VARFÖR SÅ MÅNGA BRISTER

Jag fortsätter med granskningen av Kalmar kommun. Jag fick ett mejl under sommaren på svar på en fråga jag tidigare ställt till en myndighet. Det tog förvisso myndigheten över en månad att svara men svaret var minst sagt intressant och kommer leda till att jag kommer ställa en fråga eller en interpellation under hösten i kommunfullmäktige. Jag kan väl säga att förtroendet för vare sig myndigheten eller ansvariga på Kalmar kommun stärker sitt förtroende! Snarare så framträder inkompetensen och brister i handläggningen.

Det är märkligt att man kan hitta så mycket fel i ett enda ärende, både hos kommunen och myndigheten.

Fina titlar har de men räkna och framför allt räkna rätt har de svårt med.

Jag ställer mig frågan gång på gång. Ju mer jag gräver desto mer fel hittar jag. Varför är det så mycket fel i handläggningen av vissa ärenden inom kommunen. Vad beror det på? Är det inkompetens? Brist på noggrannhet? Brist på rutiner? Brist på gott ledarskap? För lågt ställda krav på tjänstepersoner och politiker? Överbelastning?

Annons

12 reaktioner på ”VARFÖR SÅ MÅNGA BRISTER

 1. Otto 2021-10-08 / 12:58

  Vilken myndighet är det du avser, eller menar du kommunen?

  Jag tycker de tjänstemän som arbetar i kommunen är extremt otrevliga. Åtminstone de jag pratat med, irriterade och snarstuckna minst sagt. Jag undrar om det har med deras låga utbildningsnivå att göra. När folk blir pressade och ställda mot väggen, så blir många snarstuckna och aggressiva.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-10-08 / 13:20

   När du gräver efter uppgifter blir du inte alltid så populär. Då kan man mötas av tjänstemän som inte är särskilt tillmötesgående. Men det varierar givetvis mellan olika myndigheter.

   Gilla

 2. Bjursnästomte 2021-10-08 / 11:58

  Att Johan Persson suttit som ordförande i 16 år gör saken inte bättre. Hela organisationen är inavlad.

  Gillad av 1 person

 3. ivarandersson 2021-10-08 / 09:02

  Inkompetent personal klarar inte att svara på frågor. Enkla jobb och inkompetent personal passar väl Johan Persson så att ingen säger emot honom.

  Gilla

 4. Christer 2021-10-08 / 05:03

  Det är ett resultat av att ett maktfullkomlig styre tycker de kan agera som de vill .
  Och ett tecken på att socialdemokratiska partiet håller på att implodera .
  Deras värdegrund har blivit något att slå meningsmotståndare i huvudet med.
  I stället för att bedriva politik , bedriver de häxjakt på meningsmotståndare .
  Vi skulle behöva en Thoralf i varje kommun .
  Stå på dig .

  Gillad av 4 personer

  • Bergman 2021-10-08 / 08:55

   Jag tror mig förstå att Thoralf aldrig kommer att flytta till Stockholm. Tyvärr

   Gilla

 5. Goliat 2021-10-08 / 02:01

  Kan det bero på att svågerpolitiken är väl utbredd och att man inte anställer den mest meriterade?

  Gillad av 3 personer

 6. Cosmik Debris 2021-10-08 / 01:12

  OT.

  Samnytt: ”SVT satsar på egen privat beväpnad polisstyrka”

  SVT är rädd för sin publik och därmed sina finansiärer. Bra. Det gör mig oerhört glad.

  Gilla

  • turrim 2021-10-08 / 17:59

   Under VK2 inrättade man Hemvärnet. Vid viktiga samhällsfunktioner inrättade man Driftvärn som var en del av Hemvärnet med annat namn.

   Det var helt enkelt så att de som jobbade vid ett skyddsobjekt som t ex ett kraftverk kunde gå med i Driftvärnet/Hemvärnet och vid beredskapslarm skydda sitt eget objekt.

   Driftvärnen avvecklades när Reinfeldt slaktade försvaret. I dag antar jag att det Allmänna Hemvärnet om det räcker till kan skydda några av SVT sändningsanläggningar. Definitivt ingen utomstående skyddsstyrka utan ÖB kontroll.

   Gilla

 7. Adam 2021-10-08 / 01:05

  De anställdas utbildningsnivå är generellt låg. Se bara kommundirektör Annette Andersson med tvåårig social linje på gymnasiet. Alla de som flyttar till Kalmar i strid ström, enligt Johan Persson, verkar inte vara de högst utbildade heller. (Självförsörjning är dock inte viktigt för JP, huvudsaken man blir fler huvud i statistiken).

  Lägg därtill att många anställs internt eller via kontakter med Johan Persson eller (S).

  Sedan tror jag att det kryper en latmask i flertalet.

  Gillad av 1 person

 8. Högt hårfäste 2021-10-08 / 00:41

  Att ha med Kalmar kommun att göra är tungrott och svårbemästrat. Vanliga frågor som t.ex. ”finns det ställplats för husbil?”, klarar de att svara på. Dessa frågor svarar ofta Kontaktcenter själva på. Deras kunskapsnivå är väldigt begränsad, men enklare frågor ställda av turister har de förmåga att besvara.

  Allt annat som kräver lite kompetens, kunnande och möda, det skickades förr vidare till en tjänsteman. Numera svaras liknande enbart telefonledes med en förutbestämd telefontid enligt Granska Kalmar. Inte nog med det, Kontaktcenter förmedlar svaret.

  Chans att ställa följdfrågor är därmed obefintlig.

  Även om man får ett skriftligt svar, så är det kortast möjligt och svar på något helt annat än det man frågat, eller bara delvis besvarat. Ställer man då en följdfråga får man veta att frågan är besvarad, punkt.

  Jag har också funderat många gånger på vad detta beteende beror på. Det är ju inte så att det är en ren tillfällighet, utan genomgående och oavsett förvaltning.

  Handlingsutlämnande ska vi bara inte tala om. Till andra än journalister och politiker skickades det enbart med snigelpost eller personligt hämtande i receptionen. De vill nämligen kartlägga och försvåra för dem som vill granska något. Som försvar brukar det ofta låta att ”det strider mot PuL att skicka på mail”.

  Trots att alla andra myndigheter och t.o.m. domstolar gör det och trots att det inte innehåller några känsliga personuppgifter.

  Däremot när det gäller något i deras eget intresse eller agenda, då funkar det att skicka via mail, även om enskilda omnämns.

  Gilla

  • worldpress99 2021-10-08 / 16:32

   En kommunal tjänsteman är FÖRBJUDEN att fråga eventuella informationssökande om vem han/hon är! Skulle man göra det, är en inspelingsbar telefon eller dylikt ett utmärkt instrument för att samla bevis samt skicka med polisanmälan. Straffet, om polisen bryr sig, skulle i ett vanligt land bli kännbart!

   Gilla

Kommentarer är stängda.