SOCIAL DUMPNING LEDER TILL RIVNING AV LÄGENHETER

Fastigheterna i Hultsfred som skall rivas för att förhindra social dumpning. Foto Thoralf Alfsson

Hultsfreds kommunfullmäktige beslutat riva 5 huskroppar i Stålhagen med 108 lägenheter. Lägenheterna byggdes på 60-talet och har under flera decennier hyrts in av Migrationsverket men som nu sagt upp avtalen med det kommunala bostadsbolaget Hultsfreds bostäder.

Bostadsområdet Stålhagen har under flera decennier varit Hultsfreds eget Rosengård, ett utanförskapsområde. Centerpartiets Lars Rosander som är kommunstyrelsens ordförande vill inte svara på mina frågor men till webbtidningen Dagens Hultsfred säger han att rivningen har sin orsak i att de aktuella lägenheterna är mycket slitna efter flera decenniers uthyrning till Migrationsverket.

Enligt Hultsfreds bostäder är lägenheterna i ett så bedrövligt skick att det är förenat med stora kostnader att renovera bostäderna. Enligt en utredning skulle det kosta ca 20 000 – 25 000 kronor per kvadratmeter att renovera, vilket innebär en totalkostnad på närmare 200 miljoner kronor för samtliga lägenheter. Eftersom varje hyresgäst haft ett eget avtal med Hultsfreds bostäder så vägrar Migrationsverket ta ansvar för de nedslitna lägenheterna, utan man betalar ett avvecklingsstöd till Hultsfreds bostäder på totalt 5,2 miljoner kronor. Alternativet för det kommunala bostadsbolaget hade varit att driva en process mot varje enskild hyresgäst något som man ser som helt utsiktslöst. Detta borde vara en lärdom för varje kommun som har affärer tillsammans med staten och Migrationsverket.

När Migrationsverket lämnar bostäderna den 1 januari 2021 så återstår tre alternativ för det kommunala bostadsbolaget, renovera, sälja eller riva fastigheterna. Det mest attraktiva för Hultsfreds kommun och dess skattebetalare borde givetvis vara att sälja fastigheterna och låta en ny ägare stå för renovering av lägenheterna, samtidigt som kassan hos Hultsfreds bostäder stärks men det vill inte politikerna som styr Hultsfreds kommun. Kommunen vill riva fastigheterna så att lägenheterna försvinner från marknaden. Att riva de fem huskropparna beräknas kosta ca 19 miljoner kronor.

Kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson (KD) svarar följande i ett mejl.

 • Försäljning riskerar precis som du skriver att någon mindre seriös köper och låter dom vara halvdana och det kan innebära att vi får s k social dumpning men dessutom riskerar vi att hela området och övriga Ståhlhagen får svårighet att bli attraktivt pga att man har kvar dåligt skötta fastigheter. Därför blev beslutet att riva dessa 108 lgh.

Varför kommunen inte vill sälja fastigheterna beror sannolikt på den situation som uppstod under slutet av 2016 då det kom så många flyktingar till kommunen att Hultsfreds kommun helt enkelt stängde flyktingmottagningen vid Socialkontoret så att inga nya flyktingar kunde få försörjningsstöd. Man satte helt enkelt en lapp på dörren att det var stängt. Det väckte stor uppmärksamhet i media att kommunen bröt mot socialtjänstlagen men man ansåg sig tvingade.

Migrationsverket lämnar också 50 lägenheter i Virserum som också ligger i Hultsfreds kommun. Situationen är likartad även där och det lutar i dagsläget åt att även dessa lägenheter kommer rivas under 2021 men något beslut är ännu inte fattat i kommunfullmäktige.

Att det skulle kosta 1,5-2 miljoner kronor per lägenhet att renovera dem håller jag för mycket osannolikt utan det är nog en konstruerad utredning för att kunna motivera en rivning av lägenheterna inför skattebetalarna. För att undvika så kallad social dumping genom oseriösa fastighetsägare så väljer Hultsfreds kommun att riva de fem fastigheter med totalt 108 lägenheter till en kostnad av nästan 20 miljoner kronor. Hultsfreds kommun har uppenbarligen fått nog av flyktingar och Migrationsverket. Detta är ännu en stor kostnad som kan hänföras till den generösa migrationspolitiken som de senaste regeringarna bedrivit och som nu skattebetalarna i Hultsfred ännu en gång får betala för.

16 reaktioner på ”SOCIAL DUMPNING LEDER TILL RIVNING AV LÄGENHETER

 1. Lasse 2020-12-22 / 12:21

  Kunde man väl ge sig 17 på att Kalmarbor var inblandade. Kalmar FF’s ordförande Anders Henriksson, bland annat. Ankdammen är enorm.

  Citat Barometern.

  ”Bolaget Inera, som ligger bakom den digitala vårdplattformen 1177.se Vårdguiden, får kraftig kritik sedan man mitt i pandemin gjort sig av med tio kommunikatörer och ersatt dessa med konsulter. Flera av Ineras toppar har haft stark koppling till Kalmar län.”

  Gilla

 2. Ölandsbonde 2020-12-22 / 07:48

  Tänk så många paraboler det behövs för att kunna integrera sig i Sverige.

  Gillad av 4 personer

 3. Robban 2020-12-22 / 04:49

  Jag gissar att det knappt är möjligt att ens ta emot kvotflykingar längre! Om man är seriös och syftar till att de ska bli svenskar och bidra till vår gemensamma välfärd!
  Då integration är och har varit obefintligt för de stora massorna av ”flyktingar”!
  Möjligen så skulle ~10års ”stängd gräns” kunna göra skillnad och möjliggöra någon form av integration!
  Annars är verkligheten att förfallet och social dumpning bara kommer att öka!
  Tyvärr så tycker omkring 50% väljare att det är bra att göra om Sverige till ett fattigt och problemfyllt land i tredje världen!

  Gillad av 1 person

 4. Stx 2020-12-21 / 19:02

  O.T.

  Koptern ( Kristen egyptier) sameh Egyptson om muslimska brödraskapets infiltrering av aningslösa svenska partier Främst socialdemokraterna och centern.svenska politiker har fortfarande inte förstått islamisternas agenda.

  Att de målmedvetet strävar mot världsherravälde.

  Här i Sverige gödda med frikostiga statsbidrag..

  Gillad av 2 personer

 5. Ò Hyra 2020-12-21 / 17:30

  Har Löfven placerat sej i samma båt som Stalin?

  Jag tänker på ww2 då Stalins tvekan, då han var oanträffbar på sin datja, kostade miljoner ryssar livet. Visst det är skillnad i antalet döda, en gigantisk skillnad.

  Men detta att vara osynlig i krisens början har dom gemensamt. Stalin vaknade så sakta till liv och tog över kommandot, efter att ha avskedat ett antal generaler, för att dölja sin egen senfärdighet.

  I Sverige finns ingen Stalin som var den som ”vann” kriget”. Det gjorde varken USA eller GB.

  I Sverige finns en drös med feminiserade fjollor och en byfåne som Statsminister.

  Gillad av 1 person

 6. Evert 2020-12-21 / 16:41

  Jo att slita ned lägenheterna som tar en svensk ett halvt liv minst brukar invandrare klara av på nåt år eller två.

  Gillad av 3 personer

  • Ò Hyra 2020-12-21 / 17:35

   Skulle säja att du är lite optimistisk. Lite olika men max ett år.

   Gilla

 7. Nils Dacke 2020-12-21 / 09:36

  Rivningskostnaden får nog betraktas som en ren vinst för kommunen jmf om dessa hus köps upp av någon kapitalist som fyller lgh med migranter.

  Gillad av 1 person

 8. messkalle 2020-12-21 / 08:04

  Inlägget tolkar jag som att du Thoralf inte ser något hot med en ny ägare vars hyresgäster belastar kommunen ekonomi med skola, vård omsorg och försörjningsstöd.

  Alla kommuner bör agera som Staffanstorp där kommunalrådet klart säger.
  Kommunens medborgare kommer först. Det är fullt här och nu.

  Gilla

  • Thoralf A 2020-12-21 / 08:54

   Jag trodde du kunde läsa mellan raderna 😉

   Gilla

   • messkalle 2020-12-21 / 10:27

    När sanningen finns där, då ser den blinde ingenting.

    En God Jul tillönskar Thoralf och hans läsare.
    (Gäller även de som inte gillar detta forum)

    Gillad av 1 person

 9. Anders 2020-12-21 / 05:10

  108 lägenheter fyllda med socialbidragsbetalare skulle kosta kommunen LÅGT räknat 1.5 miljoner i månaden i bara socialbidragskostnader (sen tillkommer såklart allt annat som kommunen måste ställa upp med). Man tjänar in rivningskostnaden på ett år. Glädjande att någon på kommunen kan räkna.

  En försäljning av fastigheterna hade på sin höjd inbringat några tiotals miljoner.

  Gillad av 1 person

 10. Blask 2020-12-21 / 03:14

  Läste att gula högskolan på Norra vägen ska bli bostäder nu. Finns väl viss risk att många av alla dessa lägenheter som byggs, eller andra som blir tomma när flyttkedjorna sätter igång, används till dumpning framöver. Snurrom är väl redan på god väg, även om dumpningen än så länge är inom kommunens gränser.

  Vem ska bo i alla dessa lägenheter? Vansinnet är ju enormt.

  Gilla

 11. Skäggbarn 2020-12-21 / 02:54

  Hela jävla landet är ju åt helvete. Vad händer i Kalmar då? Stan slöddrar igen, men JP vill nog gärna ha social dumpning för att höja invånarantalet.

  ”Kalmar: Tre personer greps för misshandel – hade revolver

  Kalmar • Söndag 20:36

  Natten mot söndag greps tre personer misstänkta för misshandel i centrala Kalmar.

  – Det hade även förekommit en revolver i sammanhanget. Samtliga inblandade är kända av polisen sedan tidigare och släpptes på morgonen efter förhör. Personen som hade en revolver är även misstänkt för olaga hot, säger jourhavande förundersökningsledare Daniel Lund.

  De misstänkta är i 30- och 40-årsåldern. Målsägande är enligt polisen i samma ålder.”

  Gilla

 12. Håkan Spångberg 2020-12-20 / 21:11

  Väljarna har det yttersta ansvaret.
  De har röstat på vänsterliberal dekadens i decennier.
  Det man sår får man skörda…

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.