VINDKRAFT OCH FINSK KÄRNKRAFT

”Det är inget som bekymrar Altors grundare Harald Mix och hans gäng. De har naturligtvis räknat på allt detta. För även som elanvändningen väntas öka kraftigt på sikt, generellt i hela samhället, finns stora planer på ny elproduktion, framför allt i norra Skandinavien med mer vindkraft i såväl Sverige som Finland plus att den rejält försenade kärnkraftsreaktorn i nordvästra Finland är på ingång.”

”Svenska Kraftnät gör också analysen att elöverskottet i norr består om alla planer på ny vindkraft blir verklighet. Och strömmarna söderut till landets mellersta delar kommer inte att sina bara för att stora elslukare i norra Norrland lägger beslag på allt mer.”

https://bulletin.nu/har-vagar-den-elslukande-industrin-satsa

Jag blir minst sagt förundrad när jag läser denna artikel som Bulletin publicerat men som är skriven av Nyhetsbyrån TT. Det vill säga MSM som sitter i knäet på det politiska etablissemanget. Men sanningen kommer så sakta sippra in och gå upp för det politiska etablissemanget.

Svensk industri skall alltså förlita sig på vindkraft och finsk kärnkraft!

Hur fungerade då vindkraften under 2020?

Vid slutet av året 2020 så fanns det enligt Svensk vindenergi ca 10 000 MW enligt de senaste uppgifterna. Vid ingången av 2020 var den installerade effekten ca 9 000 MW.

Det finns vissa klimatalarmister som litar på vindkraften och säger att det alltid blåser någonstans och därmed skulle det alltså genereras elenergi i tillräcklig omfattning. Svenska Kraftnät har statistik på hur elenergin framställs för alla kraftkällor i Sverige.

På morgonen den 21 maj 2020 producerade de samlade svenska vindkraftverken (ca 4 300 st) som uppgick till 42,2 MW. Det motsvara 0,42 procent av installerad effekt!

Det innebar givetvis att nationen blev tvungen att förlita sig på andra energikällor för att säkra elförsörjningen.

När jag studerar statistiken så har jag gjort några små stickprov. Under hur många timmar under 2020 producerade vindkraften i Sverige mindre än 500 MW, det vill säga mindre än 5 procent av den installerade effekten. Svaret är skrämmande.

Under hela 356 timmar eller sammanlagt ca 15 dygn producerades mindre än 500 MW.

Kom nu också ihåg att dessa timmar är utsprida under året och har även inträffat under vintermånaderna.

Om jag istället höjer ribban lite till 10 procent av installerad effekt, det vill säga under hur många timmar som vindkraften producerade mindre än 1 000 MW så ökar timmarna dramatiskt.

Under hela 1 091 timmar eller sammanlagt under ca 45 dygn så var effekten mindre än 1 000 MW.

Om jag höjer ribban till 20 procent av installerad effekt så blir resultatet skrämmande.

Under hela 3 068 timmar eller sammanlagt under ca 128 dygn så var effekten mindre än 2 000 MW.

För mig är det obegripligt att någon kan förlita sig på vindkraft när man skall bygga en industri som är i drift 24/7 under årets alla dagar. Att vi dessutom har en regering och en energiminister som säger att svaret på industrins elbehov skall säkras med vindkraft visar att de inte har alla hästar hemma!

Det är hög tid att kasta ut Miljöpartiet och Centerpartiet från riksdagen!

Annons

11 reaktioner på ”VINDKRAFT OCH FINSK KÄRNKRAFT

 1. Martinsson 2021-03-03 / 19:47

  Ytterligare nackdel med vindkraft, förmågan att intjäna till ränta på kapital och drift är uruselt för vindkraftverk. När det blåser så sänks priset dramatiskt, flera vindkraftsparker har ekonomiska problem. Fler vindsnurror bättrar inte på marknadspriset. Efterfrågan på stabil el kommer också att öka för att kunna reglera el-topparna från vind-el.
  Verkligheten kommer ikapp. Skulle vara intressant att se vad intjänad försäljning av vind-el jämfört med installerad vind-el med exempelvis normalpriset på el. Alltså en ekonomisk jämförelse på intäkt av försäljning av el jämfört med investerad max el-effekt.

  Gilla

 2. Ò Hyra 2021-03-03 / 17:38

  Om man skulle jämföra Löfven med en korkskruv
  så vet ni vilken man har användning för.

  Gillad av 1 person

 3. messkalle 2021-03-03 / 08:36

  Idag byggs och planeras för stora energislukande inlägg aningar i Norrland. Norrhult, fossilfri stålproduktion i Luleå och Boden. Storahallar finns redan i Norrland.

  SvT rapporterar att tre stora svenska finanspersoner (kapitalister) kommer att satsa miljarder i Bodenverket där det förväntas bli 1000-1500 anställda.
  Idag förvånas jag över att de tre satsar på dyrt stål när det kommer att finnas billigt ”kol”-stål från Kina. Antalet anställda verkar uppskruvat då modern teknik innebär fler robotar färre arbetat. Förklaringen skulle kunna vara att det fossilfria stålet inte bara görs med el utan också av skogen och då blir det många arbetstillfällen. Ett annat alternativet är att den planerade tåghöghastighetsbanan av svenskt stål.

  Kapitalisten planerar. Vad de förlorar på gungorna tar de igen i karusellerna. Politikerna nickar och får styrelseuppdrag när de tröttnat på att ljuga för skattebetalarna.

  Snabbtågbanorna skall naturligtvis följa E6, E4 från Malmö via Jönköping till Göteborg och Stockhom och byggas som pelarbrotågbana. Blygsam nya markanvändning och byggnationen kan ske på befintliga vägar som har nära anslutning till många städer längs befintlig sträckning.

  SvT har en länk som visar och skriver: ”Skanska är en av aktörerna som deltar i diskussionerna kring den nya järnvägen. Genom den här typen av landbroar kan järnvägen byggas både snabbare och billigare, menar byggjätten. Foto: Skanska/CRIG

  Frågan om nya stambanor för höghastighetståg hamnar nu åter igen på regeringens bord. I dialog med andra partier ska Socialdemokraterna och Miljöpartiet besluta vad som sker härnäst.”

  – Se på bilden med pelarbron. Det är vi skattebetalare som skall betala och därför måste vi kunna nyttja tåget när vi inte har råd att varken köra bil eller flyga.

  https://www.svt.se/nyheter/trafikverkets-nya-utredning-om-snabbtagen-for-dyrt-att-dra-rals-genom-staderna-1

  Gilla

 4. ivarandersson 2021-03-02 / 18:45

  Sossarna vill behålla regeringsmakten och accepterar därför alla tokiga påhitt som MP (och C) kommer med. Januariöverenskommelsen visar att sossarna gör allt för att Löfven ska fortsätta vara statsminister. Sunt förnuft är en bristvara.

  Gilla

 5. Ò Hyra 2021-03-02 / 18:27

  Här har ni Sveriges energiministers CV. Imponerande, eller hur?

  Gilla

 6. Andersson 2021-03-02 / 17:31

  Menar du finländsk kärnkraft? Det är skillnad på finländsk och finsk. Precis som svensk och svensk.

  Gilla

  • Andersson 2021-03-03 / 06:00

   Förstår man inte skillnaden mellan finsk och finländsk så har man missat det som Björn Söder har försökt förklara.

   En same kan vara finländare men inte finne. En finne kan vara finländare men inte same.

   En same kan inte vara finne eller svensk. En same bosatt i Sverige kan naturligtvis vara svensk medborgare precis som en same bosatt i Finland kan vara finländsk medborgare.

   De erkända minoriteterna i Sverige vill ingå i majoriteten samtidigt som de vill ha positiv särbehandling. Det ska inte fungera på det viset. Inte i en demokrati där alla ska ha samma värde.

   Sverige har välkomnat mängder av människor från fjärran länder. Migranter som börjar ställa krav att erkännas som minoriteter. Människor som vill bli svenska medborgare men inte har en tanke på att bli svenskar.

   Jag vill hävda att det heter finländsk kärnkraft inte finsk kärnkraft. Fråga vilken finlandssvensk som helst.

   Finlandssvenskarna är en nationell minoritet i Finland. Det är inte samma sak som ‘erkänd minoritet’. Att erkänna minoriteter är ett fördärv för en nationalstat.

   Läs vidare: https://sv.wikipedia.org/wiki/Finlandssvenskar

   Gillad av 2 personer

   • Sven d.ä. 2021-03-03 / 12:45

    Det är inte lätt detta. Vad tror du om detta Andersson.

    I Finland sägs: ‘Finne’ (etnisk person), ‘Finnländare’ (person från Finland), ‘Finsk medborgare’ (person som kan visa upp sitt Finska pass).

    Är det inte så att det svenska språket har en svaghet. I Sverige sägs: ‘Svensk’ (etnisk person), ‘Svensk’ (person från Sverige), ‘Svensk medborgare’ (person som kan visa upp sitt Svenska pass). Som ni ser så är ‘Svensk’ upptagen två gånger.

    En ‘Same’ kan vara ‘Svensk’ (person från Sverige). Men jag tror inte att en ‘Same’ vill vara en ‘Svensk’ (etnisk person) i alla lägen, men kanske i vissa sammanhang. De har ett val.

    En ‘Finlandssvensk’ etc kan väl knappast vara en ‘Svensk’ (person från Sverige), de borde vara ‘Finnländare’ (person från Finland),

    Gilla

 7. Håkan Spångberg 2021-03-02 / 15:22

  Det värsta är att ansvariga för förstörelsen av Sverige kommer att kunna smita undan utan att ställas till svars.

  Gilla

  • Roland Salomonsson 2021-03-03 / 11:18

   De flesta vet inte att EU gett alla medlemsländers ministrar ”rättslig imunitét”, underförstått att detta INTE gäller för icke kommunistiska individer.
   Riksdagen har över svenska gräsrötters huvuden, bekräftat EU beslut, sam kompletterat listan en hel del.

   Gilla

Kommentarer är stängda.