VAD BEROR DE HÖGA ELPRISERNA PÅ?

I en betald annonsartikel på nätet försöker Fortum förklara de höga elpriserna. De lyckas mycket bättre än både journalister och riksdagspolitiker och framför allt ministrar i regeringen. Statsminister Stefan Löfven har gått och gömt sig i denna fråga.

Jag skall citera lite från Fortums annonsartikel.

”Enkelt förklarat bestäms elpriset efter tillgång och efterfrågan.” 

Sedan fortsätter man med följande.

”Det beror nämligen också på att planerbar produktion av el, flera kärnkraftsreaktorer i klartext, i södra Sverige lagts ned samtidigt som det byggts mycket vindkraft i norra delarna av landet.”

Tar man bort 4 reaktorer i södra Sverige så minskar givetvis tillgången på el mycket kraftigt och det får till följd att priset stiger. Vindkraftverk kan aldrig ersätta dessa reaktorer!

”Det har inte bara påverkat förmågan att hålla balansen då vindkraften är väderberoende, det betyder även att förmågan att transportera elen från norr till söder blivit viktigare och svårare.”

”Vädret har så klart stor inverkan på prissättningen”

Det står i klartext att vindkraft kan man inte lita på i ett elsystem eftersom ingen kan styra vädret. Ändå är det detta som det enbart investeras i av alla olika möjligheter till elproduktion. Helt vansinnigt. Den senaste veckan har vi fått exempel på detta. Det blåste kraftigt i hela norra Europa vilket gav negativt elpriser under ett antal timmar. Några dagar senare blev det mer eller mindre vindstilla i hela norra Europa och elpriset hamnade 350 öre/kWh.

”Vi saknar både i dag och för många år framåt tillräcklig överföringskapacitet för att transportera elen från norr till söder.”

Då undrar man ju givetvis hur man kan slå igen 4 kärnkraftsreaktorer i södra Sverige. Regeringen och riksdagen hade möjligheter att stoppa detta men gjorde det inte. Oppositionen förlorade en omröstning i riksdagen med en enda röst. Kom ihåg att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet röstade för nedstängningen av Ringhals 1 och 2.

Det måste med andra ord byggas ny baskraft som inte är väderberoende i södra Sverige. Då är kärnkraft enda alternativet idag om den skall vara fossilfri.

”Med låga gaslager i Europa ökar användningen av kolkraft för elproduktion, i Tyskland är det exempelvis återigen det största kraftslaget. Det driver i sin tur upp priset på utsläppsrätter eftersom kol har dubbelt så höga koldioxidutsläpp jämfört med fossil gas. Både höga gaspriser och höga priser på utsläppsrätter trycker upp elpriset.”

Tyskland har fullständigt misslyckats med sin energiomställning och borde vara ett varnande exempel för Sverige och andra länder men ingen verkar förstå utvecklingen. Eftersom vi ändå fortsätter på den inslagna vägen.

Sverige exporterar stora mängder elenergi till Danmark och Tyskland. Det är dessa länder som bär ett stort ansvar för att situationen ser ut som den gör. I dessa länder har man stängt ned fossilberoende elproduktion och därmed skapat en obalans mellan tillgång och efterfrågan. Något som sannolikt kommer förvärras när det blir kallare och vinter i norra Europa.

Klimathysterin och koldioxidfobin är den grundläggande orsaken till den situation som uppstått. Parisavtalet och naiva okunniga politiker har bäddat för en ohållbar utveckling. I Sverige har den rödgröna regeringen med sina stödpartier det fulla ansvaret.

Rösta bort samhällsförstörarna!

PS

Imorgon (söndag) är det partiledardebatt i Agenda. Kommer elenergipriserna och elproduktion debatteras? Helt säkert och jag rekommenderar mina läsare att lyssna noga på partiledarna. Kommer hyckleriet fortsätta från de rödgröna partierna med mera vindkraft?

Annons

52 reaktioner på ”VAD BEROR DE HÖGA ELPRISERNA PÅ?

 1. turrim 2021-10-10 / 19:26

  Nu har Bolund och Märta nått sitt mål att sätta pensionärer i konkurs och att utlokalisera för landet viktiga företag. Statsministern som ska värna landet är tyst i sin bubbla. Så även efterträdaren.

  Gilla

 2. Cosmik Debris 2021-10-10 / 19:07

  Om el- och bensinpriset ohanterligt i vinter är min gissning att regeringen kommer att tvingas ta bort skatter och/eller moms direkt vid pumpen och på elräkningen.

  Den som gapar över mycket…..

  Fria Tider: En kilowattimme el kan kosta sju kronor i vinter
  https://www.friatider.se/en-kilowattimme-kan-kosta-sju-kronor-i-vinter

  Gilla

 3. Goliat 2021-10-10 / 17:56

  Jag har funderat över Johan Perssons beteende en del. Det är något väldigt maniskt över hans agerande.

  Som nu t.ex. med IFK Kalmar. Han skriver om att rulla ut röda mattan, fest i stadshuset m.m. när de går upp i Allsvenskan. Varför måste allt gå till överdrift, “vi är bäst”, “det går bra nu” o.s.v.?

  Det är nåt sjukligt och barnsligt över hans raljerande, självhävdelse, skryt och superlativ som haglar. Han måste blivit dåligt bekräftad i barndomen.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2021-10-10 / 19:21

   Han har nog glömt att det inte är han utan skattebetalarna som betalar för festen/lunchen

   Gillad av 2 personer

   • Goliat 2021-10-10 / 19:37

    Borgholms kommuns ordförande pratade i radio Kalmar om sitt arvode. Han har sämst i länet, men tyckte det var tillräckligt. Undra om JP’s ego skulle gå med på att sänka sitt eget?

    Gillad av 1 person

 4. Lotta 2021-10-10 / 17:07

  Kvällens partiledardebatt och ämnena som skall diskuteras.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-blir-sondagens-partiledardebatt

  4 Dueller:

  Klimatet: Bolund och Sabuni
  Jobben: Löfvén och Kristersson
  Skolan: Dadgostar och Åkesson
  Kriminaliteten: Lööf och Busch

  Märkligt att Bolund får duellera i sitt favoritämne och Löfvén och Kristersson i ett av sina. Jimmie Åkesson får duellera i ämnet skolan mot Dadgostar. Fullständigt ologiskt i mina ögon. Varför inte kriminaliteten eller migrationen? Vem sätter ihop de båda som skall duellera? Miljöpartiet?

  Gillad av 2 personer

 5. Johan Karlson 2021-10-10 / 14:31

  För att det ska bli aktuellt krävs de här priserna över många års sikt. Men det är inget som hindrar bygger idag heller. Däremot ska inte staten subventionera kärnkraftsbyggen utan det får helt och hållet bli privata initiativ.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-10-10 / 14:42

   Svenska kraftnät och statliga Vattenfall har ansvaret för att vi har ett stabilt elnät i Sverige och det kan inte bygga på vindkraft och solkraft. Det är inte privata företag som skall säkerställa ett säkert och stabilt elsystem. Vårt elsystem tillhör infrastrukturen och då kan staten behöva vara med och styra.

   Anser du att även framtida vägar och järnvägar bara skall byggas av privata företag utan statliga subventioner?

   Gillad av 2 personer

   • turrim 2021-10-10 / 16:28

    Staten/Miljöpartiet subventionerar en plutt här och en plutt där. Samtidig raserar man leveranssäkerheten och energipriset. Därmed överlevnaden för industrin och levnadsstandarden för enskild.

    Gilla

   • Johan Karlson 2021-10-10 / 16:44

    Det är olika saker. Kärnkraften har varit starkt ifrågasatt i hela mitt liv och det ned rätta. Den krymper i Europa av ekonomiska och miljömässiga själ. Vi får se om det kommer nya tekniker som gör att nya generationer kärnkraft kan drivas på det radioaktiva avfall som vi skapat. Men så här långt är det fritt för privata aktörer att investera.

    Gilla

  • Lotta 2021-10-10 / 17:03

   Vindkraften är ju subventionerad så kan väl kärnkraften vara det.

   Gillad av 1 person

 6. Kalle 2021-10-10 / 13:48

  ## Kina inför elransonering som stoppar industriproduktion ##

  ## De två folkrikaste nationerna, Indien och Kina, uppges lida av kolbrist. Nu har Kina tagit det radikala steget att ransonera strömmen i 20 av landets 34 provinser och regioner. ##

  ##Kall och mörk vinter hotar
  Den globala logistiken har varit mycket hårt ansträngd sedan covid-restriktioner infördes världen över i mars 2020 och på olika sätt påverkade försörjningskedjan så negativt att den i praktiken brustit på flera platser. Det gäller inte minst sjöhandeln, där det råder containerbrist och transportpriserna skjutit i höjden.##

  ## Utanför USA:s största hamn i Los Angeles ligger nu över 70 containerfartyg för ankar och köar, och i New York på östkusten är det över 60 handelsfartyg. Det är ännu fler än när det var som värst tidigare i år, när 45 handelsfartyg köade utanför Los Angeles i januari (se NyT v.7 & 9/2021). Varje dygn de blir liggande ökar transportkostnaden, som i slutänden hamnar på konsumenten.’##

  https://www.nyatider.nu/kina-infor-elransonering-som-stoppar-industriproduktion/

  Global oro över energin. Hur skall man få den att räcka till för alla???

  Har vår kära planet blivit överbefolkad???

  Den kan ju inte räcka till för hur många människor som helst!!!

  Börjar så smått med elransonering.

  Gilla

  • messkalle 2021-10-11 / 21:48

   ”Har vår kära planet blivit överbefolkad?”
   ”Den kan ju inte räcka till för hur många människor som helst!!!”

   – Börja snarast med barnransonering.

   Gilla

 7. Otto 2021-10-10 / 13:18

  Vill bara påminna om Agendas partiledardebatt ikväll. 🙂

  Det kommer bli spännande!

  Gilla

  • Thoralf A 2021-10-10 / 14:26

   Jag tvivlar på att det blir så spännande. Jag tror det blir samma tugg som tidigare.

   Gilla

   • stigrydmark 2021-10-10 / 14:43

    Och förmodligen mycket hårt styrd. Full kontroll.

    Gilla

 8. Thor 2021-10-09 / 21:53

  Att bygga ut nätet mellan norr och söder i Sverige anses sänka priserna i södra Sverige?

  Är inte risken att det blir tvärt om, stt norra Sverige får högre priser då elen från norr kan exporteras ut ur Sverige?

  Det behövs en komplett nystart för den raserade elförsörjningen i Sverige.

  Gillad av 3 personer

  • Johan Karlson 2021-10-10 / 09:30

   Men precis. Bättre överföringskapacitet mellan norra och södra Sverige innebär att de höga priserna fortplantar sig norrut. Visst kan man drömma om att bygga ny kärnkraft i Sverige. Men man ska inte ha för hög förhoppning om att det påverkar priserna mer än på marginalen. De ska ju påverka den totala energibalansen i norra Europa inklusive Tyskland, Polen, Benelux och England.

   Gilla

   • Thoralf A 2021-10-10 / 14:25

    Kul att en aktiva Centerpartist kommit och börjat debattera Sveriges energiförsörjning och elpriser. Uppskattar också att du skriver under eget namn.
    Vi kunde börja med att starta upp Ringhals 1 och 2 igen, de kan säkert köras till 2035-2040 och till dess kan vi ha byggt nya reaktorer i Oskarshamn men även i Ringhals. Sedan får vi se vad SMR-reaktorer innebär i framtiden. Läsa vad Anna Dahlberg skriver i Expressen!

    Gilla

   • Johan Karlson 2021-10-10 / 14:31

    För att det ska bli aktuellt krävs de här priserna över många års sikt. Men det är inget som hindrar bygger idag heller. Däremot ska inte staten subventionera kärnkraftsbyggen utan det får helt och hållet bli privata initiativ.

    Gilla

   • Lars Cornell 2021-10-10 / 18:12

    ”de höga priserna fortplantar sig norrut.”
    Jag uppskattar att du upptäckt det.
    Ett extra kärnkraftverk i S. Sverige är guld värt. Men ändå så litet i förhållande till central Europas behov att det inte påverkar prisbilden mer än marginellt. Mer kraftledningar från N till S medför som du konstaterar att Europas prisnivå fortplantar sig norröver.

    Gilla

 9. Sven d.ä. 2021-10-09 / 21:12

  Fyra tung beväpnade muslimer körde över Öresundsbron. De blev stoppade vid gränsen av Polisen. Naturligtvis blev de fråntagna vapnen.

  Polisen frågar; «Vad skulle ni göra med vapnen?»

  Den ena muslimen; «Vi ska ockupera Sverige!»

  Polisen; «Men ni är ju bara fyra…»

  Muslimen; «Vi är de sista fyra personerna, de andra två miljoner muslimerna finns redan inom Sveriges gränser.»

  Gillad av 1 person

  • Andersson 2021-10-10 / 23:34

   Kvartetten som sprängde?

   Gilla

  • Thoralf A 2021-10-09 / 20:23

   Undrar om man vågar skriva samma sak på andra ledarsidor?

   Gillad av 1 person

   • Benny 2021-10-10 / 10:41

    Aftonbladet, ja denna skitblaska! Att det är sossarna, C och MP som är ansvariga för de höga elpriserna i Sverige kan man ju inte skriva! Vem med minsta tankeförmåga tror egentligen att det är Rysslands fel att vi har höga elpriser? Möjligtvis gråsossar och idioterna som röstar på MP..

    Gilla

 10. Cosmik Debris 2021-10-09 / 18:29

  De höga elpriserna beror på att Miljöpartiet har tillåtits regera landet under påverkan av allvarlig psykisk störning såsom vanföreställning, tankestörning och hallucinationer. Därför måste samtliga miljöpartisters senaste paragraf 7-undersökning offentliggöras av rättspsykiatriska undersökningsenheterna i Göteborg och Stockholm.

  Allt måste fram! Galenskapen måste få ett slut.

  Gillad av 3 personer

 11. Johan Karlson 2021-10-09 / 18:23

  Att el i perioder kostar mycket pengar är inget misslyckande. Det är rimligt och bra. Det driver samhällsutveckling. Fler investerar i solceller, fler investerar i energibesparing. Fler utvecklar nya produktionsmetoder. Fler anpassar produktion för att utnyttja perioder av höga priser alternativt låga kostnader. Det är ju bra och det är väl så vi vill ha det.

  Misslyckandet kommer om efterfrågan och utbud inte möts, dvs det blir strömavbrott.

  Det finns områden i Europa som drabbas av energifattigdom. Dit hör inte Sverige, alls. Långsiktig ombyggnad av samhället har gett utrymme för både industrier, lantbruk och villaägare att investera för att anpassa sig. De riktigt fattiga i samhället bor i lägenheter. Elen i en lägenhet kostar 250-280 kronor. Även om den kostnaden ökar kan den hanteras inom ramen för ekonomiskt bistånd (socialbidragen). Den stora delen av energikostnaden i Sverige är annars för de flesta elnätsavgifterna. Här i Småland märks det. Vi har i praktiken byggt ett helt nytt elnät sedan stormen Gudrun med i praktiken obefintliga strömavbrott numer.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-10-09 / 20:22

   Vilket svammel! Du vet uppenbarligen ingenting och du bor uppenbarligen i en lägenhet med något kommunalt bostadsbolag som hyresvärd.
   Solkraften bidrog med 3 promille av Sveriges elproduktion under 2020 och säkert 80-90 procent under sommar halvåret. Under vinter halvåret ger solkraften noll och ingenting. Den är bara för klimatalarmister som har dåligt samvete men den betyder inget för Sveriges elförsörjning.

   Du har nog aldrig haft en egen fastighet så du förstår troligen inte vad som är de stora kostnaderna när man äger en fastighet.

   Gillad av 4 personer

   • Johan Karlson 2021-10-09 / 20:50

    Jodå. Jag är hemmansägare sen tio år. Och jag har genomlevt många strömavbrott i min dag. Och jag har huggit mycket ved att elda med i vedpanna. Som agronom jobbar jag nära lantbruket och räknar också ofta på energibesparingarna i investeringarna i lantbruket och ser hur snabbt energiinsatsen sjunker per producerad enhet mjölk/kött/kyckling exempelvis.

    Solkraften är en väldigt liten del av lösningen. Men det är inte den enda, utan en i en mängd förändringar i samhället som pågått i många decennier nu.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-10-09 / 22:42

    Mer svammel. Har du tänkt på att din vedpanna behöver en cirkulationspump som drivs av el?

    Gillad av 2 personer

   • Karl W 2021-10-10 / 04:46

    ”behöver en cirkulationspump som drivs av el” Cirkulationspumpen ”behövs” faktiskt inte, men den gör det effektivare. Förr, jag talar om före 60-talet, användes inte cirkulationspumpar utan ved eller koks värmda system fungerade på principen att varmt vatten stiger och kallt sjunker i ett slutet system.

    Gilla

  • turrim 2021-10-09 / 20:49

   När det blir svart i din lägenhet med 20 grader kallt utomhus så blir det verkligen problem. Då hjälpte det inte med nya kablar i Småland om inget finns att stoppa in.

   Du fryser, de svaga kanske ihjäl, och du kan inte laga mat utan Trangiakök, om du har något. Måste eldas med bränsle som Bolund hatar.

   Det blir också svart i äldreboenden. Telefoner tystnar efter några timmar. Om räddningstjänsten följt Bolunds krav och konverterat till elfordon så kan de inte ladda för utryckning..

   Jag tror att du tillhör dem som kommer att skrika högst om det blir allvar. Du har inte tänkt i förväg, precis som miljöpartisterna.

   Har du frågat regeringen hur samhället är förberett?

   Gillad av 1 person

   • Johan Karlson 2021-10-09 / 22:54

    Det du syftar på är situationen när alla är beredda att betala oavsett pris. Det är inte en realistisk situation såvitt åprismekanismerna fungerar. Låt säga att vi får de engelska priserna på 20 kr/kwh. Det innebär med all sannolikhet att industri just vid det tillfället stänger ned produktionen. Det är det vi ser på andra håll i Europa. Och innan det blir ohållbart för hushållen har industrin för länge sedan anpassat sin produktion samtidigt så alla andra producenter av el kör så mycket de kan, de tjänar ju pengar.

    När det gäller strömavbrott – hade vi ju det årligen några timmar eller dar i stöten före stormen Gudrund. Vid stormen Gudrun hade jag strömavbrott fjorton dar och föräldrarna i tre veckor. Där jag bor hette det att strömavbrottet kom när det började pratas om storm i radion. Ja, cirkulationpumpen behöver ström. Men – jag har förstås satt in en köksspis och har ved i förvar till den. Den är inte använd sen 2006. Å andra sidan har vi förstås fått betala för den här förnyelsen av elnätet med högre elnätsavgifter. Och det är helt rimligt, jag uppskattar den driftsäkerhet vi har nu. Och – vi ska alla vara förberedda på elabrott i en vecka åtminstone. Och så har det alltid varit.

    Gillad av 1 person

   • Johan Karlson 2021-10-09 / 23:39

    Det händer av och till att äldreboenden blir strömlösa. I Gudrun och per var även de strömlösa dagar eller veckor. I min kommun har de i vart fall reservelverk. Som sagt, det offentlga samhället har aktivt arbetat med de här frågorna åtminstone i femton år.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-10-10 / 09:48

    Att äldreboenden skulle ha reservelverk som klarar deras elförsörjning och uppvärmning tror jag inte ett dyft på. Det är alldeles för kostsamt!

    Gilla

  • Thor 2021-10-10 / 11:50

   Elen i en lägenhet kostar 250-280 kronor? Möjligen för hushållselen. Men lägenheterna ska ju värmas upp. Fjärrvärmen lär ju stiga kraftigt i pris om elpriset stabiliserar sig på en högre nivå, många flerbostadshus värms av bergvärmepumpar som drivs av el. Uppvärmningskostnader för en normalstor lägenhet torde ligga på åtminstone en tusenlapp per månad.

   Gilla

 12. Andersson 2021-10-09 / 16:05

  Nu har den hängt där så slak i över en vecka. Det är fredat område, jag får fotografera men absolut inte hänga ut den på nätet. Annars hade ni fått se hur ynklig den den ser ut.

  Gilla

  • Andersson 2021-10-09 / 19:23

   Det skulle liksom vara en gåta. Någon som kan klura ut lösningen?

   Gilla

   • Andersson 2021-10-10 / 09:37

    Lösningen är svenska flaggan inne på varvet. Den hänger lika slak idag. Här som det alltid blåser. Hur är det då på andra ställen.

    Gillad av 1 person

 13. Kalle 2021-10-09 / 14:37

  HELA LIBANON ÄR MÖKLAGT PÅ GRUND AV BRÄNSLEBRIST

  ## Ett omfattande strömavbrott har inträffat i Libanon sedan två av landets största kraftanläggningar har stängts av till följd av bränslebrist, uppger myndighetskällor för Reuters. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån beräknas landet vara helt strömlöst i flera dagar. ##

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/stort-stromabrott-i-libanon-hela-landet-utan-el

  Så går det i MENA land. Miljötalabanerna MP vill att sverige skall få liknande problem understödda av sossarna.
  !!!

  Kanske liknande problem redan i vinter. Grattis sverige för att ni låter miljötalibanerna styra energipolitiken.

  Svenska folket är förda bakom ljuset!!!

  Gillad av 1 person

  • turrim 2021-10-09 / 16:56

   Det är redan för sent. Vad har Bolund och Ygeman för planer med värmestugor och utspisning vid långt elavbrott i storstäderna med 20 grader kallt om några månader? Sverige är snart Libanon med inbördeskrig men inte vädermässigt.

   Här blir det hårda fakta med dödsperspektiv och alla planer om genusperspektiv blir ännu mer ointressanta. Törs SVT och DN fråga vad man gjort?

   Gilla

 14. Relevant 2021-10-09 / 14:35

  Varför ställer inga journalister relevanta frågor kring priserna på el? Nu har elkablar dragits till våra grannländer. Internationell handel brukar medföra lägre priser och större flexibilitet genom fler producenter att välja emellan. På el bestäms marknadspriset av den dyraste producentens kostnader, inte av den som har lägst kostnader som på andra marknader. Priset på el trissas därmed upp av länder som i likhet med Tyskland misskött sin energipolitik. Och konsumenter i Sverige får betala överpriser på el. Vilka är det som tjänar på detta?

  Gillad av 2 personer

 15. onkelbjrn 2021-10-09 / 10:43

  ”Man är ju inte enbart ansvarig för det man gör, utan även för det som man underlåter att göra”

  Jag tror att det är viktigt, framförallt nu är inför valet nästa år, att man påminner folk vilka som har beslutat i de olika frågorna. Folk glömmer snabbt.
  Blir det elbrist och allt för höga kostnader så måste ansvariga politiker veta att folk vet varför.

  En annan aspekt på ett stort beroende på allt för mycket el från norr till söder är sabotagerisken mot kraftnäten, som kan slå ut elen till stora områden.

  Gillad av 5 personer

 16. Ölandsbonde 2021-10-09 / 10:43

  Komplicerade saker, det där. Är det inte enklare att skylla på Putin? Kanske lite på SD också.

  Gillad av 5 personer

  • Bergman 2021-10-09 / 17:47

   Fast på Putin skyller man väl redan?

   Gilla

 17. stigrydmark 2021-10-09 / 10:33

  Vi har läst om folket i Ulvnäs som med sin vindkraftpark nu lever i en mardröm. Stora områden blir förstörda som naturupplevelser. Jag gissar att man inte längre plockar bär och svamp i närområdet. Skövling av skog för transportvägar. Djurlivet troligen saboterat. Hur ser värdet på deras hus idag? Är dom säljbara? Hur kan vindkraft räknas som miljövänlig med så många nackdelar. Att dessutom behöva skydda sig emot ljus och ljud!

  Gillad av 4 personer

  • Sven d.ä. 2021-10-09 / 12:13

   Undersökningar från Skottland visar att antal besökande turister minskar kraftigt där vindkraftverk byggs. Den lokala beforlningen är de stora förlorarna.

   Gilla

 18. turrim 2021-10-09 / 10:25

  Fortum är finskägt och törs säga fakta i klartext.

  Svenska Vattenfall måste ta hänsyn till Miljöpartiet och EON till Merkel med sin Energiewende. Stackars svenskar och tyskar.

  Gillad av 5 personer

  • X 2021-10-10 / 11:14

   EnergieENDE

   Gilla

Kommentarer är stängda.