BÄST ELLER SÄMST

Jag har ställt frågor i flera forum som bland annat SVT Corona special, DN och Expressen varför de inte skrivit eller pratat om skillnaden mellan de olika vaccinerna. Hur de fungerar och hur de är uppbyggda. Om man använt mRNA-vaccin tidigare eller om det är något helt nytt som ingen har någon aning om långsiktiga biverkningar. Vilka vacciner är uppbyggda på kända principer eller gammeldags principer?

Frågorna är många och de blev inte färre efter att vi fått coronainformation vid senaste kommunfullmäktige i Kalmar.

”Förebygga och hantera ryktesspridning om vilket som är ”bäst”.

Den som gjorde presentationen kunde lika gärna skrivet vilket som är sämst eller har flest biverkningar. Är det verkligen Kalmar kommuns uppgift? Hur har Kalmar kommun tänkt sig att hantera och förebygga detta? Genom censur och påverkanskampanjer?

Frågan är om Kalmar kommun även skall förhindra att fakta sprids om de olika vaccinerna genom att kalla det för ryktesspridning. En ganska obehaglig formulering i kommundirektörens presentation!

Jag är övertygad om att många kommer ställa krav på vilket vaccin som man vill ha. Jag lutar definitivt åt Astra Zeneca om jag skall vaccinera mig. I utländsk media förekommer dock betydligt mer uppgifter om de olika typerna av vaccin som nu tas fram. De finns fyra olika typer av vaccin mot covid-19 som är på gång i olika stadier. Följande fyra grupper redovisas av New York Times.

Genetic Vaccines

Vaccines that deliver one or more of the coronavirus’s own genes into our cells to provoke an immune response.

I denna grupp finns Pfizer/BionTech och Modernas och CureVac, vacciner enligt den sammanställning som New York Times gjort. Dessa är så kallade mRNA-vaccin.

Viral Vector Vaccines

Vaccines that contain viruses engineered to carry coronavirus genes. Some viral vector vaccines enter cells and cause them to make viral proteins. Other viral vectors slowly replicate, carrying coronavirus proteins on their surface.

I denna grupp hittar man Astra Zeneca, det ryska Sputnik V och Johnson&Johnson

Protein-Based Vaccines

Vaccines that contain coronavirus proteins but no genetic material. Some vaccines contain whole proteins, and some contain fragments of them. Some pack many of these molecules on nanoparticles.

I denna grupp finns ett tiotal vacciner och några stycken befinner sig i Phase 3 men inga ansökningar om godkännande har ännu lämnats in.

Inactivated or Attenuated Coronavirus Vaccines

Vaccines created from weakened coronaviruses or coronaviruses that have been killed with chemicals.

I denna grupp finns flera vacciner som använts i Kina som Sinovac och två vacciner från Sinopharm.

Jag är mycket förvånad över att svensk media är så tysta om de olika vaccinerna. Har de fått förhållningsorder från Folkhälsomyndigheten eller regeringen? Jag tror inte att Kalmar kommun själv hittat på att man skall förebygga och hantera ryktesspridning om vilket vaccin som är bäst eller sämst. Det kommer uppifrån! Frågan är från vem.

Det viktiga för myndigheterna är att folk vaccinerar sig oavsett vilket vaccin som människor får. Det känns som man vill hindra människor från att bilda sig en egen uppfattning om vilket vaccin som man vill ta eller kanske till och med avstå från att vaccinera sig.

Jag vill kunna välja vilket vaccin jag skall ta! Därför vill jag ha fakta på bordet.

Lustigt att det igår kom ett SR-inslag om biverkningar av vaccin.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1631102

22 reaktioner på ”BÄST ELLER SÄMST

 1. Robban 2020-12-30 / 03:24

  Absolut! Då uppstår följdfrågan varför tex Stefan Löfven inte vill visa vare sig solidaritet eller föregå med gott exempel på att vilja stävja smittan i samhället!?

  Gillad av 1 person

 2. Ölandsbonde 2020-12-29 / 22:05

  Mycket vet jag, och jag kan en hel del. Men inte har jag någon uppfattning om vilket vaccin som är bäst/sämst. Det får jag lov att överlåta till andra.

  Som jag ser det så finns det väl bara två alternativ.
  -Man tar det som bjuds och hoppas på det bästa.
  -Man skiter i det hela. Kan ju vara ett sett att få upp farten på sossedöden.

  Gillad av 1 person

 3. Morgan 2020-12-29 / 15:03

  Sosse-Kalmar förnekar sig aldrig! Alla fattar att vaccineringen är en stor bluff.

  Läste precis att sossen Henke Rydström ska bli profet i sin hemstad nu. Igen!

  Gillad av 1 person

  • Nyår 2020-12-30 / 12:58

   Självskadebeteende från både förening och tränare. Ofattbart!

   Gilla

 4. Roland Salomonsson 2020-12-29 / 14:13

  Vilka vacciner är ”genmanipulerade virus”? Viktigt att dessa anges!

  Det finns ETT VACCIN, som media konstant döljer förekomsten av. Det RYSKA. Kan det vara så att detta vaccin är framställt via ”gammaldags metodik”? I så fall vill jag, OM JAG TAR VACCIN, ha ett vaccin tillverkat ”gammaldags”.

  Gillad av 1 person

 5. Andersson 2020-12-29 / 13:58

  Statsminister Löfven har uppenbarligen han också var ute och snurrat i julruschen. Det är otroligt. Gäller inte reglementet för befälhavaren och hans befallningshavande?

  Det minsta man kan kräva är att samtliga i regeringen plus Peter Eriksson och Strandhäll vaccineras i direktsändning i statstelevisionen. På bästa sändningstid. Där kan de gott stå och skämmas.

  KU-anmälan mot den store och lille vore inte helt fel. Peter Eriksson ska också ställas till svars.

  Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2020-12-29 / 17:54

   Statsminister Löfvens besök var ”noga planerat”. Alla vet ju att vi andra dvs pöbeln irrar omkring planlöst och sprider smittan och allt möjligt annat till var och annan. Det är klart att förhållningsorders gäller oss och enbart oss.

   Gillad av 1 person

   • Hans 2020-12-30 / 03:02

    Nu visar det sig att även Sabuni har varit på köpcenter i Täby. Eftersom det är tyst från oppositionen, så skulle jag tro att samtliga varit på en galleria.

    Gilla

 6. Robban 2020-12-29 / 13:13

  Såg några personer som fått vaccinet i US som drabbats av ansiktsförlamning.. Såg inget vidare ut..
  Jag kommer garanterat inte ta något av de två gen/dna manipulerade versionerna iaf!
  Blir till att vänta och naturligtvis ska det finnas dokumenterat att de i regeringen tagit vaccinet och vilket! Dessutom bevis på att det var ett äkta vaccin! Utöver det ska det finnas svart på vitt vem som är ansvarig om ev biverkningar skulle uppstå och vilken ersättning det berättigar till!
  Annars kan de glömma att jag ens kommer fundera på att vaccinera mig!

  Gillad av 2 personer

 7. ac carlsson 2020-12-29 / 12:43

  Sist i Thoralfs inlägg finns en länk till ett programinslag på Sveriges radio. Tyvärr funkar inte länken (av upphovsrättsliga skäl).
  Om du ändå vill höra så går du in på sverigesradio.se och skriver in biverkningar i sökrutan så kommer en fungerande länk till programinslaget ”Så granskas vaccinerna för biverkningar” upp.

  Till er som är tveksamma till att vaccinera er så rekommenderar jag att ni lyssnar till åtminstone den sista minuten av programinslaget, där professor Matti Sällberg förklarar varför man skall vaccinera sig.

  Gillad av 1 person

  • Lollo 2020-12-29 / 16:01

   Skulle aldrig falla mig in att lyssna på propagandaorganen SR eller SVT. Dessa har noll trovärdighet.

   Jag kommer aldrig att ta något av dessa vaccin.

   Gillad av 2 personer

   • Elisabet Hansson 2020-12-29 / 20:57

    LOLLO Klockrent! Det finns så många professorer och experter nu för tiden i propaganda media.
    Har ingen TV, lyssnar aldrig på SR. Det går inte att lura oss, som har vaknat. Allt är en bluff.
    Jag kommer aldrig att vaccinera mig!!!

    Gilla

  • Robban 2020-12-29 / 16:30

   Jag lyssnade igenom det! Ingen länk, inget bevis, ingenting som visar på regeringen tagit något vaccin! Ingenting om vem som är ansvarig om eventuella biverkningar skulle uppstå! Ingenting om vad för ersättning som då gäller!
   Det jag hörde var! Snälla! Köp grisen i säcken! Dör du eller blir invalideserad för livet, så är det ett litet pris för mänskligheten!

   Då återkommer ju frågan varför inte Stefan Löfven redan föregått med gott exempel!? Han är inte skyddsvärd kanske? Föregå med gott exempel är ju uppenbart något han inte klarar av iaf!
   Nej.. Ska jag vaccinera mig, så behöver hycklaren, charlatanen Löfven börja arbeta för att få mitt förtroende!

   Gillad av 2 personer

 8. Sven d.ä. 2020-12-29 / 10:28

  Även om jag hade all fakta på bordet, hur ska jag veta vilken vaccin som är bäst för mig. Det känns som en oerhörd komplicerad övning. Man vet ju inte vilka reaktioner som just min kropp kommer att få.

  Men man kan ju känna att ett traditionellt vaccin kan vara bättre än en genetisk framtagen variant. Eller tvärtom om man tidigare haft dåliga erfarenheter med traditionella. För övrigt så kanske inte alla finns tillgängliga när man vill vaccineras. Jag tror inte att sjukhuset i Kalmar eller anorstädes har fem olika på hyllan. Jag tror att strategin är att man få ta vad som finns, inget a la carte här inte.

  Gillad av 3 personer

 9. Waterbug 2020-12-29 / 01:34

  Finns absolut inget som hindrar dig eller någon annan att fritt bedöma och välja vilket vaccin man vill ta.
  Det kanske inte blir gratis men det är väl extremt acceptabelt isf.

  Gillad av 1 person

  • Andersson 2020-12-29 / 10:22

   ”Finns absolut inget som hindrar dig eller någon annan att fritt bedöma och välja vilket vaccin man vill ta.”

   Visst är det så. Men enligt kommunalfullmäktige i Kalmar får du inte tala om för någon vad du har kommit fram.

   ”Det kanske inte blir gratis men det är väl extremt acceptabelt isf.”

   Det finns inte mycket som är gratis här i livet. Inte heller vaccinet. Men varför ska jag behöva betala två gånger för ett vaccin som är godkänt av höga vederbörande?

   Fast det är väl inte helst otänkbart. Jag fick betala tre kronor för ett läkemedel som min tandläkare hade förskrivit. Detta trots att jag hade frikort. Tre kronor är överkomligt till och med för mig. Jag vill att den medicin jag tar ska vara säker. Samma sak med vaccin mot corona. Jag vill inte riskera biverkningar som kan ta livet av mig.

   Vad betyder ‘isf’? Felar det tangenter på ditt tangentbord?

   Gillad av 1 person

 10. Sven d.ä. 2020-12-28 / 23:41

  Vad jag förstår så är det i huvudsak äldre eller multi-sjuka som dukat under med/av Covid. Om jag nu inte tillhör dessa riskgrupper, varför ska jag då vaccinera mig?

  Gillad av 1 person

  • ac carlsson 2020-12-29 / 12:55

   Att vaccinera sig mot Covid-19 är en solidaritetshandling. Även om man inte löper någon större risk att själv bli allvarligt sjuk så finns risken att man blir smittad och för smittan vidare.

   Eftersom du kallar dig ”DÄ” så har du kanske inte några äldre släktingar eller andra som riskerar bli svårt sjuka om de drabbas av smittan. Men du kan väl ändå inte tycka att det kaos som vi nu upplever i samhället på grund av smittan är något eftersträvansvärt?

   Gillad av 2 personer

 11. Lasse 2020-12-28 / 23:34

  Är det den inkompetenta Annette Andersson som är i farten igen? Ofattbart hur hon kunde bli hela kommunens chef med sin gymnasieutbildning som vill hemligstämpla sitt CV.

  Gillad av 1 person

 12. nilscobra 2020-12-28 / 23:20

  För samtliga dessa alternativ gäller väl också att man inte vet hur dom fungerar på sikt. Hur länge dom ger immunitet, om dom kan ge flockimmunitet o.s.v.

  Vad är det t.ex för vits att ta ett vaccin om det bara ger immunitet ett halvår?

  Som tur är kommer jag antagligen inte vara aktuell för vaccination vad det verkar tidigast till sommaren. Hoppas man vet mer då.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.