NEJ TILL 2-PROCENT SPÄRR I KOMMUNVALET

Idag startar politiken om på allvar för mig i Kalmar med höstens första kommunfullmäktige. Idag tas beslutet om Kalmar kommun skall vara en eller två valkretsar i nästa års val. I praktiken handlar det om Kalmar skall ha en småpartispärr på 3 procents röster eller 2 procents röster. Majoriteten med Johan Persson vill ha kvar den höga 3-procentspärren och majoriteten får även stöd av Sverigedemokraterna.

Jag lämnade in en motion redan i februari om att Kalmar kommun skulle ändra till en valkrets men min motion har inte behandlats tidigare. Den kommer upp idag men presidiet har i dagordningen lagt min motion efter att beslutet till Länsstyrelsen om alla valdetaljer tagits i punkten innan. Därmed är min motion helt överspelad när den behandlas. Så agerar de maktfullkomliga Socialdemokraterna!

De partier som stödjer en 2-procentspärr förutom Framtid Kalmar är också Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Så det kommer inte bli någon förändring vid nästa års val, utan 3-procentsspärren kommer vara kvar. I praktiken innebär det att ett parti måste få 1300-1400 röster för att ta plats i kommunfullmäktige.

Johan Persson hade inga argument under debatten för att behålla två valkretsar utan tyckte bara att Kalmar var en så stor kommun att man kunde ha en spärr på 3 procent. Han glömde bort att betydligt större kommuner som Göteborg, Uppsala, Karlstad. Södertälje, Västerås, Lund, Helsingborg med flera i valet 2018 ändrade till en valkrets, det vill säga en spärr på 2 procent. Demokratiska beslut av dessa kommuner.

Det var endast 22 av landets 290 kommuner som hade en 3-procentspärr i kommunvalet 2018. Kalmar kommun var en av dessa kommuner.

Frågan är hur många av dessa 22 kommuner som kommer ändra till en valkrets inför valet 2022. Det blir säkert färre än 22.

Vid dagens kommunfullmäktige debatterades och voterades det om en eller flera valkretsar. Så här utföll voteringen. Ja innebär att Kalmar kommun även i fortsättning skall vara uppdelad i två valkretsar.

Ja, 41 röster (S, C, V och SD)

Nej, 19 röster (M, L, KD, MP och FK)

1 frånvarande.

PS

Jag hade inte förväntat mig något annat från Johan Persson och Socialdemokraterna.

Nu hoppas jag på stort stöd för Framtid Kalmar i valet 2022.

Annons

21 reaktioner på ”NEJ TILL 2-PROCENT SPÄRR I KOMMUNVALET

 1. Goliat 2021-09-28 / 22:37

  Hur många röster behövs för att en kandidat ska komma in i fullmäktige?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-28 / 23:17

   Med 3 procent spärr så behövs det ca 1350 röster.

   Gilla

 2. Cosmik Debris 2021-09-28 / 15:22

  Expressen: Enligt en boende på Övre Husargatan har grannsämjan blivit bättre efter att huset har sprängts i luften. Man har något att prata om säger mannen.

  Ja, vad säger man? Ett land som består av idioter förtjänar att gå under.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-09-28 / 15:58

   Jag tror de flesta grannar kommer vilja att polisen som attentatet sannolikt är riktat mot flyttar från fastigheten.

   När jag utsattes för en rad fönsterkrossningar och det målades på fastighetens fasad så var grannarna rädda och jag märkte hur de skylde sin rädsla och obehag på mig, SD-politikerna. Efter den andra fönsterkrossningen försökte hyresvärden bli av med mig som hyresgäst. Efter tredje fönsterkrossningen var relationen minst sagt frostig.

   Jag tror att polisen inte kommer uppleva att grannsämjan blivit bättre!

   Gillad av 1 person

 3. Cosmik Debris 2021-09-28 / 14:54

  Mikael Damberg säger att polisen utesluter att explosionen har naturliga orsaker.

  Den har självklart helt naturliga orsaker. Skulle explosionen ha skett av onaturliga orsaker då eller? Utomjordingar kanske? Om man fyller landet med kriminellt muslimskt slödder från Mellanöstern så händer sådant här.

  Gillad av 1 person

 4. Bjursnästomte 2021-09-28 / 12:01

  @Thoralf

  Hur många kommer finnas på dina valsedlar, eller hur funkar det? Är du den enda kandidaten, eller hur många kommer finnas?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-28 / 12:11

   Det beror på hur många medlemmar som ställer upp på valsedeln. Jag hoppas på minst 10 personer.

   Gilla

 5. Kalle 2021-09-28 / 11:40

  ## Endast svenska medborgare har villkorslös rätt att vistas i Sverige ##

  ## UTVISNING. Kritiken mot Moderaternas nya förslag är oärlig. Det är redan i dag möjligt att utvisa personer som inte är svenska medborgare. Även om personen inte har dömts för brott, skriver Jakob Heidbrink, docent i juridik vid Göteborgs universitet på Göteborgs-Posten.##

  ## Utgångspunkten är att ingen enligt folkrätten har en villkorslös rätt att vistas på annan stats territorium: sådan rätt har endast medborgare. Alla andra vistas i främmande stat på nåder. Staten behöver inte ens ange någon grund till varför den inte vill ha en utlänning där. Detta är en aspekt av varje stats folkrättsliga suveränitet. ##

  https://petterssonsblogg.se/2021/09/28/endast-svenska-medborgare-har-villkorslos-ratt-att-vistas-i-sverige/

  Gillad av 1 person

 6. Calle 2021-09-28 / 09:42

  Ja, nu är det upp till er Kalmarbor att avgöra hur ni vill ha det. Nu finns en person ( Thoralf ) och ett parti ( Framtid Kalmar ) som kan föra er talan i de frågor som ni idag inte får gehör för. Sluta knyta näven i byxfickan och gnälla över tillståndet i kommunen, gör ngt åt det istället , det enda ni behöver göra är att rösta på Framtid Kalmar. Själv är jag utsocknes, men hade önskat en Thoralf i min kommun.

  Gillad av 2 personer

  • Andersson 2021-09-28 / 12:09

   Det kommer väl att gå att rösta på Framtid Kalmar i regionvalet? Så är du bosatt i Östra Småland borde det inte vara någon tvekan. Ölänningar är också välkomna. Nästa år blir det högtryck oavsett vad Barometern visa,

   Gilla

 7. Cosmik Debris 2021-09-28 / 02:58

  Glömde att illustrera med den fetlagde stormobbaren Karlsson.

  Gilla

 8. Cosmik Debris 2021-09-27 / 23:46

  ”Ja, 41 röster (S, C, V och SD)”

  Från mobbad till mobbare. För min del blir det AfS i fortsättningen. I EU-valet fick AfS min röst. SD är ett avslutat kapitel.

  Det känns skönt.

  Gillad av 2 personer

 9. messkalle 2021-09-27 / 22:42

  Thoralf, varför röstar SD med vänstercenterblocket när deras ledamöter inte har någon framtid i Kalmar?

  Gilla

 10. Svea 2021-09-27 / 21:47

  I vår familj kommer vi rösta på det enda självklara Framtid Kalmar

  Gilla

  • Andersson 2021-09-28 / 05:39

   Är du klanledare? I min familj röstar var och en efter sin egen övertygelse. Och vi respekterar varandras rätt till valhemlighet. Ingen skall tvingas eller känna sig tvingad att avslöja en sådan sak. Det är inte något du ens ska efterforska.

   Gilla

 11. Champagne Supernova 2021-09-27 / 21:44

  Blir en kamp och alla måste hjälpas åt med att påverka minst ytterligare en person att välja Framtid Kalmar 2022.

  Prata med alla ni tror er kunna omvända. Lägg inte energi på de som känns omöjliga.

  Gilla

 12. Högt hårfäste 2021-09-27 / 20:55

  Johan Persson är maktgalen.

  Gilla

 13. Ò Hyra 2021-09-27 / 19:36

  Han har varit utomlands. I Ullared.

  Gilla

 14. ivarandersson 2021-09-27 / 18:36

  Johan Persson tror att Kalmar är en enormt stor kommun som han basar över. Har han varit utanför Kalmar och sett att det finns ännu större kommuner?

  Gilla

  • Goliat 2021-09-27 / 21:18

   Han har nog inte varit utanför Bjursnäs. Kommer troligtvis bo kvar där hela livet.

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.