ETT SÅ TOKIGT BESLUT MÅSTE DET MARKERAS MOT

Barometern skriver idag om att även jag har lämnat in en överklagan mot beslutet i kommunfullmäktige att godkänna detaljplanen för det så kallade ”Foppahotellet”.

I mitt överklagande tar jag upp hur Kalmar kommun mörkat den Miljökonsekvensbeskrivning som har gjorts och som flera politiker efterfrågat under tiden som ärendet behandlades. Vi var flera politiker som efterfrågade MKB:n i underlagen men den utelämnades helt från beslutsunderlagen. Jag begärde ut den från Kalmar kommun men fick den först efter att beslutet var taget i kommunfullmäktige. Uppenbarligen var Peter Akinder, som är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, rädd för att de negativa skrivningarna i MKB:n skulle användas i debatten. Bara det en anledning till att överklaga beslutet.

Peter Akinder trampar dessutom i klaveret i dagens artikel. Han säger följande i dagens artikel om Miljökonsekvensbeskrivningen.

”Peter Akinder (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, menar att utredningen inte varit aktuell i den politiska behandlingen eftersom den behandlar ett annat utformningsförslag som länsstyrelsen inte godtog och därför skrotades.

– Efter det jobbade man vidare med ett lägre alternativ i ett nytt detaljplanearbete som länsstyrelsen har godkänt. Enligt min information gjorde man inte en ny miljökonsekvensbeskrivning eftersom länsstyrelsen inte begärde så inför sitt ställningstagande, säger han.”

I en tidigare artikel har planchefen vid Kalmar kommun, Lena Nordenlöw uttalat sig angående Miljökonsekvensbeskrivningens uppdrag enligt följande.

”Det som ska utredas i miljökonsekvensbeskrivningen är vilken påverkan ett högt, ett lågt och ett nollalternativ får på riksintresset.”

Det Peter Akinder påstår i dagens artikel är alltså inte sant, uppdraget var även att utreda ett lågt hotell. Jag skulle helt enkelt säga att Peter Akinder antingen är helt okunnig eller ljuger för Barometerns journalist. Bedöm själva! För min del är det ännu ett utslag av den maktfullkomlighet som råder inom Socialdemokraterna i Kalmar.

Ett företag hoppade av uppdraget att göra Miljökonsekvensbeskrivningen enligt samma artikel i Barometern,

”Konsultfirman Byggkult hoppade av uppdraget att bedöma ­vilken påverkan på riksintresset hotellet i hamnen får. Skälet till avhoppet: Bedömningen hade inte blivit positiv.”

Det beslutet togs säkert i samförstånd med Kalmar kommun som givetvis ville ha en ”positiv” miljökonsekvensbeskrivning.

Det tråkiga är att Barometern i dagens artikel helt utelämnar den delen i mitt överklagande där jag även tar upp det jävsförhållande som funnits mellan Kalmar kommun och tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen Kalmar län. Eftersom kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) och länsrådet Malin Almqvist är gifta med varandra sedan 2016. Kalmar kommuns nummer ett och Länsstyrelsens nummer två är alltså ett gift par och denna relation har varat under de år som detta ärende pågått inom kommunen och Länsstyrelsen. Det faktumet måste givetvis ifrågasättas.

PS

Jag kommer lägga upp hela min text i överklagandet på Framtid Kalmars webbsida senare idag.

Annons

11 reaktioner på ”ETT SÅ TOKIGT BESLUT MÅSTE DET MARKERAS MOT

 1. Champagne Supernova 2021-07-23 / 01:05

  Barometern ger på nytt dig, och ditt parti, stort utrymme. Du dömer ofta tidningen lite väl hårt.
  Nu röstar vi in dig i kommunfullmäktige 2022!

  Gilla

 2. en småländska 2021-07-23 / 00:25

  Ja det är bra att många opponerar sig och i vissa fall överklagar, men vad hjälper det kommunen lyssnar inte, projekten skall genomföras no matter what. Konstmuséet var många emot, universitetets namnprotest diskvalificerades, Kungsgårdsvägen skövlades och nu hotas kulturvärden som klassas som riksintresse för ett hotell, glömde nästan glasrondellen vid gamla brandstationen! ….och tydligen har vi en länsarkitekt som inte bryr sig, ledsamt är det.

  Gilla

 3. Goliat 2021-07-22 / 15:26

  Finns det något som går rätt till i Kalmar?

  Gillad av 1 person

 4. Anders J 2021-07-22 / 12:10

  Vill bara påpeka att en länsöverdirektör snarare är länsstyrelsens nummer ett när det gäller beslut i den operativa verksamheten.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-07-22 / 12:43

   Finns ingen länsöverdirektör vid Länsstyrelsen Kalmar län!

   ”Landshövdingen är Länsstyrelsens chef och utses direkt av regeringen. Länsstyrelsens ledning består av landshövdingen tillsammans med ett länsråd.”

   Gilla

 5. Lotta 2021-07-22 / 09:39

  ”Peter Akinder (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande” var inte han politisk chefredaktör på numera nedlagda Östra Småland? Vad har han för kompetens när det gäller ärenden som detta eller räcker det bara att man har rätt partibok? Läste också att man har planer på att skövla ännu mer av Tallhagsskogen för att kunna bygga flera bostäder, men vem/vilka skall bo i alla dessa bostäder? Titta på alla rejält höga och många hus ute vid Värsnäs, på Kalles äng, gamla Rifatomten, Fredriksskans osv. Hur många bostäder kan det röra sig om? Föreslår att man fyller dessa först innan man förstör ännu mer grön- och skogsområden. Kalmar börjar bli totalt sönderbyggt.

  Gillad av 1 person

  • Morot 2021-07-22 / 20:06

   Du tror inte att exploatörerna redan har räknat på att det finns ett behov innan dom sätter spaden i marken?
   Du förstår att den enda som förlorar på att lägenheter står osålda eller outhyrda är fastighetsägaren?

   Gilla

   • Thoralf A 2021-07-22 / 20:09

    Vad har du för kunskap om situationen i Kalmar?

    Gilla

  • Champagne Supernova 2021-07-23 / 01:10

   Peter Akinder var en bedrövlig politisk chefredaktör på det sjunkande skeppet Östra Småland. Trots att det är sossar överallt i Kalmar kommun kunde man inte förmå till räckligt många av dem att betala en prenumeration på dyngan. Akinder är en människa som hatar Thoralf och SD över allt annat.

   Gilla

 6. ivarandersson 2021-07-22 / 08:48

  Sossarna vill bara presentera sin version av sanningen och klipper och klistrar efter eget behag och Barometern sticker huvudet i sanden.

  Gillad av 1 person

  • Benny 2021-07-22 / 22:20

   Borde inte hela projektet läggas ner i stället och kallas Floppa-hotellet? Inte ens här i Växjö skulle någon komma på tanken att bygga något så fult framför Teleborgs slott som bara är ca 120 år gammalt och inte alls har samma historiska dignitet som Kalmar slott!

   Gilla

Kommentarer är stängda.