STORA BRISTER I REDOVISNINGEN FRÅN IBN RUSHD

Min interpellation angående bidragen till studieförbundet Ibn Rushd fick ingen uppmärksamhet i media trots en intensiv debatt i kommunfullmäktige den 26 april. De flesta förstår säkert varför.

Jag har dock fortsatt att granska Ibn Rushd och deras inlämnade dokument till Kalmar kommun som utgör underlagen för fortsatta bidrag från Kalmar kommuns skattebetalare. När jag granskade dokumenten för 2019 års verksamhet hittade jag en del fel i siffrorna. Jag ställde en fråga till kommunens handläggare om man granskade rapporterna och fick följande till svar.

Vi har läst verksamhetsberättelsen 2019, men inte sett något som gett oss anledning att granska den närmare.

Då markerade jag alla felaktigheter som summeringar, hänvisningar, förväxlade siffror och felaktig grafik för att påvisa vad jag sett i dokumentet och skickade det till handläggaren för en kommentar. Svaret kom ganska snabbt.

”Det som du har tittat på är distriktets siffror som är mindre intressanta för oss, vi tittar i första hand på kommunens siffror.”

”Studieförbunden spelar en viktig roll för utveckling av demokratin i samhället och jag ser ingen anledning att tvivla på de siffror som studieförbunden redovisar.”

Handläggaren försvarade tidigare bedömningar och menade till och med att jag delvis hade fel i mina påpekanden. Jag hade dock inväntat Ibn Rushds redovisning även för 2020 innan jag skickade mejlet med min upptäckta felaktigheter för 2019, det kunde ju tänkas att Ibn Rushd skulle göra samma fel även för 2020 ännu en gång.

Mina misstankar bekräftades när jag började syna 2020 års redovisning från Ibn Rushd. Avsnittet Verksamheten i siffror var fyllt av felaktigheter. En del siffror var samma som för 2019, summeringar var felaktiga och antalet studietimmar i vissa ämnen var minst sagt märkliga då exakt samma antal timmar redovisats i flera ämnen.

Jag gjorde mina noteringar i dessa dokument och mejlade mina synpunkter till handläggaren på Kalmar kommun. Se två av de sidor med mina noteringar.

Några dagar senare kom helt plötsligt en ny uppdaterad redovisning från Ibn Rushd. Det märkliga var att nu var alla de fel jag upptäckt i redovisningen rättade eller hade modifierats av Ibn Rushd. Jag ställde då frågan till kommunens handläggare om de skickat mina noteringar till Ibn Rushd och fick följande svar.

Jag tycker det är minst sagt anmärkningsvärt att kommunens handläggare skickar mina noteringar till Ibn Rushd så att de kan uppdatera sina handlingar, dessutom efter att tiden gått ut för inlämnandet av dessa handlingar som skall vara bidragsgrundande. Kalmar kommun har en deadline för studieförbunden den 30 april för att bidrag skall betalas ut enligt följande formulering.

”Årsmöteshandlingar i form av årsmötesprotokoll, revisionsberättelse, balansräkning, resultaträkning och verksamhetsberättelse samt intyg om genomförda deltagartimmar i Kalmar kommun ska laddas upp i Kalmar kommuns föreningsregister senast 30 april årligen.”

Ibn Rushd har fortfarande inte lämnat in uppgifterna om antal studietimmar som berör enbart Kalmar kommun, utan de uppgifter som lämnats gäller hela distriktet Ibn Rushd Östra (Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Östergötland och Gotland). Enligt min egen logik kan man inte lämna uppgifter om totalt antal studietimmar innan alla lokal organisationer har redovisat sina timmar. Med andra ord kan man redovisa totalt antal timmar så kan man också redovisa det exakta antalet timmar för varje kommun.

Ibn Rushd har dessutom inte lämnat in undertecknade årsmöteshandlingar.

Min personliga uppfattning är att det är så många brister och felaktigheter i redovisningen av Ibn Rushds verksamhet att jag aldrig skulle godkänna den. Ännu mindre dela ut några bidrag.

Dessutom betvivlar jag starkt att Ibn Rushd Östra lyckats bedriva nästan 30 000 studietimmar under coronaåret 2020, en minskning med bara ca 30 procent mot 2019. Andra studieförbund som ABF har en minskning på närmare 60 procent. Jag tror att ABF ändå har större förutsättningar att bedriva studieverksamhet på distans än vad Ibn Rushd har.

Jag tror personligen att Ibn Rushd bluffar siffrorna i sin verksamhet för att komma åt bidrag till sin antiintegrationsverksamhet.

Socialdemokraterna i Kalmar kommer dock fortsätta att betala ut bidrag till Ibn Rushd, trots bristerna. Studieförbundets deltagare är ju Socialdemokraternas stora väljarbas!

Annons

13 reaktioner på ”STORA BRISTER I REDOVISNINGEN FRÅN IBN RUSHD

 1. turrim 2021-05-09 / 12:30

  Stoppa lönerna till revisorerna och anställ Thoralf!

  Gillad av 3 personer

 2. Hacke 2021-05-09 / 10:18

  Strålande! Ännu en granskning i folkets tjänst. Som osvikligt leder till ett och samma stinkande mål – den djupa socialdemokratiska statens tentakler som når in i alla vrår på alla nivåer i samhället.
  De opererar ostört – resten sover och inkasserar sina arvoden. Endast Thoralf är vaken.

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2021-05-09 / 09:46

   Enligt den stora granskningen som gjordes av studieförbunden själva och Folkbildningsrådet var Sensus det studieförbund som fick betala tillbaka mest av tidigare erhållna bidrag. Sensus har kopplingar till Svenska Kyrkan. Frågan är om de var ärligast och mest hederliga vid den interna granskningen.

   Gillad av 3 personer

   • ivarandersson 2021-05-09 / 18:16

    ABF satte gränsen för sin egengranskning vid 700 studietimmar vilket är nästan en halvtidstjänst. Övriga hade lägre gränser för egengranskning.

    Gillad av 1 person

 3. Christer 2021-05-09 / 08:55

  Bra gjort . Men det visar hur illa ställt det är i sossarnas ”ordning och reda” Sverige.
  Läs dagens aftonblad . Där har framkommit att invandrare inte är överrepresenterade när det gäller våld mot kvinnor och Anders Lindberg berättar att det kommit några få invandrare i april .
  Självklart vänder de sig till det sovande folket , sossar, som inte kan tänka själv .
  Verkligheten är inget forum för de här kamraterna .
  Fablernas värld ligger nog närmare till för dem .

  Gillad av 4 personer

  • Cosmik Debris 2021-05-09 / 17:15

   ”Där har framkommit att invandrare inte är överrepresenterade när det gäller våld mot kvinnor”

   Aftonbladet redovisade ”utrikes födda” men glömde personer med utrikes bakgrund. Varför? Det kallas tendensiös journalistik.

   Gillad av 2 personer

 4. messkalle 2021-05-09 / 07:50

  Det finns många som får lön för att dela ut bidrag till de som lever av bidrag. Ingen löntagare sågar av den gren de sitter på.

  Gillad av 6 personer

 5. Lars 2021-05-09 / 05:42

  Detta vore väl något för kommunens revisorer att granska och lämna en rapport om. Inte bara ekonomiska teknikaliteter utan även om dessa bidrag främjar syftet till integration (?) eller om de har en motsatt effekt. Läser man kommunrevisorernas uppdrag så poängteras att de skall interagera o uppträda smidigt i kommunens verksamhet vilket kan ligga till grund för denna slapphet hos handläggare.

  Gillad av 4 personer

 6. Cosmik Debris 2021-05-09 / 03:42

  Muslimska Brödraskapet i Sverige!

  Gillad av 7 personer

 7. Cosmik Debris 2021-05-09 / 03:25

  Enligt Johan Westerholm så är Muslimska brödraskapet en fascistisk och nazistisk organisation. Där har vi svaret på varför soSSarna trivs så bra ihop med Muslimska Brödraskapet.

  Socialdemokratin är som alla vet en fascistisk ideologi.

  Ibn Rushd är fortsatt kopplat till Muslimska brödraskapet
  https://www.expressen.se/debatt/ibn-rushd-ar-fortsatt-kopplat-till-islamister/

  Johan Westerholm: Islamismen i Sverige
  https://tinyurl.com/ya3vbce5

  Gillad av 7 personer

 8. stigrydmark 2021-05-08 / 23:28

  Fint gräv av dig!

  Gillad av 8 personer

Kommentarer är stängda.