YNKLIGT

För ett par veckor sedan skrev jag om min bok i ett blogginlägg. Jag hade besökt det nyöppnade stadsbiblioteket i Kalmar som flyttat till renoverade lokaler. Jag uppmärksammade då att Kalmar stadsbibliotek inte hade köpt in min bok. Något som jag tycker borde vara ganska självklart att man borde göra, i och med att boken till viss del ändå handlar om den politiska utvecklingen i Kalmar.

I blogginlägget uppmanade jag läsarna av bloggen att efterfråga boken på sitt eget bibliotek i hemstaden. Jag skrev även ett mejl till Kalmar stadsbibliotek att jag uppmärksammat att de inte köpt in min bok och frågade om de inte skulle köpa in den. I förra veckan fick jag svar från biblioteket.

Jag måste bara säga att jag tycker det är minst sagt ynkligt!

Jag svarade på mejlet och frågade om det var ett politiskt beslut men jag har inte fått något svar. Jag kommer sannolikt inte få något svar heller. Jag undrar hur stadsbiblioteket inköpspolicy ser ut och hur den följs. Det borde köpas in ganska många böcker varje år.

Jag funderar på om jag skall skänka en bok till fattiga Kalmar kommun och stadsbiblioteket. Om de nu tar emot den? Det vet man ju inte om de anser den vara fel politisk färg. Jag vill ju att personer som är intresserad men som kanske inte anser sig ha råd att lägga 280 kronor på en bok också skall kunna läsa min bok. Det är ju det som är ett biblioteks huvuduppgift. Jag såg i Barometern att kommunen förväntas gå med ca 110 miljoner kronor i vinst under coronaåret 2020.

Nedan finns länk till kontakt med Kalmar stadsbibliotek.

https://bibliotek.kalmar.se/web/arena/feedback

UPPDATERING!

Det gick väldigt fort. Nu finns min bok att låna på Kalmar stadsbibliotek!

9 reaktioner på ”YNKLIGT

 1. Andersson 2020-11-25 / 16:38

  Jag har uppmärksammat det förrän nu. Är det så att svaret du fick från Kalmar stadsbibliotek inte var undertecknat? Är det så är det för ynkligt. Detta är ett oskick som har kommit sedan man övergick från att skriva brev på papper till att skicka e-post. Det är ingen som vågar stå för någonting nu för tiden.

  Under ett långt arbetsliv har jag alltid undertecknat brev i tjänsten med för och efternamn. Utan undantag. När jag har ringt upp eller svarat i telefon har jag använt för och efternamn. Det kallas respekt. Respekt för kollegor och kunder. Eller patienter som vi sa när jag jobbade i vården för många år sedan. Nu heter väl patient något annat.

  Har ni tänkt på att ingen som ringer upp från diverse företag så gott som alltid presenterar med enbart förnamn. Om hon inte vill uppge hela namnet ber jag att få tala med hennes chef. Får jag nobben avslutar samtalet. I minst nio fall av tio är det en callgirl som ringer. Det finns också callboys.

  En gång blev jag uppringd av en dam som ville sälja kalsongprenumeration. Hur det gick? Den historien kan vi ta en annan gång.

  Gilla

 2. tompas11 2020-11-24 / 10:08

  Jag klickade på länken till Kalmar stadsbibliotek i går måndag 23/11 och skrev detta:

  ”Hej,

  Kalmarsonen Thoralf Alfsson har skrivit en bok med titeln ”Mina politiska fighter”.Enligt hörsägen ska denna bok vara både bra och intressant, inte minst för den som är intresserad av politik. Med tanke på de, som i dessa bistra tider inte har de ekonomiska möjligheterna att själva köpa boken, så vore det mer än önskvärt att Kalmar stadsbibliotek köper in ifrågavarande bok. I ett demokratiskt samhälle bör alla ha samma möjligheter, oavsett ekonomisk situation, att få läsa de böcker som man är intresserad av och jag är övertygad om att Kalmar stadsbibliotek anser detsamma.”

  I dag tisdag 24/11 har jag fått svar av Kalmar stadsbibliotek där Ulrica Mellteg skriver att boken är under inköp.

  Gilla

 3. Ludvig 2020-11-24 / 07:22

  Det var sämre än väntat av Kalmar stadsbibliotek.

  Gilla

 4. Lasse 2020-11-24 / 00:17

  Jag antar att boken har fel politisk färg. Det var ett väntat scenario när det gäller Kalmar. Den illröda kommunen förnekar sig aldrig!

  Gillad av 1 person

 5. Thor 2020-11-23 / 23:22

  Taffligt av inköpsansvarige. Tyvärr är det vanligt över hela landet tror jag att endast böcker som stryker pk-regimen medhårs köps in. Betonghäckarna på biblioteket skulle väl helst bränna dina böcker på bål som sina föregångare nazisterna gjorde med misshagliga böcker.

  Fy f-n, rötan går djupt, illa ställt med demokratin i Sverige. Småpåvar som inköpsansvarige är förstås oroliga för sina ynkliga karriärer.

  Gillad av 2 personer

 6. Rune 2020-11-23 / 23:00

  Du får nog skänka en bok till dem? Kanske det får dem att skämmas? När de hamnar vid skampålen för all framtid.

  Gillad av 1 person

  • turrim 2020-11-24 / 07:08

   Aldrig att de skulle skämmas. Läs t ex Samtiden ”Mera humor i politiken!”. Enligt Sydsvenskan är det förfärligt att ge röster på ”högerkanten” utrymme i SVT. Där sätter jag likhetstecken med bibliotek som också ska vara opartiska.

   Gillad av 1 person

  • Andersson 2020-11-24 / 07:31

   Jag vill minnas att jag skrev något om ”pliktexemplar” i en kommentar här på bloggen. Ett ”skyltexemplar” vore inte helt fel. Är du helt säker på att kommunen inte har köpt in boken? Kanske inte öppet men genom bulvan.

   Det är många stora författare som har blivit brännmärkta före dig. Den senaste jag har hört om är Bertil Almqvist – han med den svenska tigern. Så känn dig stolt.

   Rasmus Paludan skulle kanske kunna ställa upp med en demonstration. En bokbränning utanför stadsbiblioteket skulle säkerligen väcka en viss uppmärksamhet.

   Gilla

Kommentarer är stängda.