BRUNKOLSEL TILL ELBILEN

Det vore mycket bättre om SVT ifrågasatte regeringens politik och styrning av statliga Vattenfall som stängt ned de båda reaktorerna Ringhals 1 och 2 istället för att uppfostra svenska folket att inte dammsuga när det är kallt. Eller så borde SVT uppmana alla som köpt en elbil att inte ladda den när det är kallt då de kanske laddar den med brunkolsel från Tyskland, Polen eller Danmark, när den svenska elenergin inte räcker till. Jag antar att de köpt en elbil för att minska koldioxid utsläppen och då får de låta elbilen stå stilla när det är kallt.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pausa-dammsugaren-i-ett-par-dagar-for-klimatets-skull

Det är fruktansvärt huvudlöst av den rödgröna regeringen att stänga ned två reaktorer. Samtidigt som IPCC nyligen skrev att andelen kärnkraft i elproduktionen måste öka med 90 procent om världen skall klara att hålla nere koldioxidutsläppen. I Sverige stänger vi ned mer eller mindre helt koldioxidfri elproduktion och importerar istället brunkolsel från våra grannländer i söder. Eller så får oljekraftverket i Karlshamn köras med stora utsläpp av koldioxid.

”Det är en skandal att reservkraften fortfarande drivs fossilt, säger riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP).”

Det kanske Miljöpartiet skulle tänkt på innan man stängde Ringhals 1 och 2. Har man lite förstånd så löser man visa frågor innan man stänger ned koldioxidfri elproduktion men så långt tänker givetvis inte klimatextremisterna inom Miljöpartiet.

Inte är det förvånande att många döpt om Miljöpartiet till Kolkraftpartiet.

Elpriset åker samtidigt berg och dalbana men för det mesta är det riktigt högt. Frekvensen i det svenska elsystemet åker också berg och dalbana, i synnerhet under morgontimmarna på vardagarna. Förr eller senare så kommer det inträffa någon extrem händelse vid någon produktionsenhet med oanade konsekvenser som följd.

Många kommer säkert ihåg hur Miljöpartiets europaparlamentariker Per Holmgren för att antal år sedan i en artikel skrev att vi i mitten på 2020-talet inte längre skulle ha några vita vintrar och att Vasaloppet hade körts för sista gången. Hur många litar på dessa mp-stollar som lever i sin extremistbubbla! Som tror att klimatförändringar till 100 procent beror på koldioxidutsläpp.

Jag har ju barnbarn och jag kan nästan tänka mig att jag får berätta detta för mig barnbarn någon gång i framtiden. Enda möjligheten att slippa en sådan utveckling är väl att dessa klimatalarmister får lämna riksdagen 2022 och sedan EU-parlamentet 2024.

Miljöpartiet gör mer skada för det svenska folket än vad det islamistiska partiet Nyans skulle göra i Sveriges riksdag. Det lilla extremistpartiet har 4 ministrar i regeringen, däribland miljö o klimatminister, med ett departement som uppenbarligen gör allt för att förstöra förutsättningarna för framtida generationer. Vi kommer få stränga vintrar även i framtiden, glaciärerna kommer växa, isarna i Arktis och Antarktis kommer bredda ut sig igen och inlandsisarna kommer växa. Det finns så många olika faktorer som styr klimatet och vi känner inte till alla fakta idag. Om hundra år kommer de skratta åt de idéer som politikerna trodde på blint 2021.

PS

Måndag morgon blir en bra test för det svenska elsystemet när industrin startar upp till en ny arbetsvecka. Kommer all industri få starta eller kommer de med avtal med Svenska Kraftnät tvingas stå still?

Annons

38 reaktioner på ”BRUNKOLSEL TILL ELBILEN

 1. Ò Hyra 2021-02-08 / 17:15

  OT
  Flockar av små, otrevliga, aggressiva importerade primater i Kumla och Hallsberg håller på att lamslå tågtrafiken, så till den milda grad att man funderar på att låta tågen bara köra förbi stationerna.

  Dom, primaterna, vill inte köpa biljett och hostar och spottar på personalen, som har som strategi att ta ett steg tillbaka. Det har nu inte hjälpt, konstigt eller hur?

  Så blir det när man importerar lågintelligenta slödder som redan från början lärt sej att i Sverige är allt gratis och att pengar kommer genom ett hål i dörren.

  Får det här fortsätta så lär inte bara Kumla bli den enda stationen som får slå igen.

  Men, så klart, tågen kan ju gå non-stop Ystad till Haparanda.

  Hur jävl… svårt kan det vara att få stopp på det här?
  Vi behöver i Sverige inte fler poliser – vi behöver snutar.

  Gillad av 1 person

 2. Hilmer 2021-02-08 / 17:09

  Menar de verkligen allvar med denna hemska banan till kloss i Oxhagen? Måste bli Kalmars fulaste bostadshus. Det nya ghettot! Hur många svenska familjer vill bosätta sig där?

  Gilla

 3. Ò Hyra 2021-02-08 / 16:33

  Hade man börjat miljöpolitiken med att kräva ett globalt enbarnsprogram och tvångssterilisering av befolkningarna i de länder där man är för okunnig och dum för att förstå vådan av överbefolkning så hade man börjat i rätt ände.

  Färre människor innebär färre utsläpp, färre antal bilar och mindre mängd sopor och annat avfall. Enkel matematik.

  Och så idiotin med subventioner till el-cyklar. Hade man gynnat vanliga trampcyklar hade jag begripit, dom är bra för miljön och för hälsan.

  Gilla

 4. messkalle 2021-02-08 / 16:06

  Ny Teknik är en nättidning som säljer sig själv och allt med mördande reklam,
  *Forskarnas p???a öppnar för vätgas i små fordon
  • Vindkraften snart lika stor som kärnkraften.”
  Tro det om ni vill. Gröt kan kokas även på kamel-lort och värre skit finns inte när man jämför återstående kärnkraftverks genererade effekt med vindmöllorna tänkbara effekt.
  När den sista reaktorn stängs är vindkraft mer än kärnkraft. Det tror jag på men då är Sverige förstört.

  En annan tidning ETC är betydligt klokare trots att den är vänster. Läs gärna

  https://www.etc.se/ledare/10-saker-att-kanna-till-om-den-svenska-elkrisen

  Gilla

 5. Kalle 2021-02-08 / 11:43

  Tänka sig att det behövs BRUNT kol för att hålla sverige igång när MP är med och regerar

  MP klarar sig inte utan det ”bruna” hehehe

  Gilla

 6. Sven d.ä. 2021-02-08 / 10:58

  Man får inte glömma att värmekraftverk ochså ger fjärrvärmevatten. Kärnkraftverken skulle kunna göra det också (jag tror inte de gör det idag?). Vindsnurror och solpaneler ger inget sådant.

  Gilla

  • turrim 2021-02-08 / 13:00

   När Barsebäcksverket planerades såg man potential att leverera fjärrvärme till Malmö, Lund och Köpenhamn. I sitt remissvar till Närförläggningsutredningen var Vattenfall negativ då man ändå måste kyla bort en stor del av varmvattnet.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Barseb%C3%A4cks_k%C3%A4rnkraftverk

   Gilla

  • Thor 2021-02-08 / 15:39

   De ligger väl långt från större städer. Forsmark skulle eventuellt kunna värma Storstockholm och jag tror det gjorts studier. Barsebäck kunde mycket väl ha värmt Malmö och Helsingborg.

   Gilla

 7. Magnus Berg 2021-02-08 / 09:52

  Ska erkänna att jag inte är särskilt insatt i den Svenska konstiga och ofta bisarra energipolitik.

  Men har läst någonstans att Sverige exporterar el även i dessa tider men att det inte kan avslutas på grund utav avtal med EU…Stämmer detta Thoralf.?

  Stämmer det så är det ännu ett skäl till en SWEXIT.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-02-08 / 10:25

   Vindkraften och effektbalansen gör att elenergin måste flöda mellan länderna beroende på tillgång och efterfrågan.

   Gilla

   • Andersson 2021-02-08 / 13:59

    Är det inte så att Sverige först och främst borde var självförsörjande, d.v,s exporterar lika mycket eller mer än det vi importerar. Alla dagar dygnet runt året runt. Och där vindkraften en osäkerhetsfaktor som inte går att lita.

    Vintern kyla är hård och kall. Minus nio dag och natt. Snön lyser vit på solcellerna på arenans tak. Solen lyser med sin frånvaro.

    Gilla

 8. peo 2021-02-08 / 06:26

  Jag erinrar mig att jag flera gånger här har läst att koldioxid är livets gas men nu är det tydligen annorlunda. Var finns logiken?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-02-08 / 06:43

   Var skriver jag att koldioxid inte skulle vara livets gas?

   Gillad av 1 person

   • peo 2021-02-08 / 07:26

    Det har skrivets i kommentarerna flera gånger och de godkänns ju av dig.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-02-08 / 08:11

    Din läsförståelse måste vara under all kritik. Jag har inte sett en enda kommentar där någon påstår att koldioxid inte skulle vara livets gas!

    Gillad av 1 person

 9. Ulrika H 2021-02-08 / 06:11

  Hade varit bättre vi uppmanats stänga av SVT istället för dammsugaren. Hade inte bara sparat ström utan dessutom hade vi sluppit skiten – såväl på golvet som i SVT.

  Gillad av 3 personer

  • tompas11 2021-02-08 / 10:35

   Att stänga av SVT behöver väl ingen uppmanas till. Det gjorde jag för flera år sedan, utan uppmaning dessutom. Så vad väntar ni på?

   Gilla

 10. Nils Åke B 2021-02-07 / 23:56

  Storföretagaren Christer från filipinerna i sin senaste video om det galna Sverige från swexitttv.
  Christer har även varit med i en jättebrabra swebtvintervju med Mikael Wilgert.

  Gilla

 11. Ölandsbonde 2021-02-07 / 22:22

  Jag är bekymrad över elen. Varför inte införa feministisk elproduktion? Det fungerar ju bra för snöröjningen. Konstigt förresten. Snö har vi väl inte längre, egentligen.

  För mig är det inga problem att hålla igen med dammsugning. Det har jag gjort länge. Eftersom staten kraftigt betalar ut skattepengar till de som ”trampar” el-cykel och glider runt i elbilar så antar jag att de är både hållbara och klimatsmarta. Sådan har jag inte råd att vara. Bara att betala till dem som har råd.

  Vill ni ha koll på något intressant ska ni då-och-då gå hit:
  https://www.eon.se/om-e-on/innovation/lokala-energisystem/direkt-fran-simris
  Där kan ni i realtid följa hur det går i ett modernt samhälle som helt försörjs med el från sol och vind. Jättebra, klimatsmart och hållbart. Det kan hända att någon dag så klarar de sig utan backupström från det gamla elnätet. Fast en sådan dag har jag inte sett över dygnet.

  Nej, nu ska jag lägga mig. Imorgon bitti ska jag upp och baka bullar med nybryggt kaffe.

  Gillad av 1 person

  • Andersson 2021-02-08 / 00:30

   Feministisk elproduktion! Är det rödstrumpor som trampar baklänges på elektriska trampcyklar?

   I dag har jag kokat kroppkakor. Tjugoåtta stycken. Så i morgon till frukost blir det stekta kroppkakor med lingonsylt och vispgrädde. Det är nästan bättre än nybakta bullar. Svenska råvaror allt igenom. Allt utom elen till spis och matberedare varifrån den kommer är inte lätt att veta.

   Gillad av 1 person

  • Andersson 2021-02-08 / 10:56

   I dag har jag tvättstugan 14.00-21.00. Är det bättre för för kraftförsörjningen om jag tvättar 07.00-14.00. Fast då tvättar ju en av grannarna på eftermiddagen. Tänkte inte på det. Där vi bodde när jag var liten fanns det tvättgryta som vi eldade med ved. I stället för torktumlare hade vi en vridmaskin om ni vet vad det är. På vintern var lakanen stelfrusna när vi tog ner dem från strecket. De som hade det bättre ställt hade lakan som räckte över vintern ända fram till vårstädningen. Jag tror jag ska hoppa över den städningen. Det är bättre med lite skit i hörnorna än ett rent helvete som min far brukade säga.

   Vi eldade i kakelugnar och en vedspis som alltid ville ryka in. Det är konst att tända upp eld i en vedspis som har stått oeldad. Det är inte alla som kan nu för tiden, Men vad gör det det det finns inte så många spisar kvar.

   På tal om elektricitet så hade vi likström och allströmsradio. De som hade telefon kunde ha trådradio mot en extra kostnad. Vi hade inte råd med telefon men det hade min farbror. Så var det något viktigt kom min kusin på cykel och budade. Jag minns särskilt när min morfar var död. Då fick jag följa med till begravningen. Tåg ända till Göteborg och så ånglok. Begravningen fick jag nog inte vara med på men jag träffade nya kusiner jag aldrig hade sett förut.

   Ånglok hade vi hemma på smalspåret. Men de togs bara fram om det kom mycket snö. För att ploga banan så rälsbussen kom fram. Jag kan inte minnas att tåget blev inställt någon gång. Fast 1968 den 11 januari hade det nog blivit inställt fast då var det redan avställt.

   Gilla

 12. Sven d.ä. 2021-02-07 / 22:14

  Jag har börjat titta in på https://www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet/

  Värmekraft är verket i Karlshamn antar jag det har gett ca 1300 MW hela dagen. Samtidigt har Sverige exporterat hela dagen. Kan det vara så att verket har varit nödvändigt för att förse Södra Sverige med ström. Eller verket i Karlshamn ger den effekten när man kör, det finns inte halvfart.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-02-07 / 23:23

   Karlshamnsverket ger max ca 560MW

   Gilla

  • Thoralf A 2021-02-07 / 23:28

   Värmekraft är bland annat från mottrycksturbiner vid större anläggningar för t.ex fjärrvärme eller vissa industrier.

   Gilla

  • Tomas. 2021-02-08 / 05:17

   2021-02-08 kl. 05 Hej Sven !

   (Thoralf tycks ha överskottsenergi i dessa kalla tider. Han kanske korrekturläser så att jag inte skriver alltför mycket gallimatias.)

   Nja, det är nog analog teknik.
   Verket kan nog snurra turbinerna och generatorerna med effekt från NOLL till MAX effekt.

   Då generator följer frekvensen i nätet så ger det ingen effekt. Blåser de på mer ånga så bromsar nätet generatorn som då levererar effekt till elnätet. (Elektriska ingenjörer pratar om fasförskjutning.

   Som du ser hos kontrollrummet så vill man hålla frekvensen på 50 Hz.) Sedan ökar effektleveransen ju mer man eldar ångpannorna tills de inte kan mer. Då är max effekt uppnådd.

   Det måste vara vattengas, ånga, genom hela turbinen. Vätskedroppar får inte förekomma. Efter turbinen kyls ångan till vätska som pumpas in i ångpannan igen. Då förloras energi till fiskarnas, de som simmar alltså, glädje.

   På Gröna bussar, (Skånetrafikens lokalbussar är gröna.) i Trelleborg kan man läsa att de körs på 100 % grön el.
   Jag har hört att man slutat elda oljekondenskraftverket i Karlshamn med olja och i stället använder Grönkål. Därför blir det Grön El.

   Ungefärligt: För orientering nämner jag att kondenskraftverk innebär att av tillförd mängd värme får man 30% ström. Med de resterande 70 % av värmen gör man fiskarna glada. Det vill säga: Man värmer havet.

   Elmotorer är effektiva men batterierna sägs ha en verkningsgrad på ca 70 %
   Av värmen får man 0,3 x 0,7 = 0,21 kvar att driva bussen. (Verkningsgrad 21 % )

   Dieselmotorn har i dag en verkningsgrad mellan 35 och 50 % ( På tomgång är verkningsgraden noll men då förbrukar den väldigt lite.) Då motorn arbetar är kanske verkningsgraden 45 %
   Det innebär att dieselbussen nyttjar 45 % av tillförd värme. (=bränsle.)
   Det innebär att el-bussen nyttjar 21 % av tillförd värme. (=bränsle.) Således är dieselmotorn drygt dubbelt så effektiv generellt sett.

   Vintertid används dieselmotorns spillvärme till att värma kupén vilket ökar effektiviteten än mer.
   (Ånglok utan överhettare sägs ha verkningsgrad av 7 %)

   F.ö. tycker jag att du skall ta del av Björn Gillbergs J – tube kanal ”Värmlandsmetanol”. Bl.a. har han gjort en video om eldrift och elproduktion.

   Med vänlig hälsning
   Gidlöf.se
   (Pappa till ”Fallet Axel, 30 år!” på http://gidlöf.se

   Gillad av 1 person

   • messkalle 2021-02-08 / 07:29

    Tack för bildning av oss outbildade.
    Mitt intresse väcktes men länken gav inget svar. Mbh
    tomasgidlof.se tog för lång tid på sig att svara.

    Gilla

  • Rasmus 2021-02-07 / 22:33

   På tre månader sökte jag 150 jobb inom städ, restaurang, disk m.m. Jag har enbart gymnasieutbildning men har ändå stor erfarenhet från dessa yrken. Blev inte kallad på en enda intervju.

   På Mc Donald’s i min stad jobbar 99% negrer och araber. 1% är balkan, kines, thai och någon är svensk.

   Det är Sverige 2021.

   Gillad av 1 person

   • Thor 2021-02-08 / 10:18

    Det är mycket svårt för arbetsgivaren att få arbetsförmedlingen att betala lönebidrag för en svensk. Men för en migrant betalas gladeligen 80-120% av lönekostnaden. Det är en politiskt styrd verksamhet med order i det fördolda.

    Gilla

   • Örjan 2021-02-08 / 13:22

    @Thor

    Våra låglönejobb kommer till största del bestå av utlänningar inom kort, om de inte redan gör det. Som svensk är du längst ner i hierarkin. Sedan kan ju folk prata om ”lata svenskar”. De vill ju inte anställa oss.

    Gilla

  • messkalle 2021-02-08 / 07:37

   Black Latinos, Asian and White are folkbildningen i USA.
   – I Sverige, enligt värdegrunden, är alla lika Därför är zebran både svartvit eller vitsvart allt beroende på betraktarens kulturella etnicitet.

   Gilla

   • Tomas. 2021-02-08 / 10:01

    Hej Messkalle !

    Tack för din vänlighet. Outbildad eller högutbildad?

    Jag tackar också för att du uppmärksammade mig på att ”Tomas Hemsida” inte fungerar. Jag måste undersöka orsaken.

    Min sida ligger på en privat server och innehavaren svarar inte på e-brev eller telefon.
    Kanske är vederbörande på covidiotiresa med skidor.

    Prova gidlöf.se igen nästa vecka. (Ja det är rätt att gidlöf.se pekar vidare till tomasgidlof.se )

    Tja. Många som kallas för outbildade har goda kunskaper inom sina områden. Ibland kallas det för ”tyst kunskap”.

    Ingen kan allt. Vårt folks idoghet och samarbete byggde en gång vårt land. Vi måste ta oss själva på allvar och byta ut ledningen.

    Måtte vi snabbat bli tillräckligt många ”Thoralfar” och andra nyfikna så att vi räddar oss.

    Med vänlig hälsning
    Tomas.

    Ps. Jag läste din kommentar om svartvit och vitsvart. Rör inte till det bara ty då kanske det blir militärgrått. Är du försiktig blir det eventuellt en flugsnappare. Jag behöver lära mig att klicka gul stjärna. Nu bidde det en kommentar i stället. Ds.

    Gilla

 13. Evert 2021-02-07 / 20:44

  Bagdad Bob är rent seriös jämfört med Tokfnatten.

  Gillad av 1 person

 14. Håkan Spångberg 2021-02-07 / 19:56

  Pajaslandet Absurdistan levererar.
  Blir allt mer övertygad om att man måste göra en omstart på annan plats.
  Sverige är förlorat.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.