INGET KLIMATNÖDLÄGE I BUDGETEN

Läsarna av min blogg som har följt bloggen en längre tid kommer säkert av flera anledningar ihåg att Kalmar kommun i oktober 2020 utlyste ett klimatnödläge i kommunen vid ett kommunfullmäktigemötet och att jag var den enda som yrkade avslag på förslaget till beslut och att jag var den enda som röstade nej till beslutet när jag begärde en votering i fullmäktige,

Läs gärna mitt blogginlägg från 2020.

Det blev dessutom en ganska rolig uppföljning då en kvinna ringde socialdemokraternas vice ordförande i kommunfullmäktige och ställde frågor om vad klimatnödläget innebar. Det blev ytterligare ett blogginlägg med detta telefonsamtal som idag har haft över 70 000 lyssnare på Youtube.

Nu kommer lite av en tragisk fortsättning på klimatnödläget i Kalmar. Imorgon kommer majoritetens budget för 2022 upp i kommunstyrelsen.

Jag har gått igenom majoritetens budget men inte hittat ett enda ord om klimatnödläget i Kalmar i det 115 sidor långa dokumentet. Jag har för säkerhets skull låtit Acrobat Reader söka igenom dokumentet efter ordet ”klimatnödläge” men sökning gav noll träffar.

Jag är helt förundrad över hur den politiska majoriteten ena dagen kan besluta att det råder klimatnödläge i Kalmar kommun men när man sedan gör en verksamhetsplan med budget för 2022 och ekonomisk planering 2023 och 2024 så är inte klimatnödläget en viktig del i planeringen. Klimatnödläget nämns inte med ett enda ord. Har man redan glömt vad man beslutade.

Det måste ju vara tjänstefel av både politiker och tjänstemännen på de förvaltningar som är involverade i klimatnödläget och budgetarbetet. Det är ju ett beslut tagit i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige. Dessutom med stor majoritet.

Jag vet dock orsaken! Det var bara ett symboliskt och populistiskt beslut av verklighetsfrånvända politiker i knapptryckarpartierna.

Annons

19 reaktioner på ”INGET KLIMATNÖDLÄGE I BUDGETEN

 1. Karl W 2021-11-03 / 01:57

  ”Klimatnödläge” är den metod som man uppfunnit för att motivera att öka plundringen av befolkningen med ständigt nya skatter, avgifter och priser. Det har egentligen inget med klimatet eller miljön att göra alls, det är fråga om skrämsel och utpressning.

  Gilla

 2. J B Doe 2021-11-02 / 20:51

  O T

  Idag (tisdag) slår Barometern för en gångs skull huvudet på spiken i klimat-sammanhang. I en artikel berättar man att ingen vill bygga vindkraftverk i Skåne, trots de höga elpriserna.

  ”Men det är ingen som bygger, inte heller någon vindproducent som planerar för det, i alla fall inte på land.”

  Just det! En ”vindproducent” är precis vad som krävs för att göra vindkraftverk lönsamma. Tänk så underbart det skulle vara om denna trollkarl skapade vind varje gång det råder stiltje!

  Gilla

 3. ivarandersson 2021-11-02 / 08:56

  Klimatnödlägebeslutet:
  Det var bara ett symboliskt och populistiskt beslut av verklighetsfrånvända politiker i knapptryckarpartierna. Sunt förnuft är en bristvara.

  Gilla

 4. Christer 2021-11-02 / 06:10

  Beträffande klimathanteringen är Kejsaren i Kalmar som vanligt naken .
  Och det där med kyrkans Trosfrågor, är bara smygreklam för en affär med underkläder i centrala Kalmar .
  Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar är slut , sjöng en trubadur för många år sedan . Han visste inte hur rätt han skulle få i framtiden .

  Gilla

 5. Cosmik Debris 2021-11-02 / 02:34

  Det här är nog det mest insiktsfulla jag har läst på länge. Om vi ska kunna rädda vårt land måste den kvinnliga rösträtten inskränkas eller helt tas bort innan landet i ruiner. Har jag sagt det tidigare?

  ”Och det är just kvinnor som är värst när det gäller meningslösa manifestationer. Jag vet inte varför det blivit så men jag gissar att det åtminstone delvis beror på att den moderna västerländska kvinnan har problem med självbilden. Man ska vara feminist, man ska tycka illa om (vita) män, moderskapet är en kvinnofälla… Så många av de naturliga egenskaper som kvinnor besitter trängs undan i vardagen och då finns det plötsligt utrymme för sådana här barnsligheter.

  Jag hatar att erkänna det men ibland känner jag djup förtvivlan över det kön jag tillhör. Jag kanske borde identifiera mig som en man istället?”

  BITTE ASSARMO: Kvinnor klipper av sig håret och inbillar sig att de gör en insats för miljön
  https://detgodasamhallet.com/2021/11/01/bitte-assarmo-kvinnor-klipper-av-sig-haret-och-inbillar-sig-att-de-gor-en-insats-for-miljon/

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2021-11-02 / 08:04

   Ja, det var en tänkvärd text.

   Gilla

  • peo 2021-11-02 / 08:53

   När man ser röstandelen kvinnor resp män på SD-fascisterna så framstår kvinnorna som klokast. Bättre att frånta männen rösträtten!!!

   Gilla

   • Focke-Wulf 2021-11-02 / 12:51

    Det är männen som skall bestämma!
    Basta!
    Annars går det åt helvete.
    Se på det svenska tillståndet!
    Om 50 år regerar muslimerna i Sverige!

    Gilla

   • Cosmik Debris 2021-11-02 / 13:33

    Tack för att du läste 👍😊

    Gilla

  • Karl W 2021-11-03 / 02:20

   När demokratin uppfanns i det historiska Aten var det endast männen som röstade, och han hade skyldighet att rösta för familjen. Var mannen och kvinnan oense var det en hederssak att lägga ner sin röst. Man skulle endast rösta på i de frågor som angick familjen, man röstade inte på andras angelägenheter. Röstning var med handuppräckning, så alla visste. När jag bodde i Schweiz på 60-talet gick det fortfarande till så i bergsbyarna. Kvinnorna satt med på bystämman, men yttrade sig inte och röstade inte. Det var en angelägenhet som strikt skulle hållas inom familjen, och mannen representerade familjen på stämman.

   Gilla

 6. Adam 2021-11-02 / 01:48

  Johan och styret bryr sig föga om klimatet på riktigt. Hade Johan fått chansen att sälja mark till sjönära tomter, trots stigande havsnivåer (som han själv menar är klimatnödläge), så skulle han gjort det bums.

  Kommuner bryr sig generellt lite om detta, det är viktigare att locka till sig invånare. Det är det enda i Johans hjärna; växa, växa, växa…

  Gilla

 7. Högt hårfäste 2021-11-02 / 01:09

  Kalmar kommun har inget intresse i klimatfrågor, det är som sagt bara symbolpolitik. Den där klimatenkäten om översvämningar och katastrofer visade sig ju plötsligt inte vara diarieförd. Den som Kalmar hamnade i botten på. Det säger väl allt.

  När det startas nya flyglinjer till Berlin och charterresor till medelhavet, då bröstar Johan upp sig. Inte ett ord då om klimatet. Går det inte att åka tåg till Berlin?

  Jag gissar att Johan själv gladeligen nyttjar dessa resor för att bejaka sin livskvalitet. Han var i Luleå nyss, flög han dit? Kör Johan elbil?

  Gilla

 8. J B Doe 2021-11-01 / 20:37

  Tja, det kan tyckas absurt men inget i Sverige bör längre förvåna en.
  Kyrkomötet beslutar t ex i demokratisk ordning vad Svenska kyrkan ska stå för, även i trosfrågor. Ena året ska allmogen skrämmas med Helvetets fasor och nästa år är det bortröstat. Hittills har ingen tyckt att detta är det minsta underligt.

  Gilla

 9. turrim 2021-11-01 / 20:14

  Två positiva punkter om klimatnödläge i Rapport från Glasgow:

  – Det sågs ingen Erika i ord och bild

  – Man hade i röster från gatan hittat en kvinna som var arg att se Greta med stor poliseskort och hon borde åka hem och börja skolan.

  Gillad av 1 person

  • Karl W 2021-11-02 / 03:48

   Notera att varken Ryssland eller Kina åker privatplan, eller överhuvudtaget åker. Dom deltar elektroniskt. Varför gör inte alla andra det. Propagandan kanske inte låter så starkt när mottagarna kan justera volymen eller använda mute eller off-knappen.

   Gillad av 1 person

 10. Cosmik Debris 2021-11-01 / 19:58

  Varenda gång jag hör talas om något klimatmöte där en fascistisk elit ska besluta om inskränkningar som vanliga människor måste göra för att rädda klimatet – gör jag tvärtom. På mitt eget lilla vis som underlättar min vardag. 👍

  Kommer polisen och tar mig då eller?

  Gilla

  • Champagne Supernova 2021-11-01 / 20:52

   Cosmik Debris, vilken är din favoritplatta med Zappa?

   Gilla

   • Cosmik Debris 2021-11-01 / 22:58

    Det är många det, men Apostrophe, Roxy & Elsewhere, Sheik Yerbouti, One Size Fits All och Zappa in New York tillhör väl tätklungan 😊

    Gilla

Kommentarer är stängda.