NÅGRA REFEKTIONER FRÅN NATUREN

Genom att betrakta det som sker i naturen kan man lära sig väldigt mycket om hur det fungerar i praktiken. Oavsett om det gäller djur eller växter. Något som jag ofta funderar över när jag är ute på mina vandringar i skog och mark i vårt vackra land.

En sak som jag har noterat under mina vandringar är att man yttersta sällan möter några invandrare från främmande kulturer. Jag har aldrig mött en beslöjad kvinna ute i naturen eller någon man från icke skidåkande land. Antagligen så skrämmer skogen dem, då det är vana vid ett helt annat landskap.

Under mina vandringar så reflekterar jag ofta över situationen i mitt land och hur verklighetsfrånvända politiker styr landet mot undergång. Allt som oftast ser jag paralleller i naturen. Invasiva arter är ju ett exempel på hur inhemska arter riskerar att slås ut. Något som klimatalarmister nu utnyttjar i sin propaganda för att skrämma människor men det finns andra exempel som jag reflekterat över. Naturens kamp för överlevnad.

”Invasiv art – en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, som sprider sig av egen kraft, som skadar ekosystemet.”

För några år sedan såg jag en artikel om 3-våningsholk i en tidning. Tyckte det såg roligt ut och snickrade en egen.

Nu har jag sett under några år att det inte funkar som det var tänkt. Småfåglarna kan inte samsas i samma ”höghus”, definitivt inte olika arter. De brukar fightas om holken och den som vinner tar platsen men bara den ena våningen, de andra förblir alltid tomma.

I år är det Halsbandsflugsnappare som har hand om den översta våningen. Det är svårt med integration även bland småfåglar, i synnerhet om de skall bo tillsammans i samma hus.

Det går inte att tvinga fåglar att bo tillsammans men politiker försöker att tvinga människor att bo tillsammans. Men det funkar inte som politikerna tror. Inte ens politikern bor som de anser att andra ska bo i mångkulturella områden.

Segregation, precis som i min fågelholk.

Jag går ofta ut i naturen och ett skogsområde som jag ofta besöker är naturreservatet vid Horns kungsgård på norra Öland med sina ekskogar och hassellundar.

I området har många ekar fått en objuden gäst, murgrönan, en klängväxt som slingrar sig varv efter varv runt ekarna. Det är inga kärlekskramar, utan snarare rena dödskramar.

Jag slås alltid av en liknelse när jag ser dessa träd som befinner sig i olika stadier av sin dödskamp. Eken har helt enkelt inget försvar mot den objudne gästen som snyltar på sin värd.

Efter många år så tar gästen över både energin från jorden och ännu värre allt det livgivande ljuset och har därmed berövat eken på alla förutsättningar att överleva.

Eken dör en kvalfylld död och dödskampen pågår under många år, den pågår under decennier men utgången är förutbestämd. När eken dör så lever den objudne gästen ytterligare en tidsperiod men när eken eller värden börjar murkna så faller trädet en dag och tar med sig den objudna gästen in i dödens rike.

Jag liknar denna kamp med Sveriges kamp att överleva den invasion som riket drabbats av. Jag har under alla mina levnadsår sett hur invasionen spridit sig från gren till gren och hur den bara vuxit sig starkare och starkare. Nu börjar den ena grenen efter den andra grenen att förlora sin livskraft och grenarna har till och med börjat att sakta dö. Ursprungsbefolkningen flyr till de friska grenarna men invasionen kommer så sakteliga efter och förpestar tillvaron.

Det finns bara ett sätt att rädda ekarna och det hjälper inte med några silkesvantar eller att ansa eller klippa bort lite av den objudna gästen. Gästen växer sig snart stark igen och den objudna gästens stam suger bara upp ännu mer kraft från jorden och tar ännu mer av ekens livsutrymme. Ekens hopplösa kamp fortsätter.

Länsstyrelsen och deras tjänstemän har genomfört en räddningsaktion för att rädda de drabbade ekarna vid Horns kungsgård.

Det finns bara ett sätt att rädda ekarna från den objudna gästen!

Lär av naturen!

Annons

20 reaktioner på ”NÅGRA REFEKTIONER FRÅN NATUREN

 1. Cosmik Debris 2021-05-16 / 00:11

  Thoralf: ”Nu har jag sett under några år att det inte funkar som det var tänkt. Småfåglarna kan inte samsas i samma ”höghus”, definitivt inte olika arter.”

  ”Av en studie från år 2015 författad av Emma Neuman, nationalekonomisk forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö, framgår att infödda svenskar flyttar från sitt bostadsområde när andelen utomeuropeiska invandrare uppgår till mellan tre och fyra procent.”

  Alice Teodorescu: Teodorescu: Stanken från klassföraktet
  https://www.gp.se/ledare/teodorescu-stanken-fr%C3%A5n-klassf%C3%B6raktet-1.4190908

  Gillad av 2 personer

  • Bergman år 2021 2021-05-16 / 07:51

   Och hör och häpna!! Jag läser idag i Expressen att Alice Teodorescu Måwe börjar skriva för Expressens ledarsida. Är det ett tecken på en försiktigt förändring i klimatet (om man får säga så).

   Gillad av 1 person

   • Thoralf A 2021-05-16 / 07:58

    Hon vill inte vara arbetslös, då duger till och med kvällspressen som arbetsgivare.

    Gilla

 2. Cosmik Debris 2021-05-15 / 22:54

  Några reflektioner från overkligheten.

  SR: ”De nya siffrorna väcker också frågor kring Sveriges BNP-beräkningar – för i BNP-siffrorna ska värdet av all produktion av varor och tjänster i landet ingå – även knarkhandeln”

  Wikipedia: ”FN rekommenderar att alla rika länder skall ge minst 0,7% av sin BNP i bistånd till de minst utvecklade länderna. Sverige är ett av de få länder som idag uppfyller målet.”

  https://sverigesradio.se/artikel/knark-kan-utgora-storre-del-av-sveriges-ekonomi-an-tidigare-kant

  Det betyder att de importerade muslimska och afrikanska knarkhandlarna blåser upp Sveriges BNP som resulterar i att Sverige får betala mer i bistånd.

  Kan det bli mer bisarrt?

  Gillad av 4 personer

 3. Ivan Oskarsson 2021-05-15 / 21:26

  Hej Thoralf ! Vilka är ina favoritplatser Öland ?

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-05-15 / 21:43

   Jag har ganska många platser som jag återkommer till och det växlar beroende på årstid. Jag söker mig till platser som inte de stora massorna hittar till, i synnerhet under sommarmånaderna. Även om den genomsnittlige sommargästen eller camparen mest besöker badstränder, sommarbutiker, loppisar och andra turistfällor. Naturen står inte på deras schema. Hela västra kusten från Äleklinta ända upp till Byxelkrok eller ända upp till Långe Erik på norra udden har många fina platser. Det finns en väg mer eller mindre hela sträckan, förutom en bit norr om Byrum.

   Sedan finns fina områden med bokskog och våtmarker för den som gillar fåglar eller växter. Just nu börjar orkidéerna komma, det är väldigt fint. Att vandra på Alvaret är också väldigt speciellt. Jag brukar besöka Tingstads flisor minst en gång per år. Eller vandra från Odens flisor till Ismantorpsborg är också en härlig vandring.

   Men vissa platser behåller man för sig själv.

   Gillad av 4 personer

   • folksam2010 2021-05-16 / 12:16

    Vill minnas Hasse och Tage hade en sketch där Hasse säger ”ta mig på Allvaret”

    Gilla

  • Albertsson 2021-05-15 / 22:52

   Det är ingen slump att äldre träbåtar gjorda i ek håller i många år och kräver mindre underhåll av skrovet.

   Gillad av 1 person

   • Andersson 2021-05-15 / 23:43

    Tänker du på regalskeppet Vasa?

    Gilla

 4. Bergman år 2021 2021-05-15 / 16:52

  Det kan nog inte underskattas att våra globala aktiviteter ändå ökar risken för främmande arter vare sig de följer med på fartygsbottnar eller turister. Men medvetet inplanterade arter, som Kanadagåsen, bör vi väl ändå kunna undvika. Redan på 40-talet var det en företagsam personen som med goda föresatser planterade in arten – i Kalmarsund.

  Gillad av 1 person

  • tompas11 2021-05-15 / 23:33

   Poliser? Jag såg då inte till några riktiga poliser vid denna demonstration. Det fanns visserligen några som hade klätt ut sig i polisuniformer, men några riktiga poliser var det såklart inte. Snarare såg de ut att sympatisera med demonstranterna. Var fanns den riktiga polisen?

   Gilla

 5. folksam2010 2021-05-15 / 16:13

  En av alla anledningar till att jag bor på landet

  Gillad av 1 person

 6. Cosmik Debris 2021-05-15 / 16:08

  SVT Forum har nyligen haft en paneldebatt som man kallade ”Hotet inifrån”

  Vänta lite nu, ”hotet inifrån”?

  Vad består – i klartext – detta hot av? Jo, våldsamma muslimer, araber och afrikaner som hatar Sverige och skapar egna getton, som i förlängningen kommer att sluta med inbördeskrig.

  Gillad av 2 personer

 7. Cosmik Debris 2021-05-15 / 15:50

  ”Jag har aldrig mött en beslöjad kvinna ute i naturen eller någon man från icke skidåkande land. ”

  Det ska vi vara glada för. I skogen, fjällen eller på sjön kan vi fortfarande slippa ohyran. Där finns fortfarande vårt Sverige kvar.

  Hur länge till?

  Gillad av 2 personer

  • Roger... 2021-05-15 / 19:29

   Systembolaget är också ett befriat område för invasiva arter, fast ibland(sällsynt) kan man se dessa arter där som inte bryr sig om sin religion.
   Handlar aldrig i deras butiker eller annonser av olika slag av samma, utan det blir bara svenskar.
   Ett gott råd:
   Sålde en 745a på 90 talet till en ung person som sa samma sak om romer, de blåser dig bara och är det något skitfel på bilen månader efteråt så får du hela släkten efter dig som vill ha degen tillbaka.

   Gillad av 1 person

 8. tompas11 2021-05-15 / 15:26

  Fina och tankeväckande betraktelser från naturen och hur de kan transformeras till det mänskliga samhället.

  Gillad av 1 person

 9. Hacke 2021-05-15 / 14:51

  Knepet är att aldrig låta någon bjuda in till denna s k mångfald, vare sig av okunskap eller ondska. Oftast är det ju människan som på ett eller annat sätt manipulerar också i naturen med att sprida ”mångkultur”. Signalkräftan, kungskrabban, björnlokan, spansk skogssnigel, mårdhund är några exempel på det.
  Men med tillräcklig kunskap och noggrann assimilering av vissa ”kulturer” har det oftast gått bra och varit en tillgång i den nya miljön som exempelvis potatisen.
  Men ingen vid sina sunda vätskor skulle väl vare sig bjuda in eller hämta hem en vilt främmande art där det dessutom klart och tydligt framgår av ”innehållsdeklarationen” att denne efter ankomsten omedelbart kommer att verka för värdskapets underkastelse, försörjningskrav och slutliga undergång.
  Så sjuk skulle aldrig naturen vara om den inte drabbats av den invasiva, manipulativa och definitivt farligaste varelsen på jorden – människan.

  Gillad av 4 personer

Kommentarer är stängda.