NYÅRSREFLEKTIONER

Under 2019 och 2020 har jag hållit en ganska låg profil inom kommunpolitiken. Anledningen har varit att jag känner att jag varit för mycket sammanbunden med SD och att vad jag än hade gjort i politiken så skulle SD få äran av det, trots att jag inte längre är medlem i partiet. Nu har jag dock suttit i en självvald ”karantän” under två år, som det är hög tid att avsluta. Under 2021 kommer jag bli mer och mer aktiv i kommunpolitiken.

Jag kommer också besluta mig för hur jag kommer gå till val i kommunpolitiken 2022. Ett alternativ är att starta ett nytt kommunalt parti men då vill jag inte vara ensam utan ha flera bra personer med i ett nytt parti. Ett annat alternativ är att gå med i något befintligt parti men de alternativen är ganska få.

Trots att jag hållit en låg profil i kommunpolitiken har min blogg fått en hel del uppmärksamhet under året i media. Jag har flera intressanta uppslag i bakfickan som jag kommer ta tag i under 2021. Barometern har fått konkurrens av den nya webbtidningen Dagens Kalmar som har Anders Blank i Kalmarredaktionen. Socialdemokraterna har också satsat på en webbtidning med namnet Hela Östra Småland. En ren sossetrumpet! Skall bli intressant om jag överhuvudtaget kommer nämnas i den webbtidningen eller få någon insändare publicerad.

Det största för min del under 2020 var givetvis att jag släppte min egen bok ”Mina politiska fighter”. En bok som jag jobbat med under nästan två år. Även om lokalmedia i det längsta försökte låta bli att skriva om min bok så kom det till slut några artiklar. Det är givetvis ett ekonomiskt vågspel att ge ut en bok med 472 sidor och i färg med höga tryckkostnader som följd och sedan ändå försöka hålla ett relativt lågt pris på boken. Men i månadsskiftet november/december hade jag sålt så många böcker att jag var hemma ekonomiskt. Det kändes väldigt skönt. Jag har fortfarande böcker kvar till försäljning. Passa på innan de tar slut.

Mitt avslöjande av vilka som låg bakom att landshövding Tomas Carlzon avsattes av regeringen under 2019 fick rubriker och upprörde många läsare, inte minst att Barometern fungerade som nyttiga idioter vid avsättningen. Det fick till slut Barometern och göra en totalt misslyckad pudel. Något som egentligen bara understryker den politiska agendan på tidningen och hos chefredaktören Anders Enström och nyhetschefen Emma Skogberg.

Sannolikt var detta orsaken till att regeringen omplacerade länsrådet Malin Almqvist vid Länsstyrelsen Kalmar län till en tjänst som länsråd vid Länsstyrelsen Kronobergs län från den 1 december. Ren vänskapskorruption på hög nivå enligt min uppfattning. Det märkliga är att jag inte såg en enda artikel i Barometern om att länsrådet sedan slutade vid Länsstyrelsen. Uppenbarligen gjorde Barometern bedömningen att har man trampat i klaveret så skall man stå stilla.

I samma veva slutade kommunalrådet Johan Persson (S) att blogga. Johan Persson är gift med Malin Almqvist och var sannolikt inblandad i avsättningen av Tomas Carlzon genom sina nära kontakter med Stefan Löfven och dåvarande civilminister Ardalan Sheikarabi. Den 22 september skrev Johan Persson sitt senaste blogginlägg som handlade om odlingslotter i Kalmar. Den 11 september skrev jag mitt första blogginlägg om avsättningen av Tomas Carlzon men det dröjde till den 30 september innan Barometern tvingades ut för att göra sin misslyckade pudel. Det tystade uppenbarligen Johan Persson.

Paret Johan Persson och Malin Almqvist håller nu en betydligt lägre profil en tidigare. Och det beror inte på coronapandemin.

Är det någon av mina läsare som sett Johan Persson julhandla i Kalmar, trots Löfvens restriktioner?

Nu blickar jag framåt. Förhoppningsvis så kommer vi få bukt med coronaviruset under våren så att samhället kan återgå till en mer normal situation. Jag gillar inte alla digitala möten! Den begränsar demokratin och debatten. Med tanke på att de nya snabbtesterna är godkända som coronaprover borde i varje fall kommunfullmäktige och regionfullmäktige kunna genomföras fysiskt under förutsättning att alla genomgått en snabbtest före mötet och sedan att ett avstånd om 2 meter upprätthålls under mötet.

Jag har flera frågor som jag vill lyfta i kommunfullmäktige i frågor, interpellationer och motioner men jag vill inte debattera dessa på digitala möten bakom min datorskärm, utan från talarstolen.

Idag är första dagen utan kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 i vårt elproduktionssystem. Jag trodde inte att socialdemokraterna var så förbaskat korkade att man trots den rådande situationen skulle genomdriva beslutet, utan att man skulle stoppa Vattenfalls beslut. Handlar det om prestige eller har Miljöpartiet så mycket makt över socialdemokraterna? Det är utan tvivel Socialdemokraternas största självmål och det kommer kosta medborgarna många miljarder kronor. I synnerhet de medborgare som bor inom elområde SE4.

Jag håller med Axel Oxenstierna som redan på 1600-talet yttrade följande.

Ack, om du blott visste med hur lite visdom världen styres!

8 reaktioner på ”NYÅRSREFLEKTIONER

 1. messkalle 2021-01-02 / 00:46

  2021 bådar gott för er som bor i ”Thotalfs” valdistrikt. Må 2022 bli en seger.

  Tänk om det finns fler svenska vänner i andra kommuner.

  Svenska är vi som gör (gjort) vår plikt efter var och ens förmåga och hjälper Sverige. Med den meningen vill jag ha sagt. ”Låna” och gör allt bättre. M blev det nya arbetarpartiet och tog många från s.

  Har funderat varför SD uteslöt dig. Kan det vara att du var för bra?

  Låt SD vara . De behöva på riksnivå och de måste också bli bättre.

  Gilla

 2. PK 2021-01-01 / 22:09

  Johan har väl fullt upp med att planera var det ska byggas härnäst. Oxhagen står tydligen näst på tur.

  Gilla

 3. Sven d.ä. 2021-01-01 / 20:05

  Kan du se neddragningen av Ringhals 1, i den statistik du förljer? Jag antar att man inte kan bara trycka på en knapp utan att det måste vara en ordnad nedstängning. Kommer det en enda KWh ur verket idag?

  Jag tycker att du (ni) ska starta ett nytt parti, där ni som startar det kan starta från början. Jag hade sett ett antal pragmatiska personer med bakgrund i olika partier som startar nytt. Alltså inte ett borgligt eller rött parti utan ett pargmatiskt som har grund i verkligheten.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-01 / 22:31

   Nedstängning gjordes framförallt under nyårsafton och vid midnatt var produktionen nere på 0MW

   Gilla

 4. Lasse 2021-01-01 / 15:25

  Johan Persson har inte bloggat sedan kolonilotterna var på tapeten. Kan Pampen ha läst all kritik på din blogg?!?

  Gilla

 5. Ölandsbonde 2021-01-01 / 14:05

  Tack för, som alltid, ett gediget arbete under åren. Och grattis att boken gav täckningsbidrag.

  Vad jag önskar mig ärr att du tar fram lite siffror från regionen på vad de betalat ut för tolkkostnader och för vårdersättningar (vård, medicin och tandvård) under åren.

  Gillad av 1 person

 6. Håkan Spångberg 2021-01-01 / 13:33

  Bra kämpat, Thoralf.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.