatten? Förresten hur vet SVT:s reporter att sonen verkligen är död?

    Jag litar inte på ett endaste ord som kommer från SVT/SR

    Gillad av 9 personer

 16. Fredrik Östman 2020-09-23 / 22:20

  Justitieminister William Barr i USA hänvisade i ett samtal på Hillsdale College i Michigan till de Toqueville, som menade att pressfrihet inte är så mycket frihet från politisk snedvridning, för den är oundviklig, som mångfald, så att olika dumheter kan taga ut varandra och framför allt ingen lynchmobbsmajoritet kan piskas upp genom att all indoktrinering går i en riktning.

  Gillad av 2 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s