VÄNTAR ELKATASTROFEN RUNT HÖRNET

Jag tror många som följer debatten om Sveriges elförsörjning och elkrisen hört talas om att Pågens i Skåne och en ICA-butik i Täby som blivit nekade att bygga ut sin verksamhet på grund av att elnätet inte klarat mer belastning.

Därför blir jag väldigt förvånad när det ena efter det andra energislukande projektet offentliggörs i Norrland. Det är ju inga småprojekt vare sig ekonomiskt eller med tanke på hur mycket elenergi som dessa nya verksamheter kommer kräva. Prövas inte projekten enligt samma principer i Norrland eller anser man att det finns ett sådant enormt överskott av elenergi i Norrland?

Hur ser det i verkligheten ut om man tar fram lite fakta från 2020 och hur kommer det se ut i framtiden. Energiminister Anders Ygeman menar ju att södra Sveriges elenergikris skall lösas genom att överföringskapaciteten från Norrland skall byggas ut men är detta ett trovärdigt svar från ansvarig minister? Eller är det bara sagor från Anders Ygeman?

Jag har gjort en liten sammanställning av data från Nordpool över producerad och förbrukad elenergi i Sverige och för det olika elområden som Sverige är uppdelat i. Sverige består i fyra olika elområden där priset kan variera väldigt kraftigt beroende på tillgång och efterfrågan. Elområdena benämns SE1, SE2, SE3 och SE4 enligt kartan.

Vattenkraften finns i huvudsak inom elområde SE1 och SE2. Alla kärnkraftsreaktorer finns inom SE3. Man anpassade helt enkelt gränserna mellan elområdena för att få in Forsmark, Ringhals och Simpevarp inom elområde SE3. Elområdena följer inga kommungränser av någon oförklarlig anledning. Ett exempel är Oskarshamn där kärnkraftverket vid Simpevarp ligger inom SE3 men Oskarshamns stad ligger i SE4. Därmed också högre elpriser för kommuninvånarna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/nya-elomraden-grans-genom-oskarshamn

Så här såg verkligheten ut under 2020.

Elområde SE1 och SE2 har ett kraftigt överskott av elenergi tack vare den vattenkraft som finns i Norrland. Elområde SE3 har trots att alla kärnkraftsreaktorer finns inom elområdet ändå ett underskott av elenergi. Sedan har vi ”sorgebarnet” SE4 med ett kraftigt underskott på 15,6 TWh, som mest beror på att det inte finns några stora produktionsenheter och att både Simpevarp och Ringhals placerades inom SE3.

Summerar man alla elområden så hade Sverige ett överskott på ca 25 TWh under 2020 men hela överskottet finns inom SE1 och SE2. Inom SE3 och SE4 var underskottet hela 26 TWh. Det är det som är Sveriges problem idag och orsaken till att vi vid tillfällen då det inte blåser måste importera framförallt elenergi som är producerad vid kolkraftverk i Polen och Tyskland.

Men hur kommer det se ut i framtiden med dessa jätteinvesteringar i Norrland?

En av de stora investeringarna är ju redan långt kommen i byggnadsfasen. Northvolt utanför Skellefteå. Enligt uppgifter i Dagens Industri så kommer Northvolts elförbrukning motsvara 1-2 procent av Sveriges totala produktion av elenergi. Om vi säger 1,5 procent så motsvara det ca 2,4 TWh.

Sedan har vi SSAB:s Hybrit-projekt i Luleå. Enligt samma källa så skall energiförbrukningen motsvara ca 10 procent av Sveriges produktion av elenergi. Det vill säga ca 16 TWh.

I veckan presenterades ännu ett projekt med samma inriktning med koldioxidfri framställning av stål som Hybrit, med hjälp av vätgas. I det nya projektet H2 Green Steel, skall bara framställningen av vätgas kräva en eleffekt på 800MW, vilket motsvara till exempel reaktorn Ringhals 1. Jag har ännu inte sett någon siffra på förväntat elenergiförbrukning för detta projekt men det borde ligga på samma nivå som Hybrit-projektet på ca 16 TWh

Som grädde på moset har LKAB i Kiruna också tagit ett inriktningsbeslut på att i framtiden producera koldioxid fri järnmalm. Projektet beräknas kosta 400 miljarder kronor och elförbrukning kommer vara gigantisk och motsvara ca 30 procent av dagens elenergiproduktion eller närmare 50 TWh.

Summerar vi dessa 4 projekt så kommer vi att få en ökad elenergiförbrukning på ca 85 TWh och alla inom elområde SE1.

Lägger man då in denna elförbrukning på 85 TWh i mitt diagram så förändras bilden radikalt. Sverige har då ett underskott på totalt ca 60 TWh.

Det blir ett gigantiskt underskott inom elområde SE1. Möjligheten att överföra elenergi från Norrland till södra Sverige kommer bli obefintlig om dessa projekt blir verklighet. Samtidigt skall alla bilar med bensin eller diesel fasas ut och ersättas med elenergi enligt klimatalarmisterna. Enligt Vattenfall så kommer det krävas ytterligare ca 12 TWh för dessa fordon och då framförallt inom elområde SE3 och SE4, då majoriteten av Sveriges befolkning finns där. Sedan tillkommer även transportsektorn som skall konverteras till eldrift.

Och ovan på detta så skall Sverige avveckla samtliga kärnkraftverk till 2040. Det innebär att ca 50-55 TWh kommer försvinna från elförsörjningen, allt inom SE3. Ett scenario som skulle kunna se ut enligt detta diagram.

I detta scenario har Sverige ett underskott på ca 110 TWh! Det innebär att det måste tillkomma motsvarande ny elenergi fram till ca 2040. Om nu Sverige skall förbli en konkurrenskraftig industrination och inte ett u-land.

Det vi idag kallar för en elkris är inget emot vad vi kommer se i framtiden. Kom ihåg att stora anläggningar för att producera elenergi är inget man bygger på 3-5 år. Det tar minst ett decennium att bygga ett kärnkraftverk. Dessa beslut måste alltså komma nu, inte om 10 år.

Klimatalarmisterna, Miljöpartiet och andra naiva politiker inom Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet tror att denna ekvation kan lösas med vindkraftverk och solpaneler. Suck…..

Då är man inte bara naiv utan man är fullständigt verklighetsfrånvänd och minst sagt dum i huvudet. Dummast av alla är dock energiminister Anders Ygeman som bär hela ansvaret.

Idag skriver även Bulletin en artikel på samma tema med rubriken ”Chockbeskedet från Norrland – Vi behöver elen själva”. Man behöver dock inte vara någon Einstein för att räkna ut detta.

https://bulletin.nu/chockbeskedet-fran-norrland-vi-behover-elen-sjalva

Frågan är om energiminister Anders Ygeman och regeringen begriper detta? Jag betvivlar det starkt!

Annons

23 reaktioner på ”VÄNTAR ELKATASTROFEN RUNT HÖRNET

 1. messkalle 2021-03-02 / 08:22

  Saxat SvT ”Energiminister Anders Ygeman (S) vill se mer elproduktion i södra Sverige. Han reagerar på SVT:s kartläggning om att den mesta nya vindkraften planeras i norr och medger brister i samordningen.
  Stamnätet redo om 10 år
  – Det behövs mer överföringskapacitet och vi behöver mer elproduktion i söder, säger Anders Ygeman till SVT.
  – Det är en fri elmarknad i Sverige, tanken är att det skall vara ekonomiskt fördelaktigt att bygga där elen behövs som bäst, säger Anders Ygeman.

  Är det inte politikernas ansvar att balansen i hela elsystemet ska fungera?*

  Ygeman svarar: ”Jo, självklart. Men uppenbarligen har styrsignalerna varit för svaga.”

  – Va fan ska Sverige ha en minister som har hjärnsläpp.

  Gillad av 3 personer

  • Lars 2021-03-02 / 09:18

   Antistrategiskt tänkande eller vad skall man kalla det Ygeman sysslar med? Han framstår mer och mer som ofokuserad, verklighetsflyende o arrogant. Kan det vara en bisarr maktkamp mellan S och MP där Sverige blivit gisslan?

   Gilla

   • Thoralf A 2021-03-02 / 09:30

    Jag är övertygad om att det gnisslar mellan S och MP, om nu socialdemokraterna har något förstånd och sunt förnuft kvar.

    Gilla

  • turrim 2021-03-02 / 09:38

   Miljöpartiet har med sosseministrarna som lydiga lakejer skattat sönder elproduktionsanläggningarna i syd. De styrsignalerna var definitivt inte svaga. De gick konkret rätt in i företagens budget.

   Tänk om SVTs reporter vågat säga eller ens känt till detta. I stället för att inbjuda ordförande för vindskraftföretagen att tala fritt utan ens snälla frågor.

   Gilla

  • janne 2021-03-02 / 13:41

   Samma höga IQ som en engångstallrik,gud hjälpe oss.

   Gilla

 2. botwid 2021-03-02 / 07:50

  Tyskland har samma problem, det fattas en kabel mellan norr och söder, som ingen vill ha. Sverige tänker bygga ut elproduktionen med ca 100 TWh. Det räcker inte för att försörja Bitcoin som just nu förbrukar 132 TWh. Använder vi energin förnuftigt?

  Gilla

  • Sylvester 2021-03-02 / 13:13

   I Sverige?

   Gilla

 3. Robban 2021-03-02 / 01:02

  Problemet med dessa människor är att de talar om hur de vill att verkligheten ska vara, hur de önskar sin omvärld!
  Ingenting av det fungerar dock eftersom det är drömmar och känslor och har ingenting med verkligheten att göra!
  Vi kommer tyvärr få dras länge med den vanskötsel S bedriver ihop med MP!

  Gillad av 3 personer

 4. Sven d.ä. 2021-03-01 / 21:02

  SSABs nya stål kommer inte kunna produceras i Sverige, det är inte realistiskt. Kan man inte ens hålla en ICA butik igång med elektricitet, ja då är det illa.

  Norge kör ungefär samma process för att producera aluminium från bauxit. Men det kan de göra eftersom de har rejält med elektricitet i förhållade till sin folkmängd. Så stålproduktionen får väl försigå i Narvik istället.

  Gillad av 2 personer

 5. Anders Svensson 2021-03-01 / 14:57

  Liten tröst är att delar av den energislukande industrin är på väg ut … tidningspapper t ex … och smältverken i Sundsvall och Vargön … kanske … de senare ägs av ryssar och turkar …

  Gilla

  • Sven d.ä. 2021-03-01 / 20:58

   Tidningspapper och legeringsmetaller är basindustri. Det är snarare mer av sådant som Sverige behöver. Vi kan inte låta halva befolkningen sälja latte till den andra. Vi kan inte äta hur många kebabs som helt.

   Det är politikernas uppgift att se till att energi produceras.

   Gillad av 3 personer

 6. Stefan 2021-03-01 / 12:38

  Att våra kärnkraftverk byggdes i landets södra tredjedel beror på att vi redan för ca. 50 år sedan hade för dålig överföringskapacitet från vattenkraften i norr.

  Nu lägger man ned kärnkraften utan att ha löst problemet med överföringen. Vi är alltså tillbaka på ruta ett… Egentligen har vi backat ytterligare eftersom behovet av elenergi har ökat kraftigt sedan kärnkraften byggdes. Även i norr har elbehovet ökat och kommer att öka ännu mer så det finns snart inget överskott att föra över söderut.

  Vad gör man då för att lösa problemet? Jo, man bygger opålitlig vindkraft, mestadels i norra Sverige, utan att överföringskapaciteten lösts! Ridå…

  Gillad av 6 personer

  • Onkel Björn 2021-03-02 / 01:23

   Oj, vi såg det inte komma. Konsekvensanalys, vad är det?

   Eller vad säger man? Med så hiskligt många anställda i regeringskansliet så undrar man ju om de har tillgång till någon expert som kan förutspå, åtminstone någotsånär, de konsekvenser som kan uppstå pga olika tagna beslut.

   Gillad av 1 person

 7. Martinsson 2021-03-01 / 11:03

  Svenskt Näringsliv har räknat med en ÖKAD förbrukning.
  Den årliga elanvändningen väntas öka från dagens 126 till 200 terawattimmar år 2045. Det är en ökning med 60 procent, enligt en beräkning från Svenskt Näringsliv.
  https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/miljo-energi-klimat/okat-elbehov-kraver-stora-investeringar_745705.html
  Från dagens 3500 vindkraftverk till 14400 är baserat på installerad effekt, verkligen inte samma som levererad effekt. Om alla vindkraftverk gav full effekt hela tiden skulle jämförelsen vara rimlig med 11 kärnkraftverk. Hur många vindkraftverk behöver byggas?
  14400-3500=10900
  10900 ytterligare vindkraftverk
  2045-2020=25år
  10900/25=436 st vindkraftverk per år !
  Mer än 1 vindkraftverk om dagen, behöver byggas i 25 år…

  Kärnkraft väntar inte på vind.
  Kärnkraft väntar inte på sol.

  Gillad av 4 personer

 8. stigrydmark 2021-03-01 / 10:26

  Gång på gång på gång visar våra ministrar upp sin inkompetens. Jag har läst att det är belagt att vänstermänniskor saknar kognitiv förmåga. de förstår inte verkligheten och förstår inte din statistik Thoralf.

  Gillad av 7 personer

 9. tompas11 2021-03-01 / 10:10

  Inte att förglömma är alla invandrare som ankommer landet år efter år. De är också elförbrukare, vilket spär på den totala elförbrukningen ytterligare.

  Gillad av 3 personer

 10. Ingemar Ekman 2021-03-01 / 10:09

  När ni läser Thoralfs länk till Bulletinen, läs då även Per Gudmunssons ledare:
  ”hur löser vi slutförvaret av Miljöpartiet”.
  Klart läsvärt.
  Avslutas ”Den som upptäcker rester av Miljöpartiet i sin närhet måste agera försiktigt och inte sprida den aktiva substansen, själva fridolinet, vidare. Här måste man låta naturen ha sin gång.

  Gillad av 2 personer

  • stigrydmark 2021-03-01 / 11:13

   SVT måste väl vid anställningsförfarandet ha ställt frågan om vedebörande var MP, vilket tycks ha varit största merit.

   Gilla

 11. turrim 2021-03-01 / 09:42

  H C Andersens sagor var i varje fall inte farliga för den danska staten. Katastrof med Ygeman, Bolund, Tovatt och Greta som berättare.

  Om jag fattade rätt från TV så ska man ändra gränserna så att det blir två elområden. Därutöver ska Stockholm bli eget elområde – varför – där finns ingen tung industri?

  Att ändra gränser ger inget effekttillskott för landet.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2021-03-01 / 10:37

   SE1 och SE2 har mer eller mindre alltid samma elpris.

   Gilla

  • Bergman år 2021 2021-03-01 / 16:33

   H.C. Andersens sagor var ju egentligen inte enbart för barnen. Vi vuxna förstår den lågmälda ironin i berättelserna och tar den till oss – om vi är vuxna.

   Så t ex skrev han ju också ”Den lilla flickan med svavelstickorna” som mycket väl kan överföras till oss stackars svenskar som försöker få uppmärksamhet från ny hittepå-överklass som i sin maktfullkomlighet inte ser och inte lyssnar.

   Gilla

 12. ivarandersson 2021-03-01 / 09:08

  Nya ledningar behövs till SE1 och SE2 så att tysk kolkraft kan överföras dit så att de energislukande projekten kan förverkligas och koldioxidutsläppen minskas 🙂

  Gilla

 13. Håkan Spångberg 2021-03-01 / 08:56

  Detta bekymrar uppenbarligen inte sozzeriet och Miljöpartiet.
  Det är ju förresten de senare som bestämmer trots att de knappt klarar spärren till riksdagen eftersom de förra är förblindade av makthunger….

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.