EKVATIONEN GÅR INTE IHOP

Nya bostäder vid Snurrom.

Dagens Kalmar och ”Sossetrumpeten” Hela Östra Småland har skrivit om nya rekord av färdigställda bostäder i Kalmar. Det är ju intressanta siffror som presenteras. Att det pågår en byggboom i Kalmar har nog väldigt många konstaterat och jag har noterat att fler och fler ställer frågan vem som skall bo i alla dessa bostäder. Många kommenterar också att priserna för bostadsrätterna är för höga men även att hyresnivåerna är på tok för höga i dessa nya hyresbostäder. Socialdemokraterna skrävlar om att det byggs så många hyresrätter.

Enligt artiklarna har det under 2020 redan färdigställts 1123 bostäder och under den senaste 10-årsperioden har det tillkommit 4 798 bostäder inom Kalmar kommun. Under samma 10-årsperiod har befolkningen ökat med 7869 personer. Det innebär rent matematiskt att det skulle bo 1,64 personer per ny bostad. Det normala är enligt SCB ca 2,2 men jag har tidigare hört att det skulle vara ca 2,1 för Kalmar kommun. Att det då rent matematiskt bara skulle vara 1,64 per bostad kan tyda på en viss överproduktion eller att det funnits ett uppdämt behov av bostäder.

Men ekvationen går definitivt inte ihop under 2020 med 1123 färdigställda bostäder och en befolkningsökning på endast 790 personer. Det innebär att det bor 0,7 personer per bostad. Det vill säga att väldigt många bostäder står tomma.

Den som har koll på bostadsbyggandet vet att snart är ca 500 nya bostäder färdigställda enbart i Snurrom (se foto). Sedan finns det en rad pågående bostadsprojekt Karlssons äng, Funkabo, Oxhagen, Gröndalsvägen, Fredriksskans, Varvsholmen och en rad mindre projekt som är i startgroparna. Det handlar om flera tusen nya bostäder.

Jag har noterat att man nu från flera fastighetsbolag nu börjat köpa reklamplatser i media och att det till och med kommer reklam från fastighetsbolagen i min brevlåda. Enligt svensk mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter sjunkit med ca 10 procent den senaste 3-månaders perioden i Kalmar.

Jag får inte ekvationen att gå ihop. I synnerhet inte när en majoritet av befolkningsökningen består att personer som är utrikes födda. Det är absolut inte kapitalstarka undan det är samhället som genom olika former av bidrag håller dem under armarna, även på bostadsmarknaden.

Jag tror att bostadsområdet vid Snurrom på sikt kommer utvecklas till ett utanförskapsområde.

Annons

13 reaktioner på ”EKVATIONEN GÅR INTE IHOP

 1. Robban 2020-11-23 / 23:19

  Tyvärr är det så att berikningen kommer öka markant och att de som upplever att Kalmar blivit förändrat kommer få se radikalt större förändringar.. och inte nödvändigtvis till det bättre!

  Gillad av 2 personer

 2. Claes 2020-11-23 / 22:51

  Kalmar bäddar för att ta över den nya flugan social dumping nu när Filipstad och Hagfors inte mäktar med mera. Det får väl ändå anses vara s-kamratligt schysst!

  Gillad av 2 personer

 3. Claes 2020-11-23 / 22:42

  Kalmar bäddar för social dumping från hufvudstaden. Bra att någon tar över efter Filipstad och Hagfors m.fl m.fl m.fl

  Gillad av 2 personer

 4. en småländska 2020-11-23 / 20:23

  Ja den diskussionen började ju redan med Gesällens 114 lägenheter och Kajalen mm. Sen finns planerna på Södra staden i Rinkabyholm. Mycket lägenheter ute nu i Kalmar, och annonser om lediga hyreslägenheter börjar bli fler i tidningen. Johan Persson bryr sig nog inte om vilka som flyttar till Kalmar bara vi blir fler, han ser det som nån tävling. Bygger man bort charmen och lätt-tillgängligheten lockas nog inte så många turister i framtiden. Se på gästhamnen, halvt i skugga p g a nya universitetesbygget.

  Gillad av 2 personer

 5. Thor 2020-11-23 / 19:08

  Hyresvärdar och byggbolag blir rika på extrema hyror i nyproduktionen. Bostäder som ratas av de som får betala hyran själva kan alltid hyras ut till migranter där socialförvaltningen betalar. No limit!

  Gillad av 2 personer

 6. PK 2020-11-23 / 16:31

  Snurrom påminner om vilket utanförskapsområde som helst i t.ex. Stockholm eller i Göteborg, Rinkeby eller Bergsjön typ.

  Gillad av 2 personer

 7. Klas Klasson 2020-11-23 / 14:17

  ” Idag har vi ett överutbud av lägenheter och tyvärr har både fel storlekar och fel lägen prioriterats. Jag är rädd för att det här är tidiga vallöften som vi nu får sota för. Stor nyproduktion var ett löfte, istället för efterfrågad nyproduktion, vilket hade varit klokare, säger mäklaren Pontuz Löfgren.

  På bostadsrättssidan har den uppåtgående trenden däremot brutits under hösten, vilket innebär att Kalmar skiljer sig från riksgenomsnittet. Det senaste kvartalet steg priserna på bostadsrätter i Sverige med 6,0 procent medan de har fallit med hela 10,6 procent i Kalmar.

  Dagens Kalmar skrev tidigare under fredagen att Jan Eklund, vd för fastighetsbolaget Incita, uppskattade att det fanns runt 1000 lediga lägenheter i Kalmar.”

  https://www.dagenskalmar.nu/nyheter/e/77625/stort-prisras-for-bostadsratter-i-kalmar/

  Gillad av 2 personer

 8. Tony 2020-11-23 / 13:35

  Ack var inte oroliga över att dom inte ska bli bebodda, det importeras
  över hundratusen om året, och detta mitt i en pandemi, när denna pandemi
  mattas av då kommer det att sättas fart på invandringen för att slå 2015 års
  rekord, Kalmar borna borde nog vara oroliga över vem som ska bekosta
  deras boenden.

  Gillad av 2 personer

 9. Otto 2020-11-23 / 13:27

  Otroligt att man bygger för att kunna ta in fler ”nysvenskar”. Vilka andra är det som flyttar in? Studenterna bor ju i studentläenheter, men inte ens dessa lyckas man fylla. För dyra antagligen.

  Gillad av 2 personer

 10. Kalle 2020-11-23 / 13:08

  Sossestyret i Södertälje gjorde samma sak för länge sedan som nu verkar ske i Kalmar med sitt sossestyre. (Liknande sosseideer!!!)
  På det sättet skapades , vad jag hört, invandratäta och problemområdena Ronna och Hövsjö i Södertälje som nu är riksbekanta för sina olika problem.

  Grattis Kalmar!!! (Läs: Stackars Kalmar)

  Gillad av 3 personer

 11. Stefan 2020-11-23 / 12:25

  Johan Persson vill göra Kalmar till en storstad, det är drivkraften i allt detta. Snurrom kommer enbart bebos av invandrare, man ser redan tendensen. Ingen svensk vill bo där, stenkastning på bilar m.m.

  Gillad av 1 person

 12. Lasse 2020-11-23 / 12:01

  Det börjar bli överflöd på bostäder i Kalmar. Annonser på Blocket där folk önskar hyra har minskat dramatiskt, lika så har det blivit svårare att hyra ut lägenheter. Folk har råd att vara kräsna i sitt letande.

  Vilka ska bo i det kommande områden vid Norden och vem ska fika och äta i dessa restauranger? Vimlar av dem redan. Snacka om hybris! Även Linnéstaden ska väl få en och annan restaurang eller butik.

  Det finns inget utbud, inse detta!

  Gillad av 1 person

 13. Lollo 2020-11-23 / 11:19

  Det är lite märkligt att Kalmar kommun överproducerar lägenheter medan andra kommuner river hyreshus med obebodda lägenheter i parti och minut. Orsaken till att andra kommuner river hus med tomma lägenheter är risken att få fler migranter till kommunen ökar om man har lediga bostäder. Grattis Kalmar snart kommedr en ny våg av migranter att invadera kommunen!

  Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.